Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

A vizuális megjelenés az egyik legfontosabb marketing-stratégia

Marketing Professzorok

Online Marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Hogyan használjunk képeket a sikeres online marketing érdekében?

2016.12.15.

Szerző: Mocsonoky Csaba

A vizuális megjelenés az egyik legfontosabb marketing-stratégia

Miért fontos a képek használata a weboldalakon? Hogyan segíthetnek szolgáltatásaid, termékeid népszerűsítésében? Stratégiák és tippek a hatékony marketing érdekében!


Az bizonyára a legtöbbeknek egyértelmű, hogy a sikeres tartalommarketinghez nem elég csupán egy igényesen megírt szöveg. A SEO, vagy a közösségi médiákon lebonyolított hirdetés elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek észrevegyék azt, amit reklámozunk, illetve több forgalmat szerezzünk oldalunknak.

 

A figyelem felkeltésének leghatékonyabb eszközei a képek, ezért fontos, hogy képesek legyünk megfelelően használni őket. Ezekkel nem csupán az adott tartalom egészíthető ki, de segítenek feltüzelni a látogatók érdeklődését, és abban, hogy az organikus keresések között is több találatban megjelenhessünk.

 

A képek közösségi szerepe

 

Először is fontos, hogy a képeket közösségi környezetben vizsgáljuk meg. Nem meglepő, ámde mégis nagyon érdekes tény, hogy a képekkel rendelkező blogoknak 94%-kal több a forgalmuk, mint a kizárólag szöveges tartalmúaknak. Ez a helyzet a közösségi oldalakon (Facebook, Twitter) megosztott bejegyzésekkel is – ha egy állapotfrissítést egy kép is kísér, akkor lényegesen több reakcióra és megosztásra számíthatunk.

 

Mindennek egyszerű oka van: amikor a bejegyzés képpel van kiegészítve, akkor telefonos vagy számítógépes böngészés esetén sokkal könnyebben megfogja az olvasók szemét, mint az egyszerű szöveg.

 

A modern digitális kultúra vizuális alapokra épül, ezt kell kihasználnunk!

 

Mára már pofonegyszerű képeket készíteni, hiszen minden okostelefonban található egy versenyképes kamera, de a komolyabb fényképezők is elérhető áron kaphatók. Mivel a legtöbb nagyobb közösségi oldal (Pinterest, Tumblr) felhasználói képekkel egészíti ki megosztott tartalmát (sőt, gyakran a kép maga a tartalom, a szöveg pedig csupán kísérő, magyarázó jellegű) a kizárólag szövegből álló tartalmak könnyedén eltűnhetnek a nagy, vizuális tömegben.

 

Milyen képeket használjunk?

 

Azt már tudjuk, hogy a képek fontosak, de vajon melyek azok, amik a leghatékonyabbak? A tartalomtól függően más és más jellegű képekkel egészíthetjük ki a bejegyzéseinket. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

 

Blog képek: alapszükséglet. A bejegyzés fejlécében és/vagy a szövegben elszórva szokás elhelyezni őket. Szerepük a bejegyzés tartalmát vizuálisan is kiegészíteni, illetve szemléltető szerepük van közösségi platformokon való megosztásnál is (egy, a bejegyzésben elhelyezett kép kíséri majd a megosztott posztot például Facebookon). Használjunk egyszerű képeket, amik a tartalomhoz kapcsolódnak. Ha az oldal jellege engedi, akkor vicces, szép, „vizuálisan tolakodó” képekkel egészítsük ki a szöveget!

 

Termékfotók: minden online vásárlással foglalkozó platform elengedhetetlen kellékei. Fontos, hogy minden termékről legyen legalább 2-3 képünk az oldalon, amelyek tisztán láthatók, és minőségük kiváló. Amennyiben több, hasonló jellegű árucikk is megjelenik, figyeljünk arra, hogy a különböző termékekről ugyan olyan képeket használjunk, hogy a vásárlók könnyedén összehasoníthassák őket.

 

Inforgráfok: habár időigényesek, és tehetséges designérzék kell hozzájuk, gőzerővel képesek meghajtani a tartalomeléréseket. Értékes, de tömör statisztikák és információk, egyszerű és látványos ábrákkal kiegészítve – tökéletes mód arra, hogy a közösségi oldalakon felhívjuk vele a figyelmet tartalmunkra! Nem szükséges hozzájuk hosszú bekezdésekből álló szövegeket írni, és gyakran felkapják (értsd: megosztják) őket más, népszerű oldalak is, ami csak tovább népszerűsíthet bennünket. Egy-egy fontos, jól látható helyen elhelyezett hivatkozás a cég saját, vagy Facebook-oldalához, és máris megugrik a látogatottság.

 

Képek és a SEO

 

A képek fontos szerepet játszanak a beérkező forgalom gyarapításában, az emberek általában mégis figyelmen kívül hagyják mindezt, mert inkábba szöveges tartalom számít ebben. Íme néhány stratégia, amelyekkel ’megtalálhatóbbá’ tehetjük a megosztott képeinket, és ezzel oldalunkat:

 

Mielőtt feltöltenénk a képet, adjunk neki valami beszédes fájlnevet. A lényeg, hogy kapcsolódjon ahhoz, amit ábrázol, például a ’zöld elektromos fűnyíró’ sokkal jobban illik egy termékfotóhoz, mint ’IMG 4363’.

 

Ha az online tartalomkezelő rendszer engedi, használjunk alternatív címkéket is. Egy ilyen címkét az alt=”kép leírása” formátumban adhatunk meg. Ez segít a keresőknek ’megérteni’ hogy mit ábrázol, és a képkeresési találatoknál nagyobb eséllyel jelenik majd meg.

 

Ügyeljünk a képek méretéra is. Ha egy oldal a nagyméretű képek miatt lassan töltődik be, akkor esélyes, hogy az olvasók idő előtt feladják a böngészést. Ne használjunk nagyobb felbontású képeket, ahol nem szükséges (pl. blogok esetén), de ha ez elkerülhetetlen (infográfok) akkor figyeljünk a fájl méretére – használjunk olyan tömörítést, ami jó minőségű, de gazdaságos helyigényű képeket eredményez.

 

Hol keressük ezeket a képeket?

 

A legtöbb online tartalom elkészítése esetén a megfelelő képek felkutatása a legnehezebb feladat. Fontos, hogy tartalomhoz kapcsolódó, figyelemfelkeltő képeket használjunk. A stock-weboldalakon kínált fotók vagy grafikák drágák lehetnek, és ingyenes képeket találni nem egyszerű feladat. Csábító lehet a Google képkeresőjét használni, de itt, ha csak nem szűrünk rendesen, általában jogvédett képeket találunk majd, amiket nem etikus engedély nélkül felhasználni!

 

Saját termékek esetén természetesen saját fényképeket készítünk róluk, azonban ez esetben is hasznosak lehetnek a kiegészítő jellegű képek.

 

Néhány oldal, ahol többnyire ingyenes (vagy fizetett), szabad felhasználású képeket találunk (érdemes tájékozódni a felhasználási feltételekről minden esetben):

 

  • Photo Pin
  • Picjumbo
  • Pxabay
  • FreeImages.com
  • Wikimedia Commons
  • Compfight

 

A forrás megjelölése

 

Bárhonnan is szerezzük a képeket, fontos, hogy feltüntessük az eredeti forrásokat. Bizonyos a képek ingyenes felhasználásának egyetlen feltétele, hogy megjelöljük a készítőt vagy a származási weboldalt. Egy tehetséges fényképész vagy grafikus munkáját használjuk fel saját hasznunkra, ezért általában nem nagy ár, hogy egy kis lábjegyzetben megemlítsük őket!

 

Ezen kívül, ha védjegyes termék is szerepel a képen, akkor mindenképpen írjunk egy kis megjegyzést hozzá. Például ha egy okostelefon látható, akkor írjuk oda, hogy milyen márka tulajdona az adott készülék.

 

Összegzés

 

Ez lenne tehát a képek szerepe az online marketingben. Most már tudjuk, hogy hogyan segíthetnek termékeink, szolgáltatásaink népszerűsítésében, és hogyan befolyásolhatják a SEO-s eredményeket. Fontos tehát, hogy időt szánjunk a tartalomhoz kapcsolódó képek felkutatására és felhasználására. Végezetül pedig ne felejtsük el valamilyen (szabad, vagy előírt) módon megjelölni a képek forrását sem! Ne feledjük: egy kép többet mond ezer szónál!

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/kepek-online-marketing.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Facebook, Marketing stratégia, Online marketing, SEO, keresőoptimalizálás

Egy sikeres közösségi influencer marketing kampány 6 alapvető lépése

2018-12-15

A digitális média fejlődésével egyre több olyan marketingeszköz áll a rendelkezésünkre, amelyek 10-20 évvel ezelőtt még elképzelhetetlenek lettek volna. Ilyen többek között a közösségi influencer marketing is. De mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

Gyorstippek az Instagram meghódításához marketingeseknek

2018-12-09

Facebook helyett Instagram? Egyre több online marketinges dönt így. Mutatjuk, hogyan pótold kiesett weboldal forgalmadat az Instagram marketing segítségével!   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!