Keresés

Menü

Már megint mit akar tőlünk a Facebook? Nagy változások januártól!

Marketing Professzorok
Már csatlakoztam Köszi, most nem

Így változik a Facebook szabályzata és az adatkezelésre vonatkozó pontok 2015. január 01.-től

2014.11.26.

2014-11-26

MátéBalázs.hu

MátéBalázs.hu

Már megint mit akar tőlünk a Facebook? Nagy változások januártól!
Ma mindenki kapott egy üzenetet a Facebooktól, melyben felhívják a figyelmedet az új felhasználási feltételekre, melyeket el KELL fogadnod. Melyek ezek, és mit jelentenek számodra? Elmondjuk! 

A Facebook nemrég közleményt adott ki, melyben felhívja a felhasználók figyelmét a szabályzat változására. A szabályzatot automatikusan minden felhasználó elfogadja, aki január 01. után a Facebook-on megtalálható, így érdemes vele kicsit jobban megismerkedni. 
 
Ez a változtatás kiterjed a felhasználási feltételekre, az adatfelhasználási- és a cookie-kra vonatkozó szabályozásra is. Amit te ebből észre fogsz venni, hogy a Facebook oldaladon olyan hirdetések fognak megjelenni, amelyek személyre szabottak (online viselkedésalapú hirdetések): az általad használt alkalmazások és webhelyek alapján válogat majd a Facebook rendszere. Ezt ellensúlyozandó a beállításokban több olyan pont is lesz, ahol ezt a funkciót szabályozhatod – tehát a fő szempont a frissítésben az adatvédelmi beállítások fejlesztése, jobbá tétele.
 
A változásokat és a hirdetésekkel kapcsolatos beállítási lehetőségeket tárgyaljunk most cikkünkben.
 
 
 

Többet szeretnél tudni a Facebook marketingről? Szeretnéd tudni, hogyan lehet az Internetből igazán hatékonyan "pénzt csinálni"? Gyere el tanfolyamainkra, 16 év tapasztalatával mi biztosan neked is tudunk segíteni! Kattints ide most! 
 

Facebook adatvédelem

A felhasználók nagy arányban érdeklődtek az iránt, hogy a Facebook hogyan jut hozzá, és hogyan használja fel adatait. Ezt magyarázandó a Facebook Adatvédelmi alapismeretek oldalt a közösségi háló kibővíti, megmagyarázva a változások lényegét, és tippeket adva a felhasználáshoz, beállításokhoz.
Ez a leírás megmutatja, hogyan rendelkezhetsz a Facebook-on információid felett. Többek között olyan beállításokról van szó, mint például a megjelölések eltávolítása, az ismerősök törlése, a letiltás, valamint a bejegyzésekhez célközönségek hozzáadása. Ennek segítségével elérheted, hogy posztjaid csak azok az emberek lássák, akikkel azt valóban szeretnéd megosztani.

Használd ki a Facebook frissítéseket, és szabd személyre a beállításokat!

 

Hogyan szerez információkat a közösségi portál arról, hogy hol vagyok?

A januárban életbe lépő szabályozások igyekeznek erre a kérdésre teljes körű választ adni. A Facebook-on lévő funkciók, alkalmazások a felhasználói élmény javítása érdekében olyan fejlesztéseket vezetnek be, melyek – ha szeretnéd – tartózkodási helyed alapján releváns információkat tud megosztani veled. Így például megnézheted majd, mely ismerőseid vannak a közelben, vagy környéken lévő éttermet étlapjait is letöltheted…
 

Vásárlás a Facebook-on? 

Igen! A Facebook munkatársai olyan rendszer kidolgozásán és tesztelésén dolgozik éppen, amely lehetővé teszi majd, hogy a Facebook-on közvetlenül tudj vásárolni, és akár tranzakciókat is végrehajtani.
 

És az adatvédelemmel mi lesz?

Az Adatvédelmi alapismeretek oldalon a változásokról bármikor tájékozódhatsz, és tippeket, javaslatokat olvashatsz az adatvédelemmel kapcsolatban. A beállítások is módosulnak majd, ezért erre különösen érdemes lesz odafigyelni.
 
A helymeghatározás adataival kapcsolatos információk felhasználása előtt a Facebook mobil applikációja minden esetben felteszi a kérdést, hogy engedélyezed-e a helymeghatározást. Így például a helyekre való bejelentkezések, vagy a bejegyzésekben a helyszín megjelenítése továbbra is kiküszöbölhető, ha nem szeretnéd használni.
 

Mi van a Facebook vállalatcsalád többi tagjával?

Bizony, a Facebook kinőtte önmagát, és mostanra vállalatcsaládként érhető el. A közösségi oldal az összegyűjtött információkat arra használja fel, hogy a felhasználási élményt fokozza – ilyen módon például lehetőséget nyújt arra, hogy Instagram fiókod zárolása után a Facebook rendszerén belül új jelszót kérhetsz, és újra hozzáférhetsz az adataidhoz. A társvállalatok (pl. Instagram, WhatsApp) felhasználási feltételeit a Facebook-on történő változások nem befolyásolják – így ezekben az adatvédelmi szabályozások a régiben maradtak.
 

Adatszolgáltatás a hirdetőknek

Ez a téma is sokszor felmerül, hiszen a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá, hogy a Facebook milyen módon osztja meg adatainkat a hirdetőkkel. A januárban életbe lépő változás ezt a területet nem érinti: a közösségi portál továbbra is úgy informálja a hirdetőket a hirdetések pontosabb célba jutása érdekében, hogy közben személyazonosságod nem adja ki. 
 

Facebook hirdetések beállítása – minden platformon

Az elmúlt években nehézséget okozhatott az, hogy ha egy platformon (például a laptopodon) beállítottad, hogy mely hirdetéseket nem kívánod többet látni, az egy másik felhasználói felületen (például a mobilodon) nem lépett érvényben.
 
A Facebook csapata most erre is új stratégiát dolgozott ki, így beállításaid most már minden felületen érvényesek lesznek. A Digital Advertising Alliance webhelyén keresztül állíthatod majd be, hogy mely hirdetéseket szeretnéd letiltani az általad használt alkalmazásokon, és az Android, illetve iOS rendszerek beállítási lehetőségein keresztül is letilthatod őket. 
 
Összegezve tehát a Facebook frissítései a felhasználói élmény javításán kívül az adatvédelmi beállításokra fókuszál, így az emberek információinak védelme szempontjából igen fontos lépés lesz a januárban életbe lévő frissítés.
 
 
 
 
címkék: Facebook
A közösségi média marketing nagyágyúja még mindig a Facebook, és még mindig lehet organikus elérésekkel milliós nagyságrendű embert elérni.

Hatékony Facebook marketing 2018. Komplett útmutató.

2017-10-25

A közösségi média marketing nagyágyúja még mindig a Facebook, és még mindig lehet organikus elérésekkel milliós nagyságrendű embert elérni.

Tavasszal a Facebook belekezdett az álhírek elleni harcba. Tudnod kell, mit NEM tehetsz, ha nem szeretnéd, hogy cikked álhírnek minősüljön. Az online marketing tanácsadó válaszol.

Nézheti a Facebook álhírnek a posztjaidat?

2017-09-24

Tavasszal a Facebook belekezdett az álhírek elleni harcba. Tudnod kell, mit NEM tehetsz, ha nem szeretnéd, hogy cikked álhírnek minősüljön. Az online marketing tanácsadó...

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!