Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Így szabályozhatod, hogy mit látnak rólad mások a Facebookon

Marketing Professzorok

Facebook


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Így szabályozhatod, hogy mit látnak rólad mások a Facebookon

2018.08.02.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A Facebook az új uniós adatvédelmi rendelet ellenére is hozzáférhet adataidhoz, de ha nem jól állítottad be a láthatósági beállításokat, akár több külsős cég, vagy akár ismerőseid is hozzájuthatnak ezekhez, de akár a fiókodhoz is. Hogyan kerüld ezt el? Mu

A Facebook az új uniós adatvédelmi rendelet ellenére is hozzáférhet adataidhoz, de ha nem jól állítottad be a láthatósági beállításokat, akár több külsős cég, vagy akár ismerőseid is hozzájuthatnak ezekhez, de akár a fiókodhoz is. Hogyan kerüld ezt el? Mutatjuk!


A Facebook és az adatbiztonság

Az okostelefonok elterjedésével és a közösségi média fejlődésével a Facebook és más platformok olyannyira a hétköznapi életünk részeivé váltak, hogy sokan meg sem kérdőjelezik, hogy adataik biztonságban vannak-e ezeket a hálózatokon, vagy sem.

 

A Facebook és a Cambridge Analytica együttműködése által kavart por hidegzuhanyként érte a közösségi média felhasználókat, akik joggal kérdőjelezték meg, hogy biztonságosan kezelt adataik vajon mennyire vannak tényleges biztonságban a Facebook markában. Mint azt a New York Times és az Observer kiderítették, Donald Trump kampánya idején a Cambridge Analytics több mint 50 millió Facebook felhasználó adatait vásárolta meg célzott politikai kampányok létrehozása érdekében.

 

Habár a felhasználói beállítások nem akadályozhatják meg, hogy megadott adataid tökéletes védelmet élvezzenek a Facebook birtokában, némi beleszólásod azért van abba, hogy kikhez juthatnak el ezek a platformon kívül. Az általános elővigyázatossággal sok fejfájást megspórolhatsz magadnak – nézzük, hogy mire érdemes odafigyelned!

 

Zavar, ha mások sok mindent megtudnak rólad?

 

1. Óvakodj a kérdőívektől és alkalmazásoktól

Az egyik leggyakoribb adatszerzési módszer a személyiségi kérdőívek használata. Ezek igen népszerűek a Facebookon, az emberek pedig előszeretettel ütnek el vele néhány percet, vagy használják őket arra, hogy jobban megismerjék magukat. A Cambridge-i Egyetem Pszichometriai Központja ilyen kvízek segítségével gyűjtött személyes adatokat a Facebook profilokról, ideértve az ismerősök adatait és a tevékenységeket is. Nem tartoznak ide azonban a közvéleménykutató cégek kérdőívei, itt most az értelmetlen játékokra gondolunk csupán. 

 

2. Ellenőrizd biztonsági beállításaidat

A Facebook számos biztonsági és adatvédelmi beállítást kínál a felhasználóknak, amelyekről meglepően kevesen tudnak. Ezeket a beállításokat a Beállítások > Adatvédelem   menüben találod. Itt megadhatod, hogy kik láthatják bejegyzéseidet, megadott telefonszámodat, kik jelölhetnek ismerősöknek, stb. Érdemes alaposan átvizsgálni minden opciót, ugyanis – mint ahogy azt az előző pontban is említettük – ha egy ismerős végigcsinál egy kérdőívet, akkor azzal engedélyt adhat a kvíz készítőjének, hogy elérje ismerősei listáját, amiben te is szerepelsz. Érdemes megnézni az Idővonal és megjelölés   menüt is.

 

3. Tartsd szemmel ismerőseidet

Nem mindenki gondol rá, pedig érdemes megválogatni ismerőseidet a Facebookon. Ha ugyanis ők nem használnak elég szigorú biztonsági beállításokat, akkor azokat a bejegyzéseket és képeket amikben téged megjelölnek mások is láthatják majd. Még a Facebook is figyelmeztet rá, hogy ismerőseid bejegyzéseinek láthatóságát csak ők szabhatják meg. Érdemes minél több ismerős figyelmét felhívni tehát arra, hogy ők maguk is ellenőrizzék adatvédelmi beállításaikat profiljukon, például ennek a cikknek a megosztásával. 

 

4. Ne használj harmadik féltől származó alkalmazásokat

A Facebookon elérhető alkalmazások és játékok milliókat szórakoztatnak napi szinten, de ezek az alkalmazások cserébe hozzáférhetnek személyes adataidhoz (név, profilkép, nem, felhasználónév, ismerősök listája és más nyilvános adatok).

 

Ha szeretnéd megadni, hogy egy-egy alkalmazás mihez férhet hozzá profilodon, akkor navigálj a Beállítások > Alkalmazások és webhelyek  menübe. Itt többféle beállítást is találsz majd, amelyek az általad használt alkalmazásokra vonatkoznak. Meg fogsz lepődni rajta, mennyi alkalmazásnak adtál engedélyeket….

 

5. Használj további biztonsági rétegeket

A Facebooktól kérheted, hogy értesítsen különböző csatornákon, valahányszor egy új eszközről vagy böngészőből jelentkezik be valaki profilodba. Hasonlóan hasznos lehet az úgynevezett kétfaktoros hitelesítés, aminek beállításával csak akkor jelentkezhetsz be profilodba egy böngészőben, ha a telefonod is melletted van (ez megnehezíti a kéretlen behatolók dolgát). Ezeket a beállításokat a Beállítások > Biztonság és bejelentkezés  menüben találod.

 

6. Búcsúzz el a Facebooktól

Ha nem szeretnéd, hogy a Facebook és különféle harmadik felek hozzáférjenek adataidhoz, akkor azt csak úgy biztosíthatod, ha törlöd profilodat a platformról. Az itt tárolt adatokat sokan úgy használhatják fel tudtodon kívül, amilyenre biztosan nem adnál engedélyt, ha előtte megkérdeznének róla. Habár a felhasználói feltételek rész (amit soha senki nem olvas végig, mielőtt elfogadná) kitér a legtöbb ilyen esetre, nem biztos, hogy teljes mértékben fedi az igazságot. A Facebook egyébként is egyre kevésbé szolgálja a felhasználók érdekeit, egyre kevesebb érdekes hírt láthatunk, az oldalak elérése folyamatosan csökken. Hamvába dőltek azok az elképzelések, mely szerint a Facebook lesz a legnagyobb újság. Ma már csak szinte azt látod, hogyan dicsekszik a szomszéd gyermeke bizonyítványával. Ez bizony egyre kevesebb embert érdekel. Talán itt az ideje elbúcsúznod a Facebooktól.
 

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/facebook-beallitasok.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Facebook
A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

2018-08-21

Bizonyára senkit nem lep meg a tény, hogy a Facebook rengeteget tud felhasználóiról. A közösségi hálózat már évek óta gyűjti az adatokat azokról, akik regisztrálnak rá és rendszeresen vagy csak ritkán használják akár asztali (böngészős) verzióját, akár a telefonos alkalmazást. A kérdés tehát...

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

2018-08-09

Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy utazási irodád, éttermed vagy hoteled  Facebook oldalán élő videóközvetítéseket is indíthatsz. De talán soha nem mertél belefogni, pedig mára a Facebook kommunikáció egyetlen, értelmes, ingyenes eszköze maradt.   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!