Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Érdekes adatok a hangalapú keresésről és a SEO változásairól

Marketing Professzorok

SEO, keresőoptimalizálás


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Érdekes adatok a hangalapú keresésről és a SEO változásairól

2018.04.12.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Érdekes adatok a hangalapú keresésről és a SEO változásairól

Mi az a hangalapú keresés? Hogyan befolyásolja a hangalapú keresés elterjedése a keresőoptimalizálást Magyarországon? Minek kell megfelelni weboldaladnak, ha meg szeretnél felelni ezeknek a követelményeknek? Mutatjuk! 


Ha érdeklődtél az utóbbi hónapokban 2018 legfontosabb marketing vagy SEO trendjei iránt, akkor valószínűleg tudsz róla, hogy a hangalapú keresés egyre nagyobb teret hódít magának a digitális világban.

 

Ez többek között a különböző, egyre több telefonban rendszerszinten szereplő asszisztenseknek (Google Assistant, Siri, stb.) is köszönhető. Ezek a szolgáltatások egyre könnyebbé teszik a hétköznapi felhasználók számára a legegyszerűbb telefonos funkciók használatát, köztük a keresést is.

 

A hangalapú keresés azonban még mindig feltérképezetlen terület sok marketinges számára, hiszen csak mostanában kezd igazán elterjedni a felhasználók között – azonban nem kétséges, hogy egyre többen veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy a digitális marketinggel foglalkozóknak minél hamarabb meg kell ismerkedniük ezzel a félig újszerű keresési módszerrel, ha szeretnének a hangalapú keresések között is jó rangsorolást elérni.

 

A Backlinko nemrégiben alaposan megvizsgálta a Google Home otthoni asszisztens hangalapú keresés szolgáltatásának eredményeit, de ne felejtsük el ez ugye angol nyelven történt. Összesen 10 ezer keresést indítottak az okos eszközön, és a találatok alapján a következőket állapították meg a rangsorolási szempontokról:

 

  • A webhelyek sebessége a legfontosabb szempontok között van a hangalapú keresések találatainak rangsorolásnál. A hangalapú keresésre kilistázott oldalak átlagosan 4,6 másodperc alatt töltenek be.
  • A HTTPS webhelyek lényegében kiszorították az SSL tanúsítvánnyal nem rendelkező oldalakat. A hangalapú keresések találatainak valamivel több mint 70%-a HTTPS védelmet élvezett. Részletesebben erről ITT!
  • A Google rövid, tömör válaszokat részesíti előnyben a hangos keresésekre – a teszt során indított keresésekre átlagosan 29 szavas találatok jelentek meg.
  • A Schema nagy valószínűséggel nem játszik kiemelt szerepet a rangsorolásban. A világszintű 31,3%-os átlaghoz képest a hangos keresésekre kilistázott oldalak csupán 36,4%-a származott Schemát használó oldalakról.
  • A tekintélyesebb domainek sokkal nagyobb számban jelennek meg a hangalapú keresések találatai között. Egy Google Home találat átlagos Ahrefs értékelése 76,8.
  • Úgy tűnik, hogy azok a tartalmak, amelyek a közösségi oldalakon is népszerűek, jobban teljesítenek a hangalapú találatok között is. Egy átlagos hangalapú keresési találat 1199 Facebook megosztással és 44 Tweettel rendelkezik.
  • Az egyszerű, könnyedén olvasható tartalmak jobban optimalizáltak a hangalapú keresésekhez. Az átlagos hangalapú találatok egy kilencedikes iskolás szintjén íródnak.
  • Nagyon kevés találat címe tartalmazta a keresés pontos szövegét. Ez arra enged következtetni, hogy nem érdemes minden egyes kérdéshez külön válaszoldalakat létrehozni.
  • A találatok között szereplő oldalak tartalmai átlagosan 2 312 szót tartalmaznak. Úgy tűnik tehát, hogy a Google első sorban a hosszabb tartalmakból merít a hangalapú találataihoz.
  • Ha sikerül bejutnod a kiemelt részletek (Featured Snippet) közé, akkor jobb eséllyel jelenhetnek meg tartalmaid a hangalapú keresésekre is. A hangalapú találatok 40,7%-a az ilyen kiemelt részletekből származott.

 

Érdemes észben tartani, hogy a tesztet nem okostelefonon, hanem okoshangfalon végezték. Mivel ezek az eszközök még mindig csak nagyon kevés háztartásban vannak jelen (és főleg az Egyesült Államokban népszerűbbek), ezért még egyáltalán nem tiszta, hogy mennyire jelentős hányadát teszik majd ki a felhasználói kereséseknek. Egy biztos: két kutatás is azt állítja, hogy az Amazon Alexa és a Google Home eszközök felhasználói valamivel kevesebb időt töltenek a mobiltelefonjaikon.


A hangalapú keresés és a SEO kapcsolata Magyarországon

Bár a Google is szépen érti már a magyar nyelvet, de mobiltelefonon kívül viszonylag kevés okos eszközt használnak a magyar háztartásokban, amin működtethető a hangalapú keresés. A nemzetközi trendek azonban egyszer mindig elérnek hazánkba is, így érdemes már most készülnöd ezzel és a tartalommarketing segítségével válaszokat adnod a hangalapú keresésekben feltett kérdésekre! Részletesebben erről itt!
 

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/hangalapu-seo.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Hatékony honlapüzemeltetés, SEO, keresőoptimalizálás

4 growth hacking technika, amikkel a rangsorolás élére juthatsz

2018-12-13

A Growth Hacking leghatékonyabb technikája a keresőoptimalizálás. Ugyanakkor a szimpla SEO nem elég ahhoz, hogy elérd azt a szintet, amit Growth Hackingnek hívunk. Mi kell ehhez? Mutatjuk!

Éttermek rangsorolása a Google Térképen

2018-12-10

Gondolkodtál már valaha azon, hogy miért épp az a három létesítmény jelenik meg a Google Térkép találatok között, valahányszor rákeresel egy város éttermeire? Szeretnél te is bejutni az áhított három közé, hogy minél több kereső felhasználó lássa meg nevedet, valahányszor étkezési...

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!