notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi az az ár per kattintás (CPC)?

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
logo_1 logo_2 logo_3 logo_4 logo_5 logo_6 logo_7 logo_8 logo_9 logo_10 logo_11 logo_12 logo_13 logo_14 logo_15 logo_16 logo_17 logo_18 logo_19 logo_20 logo_21 logo_22 logo_23 logo_24 logo_25 logo_26 logo_27 logo_28 logo_29 logo_30 logo_31 logo_32 logo_33 logo_34 logo_35 logo_36 logo_37 logo_38 logo_39 logo_40 logo_41 logo_42 logo_43 logo_44 logo_45 logo_46 logo_47 logo_48 logo_49 logo_50 logo_51
logo_1_2 logo_2_2 logo_3_2 logo_4_2 logo_5_2 logo_6_2 logo_7_2 logo_8_2 logo_9_2 logo_10_2 logo_11_2 logo_12_2 logo_13_2 logo_14_2 logo_15_2 logo_16_2 logo_17_2 logo_18_2 logo_19_2 logo_20_2 logo_21_2 logo_22_2 logo_23_2 logo_24_2 logo_25_2 logo_26_2 logo_27_2 logo_28_2 logo_29_2 logo_30_2 logo_31_2 logo_32_2 logo_33_2 logo_34_2 logo_35_2 logo_36_2 logo_37_2 logo_38_2 logo_39_2 logo_40_2 logo_41_2 logo_42_2 logo_43_2 logo_44_2 logo_45_2 logo_46_2 logo_47_2 logo_48_2 logo_49_2 logo_50_2 logo_51_2
fooldal > Szakszótár > CPC

CPC


Mi az a CPC?

A CPC az angol „Cost-Per-Click, vagyis „kattintásonkénti költség” rövidítése. Ez a az érték azt fejezi ki, hogy mennyit fizet a hirdeti egy-egy hirdetésre való kattintásért egy PPC  (Pay-Per-Click, azaz kattintásonkénti fizetés) kampány során.

 

Egy hirdetésre való kattintás egy látogatást jelent céged webhelyének egy oldalára, illetve kifejezhet általános érdeklődést is kínálatod iránt. A CPC, tehát ezeknek a kattintásoknak, ennek a figyelemnek az ára – két tényezőt fontos észben tartani:

  • Milyen jellegű figyelmet szeretnél megszerezni
  • Mennyit kell fizetned ezért

 

Hogy számolható ki a CPC?

A tényleges CPC-t a következőképpen számolja a Google:

(Versenytárs hirdetési rangja / A te minőségi mutatód) + 0,01 = Tényleges CPC

 

Hirdetőként a CPC-d minig kisebb, vagy egyenlő lesz, mint maximális ajánlattételed, mert ezt az értéket egymás utáni, más versenytársak ellen tett ajánlatokból számítja ki a rendszer. Habár a Google Ads rendszere hasonlóan működik, mint egy hagyományos aukció, a tényleges CPC-t a te és a hozzád legközelebb álló versenytárs hirdetési rangja, maximális ajánlattétele, és minőségi mutatója is befolyásolja.

 

Miért fontos a CPC?

A CPC azért fontos, mert ez az a mutató, amely meghatározza fizetett keresőkampányaid sikerét, és hogy mennyibe is kerül majd e kampányok futtatása a Google Ads rendszerében.

 

A megtérülések értéke (ROI), akár többet, vagy kevesebbet fizetsz az átlagnál, attól függ majd, hogy mennyit adsz a kattintásokért, és hogy milyen értékű érdeklődést kapsz befektetésedért.

 

Mivel kampányaid általános ROI-ja ettől a két tényezőtől függ, a CPC-t mind költségek, mind pedig érték szempontjából érdemes vizsgálni – olyan kattintásokat érdemes megcélozni hirdetéseiddel, amelyek olcsóak és jó értékeket is képviselnek.

 

A CPC csökkentése az értékes kattintások megőrzésével

A kérdés tehát az, hogy hogyan lehet csökkenteni a CPC-t anélkül, hogy a látogatások értéke is csökkenjen (sőt, akár javuljon is).

 

Javítsd minőségi mutatódat

A Google-nak van egy automatizált rendszere, amely CPC engedményeket kínál a megfelelően kezelt PPC kampányoknak, és drágább CPC-ket szab ki a kevésbé jó kampányokra. Ez az engedmény/áremelés az úgynevezett minőségi mutatótól függ.

 

A minőségi mutató egy 1-10 közötti érték, ami a Google definíciója szerint egy „hirdetésaukciókon elért általános teljesítményről szóló összesített becslés”. A minőségi mutatóban a nagyobb érték jobb minőségre utal, és nagyobb árengedményt is jelent, míg az alacsonyabb érték rosszabb általános teljesítményre utal, és nagyobb CPC-t eredményez.

 

Szóval hogyan javítható ez a bizonyos minőségi mutató?

  • Javítsd hirdetéseid átkattintási arányát azzal, hogy magával ragadó szövegeket írsz hozzájuk, és relevánsnak csinálod meg őket.
  • Készíts szorosan kapcsolódó hirdetéscsoportokat.
  • Optimalizáld hirdetéseid szövegét és landing oldalaidat a keresők szándékára.

 

Terjeszd ki célzásodat

Ha új releváns, értékes kattintásokat sikerül szerezned, akkor sokkal kedvezőbben használhatod ki rendelkezésre álló hirdetési költségvetésedet. Ehhez új PPC kulcsszavakat és hirdetési lehetőségeket kell találnod. Fontos azonban, hogy nem csak terjeszkedned kell – ügyelned kell arra is, hogy kiiktasd az értéktelen, és túl drága kattintásokat kampányaidból.

 

Finomíts célzásodon

Fontos, hogy kizáró kulcsszavakat is használj átlagos CPC-d szabályozására. A kizáró kulcsszavakkal elrejtheted hirdetéseidet az olyan felhasználók elől, akik nem valószínű, hogy konvertálnának, tehát nem lennének értékesek számodra (például ha valaki az „ingyenes” szót használja keresésében, az egyértelműen NEM vásárlási szándékra utal).

 

Tehát ahogy bővítgeted célzásaidat, úgy szűkítened is kell őket ezekkel a kizáró kulcsszavakkal. Ha ésszerűen célzol, az kétféleképpen segít majd hosszútávon:

  • Nem pazarolod el a pénzed: Attól, hogy olcsó CPC-t fizetsz értéktelen kattintásokért ugyan úgy pazarolod a kereteidet. A kizáró kulcsszavak segítik elkerülni, hogy felesleges kattintásokért fizess.
  • Javulni fog minőségi mutatód: Ha kulcsszavaid egyértelműen kapcsolódnak a hirdetés szövegéhez, landing oldalához, és a kínálathoz, akkor az pozitív hatással lesz majd átkattintási arányodra és a minőségi mutatót befolyásoló egyéb tényezőkre is.
Online marketing

Hasznos volt számodra a szótárunk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 143

Átlagos értékelés: 4.8
Ajánlatkérés

Több vásárlót szeretnél? Több vendéget szeretnél? Több ügyfelet szeretnél? Hatékonyabb marketinget szeretnél? Megalkotjuk tökéletes marketing stratégiádat, 2019.10.31-ig történő megrendelés esetén ennek díját elengedjük*.


*egy éves megrendelés esetén


Pihengetünk? mobile
Magyarország leglátogatottabb online marketing blogja

ENNYIEN OLVASTÁK A BLOGOT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
424 287
Kövess minket
Iratkozz fel!
Naprakész online marketing tippek és esettanulmányok
Marketing szakszótár

Web 2.0

Mi is az a Web 2.0?  A web 2.0 egyrészt egy divatos kifejezés az internet...

Kulcsszó címke

Olyan HTML címkék, amik definiálják a weboldalakon használt...

simaa

Mit is jelent az ABC? Az értékesítés világában az ABC...

Fő újraeladási jog

A fő újraeladási jog (amely megvásárolható) tulajdonosának jogában áll az adott terméket...

Veszteségvezető

Mit is jelent a veszteségvezető? Azok a termékek a veszteségvezetők,...
Online marketing tanácsadó 1998-óta

Diplomáim megszerzése után nem tudtam eldönteni, hogy a tudományos pályán maradjak, vagy helyezzem marketing iránti érdeklődésemet üzleti alapokra. Legyen hát a kettő együtt, gondoltam. Levelezőn kezdtem neki a marketing doktori elvégzésének, oktattam az egyetemen, közben megalapítottam a Marketing Professzorok BTL Kommunikációs ügynökséget. Az eltelt időszakban több, mint 500 KKV és több tucat nagyvállalat marketing kommunikációjában játszottam szerepet. A kutatást sem adtam fel, csapatommal egy olyan marketing kommunikációs stratégiát építettünk fel, mely keresőoptimalizálás (SEO), Social Media Marketing és tartalommarketing (publishing) alapokon szinte minden iparágban eredményesen és költséghatékonyan bevethető. Amennyiben eljutottál már oda, hogy tudod, a Ti cégeteknél is egy ilyen hatékony marketing kommunikációs stratégiára van szükséged, kérd ajánlatunkat! Ha még nem érzed az Internet elsöprő erejét, olvasgasd cikkeinket - de tudom, egyszer így is eljön a Te időd!

Online marketing tanácsadó 1998-óta
Online marketing tanácsadás

Az online marketing nem egyezik meg az offline marketinggel. Egészen másak a reakcióidők, a reakciók, az eszközök. Legyen szó kisvállalkozásról vagy egy gyógyszergyár több brandjéről, az eddig bevált sales és marketing nem adaptálható az online világra. Nem elég egy cégbemutatkozó, sőt nem elég egy jól megírt marketing szöveg sem. Az Interneten nem csak a potenciális vevőknek írunk, a keresőmotorokat és az Internetezők szokásait is figyelembe kell vennünk. Ha viszont ezeket eltaláljuk, elkapunk egy fonalat mely akár olyan ingyenes reklámot hozhat cégünknek, amely annyi emberhez jut el, amennyit a hagyományos eszközök segítségével nem is remélhetünk. Mi kell ehhez? Keresőoptimalizálás? Közösségi média marketing? Tartalommarketing? Egy kreatív ötlet és sok-sok tapasztalat, na és mindenek előtt egy jól kidolgozott marketing stratégia! 

Online PR és Publishing

Az online marketing mellett a Publishing és az online PR is része egy komplex marketing stratégiának. Gyógyszergyáraknál dolgozva megtanultam, mi az, ha az embert nem csak a kőkemény és tőkeerős konkurencia akarja megfektetni, feljelenteni, elgáncsolni, hanem a hatóságokkal és a média ellenszelével is harcolni kell. Sok olyan projektben vettem rész, ahol még csak látszódnia sem szabadott annak, hogy mit akarunk eladni, mégis konkrét eladási számokat vártak a multinacionális vállalat központjában az online PR vagy a Publishing hatására. Hibázni nem lehet, mert a konkurencia és a hatóságok szeme ránk szegeződik, a legkisebb félrelépésre is milliós büntetéseket várhatunk. Mégis rekordokat döntöttek az eladás-növekedési számok!

Online marketing előadások, oktatás és kutatás

A Gödöllői Szent István Egyetem Marketing Intézetének oktatójaként nem csak a diákok képzésében, de az elméleti kutatásokban is részt veszek. Doktori (PHD) munkám is online marketing témában készül. Az egyetemi kutató munka és a Marketing Professzorok Kft. mindennapi éles gyakorlati munkája során olyan tapasztalatokat szerezhetek, amelyet kevesen ma Magyarországon. Az élvonalbeli, EU-s forrásokból is támogatott elméleti egyetemi kutatás és az üzleti élet könyörtelen kihívásainak kombinációja hatékony és a konkurencia előtt járó tudást ad. Ezeket nem csak diákjaimnak, hanem nemzetközi marketing konferenciákon kutató társaimnak is igyekszem átadni, de ügyfeleimnél a mindennapi gyakorlatban is sikerrel alkalmazom. Keresőoptimalizálás, Facebook marketing, AdWords kampányok, LinkedIn és sorolhatnám azokat a vállalati tanfolyamokat, amelyeket tartottam az elmúlt években, kihelyezve vállalatoknál.

SEO tanácsadás, saját kutatás alapján

A SEO a komplex online marketing leghatékonyabb eszköze. A keresőoptimalizálás megítélése egy kis időre megrendült a közösségi média marketing felületek kialakulásával, amióta azonban azokon egyre inkább csak fizetett hirdetésekkel lehet nagy eléréseket produkálni, a SEO ismét vezeti a költséghatékony online marketing eszközök listáját. A keresőoptimalizálás azonban nem egy állandó rendszer, a Google algoritmusainak folyamatos változása a korábban jól prosperáló weblapok látogatottságát dönti rommá. Ahhoz, hogy naprakészek legyünk a SEO minden kis trükkjével, folyamatosan figyelnünk kell a nemzetközi irodalmat, valamint saját kísérleteket beállítva ellenőrizzük - vagy megdöntjük az onnan származó állításokat. A megszerzett tudást keresőoptimalizálási tanácsadásunk során alkalmazzuk ügyfeleink weboldalain.