Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

A hirdetésblokkolók hatása az online marketingre

Marketing Professzorok

Online Marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

A hirdetésblokkolók hatása az online marketingre

2018.11.02.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A hirdetésblokkolók hatása az online marketingre

Egyre jobban elterjednek a hirdetésblokkolók, melyek nem csak a kelletlen hirdetésekre hatnak, hanem az értékes információkra is, nehézzé teszik a hirdetésekből élő újságok és a hirdető marketingesek életét is. Mit tegyünk hát? Összefoglaltuk, szerintünk mi a megoldás!


Nem könnyű az online marketingesek élete. A SEO egyre kuszábbá válik (a mesterséges intelligenciára nem egyszerű dolog optimalizálni), a PPC nem a kis pénztárcáknak való, a bannerhirdetéseket pedig egyre többen hagyják figyelmen kívül.

 

Ha mindez nem lenne elég, ott vannak még azok a bizonyos hirdetésblokkolók is, amelyektől sok marketinges fogja a fejét, méghozzá okkal. Cikkünkben választ adunk arra, hogy miért terjedtek el ennyire ezek az eszközök, és hogy mit tehetnek a marketingesek, a hirdetéshálózatok, és a fogyasztók, hogy egy olyan online élményt teremthessünk közösen, ami mindenkinek megfelel.

 

De előbb, egy fontos kérdés…

 

Mik azok a hirdetésblokkolók?

A hirdetésblokkoló (ad blocker) egy olyan számítógépes kód, amely a böngészőkbe épülve megakadályozza, hogy a webhelyeken elhelyezett hirdetések megjelenjenek a felhasználónak. A fejlettebb hirdetésblokkolók nem csak a „hagyományos” online hirdetéseket (pl. bannerek) tüntetik el, hanem a Google fizetett találatait, a YouTube videók közben bejátszott reklámokat, és a Facebook hirdetéseket is.

 

Ez persze egy óriási érvágás lehet a hirdetők számára – 2015-ben közel 22 milliárd dollárnyi bevételtől estek el a marketingesek a blokkolt hirdetések miatt, ez az érték azóta pedig egyre csak nőtt, hiszen egyre többen alkalmaznak ilyen kiegészítőket/bővítményeket böngészőjükben.

 

A legnépszerűbb hirdetésblokkoló kiegészítő az AdBlock Plus, de tucatnyi más, hasonló jellegű bővítmény is létezik, ami kifejezetten a hirdetések elrejtése céljából jött létre. Ezek a kiegészítők általában elérhetők minden népszerűbb böngészőhöz (Firefox, Chrome, Safari, Internet Explorer), és nem csak asztali böngészőkre, hanem telefonos alkalmazásokhoz is letölthetők.

 

Ahogy egyre többen használnak ilyen eszközöket, egyre kevesebb felhasználónak jelennek meg a hirdetések, ami mind a hirdetőnek, mind pedig a hirdetési hálózatnak veszteséget jelent, hiszen ezekből nem származik semmilyen bevétel. De miért baj ez? Kinek jó ez?

 

Ha hirdetésblokkolót használsz az ingyenességet veszélyezteted!

Egyedül a felhasználók járnak jól… vagy mégsem? Mint tudjuk, rengeteg online magazin, webhely vagy blog kínálja ingyenesen tartalmait az olvasóknak, és ezek első sorban (vagy kizárólag) a hirdetésekből befolyó pénzből tudnak csak gazdálkodni. Azt már megszokhattuk, hogy az online tartalmakért nem kell fizetni, de az internetes kiadóknak is vannak költségeik, amelyeket másképpen képtelenek fedezni.

 

Mindez azt jelenti, hogy a hirdetések blokkolásával azoknak a webhelyeknek ártanak a felhasználók, amelyeket szívesen látogatnak új, ingyenes tartalmakért. Ezzel persze néhányan tisztában vannak, és a már emlegetett, nagyon népszerű AdBlock Plus is rendelkezik egy előre összeállított „fehérlistával”, amely engedélyezésével a felhasználók átengedhetnek bizonyos hirdetéseket a kiterjesztés szűrőjén.

 

Miért van egyáltalán szükség a hirdetésblokkolókra?

Minden marketinges felhasználó, de nem minden felhasználó marketinges. Felhasználói szempontból bizonyára te magad is egyet értesz azzal, hogy a hirdetések gyakran megzavarhatják a böngészési élményt.

 

Rengeteg webhelyen találkozhatsz ezzel a jelenséggel. Hirdetések fent, lent, jobbra, balra, a bekezdések között, stb. Ezek a hirdetések mind elterelik a figyelmet a fő tartalomról, egy gyengébb felhasználói élményt kínálva ezzel.

 

Tény, hogy a hirdetési hálózatoknak és sok webmesternek ezek a hirdetések az elsődleges bevételforrások, de a felhasználó érdekei egyre jobban háttérbe szorulnak és így nem csoda, hogy sokan inkább teljesen kizárják őket böngészési élményükből.

 

Mi a megoldás?

Ha változást szeretnénk látni az online hirdetések és a felhasználók közötti viszonyban, akkor mindenek előtt okosabb, kevésbé tolakodó hirdetésekre lesz szükségünk. Ez a hirdetők, a hirdetési hálózatok, és a webmesterek felelőssége és feladata – nekik kell biztosítaniuk azt a felhasználói élményt, amelyben nem a hirdetéseké a főszerep, hanem a tartalomé és a webhelyek látogatóié.

 

Természetesebb elhelyezést garantáló natív hirdetések és az influencer marketing (erről itt írtunk) szerencsére egyre népszerűbbek a hirdetők köreiben. Ezek az alternatívák első sorban arra koncentrálnak, hogy valamilyen értékes tartalmat kínáljanak a felhasználóknak, beleszőve ebbe a burkolt, de indokolt termékelhelyezéseket.

 

A hirdetésblokkolók azért jöttek létre, hogy „rendet tegyenek” az interneten, és sok webhelyet elnézve, erre valamilyen szinten szükség is volt. Nem elég, hogy a hirdetések megzavarják a látogatókat, betöltésük több sávszélességet követel meg, ami lassíthatja az oldalakat. A hirdetésblokkoló eszközök tehát több ízben is kellemesebb felhasználói élményt biztosítanak.

 

A rendezettebb internet létrejötte azonban nem csak az egyik oldalon (hirdetők, hálózatok, webmesterek) múlik – a felhasználóknak is tenniük kell azért, hogy megkapják, amire vágynak. Lássuk, hogy kinek mi a feladata ebben a folyamatban!

 

Mit tehetnek a felhasználók?

A hálózatok és hirdetők nem létezhetnének célközönségeik, vagyis a felhasználók nélkül, ezért egyértelmű, hogy a felhasználók azok, akik a változás frontján állnak majd. Felhasználóként a következőket teheted:

 

 • Add hozzá kedvenc webhelyeidet (minden aloldallal együtt, tehát az egész domaint) szűrőd fehérlistájához, vagy állítsd be, hogy az adott webhelyen ne legyen aktív a bővítmény. Mindössze ennyivel kell támogatnod kedvenc online kiadóidat és más webhelyeidet, hogy továbbra is ingyenes tartalmakat szolgáltassanak neked.
 • Fizess néhány online tartalomért. Ezzel a kisebb kiadókat támogathatod, akik annak ellenére, hogy nem keresnek sokat, ingyenesen kínálják minőségi tartalmaikat.
 • A hagyományos nyomtatott formátum helyett fizess kedvenc magazinjaid online kiadványaira. Ezzel egyrészt támogathatod a minőségi tartalmakat, másrészt ez a környezettudatos megoldás, hiszen ennyivel kevesebb papírt kell majd felhaszálni.
 • A legfontosabb, hogy olvasóként a kedvenc webhelyeid, magazinjaid köré kialakuló közösség aktív tagja kell légy, és visszajelzést kell adnod ezeknek az entitásoknak élményeidről és panaszaidról is. A rendszeres felhasználó-hirdető kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy az internet egy mindenki számára jobb hellyé váljon.

 

Mit tehetnek a kiadók?

A kiadók kezében elképesztő felelősség és hatalom van, hiszen ingyenes, könnyedén hozzáférhető tartalmaikkal milliók világnézeteit és véleményeit befolyásolhatják az interneten. Azonban még ez a hatalom sem jogosítja fel őket arra, hogy minden szabad felületet a reklámoknak szenteljenek webhelyükön, erősen csorbítva ezzel a felhasználói élményt.

 

A hirdetések fontossága megkérdőjelezhetetlen a mai világban, de fontos, hogy kiadóként a felhasználói élmény elsődleges prioritást élvezzen a hirdetésekkel szemben. A megoldás tehát okosabb bevételforrások kihasználásában rejlik:

 

 • Érdemes rászokni a natív hirdetésekre. Egyre több webhely alkalmazza ezeket a szponzorált tartalmakat, amelyeket egyrészt nem lehet semmilyen blokkolóval kizárni, másrészt egy sokkal természetesebb élményt nyújtanak az olvasóknak is. Ha mindez nem lenne elég, a natív hirdetések több aktivitásra buzdítanak, mint bármilyen banner.
 • Online tartalmaid megtekintését előfizetéshez is kötheted. Érdemes néhány ingyenes, nyilvános cikket is publikálni néha, hogy a felhasználók tudják, milyen jellegű és színvonalú tartalmakra is fizetnének elő, vagy kínálhatsz néhány napnyi ingyenes próbaverziót is, teljes tartalomeléréssel. Ha tartalmaidat fizetett tagsághoz, előfizetéshez, vagy egyéb fizetős megoldásokhoz kötöd, akkor illik a felhasználóknak egy teljesen hirdetésmentes élményt nyújtani – ezt persze emeld ki kínálatodban, mint előfizetéssel járó előnyt.

 

Mit tehetnek a hirdetéshálózatok?

A hirdetéshálózatok feladata új módszerekkel előállni a különböző hirdetések megjelenítésére és adagolására. A Google temérdek hirdetést kezel, és bevételének nagy része ezekből származik, így nem csoda, hogy a szupervállalat is megérezte a hirdetésblokkolók hatását.

 

A Google Contributor egy érdekes kezdeményezés, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egy bizonyos összegért cserébe „utalványt” vásárolhassanak, amelyet aztán különböző webhelyeken használhatnak fel a hirdetésmentes böngészés biztosítására.

 

Ez csupán egy lehetséges megoldás a sok közül – íme néhány egyéb lépés, amelyeket a hirdetéshálózatoknak kellene megtenniük:

 

 • Jobb hirdetésformátumokat kell alkotni, amelyek természetesen illeszkednek az adott oldal tartalmához, és kevésbé zavarják meg a felhasználói élményt.
 • Kevésbé tolakodó hirdetésmegjelenítő módszerekre van szükség, amik továbbra is biztosítják, hogy a kiadók bevételt szerezhessenek tartalmaikkal (ilyen a fent említett Google Contributor program is).
 • Amíg a hirdetések ennyire lassítják a böngészőket, addig a felhasználóknak jó okuk van rá, hogy elrejtsék őket, különösen mobileszközökön. Szükség van egy olyan megoldásra, ami kevesebb sávszélességet követel meg a hirdetések megjelenítéséhez.


Mit tehetnek a marketingesek saját márkájuk kapcsán?

A hirdetésblokkolók elterjedésének, és az adatkezeléssel kapcsolatos törvényeknek és botrányoknak köszönhetően egyre kevesebb márka mer pénzt fektetni az online hirdetésekbe. Azonban rengeteg olyan digitáliskampány-stratégia állítható össze, amelyek segíthetnek alkalmazkodni a változásokhoz. Ha egy márkát képviselsz, akkor az alábbi tanácsok neked szólnak:

 

 • Készíts olyan hirdetéseket, amelyek relevánsak a felhasználók szemében. Ebben sokat segíthet a remarketing.
 • Használj több olyan hirdetésformátumot, amik aktivitást váltanak ki a célközönségből. A videóhirdetések nagyon népszerűek, és a legtöbb platformon bevethetők.
 • Próbáld minél előbb átvenni az új technológiákat. Így jóval előbb megtanulhatod hatékonyan alkalmazni őket, előnyt szerezve ezzel versenytársaiddal szemben.
 • Próbálj olyan hálózatokon hirdetni, amelyek szerepelnek a legnépszerűbb hirdetésblokkolók fehérlistáin.
 • Alkalmazd a már emlegetett natív hirdetéseket és az influencer marketinget, hogy természetes módon juttathasd el marketingüzeneteidet célközönségedhez.
 • Fordíts nagyobb figyelmet a keresőoptimalizálásra (SEO), így a hirdetés blokkolókon is átjuthatsz. Részletesen arról, hogyan lehet keresőoptimalizált weboldal itt írtunk! 

 

Mit tehetnek a hirdetők?

A hirdetőknek és ügynökségeknek is hajlandóknak kell lenniük alkalmazkodni a változásokhoz. Fontos, hogy új technológiákat próbáljanak ki a hirdetések kommunikálására. A közönség folyamatos, hirdetésekkel való bombázásával csak azt érik majd el, hogy közönségük rövid időn belül elidegenedik tőlük. Lássuk, hogy mi a feladatod hirdetőként, vagy egy hirdetési ügynökség tagjaként:

 • A hirdetők számára is fontos szempont a pontos, releváns célzás.
 • Ideje leállni a szenzációhajhász kijelentésekkel. Sok hirdetési ügynökség esik át a ló túloldalára felszínes hirdetésekkel, amelyek alatt semmilyen valódi érték nem lapul a fogyasztók számára.
 • Ahogy az ügynökségek folyamatosan innoválnak, úgy a hirdetőknek is alkalmazkodniuk kell majd ezekhez az előrelépésekhez.
   

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Hatékony honlapüzemeltetés
A közösségi média veszélyei – Mit tehetnek a szülők gyermekeik védelme érdekében

A közösségi média veszélyei – Mit tehetnek a szülők gyermekeik védelme érdekében

2018-11-12

A közösségi média jó dolog. Sok előnye van gyermekeinkre nézve is. Azonban rengeteg hátránya és veszélye is, melytől neked kell megóvnod őket. Mutatjuk, mit tegyél azért, hogy gyermeked biztonságban legyen az interneten is.

Karácsonyi marketing az utolsó pillanatban? Nem lehetetlen, hogy még csodát teszel? De vajon mit tudsz még tenni, most, amikor már mindenki az áruházakat böngészi? Mutatjuk!

Mentsd meg karácsonyi marketingedet ezekkel az utolsó pillanatban bevethető trükkökkel!

2018-11-03

Karácsonyi marketing az utolsó pillanatban? Nem lehetetlen már csodát tenni? Vajon mit tudsz még tenni, most, amikor már mindenki az áruházakat böngészi? Mutatjuk!   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!