Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Mi kell a hatékony honlaphoz? Mi kell ahhoz, hogy weboldalad valódi vevő mágnesként működjön? Mi a fontosabb, a használhatóság vagy az élménydús honlap? Honlapkészítés, mely megtérül?

Marketing Professzorok

Honlapkészítés


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

A könnyen használható, ügyfeleket vonzó weboldalak öt ismérve

2014.10.26.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A könnyen használható, ügyfeleket vonzó weboldalak öt ismérve

Mi kell a hatékony honlaphoz? Mi kell ahhoz, hogy weboldalad valódi vevő mágnesként működjön? Mi a fontosabb, a használhatóság vagy az élménydús honlap? Elmondunk és bemutatjuk a hatékony honlap 5 legfontosabb tényezőit, melyet saját weboldaladon is letesztelhetsz! 


Ma már szerencsére egyre kevesebben használnak villogó, vibráló flash alapú honlapokat, sem olyan grafikákat,melyek elnyomják a weboldal lényegét. Az emberek kezdenek rájönni, hogy a weboldal nem olyan, mint egy karácsonyi bolt kirakata. Ha tehát te nem karácsonyi boltot üzemeltetsz, számodra is nagyobb előnyt jelent az, ha a weboldalad jól használható, mint ha „agyondizájnolt.” A könnyű használhatóság egyet jelent a felhasználóközpontú tervezéssel. Mind a tervezési, mind a fejlesztési folyamatok a jövőbeni felhasználók szempontjai szerint szerveződnek - biztosítva, hogy a céljaik, mentális modelljeik és szükségleteik kielégülnek - s hogy olyan terméket kapnak, amelyek hatékonyak és könnyen használhatók.
 
De mit jelent a könnyen használhatóság? Példákon és magyarázatokon keresztül bemutatjuk, a könnyen használható weboldalak öt ismérvét. Gondolod át, a te weboldalad megfelel-e ezeknek a kritériumoknak! 
 

1.  Elérhetőség és megtalálhatóság

Kezdjük a könnyen használhatóság egy alapvető, ám központi aspektusával: az oldalunk elérhetőségével és megtalálhatóságával.  Ha oldalunkat ugyan megtalálják, de az nem működik - bármi is legyen az ok - az oldal értéktelenné válik. 
 

Íme az elérhetőség és a megtalálhatóság néhány alapelve.

  • A szerver működési ideje. Fontos, hogy a látogatók ne kapjanak hibaüzenetet, amikor megpróbálják elérni az oldalunkat.  Fektessünk be jó minőségű szerverekbe.
  • Rossz linkek. Alaposan vizsgáljuk meg, nincsenek-e "holt" linkek az oldalunkon. Semmi sem küld egy látogatót hamarabb vissza a Google találatlistához, mint egy 404 hibaüzenet.
  • Mobil eszközökre optimalizált weboldal. Bizonyosodjunk meg, hogy oldalunk számára nem jelentenek problémát a különböző méretű kijelzők vagy a lassú internetkapcsolatok. Legjobb módszer erre a responzív weboldal kialakítása. 
 

Milyen a minden eszközre jól optimalizált weboldal?

Először is, az oldal asztali gépre tervezett változata mind az asztali monitorokon, mind a tableteken működik. Az oldal elrendezése rugalmas, és a képernyőméretek csökkenésével arányban változik.  Az okostelefonokra tervezett verziót a letisztult felhasználói felület, kevés felesleges elem, és világosan áttenkinthető hierarchikus elrendezés jellemzi. Ez a letisztult mobil változat remekül működik - még egy lassú mobilos internetkapcsolattal is.
 
 

Szeretnéd, hogy honlapod egy hatékony, üzletszerző gépezet legyen? Szeretnéd, ha nem kellene „harcolnod” a honlapkészítő céggel? Segítünk! Vedd fel velünk a kapcsolatot most! Kattints ide! 

 

2. Átláthatóság

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a könnyű használhatóság lelke az átláthatóság.
Ha összezavarjuk látogatóinkat, vagy a lényegről eltereljük figyelmüket, vagy több időre lesz szükségük, hogy megtalálják, amit kerestek, vagy teljesen el is felejtik, miért is látogatták meg oldalunkat eredetileg.  Egyik esetben sem fogják könnyen használhatónak találni az oldalt, és valószínű, hogy elégedetlenül, örökre távoznak. 
 
A látogatókat mindig határozott célok vezérlik az oldalunkhoz.  A mi feladatunk, hogy ezeket a célokat minél hamarabb megvalósítsuk. Ha ez sikerül, a látogatók meg lesznek elégedve és egy pozitív élmény alapjait fektettük le. 
 

Az átlátható és könnyen használható oldalak jellemzői a következők:

  • Egyszerűség - Arra összpontosítsunk, ami igazán lényeges. Ha nem tereljük el látogatóink figyelmét, nagyobb valószínűséggel fogják azt tenni, amit szeretnénk.
  • Ismerősség - Használjunk olyan elemeket, amiket látogatóink már ismernek. Nyugodtan meríthetünk inspirációt más oldalakról.  
  • Következetesség - Ne „jópofáskodjunk”. Oldalunk kínáljon olyan egyöntetűséget, ami látogatóinkra megnyugtatólag fog hatni. 
  • Útmutatás - vezessük látogatóinkat kézen fogva. Ne várjuk el tőlük, hogy egyedül fedezzék fel az oldalt. Ehelyett  vezessük őket körbe az oldalon és mutassuk meg nekik, mi minden található ott.  
  • Közvetlen visszacsatolás - A visszacsatolás minden interakcióból kihagyhatatlan. Mihelyst látogatóink interakcióba lépnek oldalunkkal, adjunk nekik visszajelzést, hogy sikerrel jártak-e vagy sem.  
  • Jól elrendezett információk - Értsük meg, látogatóink milyen mentális modellekben gondolkodnak és milyen elvárásaik vannak oldalunk tartalmát illetően. 
 

3. Elsajátíthatóság

Az elsajátíthatóság a könnyű használhatóság egy másik fontos eleme. 
 
Célunkká kell tennünk, hogy oldalunk felhasználói felülete intuitív legyen - olyan, amelyhez nem kell külön útmutató vagy hosszadalmas kísérletezés, mire a látogató rájön, mi micsoda. Ennek kulcsa, hogy olyan elemekre támaszkodjunk, amiket látogatóink már ismernek, vagy olyanokra, amelyek könnyen megtanulhatók.
 
Mára már sok, a neten használt design ötlet ismert széles körben. Ha mi is következetesen alkalmazzuk ezeket, megfelelünk látogatóink elvárásainak.  Így segítjük őket, hogy céljaiakat hamarabb elérjék.  Mindannyian szeretjük a kiszámíthatóságot és a megjósolhatóságot, ami miatt jobban boldogulunk megszokott helyzetekben, mint szokatlanokban.
 
Ha új elemeket alkalmazunk oldalunkon, tegyük ezt kiszámíthatóan, és segítsünk látogatóinknak megtanulni használni őket.  Például felajánlhatunk nekik további információkat, vagy instrukciókat, amikor először látogatják meg oldalunkat vagy termékünket.  Ezek legyenek egyszerűek és vizuálisak, hogy könnyű legyen őket megjegyezni. 
 

A Microsoft tavaly újításokkal rukkolt elő az oldalukon.

Amíg a design nagyon friss és modern, az oldal elrendezése a jól megszokott klasszikus mintát követi. A bal felső sarokban látjuk a logót, mely tudatja velünk, hol járunk. A jobb felsőben egy keresőmezőt találunk, mellyel könnyen megtalálunk bármit az oldalon.  Kicsit lejjebb van a navigációs menü, ahol a központi tartami kategóriák helyezkednek el. Amikor a linkekre klikkelünk, egy legördülő menüt kapunk, ahol a kategóriához tartozó tartalmak listája látható.
 
Azután ott van az impozáns fejléc, ahol négy különböző kép váltakozik. A fejlécet a tartalomjegyzék követi, amihez egy függőleges alnavigációs menü is tartozik - itt látjuk azokat a témákat, melyekről többet is megtudhatunk, valamint néhány kiemelt tartalmat is. Ez alatt látható a közösségi média rész, és egy részletes lábazat, ahol számos más Microsoft oldalhoz és sok másodlagos tartalomhoz vezető link van.
Az oldal letisztult és könnyen navigálható.  A hagyományos elrendezés segíti a látogatókat, hogy gyorsan megtalálhassák, amit keresnek. 
 

4. Hitelesség

A hitelesség minden weboldalnak rendkívül fontos aspektusa.
Még ha meg is találják a látogatók, amit keresnek, ha nem bíznak a kapott információk hitelességében, a tartalom értéktelen lesz.  A weboldal sokféleképpen ébreszthet szkepticizmust látogatóinkban a céggel kapcsolatban, például cégünk létét, vagy jó hírnevünket, vagy tartalmaink minőségét is megkérdőjelezhetik.
 
Fontos, hogy az emberek tudják, hogy valós cég vagyunk, valódi emberekkel. Legyen az oldalunkon egy világosan feltüntetett "Rólunk" rész, amin keresztül fel tudják venni velünk a kapcsolatot, ha lehet, földrajzilag is. 
Természetesen, az oldalon látható tartalmak is szintén nagyban befolyásolják, mennyire látnak minket megbízhatónak. Bizonyosodjunk meg afelől, hogy a tartalmaink valósak és pontosak.  Kerüljük el az olyan hibákat, mint a rossz nyelvtan vagy helyesírás. Ne legyünk szerények hozzáértésünket illetően. Ha értünk a munkánkhoz, verjük nagy dobra. Mutathatunk látogatóinknak visszajelzéseket régi, elégedett vevőinktől, referenciákat, vagy néhány követőnket különböző közösségi médiafelületről.
 

A L’ORÉAL márka nagyon sikeres a web hitelesség megteremtésében. 

A profi, a márka csillogó hírnevével tökéletesen harmonizáló designon túl, sok jó minőségű tartalmat is feltesznek, amivel hozzáértésüket tovább bizonyítják.
 
Például egész részleget szentelnek az oldalon a kutatásnak és fejlesztésnek.  Ez világosan mutatja, hogy a márka aktívan fejlődik, ami még jobb fényben tünteti fel a termékeiket.  Egy másik külön részleg a társadalmi felelősséggel foglalkozik, mutatva, hogy a márka ezt is komolyan veszi. 
 
A kutatásokon túl, a márka szakértők véleményét és olyan hírességek, mint Julia Roberts képeit is felhasználja, hogy meggyőzze az embereket termékei minőségéről és népszerűségéről.  A megbízhatóság egy másik ismérve, hogy rendkívül könnyű a L’ORÉAL-lal felvenni a kapcsolatot.  A márka nem csak közösségi hálókon érhető el, hanem konkrét földrajzi címet és telefonszámot is ad.
 

5.  Lényeglátás

Végül, de nem utolsósorban, a lényeglátás is a könnyű használhatóság része.
Nem elég, ha az oldalunk világosan áttekinthető, az ott látható tartalmaknak is egybe kell vágni látogatóink érdeklődésével.  Nem lehet túlhangsúlyozni, milyen fontos, hogy tudjuk, mi érdekli látogatóinkat és miért jönnek el oldalunkra. 
 
Kezdjük azzal, hogy körülírjuk kikből áll a célközönségünk.  Ezután beszéljünk velük, hogy megtudjuk, milyen céllal látogatják oldalunkat. Harmadik lépésben pedig írjunk körül tipikus helyzeteket, amikben látogatók érkeznek oldalunkra, hogy bizonyos fajta tartalmakat találjanak.  Minden döntés, amit a jobb design érdekében hozunk, arra kell, hogy irányuljon, hogy látogatóink jobban használhassák oldalunkat.
 

A Nike példamutatóan jól teljesít ebben.

A márka különböző sportokhoz árul ruházatot és kellékeket.  Amikor ellátogatunk oldalukra, választhatunk, hogy milyen csoportosítás szerint böngésszük az áruválasztékot: férfi-, női-, gyermekruházat, vagy sportág szerint. Ahelyett, hogy vásárlóikat kizárólag életkor vagy nem szerint csoportosítaná, a Nike úgy tekint rájuk, mint egy bizonyos sportág művelőire.
Például ha új futócipőt szeretnénk, nem kell teniszcipők vagy beltéri sportokhoz való cipők sorai között elnavigálnunk, mire megtaláljuk, amit keresünk.  A Nike megadja nekünk a lehetőséget, hogy egy meghatározott cél szerint keressünk az áruházukban.
 
A könnyű használhatóság sok-sok tesztelés eredménye. A könnyű használhatóságot nem lehet gyorsan megteremteni. Alapos, felhasználókat bevonó kutatás szükséges hozzá, valamint a termékek állandó tesztelése és finomítása.  A könnyű használhatóság e tényezők együtteséből fakad: a weboldalunk átlátható, hiteles, és teli olyan tartalmakkal, amelyek látogatóinknak fontosak.
 
 

A honlapkészítés témához kapcsolódó cikkeink:

 
 
 
Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/konnyen-hasznalhato-weboldal.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Honlapkészítés

Ezek a webdesign trendek törnek az élre 2019-ben

2018-12-08

Összeszedtük a nemzetközi trendeket honlapkészítés, webdesign fronton, ezek alapján látható, milyenek lesznek 2019 legjobb honlapjai. Ezeket alkalmazd a honlapkészítés során!

Hogyan javítsd weboldalaid sebességét (és ezzel rangsorolásodat a Google szemében)

2018-12-02

A weboldal sebessége egy fontos rangsorolási szempont a Google szemében. Megmutatjuk, mit mond honlapkészítődnek, mit kell tennie, hogy honlapod megfelelően gyors legyen!

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!