Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Mi az az USP és hogyan használd az online marketingben?

Marketing Professzorok

Online Marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Mi az az USP és hogyan használd az online marketingben?

2017.10.06.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Mi az az USP és hogyan használd az online marketingben?

Hogyan tud egy kis cég a keresőoptimalizálás kreatív erejével a nagy cégektől látogatókat elcsenni? Mi az az USP, és hogyan kell ezt az online marketingben érvényesíteni? 
 


Talán te is gondolkodtál azon, hogy valószínűleg a  Google a nagyobb cégeket részesíti előnyben. A kisebb cégek vagy vállalkozók csoportjába tartozók, akik csak a SEO erejével képesek szembeszállni a vastag pénztárcájú óriásokkal, nem sok jóra számíthatnak, minek is foglalkozz ezzel, gondolhatnád. A Google algoritmusa az ismertebb neveket helyezi előtérbe – akikről mindenki beszél, és akikre a hivatkozások mutatnak. 

 

Szóval mégis mit tehetsz te, hogy versenyben maradhass egy ilyen messze nem kiegyensúlyozott helyzetben?

 

Vissza a lényegre: az online marketing ereje a nagyokkal szemben

 

Észrevetted már, hogy bizonyos kifejezésekre csak egy hatalmas webhely képes csak a Wikipédiáról bemásolt tartalmakkal jó helyezést elérni a Google-on? És azt, hogy eközben sok érdekes, egyedi tartalommal rendelkező oldal elveszik a 20. találati oldalon? Ez a jelenség meglepően gyakori. Itt most a keresőoptimalizálás részleteiről ne beszéljünk, mint weboldal megfelelősége és hasonlók. 

 

Nehéz szembe szállni egy olyan domainnel, ami képes elképesztő linkbefolyást szétosztani több tucat, több száz, vagy sokkal több aloldalon. A SEO tevékenységek önmagukban nem valószínű, hogy elegendőnek bizonyulnak majd ebben a küzdelemben, különösen ha réspiacod tele van ilyen webhelyekkel.

 

Mi tehát a megoldás? Az egyik lehetőség megpróbálni nem a saját játékukban legyőzni az ilyen hatalmas versenytársakat. Ehelyett vess egy pillantást cégedre, és tedd azt egy új szemszögből. Mennyire egyéni a kínálatod? Több olyan webhellyel is versenyzel, akik lényegében ugyan azt kínálják, mint amit te is?

 

Ha termékeid és szolgáltatásaid sokban hasonlítanak a többiekéhez, akkor előbb-utóbb lemaradsz majd azok mögött, akik a legmélyebbre képesek nyúlni a zsebeikben. Mert bizony a valódi keresőoptimalizálás is pénzbe kerül. Nem úgy, mint az AdWords, nem kell fizetned a Google-nek, viszont annak a személynek, aki a tartalommarketing és a linkmarketing felelőse, elég sokat, ha ezeket az eredményeket szeretnéd elérni.  

 

 A Google, és valójában a világon mindenki más is azokat favorizálja, akiknek már most sokkal több van, mint a többieknek. Ez szerencse nekünk, a Marketing Professzoroknak, hiszen 1998-óta, mióta online marketinggel foglalkozunk, rengeteg helyet tudtunk kiépíteni, ahova linkeket lehet elhelyezni,  értékes, valódi, nem spam jellegű oldalakon. Nem nagyon van olyan marketing kifejezés, melyre nem vagyunk az első oldalon a Google-ben… 
Hasonlóan áll a Facebook is, ahol 2009-óta vagyunk jelen. Több, mint 2 millió rajongónk van, ez a mennyiségű rajongóbázis már folyamatosan építi magát, ma elkezdeni a nulláról csak igen sok pénzzel lehetne. De mi nem ma kezdtük, de már nem is ebben az évezredben…

 

Az USP, azaz az egyéni terméktulajdonság

Az USP-ről, vagyis az egyéni terméktulajdonságról már biztosan hallottál.

 

Ha még nem, akkor röviden összefoglaljuk, hogy mi is az. Az USP (Unique Selling Proposition – egyéni terméktulajdonság) egy termék vagy szolgáltatás olyan sajátosságát jelenti, amely megkülönbözteti azt a hozzá hasonló termékektől vagy szolgáltatásoktól.

 

Például az Amazon USP-je az, hogy ezen a webhelyen található meg az online vásárolható könyvek legnagyobb választéka. Egy városi ritkaságokat árusító könyvesbolt USP-je pedig az, hogy kínálata tele van ritka könyvekkel. Az Amazon és a szóban forgó könyvesbolt is könyvek eladásával foglalkozik, és meg is él belőle, de egyéni terméktulajdonságaik élesen eltérnek egymástól.

 

Az USP fogalma egy marketing probléma következményeként jött létre – ez a probléma akkor áll fenn, amikor egy piac túlságosan zsúfolttá válik. Ha több cég is hasonló dolgokat kínál, akkor mit kell tenned ahhoz, hogy kitűnhess közülük?

 

Az USP nem kritikus fontosságú, ha a piacon kevés versenyző van jelen. Ez volt a helyzet az internet kezdeti éveiben, amikor nem volt biztos, hogy olyan webhelyet találsz majd, ami megfelel az igényeidnek. Ahogy azonban az internet egyre népesebbé vált, az online marketingesek SEO és más technikák segítségével igyekeztek a tömeg fölé emelkedni, arra számítva, hogy a keresők általában úgyis a találati lista tetején megjelenő hivatkozásokra kattintanak majd rá. Mint tudjuk, ez a mai napig így van, azonban ha a Google egyre inkább a népszerűbb webhelyeket részesíti előnyben, a SEO egyre gyengébb eredményeket hoz majd a kisebb versenyzők számára. Ezért is fontos összekapcsolnod a keresőoptimalizálást a közösségi média marketinggel, ahonnan nagy mennyiségű forgalmat tudsz generálni weboldaladra. Ezért is van, hogy mi csupán keresőoptimalizálásra nem adunk ajánlatot, mert szakmailag inkorrekt lenne. Ha már megérett a fejedben a gondolat, hogy felvedd velünk a kapcsolatot, akkor olvasd el ITT, mire kérj ajánlatot, ha sikeres online kommunikációt szeretnél!

 

A ma rendelkezésre álló temérdek opciónak köszönhetően a kereső felhasználók vagy megtalálják, amit akarnak az első oldalon, vagy átfogalmazzák a keresésüket. Ez a második eset az, ahol a kisebb versenyzők lehetőségei rejtőznek. A felhasználó átfogalmazza a keresését, hogy az pontosabb legyen. Az „olcsó Samsung monitor” például „használt Samsung monitor ingyenes szállítás” lesz, stb. Ilyen esetben egy olyan kisebb cég, amely használt Samsung monitorok értékesítésével foglalkozik, és ingyenes szállítást kínál (tehát ez az USP-je), versenybe szállhat a „nagyokkal”.

 

Az egyéni terméktulajdonság nem csupán egy kiegészítő marketing taktika, hanem céged alapvető aspektusa.

 

A hasznosság kérdése – Van olyan, hogy nincs USP-m?

Az USP-k arról szólnak, hogy a termék vagy szolgáltatás milyen hasznot jelent az ügyfél számára. Próbáld egy ügyfél szemével vizsgálni kínálatodat, és tedd fel magadnak a kérdést: „nekem mi előnyöm/hasznom származhat ebből?” A fenti példát folytatva ez nem más, mint egy „olcsó, újrahasznosított monitor, amit gyorsan és ingyenesen szállítanak”.

 

Most jön a trükkös rész – kínálatodat egyénivé kell tenned valamivel. Vizsgáld meg versenytársaid tevékenységét, és tegyél fel magadnak egy újabb kérdést: „mi az a valami, amit ők nem csinálnak, de csinálniuk kellene, mert az ügyfeleknek szüksége van rá?”. Ha képtelen vagy megválaszolni ezt a kérdést, akkor előfordulhat, hogy a piacod túl zsúfolt, és talán jobban megérné valami mással próbálkozni. Amikor átvizsgálunk marketing auditjaink során egy-egy vállalkozást, és eldöntjük, vállaljuk-e a marketing tanácsadást, akkor mi is átvizsgáljuk ezt a kérdést. Ha a NINCS a válasz, és akárhogyan „kreatívkodunk”, mi sem tudunk kitalálni megoldást, akkor gyakran nem érdemes nekünk sem a céggel foglalkozni, mondtunk már így vissza jó pár ajánlatkérést…

 

De mi van, ha nem válthatsz kedvedre réspiacot? Az USP megtalálása az online marketingen keresztül

 

Amennyiben egy zsúfoltabb piacon belül szeretnél versenybe szállni, egyéni terméktulajdonságodat többféleképpen is bemutathatod. Törekedhetsz például arra, hogy webhelyed egyénibbé, és ezzel használhatóbbá tedd.

 

Vegyünk erre egy újabb, egyszerű példát. Tegyük fel, hogy kedveled a minőségi borokat, és van egy kedvenc webhelyed, ahonnan rendelni szoktál belőlük. Ez a webhely azért nyerte el a tetszésedet, mert a rendelés folyamata rendkívül akadálymentes. A webhely megjegyzi a belépési adataidat, emlékeztet az újrarendelésekre egy bizonyos időközönként (az alapján, hogy korábban milyen gyakran rendeltél az oldalról), és ismeri az ízlésedet a korábban vásárolt termékek alapján. A webhely lényegében előbb tudja, hogy mit és mikor szeretnél rendelni, mielőtt még eszedbe jutna, és csupán néhány kattintás elég, hogy ismét rendelhess kedvenceidből. A termékek ezt követően persze gyorsan meg is érkeznek ajtód elé.

 

Ezen példawebhely USP-je a rendelési folyamat egyszerűsége. Ugyan azt a bort adják el, mint egy tucat másik webhely, de a felhasználók itt rengeteg időt takaríthatnak meg a kényelmes és gyors rendelésnek köszönhetően. Ez az USP a kreatív és megalapozott online marketing eredménye. 

 

Mi köze ennek a SEO-hoz? Miután egy látogató rád talál, nagyon jó okot kell adnod nekik, hogy a könyvjelzők közé helyezzék webhelyedet, regisztráljanak rá és újra és újra visszatérjenek arra. Amikor ez megtörténik, kevésbé kell majd a Google algoritmusára hagyatkoznod.

 

Az USP-det piacod alapvető jellemzőivel kell alátámasztanod

Nem elég csak egy egyéni aspektust létrehozni – olyat kell találnod, amit használni is tudsz. Kell lennie egy olyan emberekből álló réspiacnak, akik hajlandóak elegendő pénzt fizetni kínálatodért, hogy a befektetett munkád így megtérülhessen. Például friss pizzát kínálni a desszert közepén kétségtelenül egyedi ötlet, de valószínűtlen, hogy sikeres lesz, hiszen ilyesmire nem igazán van kereslet.

 

Ki kell tehát derítened, hogy mit akarnak az emberek – válassz egy kínálatodhoz releváns kulcsszót, és keress rá a Google-on, hogy megtudd, kiszolgálja-e már más az erre irányuló keresletet. Kérdezd meg meglévő ügyfeleidet, hogy mi az, amit szeretnének, vagy amit szerintük jobban csinálhatnál. Külső szakértők segíthetnek megállapítani, hogy milyen irányba halad éppen a piac, és hogy hogyan változik a kereslet bizonyos kínálatokra.

 

Hogyan határozd meg USP-det?

 

1. Sorold fel legfontosabb előnyeidet

Mi az, amit igazán jól csinálsz, és amit mások igazán szeretnek? Ha nincs ilyen, akkor hogyan változtathatsz ezen?

 

2. Mi az, ami nélkül ügyfeleid képtelenek meglenni?

Lehet, hogy szeretnének valamit. Talán az az érzésük, hogy szükségük van arra a valamire. De ha valami olyasmit találnak, aminek láttán kínozza őket a hiányérzet, akkor valami igazán nagyszerűt kínálsz nekik – mi az a valami?

 

3. Légy pontos és mutass fel bizonyítékot

Ígérgetni mindenki tud, de az ígéretek betartása már egy másik történet. Rengeteg webhelyen olvasható, hogy ők igazi „szakértők”, vagy hogy „ők kínálják a legjobb…”? Mindenhol ez van.

Az esettanulmányok a legjobbak ezek bizonyítására. Tűzz ki magad elé egy célt, érd el, majd részletezd, hogy hogyan tetted azt.

 

4. Légy tömör

Csupán néhány másodperced van meggyőzni az embereket, ezért USP-dnek pillanatok alatt kommunikálhatónak és érthetőnek kell lennie. Az emberek csak akkor olvassák el egy bevezető második mondatát, ha az első érdekes volt, és így tovább. Sok esetben egyszerűen csak átfutják a szöveget valami olyasmi után kutatva, ami megragadja a figyelmüket.

 

Itt kerül fontos szerepbe a grafikai design. A képek és a látványos elemek ezernyi szót képesek kommunikálni azok számára, akik csak végiggörgetnek az oldal tartalmán. Fontos, hogy webhelyed grafikái is USP-d kifejezésére készüljenek.

 

5. Az USP mindenben megjelenik, amit csinálsz

Ha az USP-d az, hogy mindenkinek személyre szabott szolgáltatást biztosítasz, akkor azonnal fel kell vedd a telefont, ha hív valaki. Gyorsan válaszolnod kell az emailekre. Könnyűvé kell tenned az emberek számára, hogy felvehessék veled a kapcsolatot. Ha az USP-d egy óriási készlet, akkor a felhasználónak könnyedén fel kell tudnia keresni azt. USP-det minden tevékenységednek tükröznie kell.
 

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/usp-online-marketing.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Online marketing

Gyorstippek az Instagram meghódításához marketingeseknek

2018-12-09

Facebook helyett Instagram? Egyre több online marketinges dönt így. Mutatjuk, hogyan pótold kiesett weboldal forgalmadat az Instagram marketing segítségével!   

Hogyan segíthet az influencer marketing a szállodáknak?

2018-12-01

Mi alapján válaszd ki a megfelelő influencert szállodádnak? Mit kérj tőle, és mit adj neki munkájáért cserébe? Hogyan hozhatod ki a legtöbbet egy influencerből? 

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!