Keresés

Menü

Keresőoptimalizálás a Wordpress, Jommla, Drupal és egyéb nyílt forráskódú honlap keretrendszerek estében: jobb a zárt forráskódú, egyedi fejlesztésű honlap, mint a nyílt forráskód, illetve melyik bizonyul hatékonyabbnak a SEO során?

Marketing Professzorok
Már csatlakoztam Köszi, most nem

Nyílt forráskódú vagy zárt forráskódú tartalomkezelő rendszert (CMS) használjak honlapom létrehozásához? Valóban olyan jó a Joomla! és a Wordpress stb. a keresőoptimalizálás során? Az online marketing tanácsadó válaszol!

2013.02.13.

2013-02-13

MátéBalázs.hu

MátéBalázs.hu

Keresőoptimalizálás a Wordpress, Jommla Drupal  és egyéb nyílt forráskódú honlap keretrendszerek (CMS) estében: jobb a zárt forráskódú, egyedi fejlesztésű honlap, mint a nyílt forráskód, illetve melyik bizonyul hatékonyabbnak a SEO során?

 

Sokszor halljuk: a Joomla! vagy a Wordpress esetleg a Drupal a legjobb a SEO (keresőoptimalizálás) során, hiszen sok ezer ember munkája nyomán jött létre, ez a nyílt forráskód lényege. Valóban, de ha sok ezer ember használja, pl. a konkurenciám is, akkor mitől lesz jobb honlapmotorom (keretrendszer), mint neki? Persze, írhatok jobb szövegeket, dolgozhatok többet az off page SEO-n (linképítés stb.), vagy esetleg alkalmazhatok egy céget, aki keresőoptimalizáló modulokat ír a nyílt forráskódba, persze zárt forráskóddal.  Ezek mind megoldások, de vajon elegendőek és megéri velük vesződni? Mi a jobb a nyílt vagy a zárt forráskód tehát? Cikkünkben erre keressük a választ!
 

 

 

Nyílt forráskódú vs. zárt forráskódú honlap rendszer (CMS) alapok

Ha holnapüzemeltetésbe kezdünk, alapvetően két rendszer között választhatunk: a nyílt forráskódú és a zárt forráskódú rendszerek között. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, azonban csak azután érdemes dönteni az egyik mellett, miután megismertük őket.
 
 
 

Honlapkészítés, honlapfelújítás előtt állsz? Ha szeretnéd, hogy az új honlapod valóban eredményeket érjen el, kérd ki Máté Balázs online marketing tanácsadó és csapatának véleménylt! Vedd fel a kapcsolatot ide kattintva MOST, velünk! 

 
 

Nyílt forráskódú rendszerek (Joomla!, Wordpress, Drupal stb.) előnyei

 
A nyílt forráskódú rendszereket általában közösségek készítik szabadidejükben, hobbiként. Ezek általában (nem minden esetben) ingyenesek, szabadon felhasználhatók saját céljainkra. Sokan dolgoznak, folyamatosan fejlesztik, hogy még inkább felhasználóbarát, könnyen kezelhető és megbízható rendszereket készítsenek. Általában sosincs egy teljesen kész rendszer, folyamatosan javítják és fejlesztik őket, akár az új felhasználók is. Nevéből eredően a forráskód nyílt, így az bármikor megnézhető, megtudható belőle, hogy mi az, ami működteti a rendszert. A folyamatos frissítések mellett rengeteg segítség található hozzájuk, amikkel a programozás behatóbb ismerete nélkül is el lehet készíteni egyszerűbb holnapokat, blogokat, webshopokat is.
További előnye, hogy a forráskód nyíltságából fakadóan szabadon alakítható az, így saját igényeinkre is szabhatjuk, ha kellő tudással rendelkezünk hozzá. Ezzel olyan előnyre tehetünk szert, ami kiemel minket a hasonló oldalak közül.
 
 

Nyílt forráskódú rendszerek (Joomla!, Wordpress, Drupal stb.) hátrányai

A nyílt forráskód alap hátrányai

Az ilyen rendszerek hátrányai azonban akár többe is kerülhetnek, mint a fizetős rendszerek. Előfordulhatnak olyan hibák, melyeket még nem javítottak a forráskódban, és mivel kevés embernek tűnt fel, lehetséges, hogy nem is fogják ezt megtenni. Ebben az esetben programozót kell megbíznunk, akinek meg kell ismernie a kódot, majd javítania azt, ami költséges beruházás is lehet. 
Mivel bárki hozzáférhet a forráskódhoz, nagyobb a feltörés esélye is. Amennyiben szükségünk van rá, ebben az esetben is szakembereket kell megbíznunk a megfelelő biztonsági rendszer kialakításával oldalunk stabil működésének érdekében.
 

A nyílt forráskódú honlap  rendszer hibája SEO (keresőoptimalizálás) szempontból

A nyílt forráskód legnagyobb és végzetes hibája a keresőoptimalizálás szempontjából az, hogy akkor járunk el jogszerűen a nyílt forráskódú rendszerek esetében, ha abba valamit belefejlesztünk illetve fejlesztetünk, akkor azt visszatöltjük az eredeti rendszerbe, tehát közkincsé tesszük. Ha tehát kitalálunk egy-egy apró SEO trükköt, akkor azt nem tarthatjuk meg magunknak, másnak is elérhetővé kell tennünk. Ha tehát ezt a konkurenciánk, aki ugyan arra a kifejezésre „keresőoptimalizál” letölti, máris ugyan ott vagyunk, ahol voltunk….
 
 

Zárt forráskódú honlap  rendszerek, honlapmotorok

Ezeket a rendszereket általában az erre szakosodott cégek hozzák létre, ezért fizetnünk kell érte, ám több esetben jobban járunk velük, mint a nyílt forráskódú rendszerekkel. 
Egy rendszer esetében több opció, modul közül választhatunk. Így olyan csomagot vásárolhatunk magunknak, melyre szükségünk van, nem kell több pénzt kifizetnünk olyan szolgáltatásokért, melyekre számunkra fölöslegesek.
Legnagyobb előnyük, hogy magával a rendszerrel együtt megkapjuk az azt létrehozó csapat szakmai tudását. Ez azért különösen fontos a nyílt forráskóddal szemben, mert így annak esetleges javítása nem ránk hárul.
 
Az ilyen rendszereket a fejlesztők a vásárlóra szabják, tehát itt sem ütközünk olyan akadályokba, hogy a rendszer nem úgy működik, ahogy azt mi szeretnénk.
Zártsága miatt, a forráskód sokkal nehezebben törhető fel, így utólag már nem kell annak védelmével foglalkozni, nem kell erre külön időt és pénzt áldozni.
Hátránya, hogy a forráskódot sosem kapja meg a vásárló, így nem tudja, az hogyan működik. Így utólag csak a fejlesztők tudnak módosítani rajta, amennyiben azt kéri a megbízó.
A zárt forráskódú rendszerek nagyon sok SEO trükköt, apróságot tartalmazhatnak. Fel-fel tűnnek honlapkészítő cégek, akik forráskódjai magasan verik a többi rendszert, éppen azért, mert kitalálnak apróságokat, melyeket beépítenek a rendszerükbe. A zárt forráskód rendszer gyorsabban tudja követni a Google algoritmus változások okozta helyzetváltozásokat, alkalmazkodik hozzájuk, mégpedig egyedi, versenyképes módon. 
 
 

Most akkor nyílt vagy zárt forráskódú CMS rendszert használjak a honlapkészítés során?

Végeredményben a nyílt forráskódú rendszereket azok használják, akik rendelkeznek kellő tapasztalattal azok használatára, valamint annyira bíznak off page SEO munkájukban, hogy úgy gondolják, nem szükségesek egyedi on page SEO trükkök. Kétségtelenül sok jó helyezést találunk Joomla! vagy Wordpress motorokkal is, de ez inkább az azt keresőoptimalizáló SEO guruk tudásának tudható be, mint a honlapmotornak. Azok, akik minden finomságra ügyelni akarnak, valamint  nem jártasak annyira az off page SEO téren, azok inkább bízzanak meg egy erre szakosodott céget, ahol az ő igényei szerint készítik el saját oldalát és végzik a keresőoptimalizálást. 
 
címkék: SEO, keresőoptimalizálás
Növekedett a meta leírások hossza, mit jelent ez a SEO szempontjából?

Növekedett a meta leírások hossza, mit jelent ez a SEO szempontjából?

2018-01-10

A Google 2017 novemberétől hosszabb kivonatokat vesz át weboldaladról, így a meta desciption mérete is növekedhet? Mit jelent ez a SEO szempontjából és mennyire érdemes növelni a meta leírás hosszát? 

A keresőoptimalizálás folyamatosan változó alapokon nyugvó tudomány. 2018-ra rengeteg minden megváltozott, de sok minden maradt is ugyan az, ami eddig fontos volt a SEO-ban. Külföldi irodalmazás és saját kutatásaink alapján mutatjuk, mit tegyél meg azért,

Hogyan legyek az első a Google találati listáján 2018-ban?

2018-01-08

A keresőoptimalizálás egy folyamatosan változó, bővülő területe a digitális marketingnek, éppen ezért nehéz egyetlen egy stratégiát találni rá, ami az idők végezetéig jó eredményeket garantálna. A Google...

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!