Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Melyik eredményesebb marketing eszköz a keresőoptimalizálás vagy az AdWords hirdetés? Mikor érdemes PPC-vel, mikor a SEO-val foglalkoznod?

Marketing Professzorok

Marketing stratégia


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

SEO vagy PPC – melyik lesz eredményesebb?

2017.07.11.

Melyik eredményesebb marketing eszköz a keresőoptimalizálás vagy az AdWords hirdetés? Mikor érdemes PPC-vel, mikor a SEO-val foglalkoznod?

Melyik eredményesebb marketing eszköz a keresőoptimalizálás vagy az AdWords hirdetés? Mikor érdemes PPC-vel, mikor a SEO-val foglalkoznod? Példákon keresztül mutatjuk!


Internetes fórumokon, Facebook csoportokban gyakran látom a fenti kérdésről szóló vitákat. Érdekes módon a PPC hirdetések (AdWords) mellett kardoskodók nem jeleskednek a keresőoptimalizálás területén. A SEO-ban jártas (mondjuk úgy, ha rákeresel a Google-ben hogy SEO vagy keresőoptimalizálás, az első oldalon hozza a találati listában a céget) tanácsadók pedig azt bizonygatják, hogy az emberek reklámvakságban szenvednek, ki fogják kerülni a fizetett hirdetéseket, hiszen tudják, ez csak azért van ott, mert reklám. Mi a Marketing Professzoroknál valjuk, a kettő csak együtt működik. Referenciáinkat, saját weblapunkat megnézve gondolom nem férhet hozzá kétség, hogy a keresőoptimalizálás minden trükkét ismerjük, AdWordsben pedig mint Google Partner több, mint tíz éve foglalkozunk PPC hirdetések optimalizálásával. Ebből a pozícióból nézve azt gondondolom joggal ítélhetjük meg reálisann a helyzetet. 

 

SEO kontra PPC

A SEO nem feltétlenül kizárólag a keresőoptimalizálásról, és az első találati helyre kerülésről szól. Az olyan keresőmotorok, mint a Google, Yahoo, vagy a Bing az adott oldal tekintélyét is figyelembe veszik, tehát hogy a felhasználók gyakran visszatérnek-e rá, illetve hogy milyen más oldalakról mutatnak rá hivatkozások.

 

A PPC ezzel szemben kizárólag csak a fizetett hirdetésekről szól, amik akkor jelennek meg, amikor egy felhasználó bizonyos kulcsszavakra keres rá a keresőmotorban. Azonban még ez a módszer sem mentes a keresőoptimalizálástól. Legalábbis, ha költséghatékonyan szeretnénk eredményeket elérni. 

 

Egy Google-keresést követően a találati lista legelső néhány helyén jelennek meg a fizetett hirdetések (ezeket egy zöld „Hirdetés” felirat jelzi), amik a keresett kifejezésekhez tartoznak. A fizetett hivatkozások alatt helyezkednek el a SEO-val rangsorolt oldalak. Ezek az oldalak azért kerültek ide, mert a Google fejlett algoritmusa az adott kifejezésre relevánsnak ítélte az adott oldalt. 

 

Az alábbi képre kattintva galéria nyílik, ahol élő példákat mutatunk a keresőoptimalizálás és az AdWords eredményeire


 

 

 

Az online jelenlétünkért tehát fizethetünk, vagy SEO útján saját magunk is megdolgozhatunk érte.

 

Melyik a jobb: SEO vagy PPC?

Mint azt már feljebb is említettük, a válasz nem ennyire fekete-fehér. Ha hosszú távú webmarketingre készülünk, akkor mindenképpen érdemes a keresőoptimalizálással foglalkozni. A SEO nagy előnye, hogy jobb minőségű forgalmat, tehát érdeklődő felhasználókat terel a weboldalunkra.

 

Több felmérés is megerősítette már, hogy azok a felhasználók, akik „természetes” úton jutottak el egy oldalra (tehát nem fizetett hirdetésen keresztül), sokkal több bizalmat fektetnek az adott weboldalba és az ahhoz tartozó cégbe is. Ha egy oldal előkelő helyre kerül a keresési találatok között, az egy biztos jele annak, hogy megbízható és elismert helyet képvisel az adott iparágon belül.

 

Mindez nem jelenti azt, hogy a SEO ingyen lenne – akár a saját időnket áldozzuk rá, akár a költségvetésből bérlünk fel egy külső személyt vagy céget, hogy elvégezze helyettünk az optimalizálást, a SEO egyáltalán nem mondható ingyenesnek. Hosszú távon azonban mindenképpen nagyságrendekkel költséghatékonyabb, mint az AdWords hirdetés. Sőt, az AdWords hirdetés is hatékonyabb, ha keresőoptimalizált az oldalunk, de erről lent részletesebben.

 

Akkor tehát minden esetben a SEO-t válasszuk?

 

A PPC és a SEO kapcsolata

Nem szabad azonnal leírni a PPC-t sem. A fizetett hirdetéseknek is megvannak a maguk előnyei a SEO-val szemben. Egy jól megtervezett reklámkampány például igazán eredményes is lehet. A PPC ráadásul nem úgy működik, hogy a legnagyobb licitáló kerül az első helyre – a keresőmotorok számára is fontos, hogy a felhasználók releváns és értékes találatokat lássanak. A Google sem lenne a legtöbbet használt keresőszolgáltatás a világon, ha bárki bármilyen tartalmat az első helyre juttathatna csak azért, mert ő fizette érte a legtöbbet. Egy jó AdWords kampányhoz részletesen kidolgozott, releváns tartalmakat felmutató landing oldalakra lesz szükségünk, Az AdWords minőségi mutatója értékeli az oldalunkat, ez az értkelés nem lehet más, mint az, amely alapján sorrendbe is rakja az organikus találatok sorában a Google robotja. Ha tehát van egy keresőoptimalizált weboldalunk, a SEO számára kidolgozott részletes landing struktúrával, ezzel hatékonyabbá tehetjük AdWords hirdetéseinket is. 

 

Hogyan segíti az AdWords a keresőoptimalizálást?

Visszafele is működik a segítség. Az AdWords kampányokban jól teljesítő kulcsszavakra érdemes a keresőoptimalizálás során is figyelni. Tapasztalatokat, információkat gyűjthetünk például egy jól beállított dinamikus kampány segítségével arról, mely szavakból készítsünk a tartalommarketing segítségével újabb landing oldalakat, melyet beveszünk a SEO stratégiánkba is. 

 

Csak komplex online marketingben érdemes gondolkodni!

A PPC másik előnye, hogy több felületen is megjeleníthetjük reklámjainkat. Egy felhasználó talán nem kattint rá a „Hirdetés” címkével megjelölt keresési találatra, de ha ugyan ez a reklám a kedvenc blogján is megjelenik, akkor sokkal valószínűbb, hogy érdeklődni kezd iránta. Ehhez társul még a közösségi média marketing és a PR cikkek rendszere, melyek szintén kedvező hatással vannak weboldalunk keresőoptimalizáltságára, így ér körbe az egész online marketing folyamat.

 

SEO vagy PPC összegezve


Ahogy azt az elején is megígértük: a válasz nem lesz konkrétan egyik vagy a másik.

 

A PPC segíthet egy nemrég indult cég számára, hogy egy kis kezdőlöketet szerezzen az online jelenlétében. A Google ingyenes tréninget kínál a cégek számára, amely során megismerkedhetünk a Google AdWords és a Google Analytics rendszerével. Ezek biztosítják, hogy a legtöbbet kihozhassuk a PPC-ből. Ha mindez valami miatt nem járható út, akkor fontos, hogy egy tapasztalt és elismert szakemberhez forduljunk, aki jártas a PPC-ben. Azonban amint a PPC fizetését leállítjuk, az ilyen úton szerzett forgalom is megszűnik.

 

A keresőoptimalizálás egy időigényes folyamat, ezért ne várjuk, hogy egyik napról a másikra szerezhetünk oldalunknak online tekintélyt, és hogy azonnal az első helyre kerül majd. Minél több a versenytárs, annál nagyobb ingadozást tapasztalhatunk majd a helyezésekben. Azonban a hosszú távú SEO stratégia irányíthatja a legtöbb értékes érdeklődőt weboldalunkra. A SEO továbbá a PPC-ben is fontos, mint azt már korábban is említettük. 

 

A helyesen alkalmazott SEO és PPC stratégiák is hatékonyak lehetnek tehát. A rendelkezésünkre álló idő, pénz és egyéb erőforrások alapján az egyik vagy a másik lesz az, ami megfelel majd számunkra. Az igazi eredményeket azonban a komplex online marketing stratégiára alapuló marketing hozza. Amennyiben szeretnél egy konverzió központú, jól mérhető online marketing stratégiát, kérd ajánlatunkat itt! 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Online marketing
Érzelmi alapú online marketing

Érzelem-alapú marketing - a leghatékonyabb út a vásárlóhoz

2018-10-21

Statisztikák, kiváló minőség, alacsony árak, kedvező ajánlatok – ezek mind olyan dolgok, amelyek segíthetnek ugyan eladni egy terméket vagy szolgáltatást, de hosszútávon semmit nem tesznek a márkahűség kialakítása érdekében. Gondolj csak bele – segít az ilyen papíron jól mutató tényezők közül bármelyik is...

Miből áll a szállodamarketing 2019-ben?

Miből áll a szállodamarketing 2019-ben?

2018-10-01

6 kérdés, és 6 szakértői válasz 2019 hotel marketing trendjeiről. Mit felejts el, és mit ne hagyj ki ezentúl szállodád marketing stratégiádból tapasztalataink és kutatásaink eredményei alapján a hotel marketing világából.

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!