Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Ezért fontos a videómarketinggel foglalkozni 2018-ban

Marketing Professzorok

Közösségi média marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezért fontos a videómarketinggel foglalkozni 2018-ban

2018.03.07.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Ezért fontos a videómarketinggel foglalkozni 2018-ban

Sokan, ha azt hallják, videómarketing, hatalmas stábokat, profi kamerákat és hatalmas költségvetést képzelnek el. Nem kell feltétlenül még vlogot sem indítanod ahhoz, hogy elkezdj a videómarketing terén mozogni. Egyszerű, telefonnal felvett élő bejelentkezések, vágatlanul is tökéletesen megteszik kezdő lépésnek. De miért is kell a videó 2018-ban és mit kell tudnod róla? Mutatjuk!
 


Ha eltöltöttél akár 5 percet is az elmúlt néhány évben az interneten, akkor biztosan észrevetted, hogy milyen temérdek mennyiségű videóval találkozhatsz a különböző weboldalakon (nem is beszélve a népszerűbb közösségi platformokról, amelyek gyakorlatilag tele vannak ilyen jellegű tartalmakkal).

 

Ennek a népszerűségnek köszönhetően a videó az egyik leghatékonyabb marketing eszköz, amit minden olyan cégnek alkalmaznia kell, amely szeretne versenyképes maradni nem csak 2018-ban, de az elkövetkezendő években is.

 

A videók hatalma – egy rövid áttekintés

Jellegükből adódóan a videók lényegesen több aktivitásra késztetik az embereket, mint bármilyen más tartalomtípus (például a képek). A több aktivitás alatt azt kell érteni, hogy a közösségi oldalakon megosztott videók alá sokkal több hozzászólás érkezik, többen reagálnak rájuk, és többen is osztják tovább őket.

 

De mégis mennyivel több ez az aktivitás? Kezdésképpen legyen elég annyi, hogy egy, a fogyasztók között végzett felmérés szerint a megkérdezettek 82%-a kedveli jobban az élő videóközvetítéseket, mint bármilyen más tartalomtípust. Ebből adódóan talán kevésbé meglepő, hogy a videótartalmak 12-szer annyi újraosztást kapnak, mint a képes és a szöveges egyszerre.

 

Az átmeneti videótartalmak (például a Snapchat és az Instagram Stories) múlandó természetükből kifolyólag kevesebb embert érnek ugyan el, de éppen ezen átmeneti jellegük az, ami olyan érdekessé teszi őket, a sürgősség érzetét keltve ezzel az emberekben – ez pedig nagyobb aktivitásra készteti azt a kevés felhasználót, akikhez eljutnak.

 

Az internetről általánosan kialakult kép az, hogy a videótartalmak központja a YouTube és a Facebook. Azonban nem szabad csak ezen platformokra összpontosítani a videós erőfeszítéseket. Az Instagram, a Twitter, és a LinkedIn mind egyre több videós funkciót kínálnak, népszerűségük pedig ennek köszönhetően egyre csak nő.

 

A videótartalmak tehát vitathatatlanul a legígéretesebbek az összes manapság elérhető típus közül. Az alábbiakban további érdekes, és meggyőző adatokat és információkat olvashatsz a videók szerepéről és hatásáról az online marketingben!

 

Videók az online marketingben

Személyre szabottság a tartalommarketingben

Az ügyfelek 61%-a egyre inkább olyan cégekre támaszkodik, amelyek személyre szabott tartalmakat biztosítanak nekik. Minél hatékonyabban képes személyre szabni egy cég egy ügyfélélményt, annál valószínűbb, hogy az adott ügyfél a későbbiekben is visszatér majd a céghez vásárlási szándékával.

 

Nem csoda tehát, hogy a tartalommarketinggel foglalkozók 88%-a tervez 2018-ban nagyobb figyelmet fordítani az ügyfélélmény személyre szabására.

 

Egyre fontosabbá válik a videó a közösségi oldalakon

Mint azt már korábban említettük, egy felmérés során a megkérdezett fogyasztók 82%-a állította, hogy jobban szereti az élő videókat, mint bármely más bejegyzési típust a közösségi oldalakon.

 

Ismét megjegyeznénk azt is, hogy a videótartalmak 12-szer több újraosztást kapnak, mint egyéb tartalomtípusok.

 

A márkák számára különösen fontos az is, hogy az általuk közvetített üzenet megmaradjon az emberek tudatában. A szöveges formában közvetített üzeneteknél csupán az információ 10%-ára emlékeznek az emberek napokkal később, míg a videónál ez az arány 95%.

 

Drágulnak a közösségi hirdetések

Mivel egyre többen hirdetnek a közösségi médiában, így egyre nő az ilyen hirdetések költsége is. A Facebook hirdetések ára például csak 2017-ban 74%-kal nőtt az előző évhez képest.

 

Az átmeneti videók népszerűsége egyre nő

A rövidebb élettartamú videók (például az Instagram Stories, vagy a Snapchat tartalmai) kevesebb embert érnek el, de ezen felhasználók sokkal erősebb késztetést éreznek arra, hogy valamilyen módon reagáljanak rájuk.

 

Az internetes forgalom olyan óriási manapság, hogy nem is feltétlenül az elérések száma lényeges, hanem inkább a tartalmak által kiváltott aktivitás.

 

Más tartalmakhoz hasonlóan a videót is egyre többen optimalizálják majd telefonokra

Míg 10 évvel ezelőtt mindenki laptopján vagy otthoni, asztali számítógépén nézegette a videókat az interneten, manapság a legtöbben ezt már inkább mobiltelefonjukon teszik. Ezt bizonyítja az is, hogy a digitális médiával való interakció 69%-a mobileszközökön történik.

 

A rövid videók egyre népszerűbbek lesznek

A rövid, lényegretörő, informatív videók alapvető feltételei lesznek az ügyfélbizalom elnyeréséhez.

 

Videómarketing a Facebookon

A négyzetes videó továbbra is a legnépszerűbb formátum

A négyzetes videók legalább 35%-kal népszerűbbek, és 80%-kal több aktivitást váltanak ki, mint a vízszintes változatok.

 

Egyre több vállalkozó és cég használja a majd a Facebook Creator alkalmazást

A Facebook Creator alkalmazás lehetővé teszi a tartalomkészítők (alkotók) számára, hogy videókat készítsenek, élő közvetítéseket indíthassanak (egyedi funkciókkal), és kapcsolatba léphessenek Facebook közösségükkel.

 

A Facebook szigorú intézkedéseinek köszönhetően biztonságosabb platformmá válik majd, ami több hirdetőt vonz majd be.

A Facebook az utóbbi időben szigorított a gyűlöletkeltésre és hátrányos megkülönböztetésre vonatkozó politikáján. Sokkal drasztikusabban lépnek majd fel azok ellen, akik különböző tulajdonságaik miatt különböztetnek meg másokat, például vallási nézeteik alapján.

 

Csökken majd a clickbait (klikkcsali) „videók” száma

A Facebook igyekszik minimalizálni az olyan tartalmak számát az emberek hírfolyamában, amelyek hamis videólejátszó gombokat jelenítenek meg képként, kattintásra ösztönözve ezzel a felhasználókat. Ez arra kényszeríti majd a tartalomkészítőket, hogy közvetlenül a Facebookra töltsék fel videóikat.


Videómarketing a YouTubeon

A YouTube TV szerepe a reklámvilágban

Az új YouTube TV alkalmazás lehetővé teszi, az élő TV adás megtekintését az Androidot futtató TV eszközökön, mint például az NVidia Shielden, az Androidot TV-ken, vagy az Xbox One játékkonzol széria eszközein.

 

A YouTube mobilalkalmazásának új funkciói

A mobilos megosztás funkció a YouTube alkalmazáson belül arra kényszeríti majd a marketingeseket, hogy nagyobb aktivitást kiváltó tartalmakat készítsenek. A nézők ugyanis már megoszthatják a videókat ismerőseikkel a YouTube-on belül is, és beszélgetéseket indíthatnak róluk, más videókkal válaszolhatnak, és új személyeket is meghívhatnak a beszélgetésbe.

 

Egyre több cég fordul majd az influencerekhez

Az influencer marketing, vagyis befolyásmarketing már évek óta népszerű a márkák között, de a következő esztendőben várhatóan még többen alakítanak majd ki partnerkapcsolatot különböző befolyásos személyekkel, hogy nagyobb közönség elé juttassák el nevüket.

 

Egyre több függőleges hirdetés tűnik majd fel

A YouTube tavalyi frissítése óta a mobilalkalmazás már függőleges videók megjelenítésére is képes anélkül, hogy fekete sávok látszódnának a videókép mellett. Ebből feltételezhető, hogy hamarosan a hirdetések is átveszik ezt a formátumot, legalábbis a mobileszközökön.

 

A digitális területen működő cégek saját vlogot indítanak majd

A legtöbb sikeresYouTube személyiség azért olyan népszerű, mert az embereket emberekként kezelik, nem pedig üzleti lehetőségekként. Nem az átkattintási arány, a konverziók, és egyéb mérőszámok érdeklik őket, hanem hogy hosszantartó, szoros kapcsolatot építsenek ki közönségükkel.

 

Videómarketing az Instagramon

Egyre több márka és marketinges zárkózik majd fel a #WHP trendhez

A #WHP (Weekend Hashtag Project) az Instagram sajátos kezdeményezése, amivel rá szeretné venni a felhasználóit arra, hogy videók és képek formájában osszák meg terveiket.


Az Instagram statisztikái szerint a platformon már nem a fiatal felnőttek (18-29) lesznek a legnépesebb felhasználói csoport

Valójában már 2017-ben sem volt így – a felhasználóbázis 33%-át tették ki a 30-49 év közöttiek, 18% képviselte az 50-64 év közöttieket, míg a felhasználók 8%-a tartozott 65 év felettiek csoportjába.

 

A cégek egyre jobban ügyelnek majd Instagram folyamaik látványvilágára

Az egységes márkaépítés minden márka számára lényeges, és ha egy márka az Instagramon is képviselteti magát, akkor fontos, hogy egységes látványvilágot tartsanak fenn profiljukon is. A legjobb az, ha az Instagram profil tükrözi a márka személyiségét, legyen az komoly, játékos, vicces, stb.

 

Egyre több márka használja majd az Instagram Történeteket

Az Instagram Stories, vagyis Történetek lehetővé teszi, hogy egy rövid hirdetést helyezz el a felhasználók történetei között. A márkák ezt főleg a fiatal felnőttek megcélzására használhatják majd ki.

 

Egyre több márkahashtag jelenik majd meg az Instagramon

A márkák által kiváltott aktivitás lényegesen nagyobb az Instagramon, mint más nagy közösségi csatornákon. Éppen ezért egyre többen hozzák létre saját hashtagjeiket, a beszélgetések egyszerűbb rendezhetősége érdekében. 2017-ben az Instagram hashtagek 70%-a márkához kapcsolódó volt.

 

A felhasználók odafigyelnek a márkákra az Instagramon

A statisztikák szerint a felhasználók nagyon is nyitottak a márkákkal való kapcsolatteremtésre az Instagramon. 10-ből 8 ember követi legalább egy márka profilját.

 

Videómarketing a LinkedInen

A LinkedIn is felismerte a videók szerepét

A LinkedIn lassan, de biztosan fejlesztgeti saját videós funkcióját, ami lehetővé teszi majd, hogy személyes profiljukra videót tölthessenek fel a felhasználók. Ezek a videók legfeljebb 10 percesek lehetnek, habár a LinkedIn 30 másodperc és 5 perc közötti időtartamot javasol.

 

A más platformokról belinkelt videók népszerűsége csökkenni fog

Ez a feltételezés arra alapozható, hogy a közvetlenül Facebookra feltöltött videók tízszer annyi megosztást kapnak, mint a YouTube-ról linkeltek. Ha a LinkedInen is ez a jelenség lesz megfigyelhető, akkor amennyiben céged ott is képviselteti magát, jó eséllyel stratégiaváltásra lesz szükség.

 

Sok marketinges és felsővezető használja majd ki a videó funkciót

Első sorban személyes profiljaikra feltöltött magyarázóvideók formájában. Ezek a videók különösen hasznosak egy cég vagy egy új termék/szolgáltatás bejelentésekor, így egyértelmű, hogy ahol lehetőség adódik rá, ott sokan használják majd ki azt.

 

A 2018-as LinkedIn videók nagy része mobilra lesz optimalizálva

2017-ben a LinkedIn videó funkciója csak a mobilalkalmazásból volt elérhető, így nagyon valószínű, hogy 2018-ban is első sorban mobileszközökön lesznek támogatottak az ilyen tartalmak.

 

Videómarketing a Twitteren

A rövid, videóba foglalt hírek továbbra is az élen maradnak

Bár Magyarországon a Twitter erősen háttérbe szorult, nemzetközi marketing kommunikáció esetén fontos lehet. A Twitter felhasználók 86%-a állítja, hogy a platformról értesülnek a napi hírekről, és ezen felhasználók 75%-a keresi fel a Twittert napi szinten ilyen célból.

Emellett elmondásuk szerint a Twitter felhasználók 64%-a oszt meg híreket a platformon.

Az élő videók a Twitteren is az első helyre lépnek

A Twitter Thursday Night Football közvetítése 3 millió, míg a második és harmadik elnökjelölt-vita átlagosan 3,3 millió nézőt vonzott be. A második vita alatt a felhasználók több mint 16 millió, a vitával kapcsolatos Tweetet küldtek.

 

Egyre több márka folyamodik majd kiemelt videókhoz

A kiemelt videók bizonyítottan fokozzák a márka-visszaidézést és a vásárlási szándékot.

Azon Twitter felhasználók között, akik brandelt videókat néznek 28%-kal növekszik a vásárlási szándék (az online átlaghoz képest). Továbbá 20%-kal fokozódik a márka-visszaidézés is, a más platformokon megtekintett videós hirdetésekhez képest.

 

A Twitterre feltöltött videók mobilra lesznek optimalizálva, és rendszerint mobilokról is töltik majd fel őket

A Twitter felhasználók 82%-a mobileszközről éri el a hálót, míg az asztali számítógépről ezzel szemben csupán 39%-uk. Ez alapján nem is meglepő, hogy a videó megtekintések 90%-a mobileszközökön történik.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: SMM
Az esszenciális üzleti Instagram útmutató

Az esszenciális üzleti Instagram útmutató

2018-11-15

Útmutatónk az indulástól, az alapokon át a professzionális Instagram marketing tippekig tartalmaz mindent, amire egy céges Instagram fiók üzemeltetéséhez szükséged lehet  

Milyen közösségi platformokon éri meg „marketingezni” 2019-ben?

Milyen közösségi platformokon éri meg „marketingezni” 2019-ben?

2018-11-14

Meghalt a Facebook? Az Instagram az új sztár? Érdemes-e jelen lenni a LinkedInen? Van értelme Magyarországon a Twitternek? Mi az a Foursquare? A Google Cégem tényleg mindent visz 2019-be? Muttajuk!  

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!