Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Keresőoptimalizálás a YouTubera, avagy hogyan SEO-zd videóidat

Marketing Professzorok

SEO, keresőoptimalizálás


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Keresőoptimalizálás a YouTubera, avagy hogyan SEO-zd videóidat

2018.04.01.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Keresőoptimalizálás a YouTubera, avagy hogyan SEO-zd videóidat

A Youtube keresőoptimalizálás egyre fontosabbá válik a videók elterjedésével. Mit kell megtenned azért, hogy többen nézzék meg videódat a Youtubeon? A videó megosztó SEO stratégiájának felépítésén túl beszéljünk még a helyes kulcsszó választásról is!


Azt vettem észre magamon, hogy egyre kevésbé tudok olvasni. Borzasztó érzés. Általános iskolában az összes francia klasszikust kiolvastam, nem volt olyan kötelező olvasmány, amit ne évekkel azelőtt rágtam volna végig, mielőtt feladták. Rengeteg regényt és rengeteg újságot olvastam. Egy dolog, hogy az offline újságírás meghalt, és lassan az összes papír alapú újság is meg fog, de mégis csak borzasztó, hogy ilyen papíros újságot valamikor a 2000-es évek végén vettem utoljára. A Costában néha kapok Forbes magazint, az ilyen ingyenes vagy ingyenesnek tűnő újságok landolnak néha nálunk, de sokszor ezek is olvasatlanul mennek a papírgyűjtésbe. Nagyon szomorú ez. Könyveket csak azért is olvasok, de hát nagyságrendekkel kevesebbet, mint régen. 


Bár a lányom is nagy könyvolvasó, a Youtube a nagy szerelme. 5 giga mobilnetet simán megeszik egy hónapban, pedig otthon wifin van. Youtube és Insta. Az összes Youtubert ismeri. Te is szeretsz videókat nézni? Mindenki más is – a videók az internet legnépszerűbb tartalmainak számítanak, és ha az ember kicsit kinyitja a szemét, akkor nem nehéz megérteni, hogy mi az oka ennek. A videók látványos, audiovizuális anyagokon keresztül segítenek olyan információkat közölni egy célközönséggel, amire az írott szöveg és az egyszerű fényképek képtelenek. Ez hihetetlenül értékes marketingeszközökké teszi őket.

 

A videófogyasztás egyre csak nő és nő az interneten – a becslések szerint mindössze két éven belül a fogyasztói internetforgalom 80%-át teszi majd ki.

 

De térjünk is vissza rögtön a videó és a marketing kapcsolatára, merthogy ez a legfontosabb szempont egy cég vagy vállalkozó számára, ha a videókról van szó. A Brightcove nemrégiben végrehajtott kutatása szerint a nézők közel fele állította magáról, hogy a vásárlás mellett döntött, miután látott egy márkás videót a közösségi médián, illetve a megkérdezettek egyharmada vette fontolóra a vásárlást egy videó után.

 

A fogyasztók több mint 80%-a tart kapcsolatot valamilyen márkával a közösségi médián, és több mint 40% állítja, hogy ez a kapcsolattartás márkás videók megtekintésével történik. Mindezek után talán nem is olyan meglepő, hogy a felhasználók egyharmada a videót jelölte meg kedvenc márkás tartalomtípusaként.

 

A YouTube tekintélye nem elhanyagolható – a platform a második legnépszerűbb a Facebook után, de még így is messze elhagyja az összes többi közösségi hálózatot.

 

A YouTube és a keresőoptimalizálás

Az emberek egyre több videót akarnak minden létező témában. Nem elég azonban csupán megcsinálni és feltölteni ezeket, hiszen ennyivel még egyáltalán nem garantálhatod, hogy az érdeklődők rájuk is találnak majd, ugyanúgy, ahogy weboldalad sem ér semmit, ha egy optimalizálatlan WordPress sablont feldobsz a netre. A Youtubeon is van kereső, ott is keresnek az emberek. De hogyan találhatják meg videódat?

 

Itt lép a képbe a YouTube SEO. Bizony, a platformot sokan egy egyszerű videómegosztó oldalnak tekintik, pedig lényegében egy nagyon is összetett keresőmotorról van szó (ami éppenséggel csak a platform tartalmaira terjed ki, tehát a feltöltött videókra).

 

Ha pedig keresőmotor, akkor bizony algoritmus áll mögötte. Ha szeretnél eleget tenni az algoritmusok elvárásainak, akkor több dolgot is figyelembe kell venned…

 

Az egyik tényező a feltöltések gyakorisága – az emberek szeretik a friss, új tartalmakat, amiket nem mellesleg az algoritmus is előnyben részesít a rangsorolásnál. Igaz ez a Google algoritmusára is, miért ne lenne igaz a Youtube SEO kapcsán?

 

De ami talán ennél is fontosabb, az a manuális optimalizálás. A YouTube videóknak több információs mezője is van, amiket a feltöltőnek kell kitöltenie, hogy a platform algoritmusa könnyebben megállapíthassa, hogy miről is szól az adott tartalom. Fontos az is, hogy ez az optimalizálás minél előbb történjen – ha nem sikerül az első 48-72 órán belül mindent megfelelően beállítani, akkor sokkal nehezebb lesz láthatóvá válni a keresők számára.

 

Metaadatok és a SEO, de hogyan?

A YouTube-on metaadatnak számít a videó címe, a leírása, a címkéi és a feltöltői kommentárok (amelyek közvetlenül a videón jelennek meg, nem a hozzászólások között). Ezen mezők mindegyikét figyelembe kell venned, ha optimalizálni szeretnéd videóidat.

 

De ne szaladjunk máris ennyire előre – ha olyan videót szeretnél készíteni, amire az emberek nagyobb eséllyel találnak majd rá, akkor mindenekelőtt tudnod kell, hogy egyáltalán milyen jellegű tartalomra kíváncsiak. Akárcsak a webhelyek keresőoptimalizálásánál, a videózásban is érdemes tisztában lenni azzal, hogy az embereknek milyen tartalmakra van szükségük. Mi minden keresőoptimalizálási munkát egy SEO stratégia megalkotásával kezdünk. Stratégia nélkül nincs szervezett munka. A stratégia alapja pedig a kulcsszó kutatás. Ilyet kell készítened videóid keresőoptimalizálása során is. 

 

Ehhez ki kell derítened, hogy milyen videókat készítenek versenytársaid, és hogy ezek közül mik sikeresek, és mik kevésbé. Amint elegendő információt gyűjtesz össze ezekről a videókról (metaadatok, nézettség, tetszikek/nem tetszikek aránya, stb.), annál egyszerűbb lesz majd eldöntened, hogy milyen tartalmakat kell rögzítened a nézők számára. Ezek a tartalmak akár kitölthetnek olyan réseket is, amelyekre versenytársaid videói nem térnek ki.

 

Amint a videó kész, írd meg a címét és a leírását, majd gyűjtsd össze hozzá az összes címkét és kulcsszót. Csak akkor kezdj hozzá a feltöltéshez, ha minden metaadat kéznél van. A mezők kitöltését már azelőtt elvégezheted, hogy a videó befejezte volna a feldolgozást.

 

Kulcsszókutatás a YouTube-ra

A kulcsszavak a YouTube-on is úgy működnek, mint webhelyeden – olyanokat kell találnod videóidhoz, amik forgalmat vonzanak hozzájuk. Maga a platform is ideális a kulcsszavak tanulmányozására, de a Google Search Console a Google AdWords és más kulcsszókereső oldalak sokkal több találatot kínálnak majd.

 

A YouTube-on minden videóhoz megadhatók címkék, azonban csak korlátozott mennyiségben. Ajánlatos éppen ezért olyan több szóból álló kifejezéseket megadni címkéknek, amik szorosan kapcsolódnak a videó témájához. Emellett ajánlott néhány egyszavas, általánosabb kulcsszót is megadni, amik nagyvonalakban vonatkoznak a videóra (autó, kert, főzés, stb.).

 

A legnépszerűbb kulcsszavakat általában a legnépszerűbb YouTube videók alatt találod majd meg. Ha tudod, hogy milyen témájú videót szeretnél készíteni (vagy már el is készült, és már csak a feltöltésre vár), akkor keress rá ehhez kapcsolódó témájú tartalmakra a YouTube-on. A legmagasabbra értékelt, legnépszerűbb videók címkéi közül sokat elleshetsz saját videóidhoz.

 

Az egyetlen probléma, hogy ezeket a YouTube alapjáraton elrejti a nézők elől. A megoldás egyszerű: nincs más dolgod, mint kimásolni a kérdéses videó URL címét, majd bemásolni ennek az oldalnak  a „YouTube Video URL” mezőjébe, utána pedig a „Find the tags” gombra kattintani. Az eszköz egy szempillantás alatt kilistázza majd a videó címkéit.

 

Youtube SEO összefoglalva

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy a YouTube is egy keresőmotor – úgy viselkedik és neked, mint feltöltőnek is úgy kell tartalmaidat kezelni rajta. Ha minden meta mezőt megfelelően kitöltesz és odafigyelsz a megfelelő kulcsszavak használatára, akkor lényegében mindent megteszel annak érdekében, hogy videód láthatóbbá, egész pontosan megtalálhatóbbá váljon a nézők számára!

 

Ha segítségre van szükséged saját céged marketingjének fellendítéséhez, akkor keress meg minket, kattints ide, mutatjuk, miben segíthetünk!

 

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/youtube-seo-kulcsszavak.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: SEO, keresőoptimalizálás

Miért nincs meg egymás nélkül a PPC és a keresőoptimalizálás?

2018-12-17

Ha azt hiszed, választanod kell a SEO és a PPC (Google Ads) között, nagyon tévedsz. Ha bármelyiket is magába használod, elesel azoktól a fontos előnyöktől, melyekről következő cikkünkben írtunk!  

Amit a linképítésről egy marketingesnek mindenképpen tudnia kell 2019-ben

2018-12-14

Három dolog biztos az életben: a halál, az adók és az, hogy a visszahivatkozások még mindig a Google legfontosabb keresőrangsorolási szempontjai közé tartoznak. Egyre nehezebb azonban ilyeneket szerezni. De mégis kell. Mit tehetsz tehát 2019-ben a linkmarketingben? Mutatjuk!

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!