Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

URL keresőoptimalizálás? Így csináld!

Marketing Professzorok

SEO, keresőoptimalizálás


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

URL keresőoptimalizálás? Így csináld!

2017.10.19.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

URL keresőoptimalizálás? Így csináld!

A SEO minden apró elemét meg kell fognod ahhoz, hogy első legyél a Google találati listáján, így weboldalad URL-jei sem maradhatnak ki. 


Sokan nem is gondolnák, de a SEO-ban bizony a webhelyek (és a weblapok) URL-címei is szerepet játszanak. Érdemes persze megemlíteni, hogy habár rangsorolási szempontnak számít, ma már nem tartozik a legfontosabbak közé. Korábban lehetetlen lett volna az, ami ma, hogy a weblapom online marketing kifejezésre az onlinemarketing.hu, vagy az online marketingakademia.hu előtt jön a Google találati listájában. 

 

Online marketing kifejezés keresőoptimalizálás


Korábban ezeket a domaineket csupán azzal, hogy relevánsabb tartalom van a mi oldalunkon, nem tudtuk volna megelőzni, a domain erejével szemben. Ha nem annyira lényeges paraméter ma már, akkor miért ügyeljünk rá? Azért, mert a keresőoptimalizálásban minden apró dolog számít, hiszen a harc egyre erősebb, így ezt sem hagyhatod ki.

 

Nem feltétlenül muszáj az összes alábbi tanácsot megfogadni, de minél többet tudsz alkalmazni belőlük saját webhelyeden, annál jobb eredményekre számíthatsz a rangsorolást illetően. Mehet? Kezdjük is!

 

1. A domain választás és a SEO

Nem vitás: amikor csak teheted, használj csak egyetlen domént és aldomént. Sokan hiszen az almappákban, mi azonban kísérletek során azt tapasztaltuk, nem jelentenek előnyt, sőt, rontják a keresőoptimalizáltságot . Bár az almappákkal már többen is jobb eredményeket értek el, mint amikor még aldoméneket használtak, nem is beszélve azokról, akiknél az aldoménre való költözés egyenesen csökkente a beérkező forgalmat. Ez azonban csak az aldominekre szétszórás hátrányait mutatja.

 

Szívesen segítünk marketing kommunikációd felpörgetésében, de elég sok dolgunk van... Így arra kérlek, mielőtt ajánlatot kérsz tőlünk, olvasd el, miben tudunk segíteni, IDE kattintva!
 

 

Ez arra enged következtetni, hogy a keresőmotorok nem minden esetben veszik figyelembe az aldomének rangsorolásánál a fődomén helyezését, így az aldomének nem örökölhetik azt, és egyszerűen lemaradnak a keresőtalálatok között. Ez persze nem jelenti azt, hogy az aldoménes megoldás nem működhet, és ha a körülmények csak ezt teszik lehetővé, akkor nincs is igazán más választásod.

 

Érdemes azonban észben tartani, hogy blogod észrevehetően jobban teljesít majd (és pozitívan hat majd ki webhelyed többi tartalmára is), ha minden egy doménen vagy aldoménen helyezkedik el.

 

2. A jó SEO az olvasóidból indul ki

Egy oldal URL-jére hasonló szabályok vonatkoznak, mint a szöveges tartalomra: minél olvashatóbb a felhasználók számára, annál jobban értékelik a keresőmotorok is. A motorok egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az elérhetőségre.

 

Gondolj csak bele: te milyen hivatkozásra kattintanál szívesebben? Egy olyanra, amelyben több értelmes szó is olvasható, amik egyértelműen utalnak a céloldal tartalmára, vagy egy olyanra, ami véletlenszerű betűkből és számokból áll? Az emberek nem szeretnek zsákbamacskát játszani az interneten, és egy „gyanúsnak” tűnő hivatkozás sokakat eltántorít majd – olyan embereket, akik ügyfelek lehettek volna.

 

Mi ügyfeleinknél igyekszünk minden egyes URL-t, vagyis minden egyes aolodlal URL-jét szépre fogalmazni, persze, ez nem minden esetben lehetségeh – a lényeg az, hogy minél olvashatóbb és érthetőbb egy felhasználó számára, annál jobban „tetszik” majd a keresőmotoroknak is.

 

3. Kulcsszavak? Nem kérdés!

Az URL-ben mindig is jó szokás volt elhelyezni az oldal által megcélzott kulcsszavakat, és ez a mai napig sem változott. De miért is jó ez?

  • Az URL-ben található kulcsszavak egyértelműen utalnak a céloldal tartalmára, így az emberek még az előtt láthatják, hogy mire számíthatnak, mielőtt rákattintanának a hivatkozásra.
  • Ha egy URL-t valaki kimásol és beilleszt valahová (ami jó tartalmak esetén elég gyakori), de nem ad meg hozzá horgonyszöveget, akkor maga a hivatkozás válik saját maga horgonyszövegévé, ami pozitívan hat a rangsorolásra.
  • Az URL-ben elhelyezett kulcsszavak a keresőtalálati oldalakon is megjelennek, és a kutatások szerint az emberek szívesebben kattintanak olyan hivatkozásokra, amelyek az általuk keresett kulcsszavakat tartalmazzák.

 

4. Tegyél rendet az URL-ek között

Ha kettő (vagy rosszabb esetben több) URL is nagyon hasonló tartalomra mutat, akkor érdemes kanonizálni őket. Ezt 301-es átirányítással (ha nem látod értelmét a másolat megtartásának), vagy „rel=canonical” használatával (ha meg szeretnéd tartani mindkét oldalt, pl. egy másodlagos, nyomtatóbarát verzióval) is megteheted.

 

De miért baj ez? Hogyan árthatnak neked az ilyen másolt tartalmak? A legnagyobb probléma ilyen esetben az, hogy két hasonló tartalmú oldal között megoszlik a tartalom rangsorolása, és egymás mellett sosem érhetnek el olyan helyezést, mintha csak egy verzió létezne az adott tartalomból. Ez a probléma annál súlyosabb, minél nagyobb a hasonlóság két oldal tartalma között. Kanonizálással azonban biztosíthatod, hogy az egyik verzió jobb helyezést érhessen el, mint a másik.

 

5. Mellőzd a dinamikus paramétereket (ha teheted)

Amikor csak teheted, próbálj nem dinamikus URL paramétereket használni. Ha eddig több mint két ilyen paramétert használtál, akkor erősen ajánlott nekiülni és szépen átírogatni őket statikus szövegekké.

 

Ismét felmerülhet a kérdés: mi a baj ezekkel? Emlékezzünk csak vissza az előző pontokra – olvashatóság. Az URL-ekben elhelyezett efféle számok semmilyen hasznos információt nem tartalmaznak egy felhasználó számára. Minél több felesleges elemet távolítasz el belőlük, az URL-ek annál rövidebbekké és olvashatóbbakká válnak a felhasználók számára.

 

6. Tehát a rövidebb URL-ek jobbak?

Röviden: igen. Persze ezt sem kell túlzásba vinni, de általánosságban egy maximum 40-50 karakteres URL jobban teljesít majd, mint a kétszer ilyen hosszú karaktersorozatok. Ilyen kényesek lennének a keresőmotorok?

 

Nem – még mindig nem első sorban a keresőmotoroknak szeretnénk kedveskedni, hanem a felhasználóknak. Persze, ez talán az egyik legkevésbé kritikus szempont az összes közül, de ha belegondolunk, akkor az ilyesfajta optimalizálásból is származhat némi előny. A rövidebb URL-eket könnyebb szemmel átfutni, értelmezni, kimásolni, megosztani, beágyazni, stb. Ezeket mind figyelembe kell venni, ha felhasználóbarát URL-eket szeretnél kialakítani, amiket az emberek szívesen terjesztenek majd.

 

7. Cím az URL-ben

Amikor csak teheted (és amikor értelmesen megoldható), ajánlott olyan beszédes URL-eket létrehozni, amelyek a hozzájuk tartozó weboldal címét tartalmazzák, még ha rövidített formában is. Nyilvánvalóan a cím is tartalmazza a keresőkifejezést-

 

Az eddigiek alapján bizonyára már tudod, hogy miért érdemes felvenni ezt a jó szokást. Első sorban itt is az emberi olvasókról van szó, nem pedig a keresőmotorokról. Az ilyen URL-ek egyfajta „ízelítőként” hatnak az emberekre, akik már ennek a néhány szónak az elolvasásával is megtudhatják, hogy mire számíthatnak a hivatkozásra kattintva.

 

Ez a pont nagyon hasonlít a kulcsszavak URL-ben való elhelyezéséhez, és habár nem ugyan arról van szó, ez a két optimalizálási technika nagyon jól ötvözhető egymással.

 

8. Nem muszáj kötőszavakat használni

Az URL-nek nem muszáj karakterről karakterre egyeznie az oldal főcímével, ezért kihagyhatók a névelők és kötőszavak is (a, az, és, hogy, de stb.). Igazából nem is okoznak semmilyen problémát, ha megtartod őket, de elhagyásukkal gyakran jelentősen lerövidítheted az URL-t anélkül, hogy érthetetlenné válna a tartalma. Rád van bízva, hogy hogyan szeretnéd kiegyensúlyozni az olvashatóságot és az URL hosszát. Ezért ne használj automatikus URL képzést, mindig írd meg őket kézzel, ha teheted. Egy több tízezer terméket tartalmazó webáruháznál esetleg ez nehézségbe ütközhet. 

 

9. Mellőzd a nem biztonságos karaktereket

Számos olyan karakter létezik, amelyek, ha egy URL-ben feltűnnek, sokat ronthatnak annak olvashatóságát. Ezek nem csupán esztétikai szempontból jelenthetnek problémát, hanem egyes böngészők, vagy keresőrobotok számára is.

Ilyen karakterek például a < > & % { } | ^ ~ [ ] és hasonlók. A számjegyek a biztonságos kategóriába tartoznak.

 

10. Ne bonyolítsd túl az átirányításokat

Ha egy oldal egy másik oldalra irányítja át a keresőrobotokat és a felhasználókat, azzal még semmi baj nincs. Ha a második oldal is átirányítást végez, az még mindig nem nagy probléma, de ilyen esetben célszerűbb az első oldalról rögtön a harmadikra átirányítani, kihagyva a köztes lépést. Azonban ha kettőnél több átirányítás történik egymás után, ott már súlyos gondok vannak.

 

A keresőmotorok ugyan több átirányítást is hajlandók követni, azonban már régebben sem javasolták ezek használatát. Továbbá az átirányított URL-ek nem kapnak akkora rangsorolást sem, ha a keresőmotorok nem tartják őket elég „fontosnak”.

 

A legnagyobb baj azonban még mindig nem ez, hanem a felhasználók és a böngészők helyzete. Az átirányítások lelassítják a böngészést, ami különösen a mobilos internetezés során jelenthet komoly kieséseket. Röviden tehát: minél kevesebb átirányítást használsz, annál jobb.

 

11. Próbálj kevesebb mappát használni

Amint fent írtuk, az almappákat nem tartjuk jónak a keresőoptimalizálás szempontjából. Rengeteg oka van, amiért nem javasoljuk a Wordpress cms rendszerek használatát, az egyik az a mapparendszer. (Mi egyéb okokból nem jó még a Wordpress honlapkészítés? Olvasd el itt: 10 ok, amiért NEM érdemes Wordpress-t használni 

 

Minél kevesebb mappára osztod webhelyedet, annál jobb. Mit értünk mappák alatt? Vegyük például az alábbi kitalált URL-t:

oldalam.hu/cikkek/2017/szeptember/bejegyzes-cime.html

 

Minden / jel egy-egy újabb almappát jelöl. Ha azonban elhagynánk a „2017” és „szeptember” almappákat, egy sokkal egyszerűbb URL lenne az eredmény.

 

Ránézésre a webhely felépítése sokkal mélyebbnek tűnik a felhasználók és a keresőmotorok számára is. Ezen kívül az ilyen hosszú URL-ek szerkesztése körülményesebb is lehet, mint egyszerűbb verzióikért. Ez tehát szintén esztétikai szempont, de az átláthatóság, mint ahogy azt már többször is említettük, nagyon fontos lehet a keresőmotorok számára is.

 

12. Ügyelj a hastegek használatára az URL-ben

Az URL-ekben a hash-t (#, vagyis kettőskereszt) általában arra használjuk, hogy a felhasználót egy oldal bizonyos pontjára (például egy adott hozzászóláshoz) irányítsunk. A hashek ezen kívül alkalmazhatók még különböző paraméterek figyelésére is, például, hogy egy felhasználó honnan érkezett az adott oldalra. Azonban ha az URL-ben a #-eket nem erre a célokra használod, akkor problémákba ütközhetsz.

 

13. Ügyelj a kis- és nagybetűkre

Ez nem igazán jelent problémát azok számára, akik Microsoft/IIS szervereket használnak, azonban a Linux/UNIX rendszerről hostolt szerverekkel már más a helyzet – ezek a rendszerek ugyanis általában külön kezelik a kis- és nagybetűket. Ez azt jelenti, hogy ha egy URL-címben akár csak egyetlen betű is kicsivel van írva nagy helyett (vagy fordítva), akkor a rendszer azt egy teljesen különálló tartalomnak tekintheti.

 

14. A szavak elválasztása

Az URL-ben található szavakat érdemes kötőjelekkel vagy alsó vonalakkal elválasztani. A szóközök nem teszik tönkre az URL-t, de mivel az URL-ek nem képesek rendesen megjeleníteni azokat, így egy különös %20 (a szóközt helyettesítő kód) jelenik majd meg az elválasztott szavak között. A legtöbb modern CMS már képes automatikusan aláhúzásokkal vagy kötőjelekkel helyettesíteni a szóközöket az URL-ekben.

 

15. Kerüld a kulcsszavak halmozását

A kulcsszavak halmozása és a rendszeres ismételgetés már rég nem azokat az eredményeket érik el, mint évekkel ezelőtt, amikor az ember a találatok élére kerülhetett csak azért, mert teleírta az oldal összes mezőjét a megcélzott kifejezésekkel.

A halmozott URL-ek erőltetettnek tűnnek a felhasználók szemében, és a keresőmotorok akár lepontozással is „jutalmazhatnak” érte. a kulcsszavak ismételgetését tehát nem csak a szöveges tartalomban érdemes kerülni, hanem az URL-ben is!
 

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/url-seo.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: SEO, keresőoptimalizálás

4 growth hacking technika, amikkel a rangsorolás élére juthatsz

2018-12-13

A Growth Hacking leghatékonyabb technikája a keresőoptimalizálás. Ugyanakkor a szimpla SEO nem elég ahhoz, hogy elérd azt a szintet, amit Growth Hackingnek hívunk. Mi kell ehhez? Mutatjuk!

Éttermek rangsorolása a Google Térképen

2018-12-10

Gondolkodtál már valaha azon, hogy miért épp az a három létesítmény jelenik meg a Google Térkép találatok között, valahányszor rákeresel egy város éttermeire? Szeretnél te is bejutni az áhított három közé, hogy minél több kereső felhasználó lássa meg nevedet, valahányszor étkezési...

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!