Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Legyél biztonságban a Facebookon – gyakorlati adatvédelmi beállítási tanácsok Neked!

Marketing Professzorok

Facebook


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Legyél biztonságban a Facebookon – gyakorlati adatvédelmi beállítási tanácsok Neked! 1. rész

2013.04.08.

Szerző: Máté Balázs és Szóró Ákos online marketing tanácsadó

Múlt heti cikkünkben leírtuk, hogy a legnagyobb és leghíresebb Facebook alkalmazásokon keresztül is támadhatnak ránk hackerek. Cikkünket követően sokan kértétek, segítsünk a beállításokban, hogyan tudjátok biztonságosabbá tenni fiókotokat. Következő cikkü

Múlt heti cikkünkben (Te tudod, hány alkalmazásnak adtál engedélyt, s mire? Ideje utána nézned, hiszen a Nagy Testvér figyel!) leírtuk, hogy a legnagyobb és leghíresebb Facebook alkalmazásokon keresztül is támadhatnak ránk hackerek. Cikkünket követően sokan kértétek, segítsünk a beállításokban, hogyan tudjátok biztonságosabbá tenni fiókotokat. Következő cikkünk képekkel illusztrálva mutatja be, mit kell tenned! 

 

 

 

 

Facebook biztonság alapok

Alapvető, hogy Facebook profilunkon nem érdemes minden információt megosztani, ugyanis még bajba is kerülhetünk miatta, mivel ha nem megfelelőek biztonsági beállításaink, akkor adatainkhoz sokan hozzájuthatnak. Megfelelő biztonsági beállítások ismeretével és használatával megszabhatjuk, hogy mely tartalmainkat kik láthatják.
 Ha érdekelnek az internetes biztonság részletei, a Facebook titkai, ha saját oldalt szeretnél felfuttatni, gyere el valamelyik tanfolyamunkra! Jelentkezz itt! 

 

 
 

Facebook, Adatvédelem menüpont 

Az adatvédelmi menüpontot a Facebook oldalunk jobb felső sarkában, a kis fogaskerékre kattintva érheted el. Ezen a részen először is korlátozhatjuk, hogy kik láthassák az általunk közzétett bejegyzéseinket: mindenki, csak ismerőseink, illetve korlátozással egyes személyek, csoportok.
A következő lehetőségnél átvizsgálhatjuk időrendben minden egyes cselekményünket: állapotfrissítések, kommentek, lájkok. Ezek mellett korlátozhatjuk történésenként, hogy kik láthassák azokat.
 
 
Facebook adatvédelmi beállítások
 
 
A ’Korlátozd a korábbi bejegyzések láthatóságát az Idővonaladon’ tulajdonképpen arra szolgál, ha nincs kedvünk egyenként átnézni régi bejegyzéseinket, hanem mindet szeretnénk egyszerre korlátozni visszamenőleg. Ez globálisan hat majd minden postra, és visszavonni sajnos nem lehet már, csak egyesével minden bejegyzést, ezért érdemes megfontolni a lehetőség használatát.
 
Az Adatvédelem utolsó részén a „Ki találhat rám?” menüpont alatt azt szabhatjuk meg, hogy ki találhasson ránk személyes adataink birtokában. Tehát ha valaki beírja telefonszámunkat a keresőbe, csak akkor találhat ránk, ha ismerősünk, Ismeretlennek nem jelenik meg profilunk.
 

Idővonal beállításai

Minden esetben először is Facebook profilunk beállításával érdemes kezdeni. Nézzük meg, hogy idővonalunkat hogyan látják olyanok, akik nem ismerősünk, ezzel megelőzve, hogy ismeretlenek férjenek hozzá a csak ránk és ismerőseinkre tartozó képekhez, bejegyzésekhez. 
Ezt úgy tehetjük meg, ha profilnézetünknél borítóképünk jobb sarka alatt található fogaskerékre kattintunk. A lenyíló menüből válasszuk ki, ’Megtekintés mint’ opciót, így rögtön egy ismeretlen szemével láthatjuk profilunkat. Ez alapján át tudjuk nézni adatainkat, képeinket, ismerőseinket valamint minden olyan adatot, amikhez ismeretlenek is hozzáférhetnek. Amennyiben van olyan, amit szeretnénk, ha nem látnának ismeretlenek, annak megjelenését a későbbiekben állítsuk át. Ha viszont valamit hiányolunk, ami esetleg segíthet ránk találni ismerőseinknek, azt is átállíthatjuk majd.
 
 
A Facebook idővonal beállításai
 
 
Itt azt is megnézhetjük, hogy egyes ismerőseink milyen részeket látnak profilunkból. Ez akkor lehet fontos, ha esetleg egyes ismerőseinket letiltottuk, vagy csak korlátozottan osztottunk meg velük tartalmakat. Amennyiben ezzel még nem találkozott senki, a későbbiekben olvashat róla bővebben.
 
Ha már tudjuk, mit szeretnék megmutatni profilunkból másoknak, profilunk fogaskerék alakú ikonjára kattintva a ’Timeline Setting’ avagy „Idővonal és Megjelölés” című opcióra kattintsunk (ez a rész a felső sávban lévő fogaskeréknél is elérhető, az ’Adatvédelmi beállítások’ rész alatt. Itt beállíthatjuk, hogy kik tehetnek közzé idővonalunkon: ismerőseink, vagy csak mi írhatunk bejegyzéseket.
 
Szeretnéd felülvizsgálni, ha az ismerőseid megjelölnek egy bejegyzésben, mielőtt megjelenne az idővonaladon? Ez az opció segít ellenőrizni először azokat a tartalmakat, amelyekben egy ismerősünk bejelölt minket. Ezt az opciót érdemes engedélyezni a kínos szituációk elkerülése véget. Például barátunk bejelöl minket egy állapotfrissítésben, ami szerint mi épp egy meccsen szurkolunk, holott iskolában/munkában kéne lennünk. Ha bejelöl rajta minket, akkor az opció engedélyezése esetén értesítést kapunk, amely alapján megengedhetjük a bejegyzés megjelenését profilunkon. Ilyen és hasonló kellemetlen szituációkat kerülhetünk el az engedélyezéssel.
 
Következőleg megtekinthetjük itt is profilunkat ismeretlenként, és beállíthatjuk, hogy kik láthassák azokat a bejegyzéseket, amikben meg vagyunk jelölve, valamint azt is, hogy mások írásait kik láthassák. Ezeket külön-külön beállíthatjuk, hogy azokat láthassa mindenki, csak mi magunk, ismerőseink, esetleg ismerőseink ismerősei. Emellett egyéni beállítást is megadhatunk, ahol ismerőseink közül választhatunk, vagy listába rendezett ismerőseinket is hozzá adhatjuk a listához.
 
Az oldal harmadik részén képeken való megjelölésünk megjelenését szabályozhatjuk, vagyis azt, hogy kik láthatják azokat a képeket, amin más batagelt minket. Mint a szöveges bejegyzések esetében, itt is beállíthatjuk, hogy csak beleegyezésünk után kerüljenek ki profilunkra azokat a képek, amiken megjelöltek, illetve azt is beállíthatjuk, hogy azokat kik láthassák.
 

Facebook, Tiltás menüpont beállításai

A „Tiltás” menüpontot is az eddigi beállítások mellett találjuk, az elérési útvonal ugyan az. Itt bizonyos felhasználók elől rejthetjük el bejegyzéseinket, és mi is letilthatjuk bizonyos módon ismerőseink postjait.
A ’Korlátozott listánál’ beállíthatjuk, hogy bizonyos ismerőseink csak akkor lássák egy-egy bejegyzésünket, ha az nyilvános. Tehát ismerősünk marad, viszont csak azokat a bejegyzéseket látja, amit amúgy mindenki más is.
’Felhasználók letiltásánál’ jelenthetünk személyeket, oldalakat, akik zavarnak minket, spam-melnek, de barátaink bejegyzéseit is letilthatjuk üzenőfalunkról. Biztosan van, akit zavarnak ismerősei túlzott megosztásai. Őket itt egyszerűen le lehet tiltani az üzenőfalról, de teljesen törölhetjük, és tilthatjuk is őket, ami azt jelenti, hogy a későbbiekben sem áll majd módjukban kapcsolatba lépni velünk.
Ezek mellett megtilthatjuk felhasználóknak, hogy eseményekre, vagy alkalmazások használatára hívjanak meg. Ugyanígy bizonyos alkalmazásokat is tilthatunk oldalunkról.
 
 
Facebook tiltások beállításai
 
 
Teljesen elrejtőzni a világtól ugyan Facebookon nem tudunk, viszont a fenti beállítások átnézése után érdemes mérlegelni, hogy kikkel mit osztunk meg. Mi csak azt tudjuk ajánlani, hogy legtöbb adatunkat és képünket korlátozzuk úgy, hogy csak ismerőseink láthassák. Csak olyan adataink legyenek nyilvánosak, melyek alapján valós ismerőseink felismernek minket Facebookon, és ismerősnek tudjanak jelölni.
 

 

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/facebook-biztonsag-bellitas.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Facebook
A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

2018-08-21

Bizonyára senkit nem lep meg a tény, hogy a Facebook rengeteget tud felhasználóiról. A közösségi hálózat már évek óta gyűjti az adatokat azokról, akik regisztrálnak rá és rendszeresen vagy csak ritkán használják akár asztali (böngészős) verzióját, akár a telefonos alkalmazást. A kérdés tehát...

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

2018-08-09

Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy utazási irodád, éttermed vagy hoteled  Facebook oldalán élő videóközvetítéseket is indíthatsz. De talán soha nem mertél belefogni, pedig mára a Facebook kommunikáció egyetlen, értelmes, ingyenes eszköze maradt.   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!