Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

A tartalommarketing sokszor nehéz feladata egy online marketingesnek, pedig nincs fontosabb feladata, sem a SEO sem a Facebook kommunikáció szempontjából.

Marketing Professzorok

Hatékony honlapüzemeltetés


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Így írhatsz érdekes tartalmakat a legszárazabb témákhoz is

2017.10.20.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A tartalommarketing sokszor nehéz feladata egy online marketingesnek, pedig nincs fontosabb feladata, sem a SEO sem a Facebook kommunikáció szempontjából.

A tartalommarketing sokszor nehéz feladata egy online marketingesnek, pedig nincs fontosabb feladata, sem a SEO sem a Facebook kommunikáció szempontjából. 


Ha ezt a cikket olvasod, akkor bizonyára te is azt a feladatot kaptad (vagy tűzted ki célként magad elé) hogy eladj valamilyen végtelenül unalmas terméket, amit lehetetlen izgalmasan prezentálni. Márpedig írni kell, a tartalommarketing a legfontosabb online marketing eszköz manapság, cikkek, blogbejegyzések  és hatékony landing oldalak nélkül nem lesz jó a keresőoptimalizálás, nem tudok mit megosztani a közösségi médiumokban, a Facebookon. A feladat adott, írnod kell. Na de ERRŐL, MIT? kérdezed…

 

Nem vagy egyedül – számtalan marketinges és kereskedő tette fel már magának ezt a kérdést: „Mégis hogyan lehetne bármi érdekeset írni erről?” 

 

A kérdés jogos, a helyzet azonban nem reménytelen. Bizonyos témák, habár lehetetlennek tűnnek, valójában ugyan olyan jól prezentálhatók, mint bármi más, ha ismered a megfelelő trükköket és technikákat. Az alábbiakban megosztunk néhány jó tanácsot ezzel kapcsolatban.

 

1. Búcsúzz el a marketinges komfortzónádtól

Kereskedőként vagy marketing specialistaként nehéz elhagyni azt a gondolkodásmódot, miszerint mindenkinek meg kell felelned. Pedig pontosan erre lesz szükséged, ha szeretnéd felhívni magadra (pontosabban tartalmaidra) a figyelmet.

 

Tetszik vagy sem, vitát kell indítanod. A vitatémák váltják ki a leghevesebb reakciókat az emberekből (jókat és rosszakat egyaránt), és habár lesznek olyanok, akik negatívan reagálnak majd álláspontodra, mások ugyan ilyen kitartóan állnak majd melléd.

 

Szívesen segítünk marketing kommunikációd felpörgetésében, de elég sok dolgunk van... Így arra kérlek, mielőtt ajánlatot kérsz tőlünk, olvasd el, miben tudunk segíteni, IDE kattintva! 

 

Biztosan láttál már online vitákat a hozzászólások között valamilyen látszólag jelentéktelen témában, ahol a felek foggal-körömmel védték véleményüket másokkal szemben. Ez is azt bizonyítja, hogy bármilyen száraz téma is lehet felkapott, ha megfelelően prezentálod azt.

 

Nemrégiben felkapták augusztusban írt cikkemet a Facebookon, és egy csoportban, ahol egyébként tényleg csak a pocskondiázás megy önjelölt szakértők részéről, hatalmas vita kerekedett belőle. Következetesen kiállok amellett, hogy az Open Source weboldalak nem használhatóak hatékonyan az online marketing kommunikációban. A Wordpress alapú honlapok játéknak jók, de komoly online marketing szakember ezeket nem használja. Nos, ez a kijelentésem nyilván szúrja azon „honlapkészítő cégek” szemét, akik ezen az ingyenes honlapmotoron rengeteget nyernek. Egyik ügyfelemnél 1,5 millió forintért adott el egy ilyen „honlapkészítő cég” egy ingyenes Wordpress motorra aplikált, 10.000 forintos grafikával megsépkelt honlapot. Ez igazi lehúzás, és nyilván az ilyen „honlapkészítő cégek” komolyan ellenérdekeltek abban, hogy a honlapkészítés előtt álló cégek ezen információkat megtudják. Megy is mindig a vita, amikor minderről nyilvánosság előtt beszélek, én pedig örömmel állok elébe. A téma száraz, a vita azonban heves. Mi lett az eredménye? A Wordpress honlapkészítésről szóló cikkemen 162 like van…. Köszönhetően a vitáknak. Vállald be Te is nyugodtan add magad! A cikket itt olvashatod el:  10 ok, amiért NEM érdemes Wordpress-t használni   

 

Minél több embert (akár egyet értenek veled, akár nem) vonsz be a beszélgetésbe, annál több hivatkozásra tehetsz szert. Lesznek, akik pozitív, és lesznek, akik negatív példaként hivatkoznak majd rád. Akárhogy is, a linkekkel te csak jól jársz majd.

 

Vannak témák, ahol nyugodt szívvel maradhatsz a semleges úton – a szárazabbak esetén azonban nagyon egyértelmű álláspontot kell elfoglalnod, ha azt akarod, hogy felfigyeljenek rád.

 

2. Ne csak magadra gondolj!

Térjünk vissza egy kicsit az alapkérdéshez: „Hogyan lehet bármi érdekeset írni erről?” Meg is van a hiba, ami visszatart a sikertől (legalább is részben).

 

A hiba az, hogy csak a saját terméked értékesítését látod magad előtt. Egy új poháralátétről valóban nem egyszerű érdekes tartalmakat írni, de szinte végtelen kapcsolódó téma közül válogathatsz, amikről sokkal szívesebben olvasna célközönséged. Szánj egy kis időt arra, hogy összegyűjtsd az összes olyan releváns témát, ami sokkal egyszerűbben prezentálható, és amiket az emberek szívesebben osztanak meg, linkelnek rá, stb. A poháralátét története már egy érdekes téma, vagy az azokat gyűjtők különleges alátétei, megemlítve benne a te új alátétedet is. 

 

Ha megváltoztatod a gondolkodásmódod, akkor rövid időn belül több száz blogbejegyzés ötletet szedhetsz össze magadnak. Ha ismét a poháralátétes példát vesszük – szerinted hány cikket lehet írni csak a konyhadesignról?

 

3. Az érdekes tartalom csak fél siker – tedd hasznossá is!

Egy kérdés: mi a leggyorsabb, legkényelmesebben böngészhető, és legfrissebb információforrás? A válasz: éppen azt olvasod. Az emberek már évek óta az internethez fordulnak, ha valami kérdés fogalmazódik meg bennük, gyakorlatilag bármilyen témával kapcsolatban.

 

Ha neked sikerül választ adnod erre a kérdésre (vagy lehetőleg többre is), akkor biztos lehetsz benne, hogy egyre többek szemében válasz majd első számú forrássá egy bizonyos témában. Ezért pedig előbb vagy utóbb egyre több hivatkozással jutalmaznak majd téged.

 

Nem elég azonban csak egyszer összegyűjteni az információkat egy adott kérdéssel kapcsolatban. Az írott online média előnye, hogy szükség szerint módosítható, és mérget vehetsz rá, hogy az esetek többségében szükség is lesz ilyen módosításokra. Ha egy gyakran változó témában írod meg informatív tartalmadat, vagy éppen valamilyen aktuális trendet mutatsz be, akkor biztosítanod kell, hogy naprakész forrás maradj – térj vissza ezen tartalmaidhoz legalább félévente, és ellenőrizd, hogy van-e szükség kiegészítésekre, vagy egyéb változtatásokra. Ha igen, akkor mindig tüntesd fel a tartalom legelején, hogy nemrégiben frissítetted! 

 

A hasznos tartalmakat a Google is jutalmazza. Soha nem foglalkoztam a marketing szóra keresőoptimalizálással, egyszerűen csak rendben van a honlapom, egy megfelelő, nem nyílt forráskódú CMS rendszer fut alatta, és releváns tartalmakat gyártok marketing témában. Havonta több, mint 50.000 ember keresi fel ezt a weboldalt, olvassa cikkeinket. Ezt a Google is díjazza. Íme, weblapom jelenleg éppen a második a Googleben a marketing szóra (is):

 

Marketing jelentése

 

4. Nem kell mindent egyedül csinálnod

Nem feltétlenül kell minden tartalmat egyedül kitalálnod. Szedd össze az iparág legnagyobb neveit, és készíts velük egy-egy interjút a témával kapcsolatban. Azon kívül, hogy szakértői információkra tehetsz így szert (amire célközönséged is biztosan kíváncsi lesz), és plusz tartalommal bővítheted blogodat, néhány extra előnyöd is származhat ebből.

 

Az interjúk nem csak neked segítenek, hanem a kikérdezett személynek is, akik előszeretettel osztják majd meg cikkedet saját követőikkel. Ezzel tartalmad sokkal több emberhez is eljuthat majd, és rengeteg plusz hivatkozásra is szert tehetsz. Az embereknek továbbá az sem kerüli majd el a figyelmét, hogy az iparág egyik vezetője a nevét adta blogodhoz – ez azt jelzi számukra, hogy téged is érdemes lehet követni.

 

A lényeg, hogy tedd gördülékennyé az interjú menetét. A legtöbben sokkal szívesebben szánnának néhány percet egy tartalmas telefonhívásra, amit (persze az engedélyükkel) rögzíthetsz, minthogy írjanak egy kétoldalas válaszsorozatot kérdéseidre. A felvételt aztán szöveges formájában megoszthatod olvasóiddal.

 

5. A bizonyítékok és storytelling

Ha valami képes meggyőzően hatni az emberekre, az egy esettanulmány. Konkrét példák felsorolásával sokkal valósabbá teheted mindazt, amiről próbálod meggyőzni az embereket.

 

Ne feledkezzünk meg azonban a storytellingről sem, ami lényegében egy történet előadásmódját jelenti.

 

Amikor az ember egy jól prezentált történetet olvas (hall, néz, stb.), akkor képes szinte a részévé válni. Éheztél már meg egy hétfogásos vacsora részletezését olvasva? Rettegtél már attól, hogy mikor ront rá a sorozatgyilkos a szekrényben kuporgó, reszkető áldozatra egy horror regényben? A történetek az érzelmeinket veszik célba – ezt kell neked is kihasználnod.

 

Az esettanulmányok és a kreatív storytelling kombinációjával még a legszárazabb adatokat is egy sokkal emészthetőbb formában prezentálhatod célközönségednek. A 

 

A storytellingről itt írtunk részletesebben.

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/tartalommarketing-kreativan.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Hatékony honlapüzemeltetés

Mi kell ahhoz, hogy bejuthass a Google Hírek közé?

2018-11-13

A Google hírek megvalósítja azt, amit a Facebook célul tűzött ki, majd elvetette: összegyűjti a számodra releváns, friss híreket a világ összes újságából. Ha weblapot üzemeltetsz, melyen hírek is vannak, érdemes lenne bekerülnöd ide. De hogyan?   

Az e-mail marketing íratlan szabályai

2018-09-30

E-mail marketing. Ez a digitális marketing csatorna, már nagyon régóta segíti az online kereskedők és marketing specialisták munkáját, és az elmúlt években csak egyre fontosabbá és hatékonyabbá vált.  

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!