Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

A/B tesztelés kezdőknek: bevezetés az alapokba

Marketing Professzorok

Online Marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

A/B tesztelés kezdőknek: bevezetés az alapokba

2017.07.12.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A/B tesztelés kezdőknek: bevezetés az alapokba

Szeretnéd tudni, melyik hirdetés variációd a jobb? Nem tudod eldönteni, melyik beállítás jobb az AdWords-ben? Segít az A/B tesztelés! Mutatjuk, hogyan csináld! 


Az A/B tesztelés, vagy más néven „split” tesztelés egy kiváló módszer a leghatékonyabb marketing és reklám stratégiák kiszűrésére. A weboldalak, értékesítési e-mailek és keresőreklámok tesztelése mellett számos más elem hatékonyságának felmérésére is használható. Az A/B tesztelésbe fektetett idő minden esetben megtérül, de csak ha megfelelően végezzük azt.

 

A jól kitervelt és lebonyolított A/B tesztelés rendkívüli mértékben hozzájárulhat a marketing-eljárások hatékonyságához. Egy reklám vagy hirdetés leghatékonyabb elemeinek kiszűrésével, majd azok egyesítésével sokkal sikeresebb kampányokra számíthatsz.

 

Lássuk most, hogy mik is az A/B tesztelés alapjai!

Hogyan tervezz meg egy A/B tesztet?

Az A/B tesztelés előkészítésének első lépéseként ki kell jelölnöd, hogy mit szeretnél letesztelni. Egy on-site vagy off-site tesztről van szó? On-site tesztek esetén fontos összegyűjteni az értékesítésben résztvevő elemeket weboldaladon, és eldönteni, hogy melyikeket tervezed letesztelni.

 

Az off-site tesztekbe például a weboldaladon kívül elhelyezett reklámok vagy az értékesítési e-mailek tartoznak bele. Egy hirdetés különböző verzióit letesztelve kiderítheted, hogy melyik vonz be több konvertáló érdeklődőt, és a későbbi hirdetéseidet is ez alapján hozhatod létre. Miután tudod, hogy melyik hirdetésed hozza a legtöbb konverziót, már sokkal egyszerűbb eldönteni, hogy hová érdemes összpontosítani a hirdetésekre szánt költségvetést. Ugyan ez az elv vonatkozik az e-mailekre is.

 

Ha sikerült kiválasztanod amit tesztelni szeretnél, akkor készíts listát a tesztelésre szánt elemek különböző verzióiból. Ha például egy CTA-ról van szó (cselekményre való felhívás), akkor valószínűleg többek között az alábbiakat tesztelnéd:

  • A CTA elhelyezése az oldalon
  • A CTA-ban használt szöveg
  • A gomb színe, illetve a gomb közvetlen környezete

 

Több lehetséges verzió közül gyakran több A/B teszt után leszel csak képes eldönteni, hogy melyik a leghatékonyabb.

 

Mielőtt belevágnál a tesztelésbe, mindig pontosan és tisztán fogalmazd meg, hogy milyen eredményeket szeretnél elérni. Az adott elem eddig használt verziójának teljesítményét már ismered, de az új A és B verziók tesztelése során nem csak azt kell megfigyelned, hogy egymáshoz képest mennyire hatékonyak, hanem azt is, hogy a jelenlegi verzióval szemben hogyan szerepelnek.

 

Egy másik módszer lehet “A” verziónak kinevezni az eddig használt verziót, és egy teljesen új verziót (B) összehasonlítani vele.

A teszteket egymás mellett párhuzamosan, azonos időben kell elvégezni, hogy az időzítés (szezonális változások, hétvége, stb.) ne befolyásolhassa a különböző tesztek eredményeit. Éppen ezért a beérkező forgalmat két részre kell osztanod, hogy az A és B verziók egyenlő esélyekkel induljanak.

 

Az A/B tesztelés a végeredményre is komoly pozitív hatással lehet

A pontos A/B tesztelés erőteljesen befolyásolhatja marketing folyamatod végeredményét. Az ilyen irányított tesztek és az azok során gyűjtött adatok segítségével kiderítheted, hogy mely lehetséges marketing stratégiák teljesíthetnek a legjobban céged és márkád számára. Belegondolva, hogy bizonyos verziók háromszor, négyszer, ötször is jobban teljesíthetnek a többinél, meglepő, hogy milyen ritkán is végeznek az emberek A/B tesztelést.

 

Ha képes vagy elkülöníteni egymástól azokat az elemeket, amik működnek, és azokat, amelyek nem hatékonyak, a későbbiekben sokkal könnyebb döntést hozni ezekkel kapcsolatban. Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen végezz A/B tesztelést, hiszen a különböző elemek és stratégiák idővel veszíthetnek hatékonyságukból.

 

Mit tesztelj A/B teszttel?

Marketing anyagodnak gyakorlatilag bármelyik elemét tesztelheted: címsorok, CTA-k, szöveges tartalmak, képek, stb. Ha valami megváltoztatható, akkor az A/B tesztelhető is. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden apróságot érdemes kivizsgálni – sokkal fontosabb, hogy azokat az elemeket teszteld le, amelyek leginkább befolyásolhatják a sikeredet.


Néhány példa a saját weboldaladon:

  • A címsor vagy főcím
  • A CTA
  • Bármilyen olyan képes tartalom és grafika, aminek közvetlen szerepe van az értékesítési folyamatban
  • A termékek vagy szolgáltatások ismertetője, szöveges bemutatója

 

Ezek a példák az e-mailek esetén is érvényesek. A hirdetéseknél (főleg a szövegeseknél) kevesebb dolog változtatható meg, szóval a legtöbb esetben vagy a címsor, vagy maga az ajánlat kerülhet tesztelés alá.

 

Az ajánlatokhoz még érdemes hozzátenni, hogy mennyire fontos is valójában a tesztelésük, hiszen meg kell győződnöd róla, hogy mindenki olyan ajánlatot lát, ami számára értékes lehet. Ha például az “A” csoport számára az ajánlat egy ingyenes ajándékról szól, míg a “B” csoporté egy árengedményes kuponról, akkor biztosítanod kell, hogy mindkét csoport ugyan azokat a személyeket tartalmazza.

 

A dolgok összeköttetését is tesztelheted. Például: eleinte az „A hírlevél” az „A landing pagere” mutasson, a „B hírlevél” pedig a „B landing pagere.” Ez után a hírlevelek és a landing pagek közötti kapcsolatot megcserélheted (A mutat B-re, illetve B mutat A-ra). Ez segíthet tisztázni a különböző elemek teljesítményét, ha eleinte túl sok kevert eredményt kapnál.

 

Az A/B tesztbe befektetett idő

Az A/B tesztelés nem egyetlen éjszaka alatt hoz eredményeket. A weboldaladra érkező forgalomtól függően néhány nap, vagy akár néhány hét is szükséges lehet megfelelő mennyiségű adat összegyűjtésére. A legpontosabb eredmények érdekében ráadásul egyszerre csak egy tesztet érdemes futtatni.

 

Ha nem fordítasz rá elegendő időt, az eredmények nem fogják realisztikusan reprezentálni a különböző verziók hatékonyságát, mert nem volt elég látogató, akiknek a cselekedetei alapján felmérhetted volna azokat.

 

A túl hosszú ideig folytatott tesztelés is valótlan eredményekkel járhat, hiszen az idők során több olyan tényező is változik, amikbe nincs beleszólásod. Éppen ezért fontos meggyőződni arról, hogy a teszt során semmi olyan várható változás nem történik majd, ami befolyásolhatja az eredményeket, illetve a már elvégzett tesztek kiértékelésénél is figyelembe kell venni a teszt során történteket. Ha kétségeid vannak az eredményeket illetően, akkor a legjobb megoldás egyszerűen újra elvégezni a tesztet.

 

A javasolt időtartam néhány hét, és ez idő alatt érdemes csupán egyetlen változót tesztelni.

 

De mi van, ha több dolgot is tesztelni szeretnél?

Ilyen esetben két módszer közül választhatsz.

Először is, tegyük fel, hogy egy címsort szeretnél letesztelni, de nem kettő, hanem három lehetséges verziód is van. Ebben az esetben még megoldható, hogy az oldaladat (vagy e-mailedet) kettő helyett 3 részre oszd. Lényegében ez is egy A/B tesztnek számít, csak éppen egy C verzió is versenybe száll a másik kettő mellett (A/B/C). Ez a megoldás a hatékonyabb a kettő közül. A másik lehetőség három különböző A/B tesztet végrehajtani (A/B, A/C, C/B).

 

Az első, A/B/C megoldás esetén érdemes néhány nappal tovább futtatni a tesztet, hogy biztosan elegendő adatot gyűjthess a kiértékeléshez.

 

A fenti módszerek egyetlen elem több verziójának teszteléséről szólnak. De mi van abban az esetben, ha több elem több verzióját szeretnéd egyszerre tesztelni? Ez egy sokkal összetettebb folyamat, ami már nem tartozik az A/B tesztelés alapjai közé, ez a kis útmutató pedig csupán a legfontosabb tudnivalókat hivatott átadni.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Online marketing
A közösségi média veszélyei – Mit tehetnek a szülők gyermekeik védelme érdekében

A közösségi média veszélyei – Mit tehetnek a szülők gyermekeik védelme érdekében

2018-11-12

A közösségi média jó dolog. Sok előnye van gyermekeinkre nézve is. Azonban rengeteg hátránya és veszélye is, melytől neked kell megóvnod őket. Mutatjuk, mit tegyél azért, hogy gyermeked biztonságban legyen az interneten is.

Karácsonyi marketing az utolsó pillanatban? Nem lehetetlen, hogy még csodát teszel? De vajon mit tudsz még tenni, most, amikor már mindenki az áruházakat böngészi? Mutatjuk!

Mentsd meg karácsonyi marketingedet ezekkel az utolsó pillanatban bevethető trükkökkel!

2018-11-03

Karácsonyi marketing az utolsó pillanatban? Nem lehetetlen már csodát tenni? Vajon mit tudsz még tenni, most, amikor már mindenki az áruházakat böngészi? Mutatjuk!   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!