Keresés

Menü

Szeretnél blogger lenni, de nem tudod, hogyan kezd el? Máté Balázs online marketing tanácsadó segít neked ebben! Hogyan legyek blogger? A blogírás alapjai.

Marketing Professzorok
Már csatlakoztam Köszi, most nem

Hogyan legyek blogger? A blogkezdés alapjai 5 lépésben

2017.11.27.

2017-11-27

MátéBalázs.hu

MátéBalázs.hu

Hogyan legyek blogger? A blogkezdés alapjai 5 lépésben

Szeretnél blogger lenni, de nem tudod, hogyan kezd el? Máté Balázs online marketing tanácsadó segít neked ebben! Hogyan legyek blogger? A blogírás alapjai. 


Az interneten temérdek tippet és forrást találhatsz a kezdő blogolók számára, a probléma csupán az, hogy mindegyik más és más oldalról közelíti meg a témát. A rengeteg információ egy kezdő elé azt a téves képet festheti, hogy a blogolás egy nehéz, komplikált feladat. Nem muszáj azonban mindig mindent túlbonyolítani.

 

Mielőtt azonban rátérnénk egy blog beindításának alapjaira, röviden fussuk át, hogy egyáltalán miért érdemes blogolással foglalkozni.

 

A blogolás az elmúlt évek során a digitális kommunikáció egyik legnépszerűbb eszközévé vált, mára pedig már blogok milliói találhatók meg az interneten. Egy blog kiváló platformot nyújt ötleteid és gondolataid kifejezéséhez, ráadásul hasonló érdeklődésű embereket is megismerhetsz rajta keresztül. Ha mindez nem lenne elég, még akár pénzt is kereshetsz vele.

 

Mindez persze bizonyára nem újdonság számodra, hiszen azért olvasod ezt a rövid ismertetőt, mert szeretnéd a lehető leghatékonyabban kihasználni a blogok által nyújtott lehetőségeket. Elérkeztünk tehát a kérdéshez: „hogyan?”

Mint azt már említettük, az internet tele van blogolásról szóló útmutatókkal, ismertetőkkel, amik hajlamosak túlbonyolítani a dolgokat. Mi most összesen öt alapvető gondolatot sorolunk fel és fejtünk ki, amikre szükséged lesz blogod elkészítéséhez. Kezdjük is!

 

 

Szeretnél blogger lenni, de nem tudod, hogyan indulj el? Vegyél részt blogger mentor programunkban! Jelentkezz itt! 

 

I.    A megfelelő blogplatform kiválasztása 

Az első lépés eldönteni, hogy hol, azaz melyik platformon szeretnél blogolni. Számos opció közül választhatsz, amelyek között van néhány igen népszerű is. Ilyenek például a WordPress és a Tumblr is. Ezek népszerűségét egyetlen közös előny adja – ingyenes szolgáltatások.

 

Az előnyt azonban messze túlszárnyalják a hátrányok. A WordPress hátrányairól itt írtunk részletesen: 10 ok, amiért NEM érdemes Wordpress-t használni


II.     Ingyenes vagy saját tárhelyes megoldás?

Sokan azonnal elvetik a költséges opciókat, és automatikusan az ingyenes megoldások között kezdenek el válogatni. Ezeknek azonban rengeteg hátránya van, amelyek közül csak néhányat említenénk meg:

 

1. Nem lehet saját domain neved

Hiába mondják, hogy egy Wordpresses, egy Blog.hu-s vagy egy Index2-ős blog ingyenes, valójában komoly árakat fizetsz azért, mert az olcsóbb megoldást választod. Le kell mondanod például egy elegáns, professzionális URL-ről (blogod webcíme), ugyanis a platform nevének minden esetben szerepelnie kell a blog címében.

 

A „blognevem.wordpress.com” vagy a „blognevem.blog.hu” pedig nehezen győz majd meg bárkit is arról, hogy komolyan veszed azt, amit csinálsz.

2. Szinte minden korlátozott

Egy ingyenes blog több tekintetben is karóhoz van kötve. Például meg van kötve a kezed, ha pénzt szeretnél keresni vele, ráadásul csak limitált mennyiségű médiaanyagot tölthetsz fel rá. Nyailván a blog motor tulajdonosai néha adnak 

 

3. A „saját” blogod nem is igazán a tiéd

Gondolj csak bele: egy külső szolgáltató tárhelyén elhelyezett blog felett nem rendelkezel teljes hatalommal. Ez azt jelenti, hogy például a WordPress Az NLCafe vagy az Index bármikor véglegesen törölheti azt, és minden tartalmat, amit valaha megosztottál rajta. Ez többször is megtörtént már, és biztosan lesz még rá példa.

 

Mik tehát egy saját tárhelyről megosztott blog előnyei? 

Ha saját tárhelyre helyezed el blogodat, akkor egyrészt saját domain neved lehet („blogomneve.hu”, mindenféle wordpress és egyéb felesleges szavak nélkül a címben), másrészt a blog valóban a tiéd lesz. Mindezekhez társul továbbá, hogy nincsenek jelen az ingyenes opciókra jellemző korlátok sem, és nem kell az ingyenes sablonokra támaszkodnod, hiszen blogod minden szempontból úgy alakíthatod, ahogyan csak szeretnéd. Nem kötnek a blogmotor tulajdonosának szabályai, szponzorációs szerződések stb. 

Máris nem hangzik olyan rosszul a fizetős megoldás, ugye? 


III.     Néhány online marketing alapfogalom

Vegyünk át néhány alapkifejezést, ami többször is elhangzott már, de talán nem egyértelmű, hogy mikről is volt szó.

 

Domain

A domain lényegében a webhelyed (esetedben blogod) URL címe. A legegyszerűbb példa erre a Google.hu, ami maga egy domain név.

 

Tárhely

Itt egész pontosan egy webtárhelyről van szó, amelyet egy külső cég biztosít. Erre a tárhelyre kerülnek rá a webhelyre feltöltött tartalmak, és innen érhetik el majd webhelyed látogatói is.

 

IV. Blogod designja 

Meglepően sok múlik azon, hogy milyen jól néz ki webhelyed (vagy blogod). Gyakran ez az első dolog, amit például egy ügyfél megpillant, amikor „találkozik” veled az interneten, és biztosan tudod, hogy az első benyomás a legfontosabb.

 

Habár az ingyenes platformok kínálnak néhány vizuális sablont blogodhoz, ezek nagy hátránya, hogy nehéz egyedi designt kihozni belőlük. Sokkal egyszerűbb megoldás ezt egy olyan profi cégre bízni, aki nem csak egy sokkal funkcionálisabb designt biztosít számodra, hanem gyakorlatilag minden külön kérésedet képes teljesíteni.

 

V. Hasznos források bloggereknek 

Ha készen állsz belekezdeni a bloggerkedésbe, akkor érdemes egy pillantást vetni az alábbi cikkekre is, amikből többet tudhatsz meg erről a modern kommunikációs eszközről.

 

Hogyan legyél sikeres vlogger 2018-ban?

Videómarketing alapok: 7 egyszerű tipp, hogy profi videókat készíthess okostelefonoddal

Hogyan lehetsz sikeres social media influencer?


 

címkék: Hatékony honlapüzemeltetés
2018 legfontosabb online marketing trendjei

2018 legfontosabb online marketing trendjei

2018-01-07

A Forbes angol oldala összeírta, melyek szerintük azok az online marketing trendek, melyek 2018-ban meghatározóak lesznek. Áttekintve a cikket sokat gondolunk mi is igaznak a magyar helyzetre, de azért ez egy speciális...

Hogyan küldhetsz törvényesen hírlevelet 2018-ban? Melyek az email marketing szabályai, melyet be kell tartanod? Megmutatjuk, mit kerülj el, mi az amit csinálhatsz, és mi az amit mindenképpen csinálnod kell, azért, hogy törvényes és eredménye legyél!

Email marketing? Így csináld törvényesen!

2018-01-06

Hogyan küldhetsz törvényesen hírlevelet 2018-ban? Melyek az email marketing szabályai, melyet be kell tartanod? Megmutatjuk, mit kerülj el, mi az amit csinálhatsz, és mi az amit mindenképpen csinálnod kell, azért, hogy...

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!