notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kik azok az influencerek, és mi az az influencer marketing?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Kik azok az influencerek, és mi az az influencer marketing?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kik azok az influencerek, és mi az az influencer marketing?


2019/03/04
Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Az utóbbi időben egyre több helyen bukkan fel az „influencer” szó valamely formája, illetve gyakran találkozhatsz az „influencer marketing” kifejezéssel is. De kik azok az influencerek és miből is áll az influencer marketing? Cikkünkben pontosan erről lesz szó!
 

Kik azok az influencerek, és mi az az influencer marketing?

Mit jelent az, hogy valaki influencer?

Az influencerek olyan emberek, akik egy méretes követőbázist gyűjtöttek maguk köré az interneten. Az influencer magyarra fordítva „befolyásolót” jelent, ami nem véletlen, hiszen az influencereknek hatalmukban áll befolyásolni követőik véleményeit és vásárlási döntéseit. Ez az influencer marketing alapja.

 

Az influencerek ezt a figyelmet és bizalmat egy bizonyos szakterületben megszerzett tudásukkal érdemelték ki.  Ezek a befolyásos személyek általában ezzel a területtel foglalkoznak (erről készítenek tartalmakat, vagy adnak tanácsokat), követőik pedig olyan emberek, akik e terület iránt érdeklődnek.


 

A szerző Instagram fiókját ide kattintva éred el! 

 

Az influencer, mint karrier létrejöttét sokban segítette a közösségi média, ebből következik, hogy az influencerek többsége a közösségi médián (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, stb.) aktív. 2017-ben a Hootsuite és a We Are Social felméréséből kiderült, hogy világszerte több mint 3 milliárdan használják aktívan a közösségi médiát. Ezeknek az embereknek egyre nagyobb része veti bizalmát az influencerekbe, mielőtt pénzköltésre adná a fejét.

 

Erre a befolyásoló hatalomra persze a márkák is felfigyeltek, és egyre több cég használ influencereket saját kínálata népszerűsítésére. Félreértés ne essék, az influencerek nem marketingeszközök, hanem közösségi kapcsolattartó partnerek, akikkel együttműködve a márkák hatékonyabban és természetesebben érhetik el marketingcéljaikat.

 

Az influencerek számbavételekor a márkáknak fontos ügyelniük arra, hogy az adott influencer olyan jellegű témákkal foglalkozzon, amelyek relevánsak a márka számára, hiszen így biztosítható, hogy az influencer közönsége a márka kínálata iránt is érdeklődni fog.

 

 

Készült, és folyamatosan frissül egy toplista a magyarországi influencerekről. Ide jelentkezhetnek magukat influencernek tartók, és hirdetők is. Az Influencer Toplistát IDE kattintva találod! 


Az influencerek típusai

Pihengetünk?

Nem minden influencer egyforma, és habár számos kategóriát különböztethetünk meg, a legtöbb influencer e négy nagyobb csoport valamelyikébe sorolható be.

 

Hírességek

A hírességek az „eredeti” influencerek, hiszen a márkák már régóta tudják, hogy amikor egy sztár a nevét adja egy termékhez, akkor az a termék sokkal felkapottabbá válhat. Sok óriáscég a mai napig influenceri partnerkapcsolatot ápol a nagyobb hírességekkel, de ezek száma egyre ritkul, aminek jó oka van.

 

A probléma az, hogy a legtöbb „hagyományos” híresség nem szívesen vesz részt ilyen jellegű promóciós kampányokban, és „adja el” a nevét hozzájuk. Azok a sztárok, akik hajlandók erre általában óriási összegeket kérnek el népszerűségükért cserébe. E két ok bőven elegendő ahhoz, hogy kizárja a hírességeket a kis- és középvállalkozások lehetséges partnerei közül.

 

Vannak persze kivételek, például ha egy sztár már azelőtt is használta egy márka termékeit, hogy az felkereste volna őt partnerkapcsolati célokból. Ilyen esetekben nagyobb az esélye annak, hogy az illető kiemeli a terméket rajongóinak. A hangszergyártó cégek például nagyon jól járnak azzal, amikor népszerű zenészek az ő hangszereikkel játszanak – nem azért, mert megkérték rá őket, hanem mert a művészek maguktól választották ezeket.

 

Sok márka azt hiszi, hogy csak azért, mert egy hírességnek több millió követője van, bizonyára erősen képesek is hatni ezekre az emberekre. Az igazság valójában az, hogy az ilyen „hagyományos” sztárok tényleges befolyása vitatható.

 

Szakértők és gondolatvezetők

A szakértők és gondolatvezetők pozíciójukkal, szaktudásukkal, és gazdag tapasztalatukkal érdemlik ki követőik tiszteletét. Bizonyos esetekben ez a tisztelet, vagy hírnév az adott illető foglalkozásából származik – megeshet például hogy a New York Times egyik riportere nem szakértője egy adott témának, amiről jelent, de automatikusan elismerést érdemel ki azzal, hogy a világ egyik legnevesebb lapjának írhat.

 

Ha például egy márka képes valamivel felhívnia magára egy nívós lap egyik újságíróját, és az pozitív dolgokat ír arról a márkáról egy cikkében, akkor az újságíró lényegében influencernek számít, hiszen meglehet, hogy tízezrek véleményét formálja az adott márkáról. Külön előny, hogy ezek a cikkek általában ingyen készülnek el.

 

Hasonló a helyzet az online blogszerzőkkel, vloggerekkel, és más tartalomkészítőkkel, akik gyakran dolgoznak együtt szakemberekkel és gondolatvezetőkkel, és nem ritka, hogy ezektől a tekintélyes személyektől blogbejegyzésekben vagy közösségi médiás kampányokban is láthatunk idézeteket.

 

Bloggerek, vloggerek és más tartalomkészítők

A blogírás és az influencer marketing már jó ideje szoros kapcsolatban állnak egymással. Az internet tele van befolyásos blogokkal, és ha egy népszerű blogger megemlíti (pozitívan) egy márka valamelyik termékét, szolgáltatását, vagy bármit a márkával kapcsolatban, akkor jó eséllyel több követője is késztetést érez majd rá, hogy kipróbálja a szóban forgó terméket (vagy mást) a márkától.

 

Szinte minden létező témakörre lehat találni legalább 1-2 blogot az interneten, és vannak olyan területek is (művészetek, gyermeknevelés, kertészet, divat, lakberendezés, politika, informatika, stb.), amelyekkel töménytelen mennyiségű blog foglalkozik – még magáról a blogírásról is bizonyára ezernyi blogot találhat az ember az interneten.

 

Egy másik lehetőség szponzorált cikkeket vásárolni egy blogtól, Ilyenkor a márkák fizetnek azért, hogy termékeiket vagy szolgáltatásaikat szándékosan elhelyezzék egy cikk szövegében. Érdemes megjegyezni, hogy az effajta szponzorált tartalmakat általában meg kell jelölni arról, hogy fizetett hirdetést tartalmaznak, de a statisztikák szerint a fiatalabb generációk képviselőit általában ez nem zavarja, ha a szóban forgó termék vagy szolgáltatás kapcsolódik az érdeklődési köreikhez.

 

A blogok mellett népszerűek még az úgynevezett vlogok, amelyek lényegében blogok, csak éppen videóformátumban. A bloggerekkel ellentétben a vloggerek nem saját blogot indítanak maguknak, hanem a YouTube-ra regisztrálnak egy csatornát, és oda töltik fel tartalmaikat.

 

Általában mind a bloggerek, mind a vloggerek aktívak valamilyen közösségi platformon, ahol tartalmaikat (általában cikkek vagy videók) terjesztik, és ahová gyakran írnak exkluzív bejegyzéseket is.

 

Mikroinfluencerek

A mikroinfluencerek az influencer marketing feltörekvő csillagai. Ezek az emberek általában hétköznapi felhasználók, akik tudásukkal és informatív/szórakoztató tartalmaikkal népes követőbázist gyűjtöttek online jelenlétük köré.

 

A „mikro-” szócska arra utal, hogy ezek a felhasználók általában szerényebb méretű követőbázissal rendelkeznek (durván 10-100 ezer követő, de ezekről a számokról még nincs egyetemes egyetértés.) 

 

Ez azonban senkit ne tévesszen meg – a mikroinfluencerek értéke abban rejlik, hogy általában sokkal szorosabb, személyesebb kapcsolatot ápolnak követőikkel, mint több milliós társaik, és ebből kifolyólag (az arányokat tekintve) többeket is képesek befolyásolni közülük.

 

Ha egy mikroinfluencer már ismer és használ egy terméket egy márkától, akkor az a márka sokkal jobb esélyekkel indul, ha partnerkapcsolatot szeretne kiépíteni vele. Ellenkező esetben a márkának bizonyítania kell az influencer előtt, hogy megéri együtt dolgozniuk.

 

Az influencerek hírneve értékes dolog, és ezzel ők is tisztában vannak – egy mikroinfluencer nem szívesen teszi kockára annak néhány ezer követőnek a bizalmát, akik őszintén adnak a szavára. Mindezek ellenére a mikroinfluencerekkel általában jóval olcsóbb együtt dolgozni, mint a nagyobb nevekkel.
 

influencer marketing

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 144

Átlagos értékelés: 5.0
Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2019.07.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Magyarország leglátogatottabb online marketing blogja

ENNYIEN OLVASTÁK A BLOGOT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
290 078
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

Google Ads

Mi az a Google Ads? A Google Ads (korábbi nevén Google AdWords) a Google...

Mobilmarketing

Mi az a mobilmarketing? A mobilmarketing egy többcsatornás digitális...

Helyi keresés

A keresőmarketing egyik feltörekvő és rohamosan növekedő eleme. A helyi keresés lehetővé...

Cselekvés alapú árazás

A CPA egy lépéssel tovább megy a CPC-nél vagy a PPC-nél. A CPC/PPC kampányokban a hirdetőnek...

Kilépő pop-up

Egy olyan Pop-up, amely akkor jelenik meg, amikor a látogató megpróbálja...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok BTL Kommunikációs ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.