Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Videómarketing: YouTube kontra Facebook

Marketing Professzorok

Közösségi média marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Videómarketing: YouTube kontra Facebook

2018.11.27.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Videómarketing: YouTube kontra Facebook

Az, hogy a videómarketing az elmúlt (és minden jel szerint a közelgő) évek legnagyobb online marketingtrendje, ma már nem is vitatéma. A videó a legnépszerűbb tartalomtípus, és csak egyetlen másik formátum van, ami képes versenybe szállni vele, ami egész véletlenül az élő videó.
 


A videók népszerűségét bizonyítja többek között az is, hogy egyre több platform bővíti videós funkcióit mind a felhasználók, mind pedig a márkák számára. Most persze felsorolhatnánk ezeket, de ha erre a cikkre kattintottál, akkor bizonyára azok népes táborába tartozol, akik szeretnék tisztázni a különbségeket a két videós óriás, a YouTube és a Facebook között.

 

Fontos kulcsszó itt a „különbségeket” – habár mindkét platformon nagyon népszerűek a videók (a YouTube-on ez egyértelmű, a Facebookon pedig elég csak ránézned hírfolyamodra), valójában gyökeresen különböznek egymástól. Ez azt jelenti, hogy teljesen eltérő hozzáállást igényelnek, ha a videómarketingről van szó (habár sokan a mai napig ugyan úgy próbálják kezelni mindkettőt).

 

A következőkben ezeket a különbségeket fejtjük ki bővebben is, hogy eldönthesd, mely platform ideális videóstratégiádhoz, vagy, hogy mikre kell odafigyelned, ha mindkét hálózatot használni szeretnéd!

 

YouTube és Facebook: A legfontosabb különbségek

 

1. A videók hossza

A két platform két teljesen más kontextust jelképez. A YouTube-on a hosszabb videók teljesítenek jól, míg a Facebookon átlagosan a rövidebbek népszerűek.

 

Amikor valaki a YouTube-ra látogat el, akkor általában valami konkrét elképzelése van arról, hogy mit szeretne látni, és erre keres rá. Habár a YouTube átlagosan több videót is kínál az éppen megnézett mellé, a felhasználókról átlagosan elmondható, hogy hosszabb ideig képesek megtartani a figyelmüket egy videón.

 

Ezzel szemben a Facebook telis-tele van különféle videókkal, amelyeket a felhasználók általában hírfolyamjukon keresztül találnak meg, nem pedig konkrét keresés alapján.

 

Természetesen mindkét fejlett rendszer komplex algoritmussal rendelkezik, ami eldönti, hogy mennyi láthatóságot kap majd egy-egy videó.

 

Mivel a Facebookon az emberek szívesebben néznek végig rövidebb videókat, így általában ezek a videók azok, amelyek a legtöbb megosztást és reakciót kapják. Minél több aktivitást képes bevonzani így egy videó, annál több felhasználónak jeleníti majd meg a Facebook algoritmusa.

 

A YouTube ezzel szemben a „nézési időt” értékeli a legnagyobbra, tehát hogy mennyi időt töltenek a felhasználók a platformon a videók nézegetésével. Ez nem meglepő, hiszen minél több videót néznek meg az emberek (és minél tovább nézik őket), annál több reklámot mutathat meg nekik a YouTube. Mindez azt jelenti, hogy a hosszabb videók (ha képes vagy velük megtartani nézőid figyelmét) jobban teljesítenek majd a keresésben, és az ajánlott videók dinamikus listájában is.

 

2. A videók témája

A videók hosszából, és a két platform eltérő jellegéből adódóan mind a YouTube-on, mind a Facebookon más témájú videók teljesítenek majd jobban.

 

A YouTube-on a mélyebb tartalmak keresettebbek, például az oktatóvideók, részletes bemutatók, stb. A YouTube-ra gyakran azért látogatnak el az emberek, hogy valami újat tanuljanak, vagy audiovizuális, szemléltető jellegű választ kapjanak egy kérdésükre. Ezt a platformot ilyen tartalmakkal fogod tudni megnyerni.

 

A Facebookon más jellegű tartalmakra számítanak a felhasználók, amelyek egyszerűbbek, és a rövidebb időkeretben is jól működnek. Például választ adhatsz egy-egy rövid kérdésre, betekintést nyújthatsz követőidnek a „kulisszák mögé” (például egy rendezvény előkészületei során), vagy tehetsz egy rövid bejelentést, ami szóban sokkal könnyebben kommunikálható, mint írásban.

 

Mindebből azt kell megjegyezned, hogy a Facebook ideálisabb a közvetlen promócióra, míg a YouTube-on sokkal óvatosabbnak és visszafogottabbnak kell lenni a természetes termékelhelyezésekkel és marketingüzenetekkel.

 

3. A videók esztétikai jellege

Nehéz lenne néhány bekezdésben összefoglalni azt a végtelennek tűnő vizuális stílust, amelyeket a különböző platformokon (vagy akár csak egyen) használnak, de nagy vonalakban a következőkről van szó.

 

A YouTube-on nagyon népszerűek a vlog stílusú videók, ahol a készítő a kamerába beszél és néhány vágóképpel egészíti ki mondanivalóját (általában arról, amiről éppen beszél). Ez kényelmes olyan szempontból, hogy a beszélő kérdéseket tehet fel a közönségnek, vagy arra ösztönözheti őket, hogy kedveljék a videót, iratkozzanak fel a csatornára, vagy látogassanak el egy webhelyre. A videók továbbá utólag hozzáadott feliratokkal is kiegészíthetők.

 

Ez a formátum nem igazán működik a Facebookon, mert a videók ott automatikusan indulnak el, és hang nélkül (ha a felhasználónak be van kapcsolva az automata indítás), tehát hiába beszél valaki a videóban, nem fog hallatszódni, amíg a felhasználó be nem kapcsolja a hangot. Ezért láthatunk olyan sok feliratozott videót a Facebookon.

 

Ideális esetben a Facebook felhasználók rákattintanak/koppintanak majd a videóra, hogy hallják a hangot is, de ha nem, akkor lényegében csak olvasgatják majd a feliratokat, aminek nincs túl sok értelme.

 

A lényeg tehát az, hogy a Facebookon kreatívabbnak kell lenned vizuális megoldásaiddal, ha szeretnéd aktivitásra buzdítani nézőidet.

 

4. Felhívások

A felhívások (CTA-k) is merően eltérnek egymástól a két platformon.

 

A YouTube-on lehetőséged van záróképernyőt elhelyezni videóid végén, illetve kártyákat is használhatsz videóidban, hogy kapcsolódó tartalmakra hívd fel nézőid figyelmét. Emellett persze videóidban szóban is megkérheted arra az embereket, hogy tegyenek meg egy kívánt lépést.

 

A Facebookon más a helyzet, itt ugyanis nincsenek kártyák, vagy záróképernyők, és ha azt feltételezed, hogy az emberek nem hanggal nézik videóidat, akkor a szóbeli felszólítás sem lesz túl eredményes. Beépített gombokat használhatsz ugyan, de ha a videóban is szeretnéd felhívni nézőid figyelmét a következő kívánt lépésre, akkor készíts egy képet erre, és vágd be azt videód végére.

 

5. Láthatóság

A videók hosszának fejtegetésekor említettük, hogy a két platformon más-más módokon találnak rá az emberek a videókra.

 

A YouTube lényegében egy keresőmotor – az emberek konkrét elképzeléssel keresnek rá videókra a platformon, de meglehet, hogy egy Google keresésen keresztül jutnak el ezekhez (mivel a YouTube a Google tulajdona, így nem meglepő, hogy a videók a Google találatok között is megjelenhetnek). Mindez azt jelenti, hogy a YouTube videók akár évekig is „szavatosak” maradhatnak.

 

A Facebookon ezzel szemben a videók csak követőid egy töredékének jelennek meg, ami a platform szigorú algoritmusának köszönhető. Azonban, ha az a kevés felhasználó, aki „első körben” láthatja a videót, pozitívan reagál rá, megosztja azt, és hozzászól, akkor a videó idővel több felhasználónak jelenik majd meg követőid közül.

 

Mindebből az következik, hogy a Facebook ideálisabb lehet aktuális témák feldolgozására videók szempontjából, ugyanis ezek több aktivitást válthatnak ki a közönségből. Ne számíts azonban arra, hogy a videók itt sokáig bennmaradnak a köztudatban.

 

6. Elemzések, statisztikák

Különbözik az is, hogy a videókat megtekintéseit hogy számolja a két platform.

 

Mivel a Facebookon a videók automatikusan elindulnak, így olyan megtekintési időt is felszámolhat a platform, ami valójában nem jelent feltétlenül érdeklődést. Ennek köszönhetően sajnos a Facebook videóstatisztikái nem feltétlenül tükrözik a valóságot.

 

A YouTube-on azonban minden másodperc valódi megtekintést jelent (habár itt is működik automata lejátszás, ezt a felhasználó megszakíthatja vagy kikapcsolhatja), ezért értékesebbeknek is tekinthetők, mint a Facebookon.

 

A két platformot tehát nem érdemes összehasonlítani ilyen szempontból – más és más értékelést igényelnek. A különböző videókat csak azokkal vesd össze, amelyek ugyan azon a platformon szerepelnek, ne pedig keresztezve.

 

7. A befektetések megtérülése hosszútávon

Már volt róla szó, hogy a YouTube videók akár évekig is hatékonyak lehetnek, míg a Facebook videók általában néhány napig élvezhetik csak a rivaldafényt.

 

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyértelműen a YouTube a megfelelő választás minden cég és vállalkozó számára. A választás számos szemponttól függ, és természetesen mindkettőt is használhatod egymás mellett, csak vedd figyelembe a fenti különbségeket, hogy megfelelő tartalmakat oszthass meg rajtuk!
 

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Átlagos értékelés: 3,67  Szavazatok száma: 3 https://www.matebalazs.hu/videomarketing-youtube-facebook.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: SMM
Közösségi média marketing? Miért nem használod a Redditet?

Közösségi média marketing? Miért nem használod a Redditet?

2018-12-07

Sokan még csak nem is hallottak a Redditről, vagy sosem foglalkoztak vele, mert egyszerűen nem tudják komolyan venni. Pedig sok világcég sikerrel kommunikál a Redditen. Mutatjuk a gyakorlati példákat!

A LikedIn egyre fontosabb szereplővé válik, nem csak a B2B de a B2C online marketing kommunikációban is. Hogyan működik az algoritmusa, hogyan érhetsz el rajta minél több embert posztjaiddal? Mutatjuk!

Hogy működik a LinkedIn algoritmusa (és hogyan optimalizálj rá)?

2018-12-03

A LikedIn egyre fontosabb szereplővé válik, nem csak a B2B, de a B2C online marketing kommunikációban is. Hogyan működik az algoritmusa, hogyan érhetsz el rajta minél több embert posztjaiddal? Mutatjuk! 

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!