Keresés

Menü

Az online biztonság alapvető kritériumai

Marketing Professzorok

Online Marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Az Internet világa veszélyes! Védekezz! Alapvető biztonsági beállítások és tanácsok internetezőknek, Facebook felhasználóknak!

2013.02.09.

Szerző: Máté Balázs és Szoro Ákos online marketing tanácsadó

Az Internet világa veszélyes! Védekezz! Alapvető biztonsági beállítások és tanácsok internetezőknek, Facebook felhasználóknak!

 

Nem is képzeled, milyen apróságokon múlik, és mennyi veszélyt háríthat el egy kis beállítás a számítógépeden, a Facebook fiókodban! Sokaknak alapvető lehet, amit itt leírunk, de bizony a felhasználók nagy része nem is törődik saját maga, gépe és adatai védelmével, vagy nem is ismeri ezeket a beállításokat, alapvető védelmi eszközöket. Most nem a professzionális programozókhoz szólunk, sokkal inkább azokhoz, akiknek nem bitek folynak az ereikben: szülőkhöz, akik gyermekeiket féltik, idősebbekhez, akik most kezdtek el ismerkedni az Internet világával, és kezdőkhöz, akik bár használják az Internetet, soha nem tanulták azt!

 

Az online biztonság alapjai

Az internet nyújtotta lehetőségek, az információszerzés, tanulás, szórakozás és a többi rengeteg előny mellett sokan nem gondolnak bele a világháló hátrányaiba. A legnagyobb gondok mind online biztonságunk kérdése köré csoportosulnak, de rendszeres tájékozódással és odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.
Az online biztonságot már a kezdeteknél figyelembe kell venni: Készítsük fel számítógépünket!
Az első lépéseket még azelőtt tegyük meg, mielőtt nagyon belevetnénk magunkat az internet használatába. A legfontosabb, hogy mindig legyen egy megbízható és friss vírusirtó szoftver a gépünkön. Ezek a programok működésük közben folyamatosan ellenőrzik az általunk látogatott weboldalakat, leveleinket, a letöltött fájlokat, nehogy károsodás érje rendszerünket, féltve őrzött dokumentumainkat.
 
Otthoni hálózatunkat védjük jelszóval, ami több okból is fontos. A jelszavas védelem megelőzi, hogy más is használja hálózatunkat, ami így lényegesen lassulhat is. Egyszerre védi is a hálózatra csatlakozott eszközöket, így mások nem tudnak rájuk kapcsolódni, adataink, fájljaink között kutatni.
 
 
 
 

Ha érdekelnek az internetes biztonság részletei, a Facebook titkai, ha saját oldalt szeretnél felfuttatni, gyere el valameliyk tanfolyamunkra! Jelentkezz itt! 

 

 

 

 

Online biztonság Internet használat közben: Mit tehetünk böngészés közben?

Online biztonságunk nagyrészt az általunk használt jelszavakon múlik. A közösségi oldalak világában rengeteg regisztrációnk lehet, de ezeken kívül is több olyan oldalt látogathatunk, ahol felhasználói fiókunk van. Ezek mindegyikét kötelezően jelszóval kell ellátni, ám nem mindegy, hogy milyen is az. Minél bonyolultabb egy jelszó, annál jobb. Sajnos ezt sokan nem veszik elég komolyan, ez látható is a tavalyi év legtöbbet használt jelszavaiból: jelszó, abc123, 123456. Ezek nagyon könnyen feltörhetőek, így ha tehetjük, használjunk hozzájuk kis- és nagybetűket, számokat és szimbólumokat. Találjunk ki olyat, amit könnyű megjegyezni, és sose adjuk ki senkinek. Ha tehetjük, több jelszót használjunk, mert ha egyszer véletlenül fel is törnék valamelyik fiókunkat, a többihez ezzel ne szerezzenek automatikus belépést.
 
Sose adjunk ki magunkról személyes adatokat. Bármennyire is privát egy levelezésünk (legalábbis mi azt hisszük), mindig számítsunk a legrosszabbra, és még itt se adjuk meg jelszavunkat, bankkártyánk, személyi igazolványunk, személyes irataink adatait. Ezzel megelőzhetjük a nevünkben elkövetett online csalásokat, bankszámlánk feltörését, és az ehhez hasonló, ellenünk irányuló tetteket.
Figyeljünk oda, hogy mindig csak a megfelelő oldalon írjuk be felhasználónevünket és jelszavunkat. Történt már olyan eset, hogy bizonyos felhasználók levelet kaptak a Facebooktól, mely arra kérte őket, hogy profiljuk megtartása érdekében az e-mailben lévő linkre kattintva írják be felhasználónevünket és jelszavunkat. Mindig éljünk a gyanúval ilyen esetekben, és csak akkor adjuk meg ismét jelszavunkat, ha biztosak vagyunk benne, hogy ugyanazon az oldalon vagyunk még mindig.
 

Gyermekeink biztonsága az online térben

Az Y-generáció már beleszületett a számítógép, internet és közösségi oldalak világába, ám szülőkként oda kell, és szerencsére oda is tudunk figyelni internetezési szokásaikra. Több eszközt is bevethetünk, melyekkel biztosítjuk, hogy csak a nekik való tartalmakat lássák.
 
Tartalomszűréssel és blokkolással bizonyos szavakat és oldalakat tilthatunk le, melyek így keresés során nem lesznek elérhetőek, illetve nem fognak találatot eredményezni. Külön szűrőket állíthatunk be az email-ek, keresők és a chat szűrésére is.
 
Léteznek bizonyos kimenő tartalmakat szűrő szoftverek, melyek nem engedik, hogy bármilyen személyes adatot osszanak meg magukról chat-en, e-mailben vagy bárhol az interneten.
Olyan alkalmazások is léteznek, melyek megszabják, gyermekeink mennyi időt tölthetnek internetezéssel.
Bizonyos programokkal ellenőrizhető ki, mikor, milyen oldalt látogatott. A program értesítéseket küld a szülőknek akár azonnal is, amikor gyerekük egy tiltott oldalra lépett.
 
Mint látjuk, sok veszély fenyeget minket, de kellő körültekintéssel elkerülhetőek. Ha érdekel, hogyan legyünk biztonságban a közösségi oldalakon, olvasd el következő cikkünket is.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Online marketing
Amit egy marketingesnek a Google Cégem optimalizálásáról tudnia kell

Amit egy marketingesnek a Google Cégem optimalizálásáról tudnia kell

2018-09-09

A keresőoptimalizálásnak az on-site SEO-tól kezdve a linkmarketingig temérdek ága van, amelyek mind külön figyelmet igényelnek a siker eléréséhez. Sokaknak...

Digitális marketingtrendek, amiket minden fogorvosnak ismernie kell

Digitális marketingtrendek, amiket minden fogorvosnak ismernie kell

2018-08-13

Az elmúlt évek során a digitális marketingtrendek jöttek és mentek, néhányuk maradt, néhány pedig csak most van kialakulóban. Ha szeretnéd fogorvosi...

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!