Keresés

Menü

Te is könnyen a Google fekete listájára kerülhetsz, tudtod nélkül is!

Marketing Professzorok

SEO, keresőoptimalizálás


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Te is könnyen a Google fekete listájára kerülhetsz, tudtod nélkül is!

2017.05.19.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Te is könnyen a Google fekete listájára kerülhetsz, tudtod nélkül is!

Azt hiszed, csak akkor kerülhet a weboldalad a Google fekete listájára, ha tiltott technikákat alkalmazol? Tévedsz! Megmutatom milyen könnyen elérhet a vég, és azt is, hogyan védekezz ellene! 


Így működik a Google feketelistája

Tavaly nyáron egy étterem felkért, végezzünk marketing auditot cégüknél, ahol saját online marketingest is alkalmaznak, így csak ennyire terjedt a megbízásunk. Az audit során feltártuk, hogy a weboldal forráskódja biztonsági réseket tartalmazhat, amiért a megbízó weboldala támadhatóvá vált. Az ügyvezető azonban kinevette a kijelentésünket, mondván, ő nem politikai párt vagy bank hogy bárkinek is érdemes legyen feltörni a weboldalát. A hackerek azonban nem csupán célzott támadásikat hajtanak végre. Ahogyan az asztali számítógépedet sem azért fertőzik meg a vírusok, mert direkt te vagy érdekes nekik. A weboldalak vírusai egyszerűen gazdát keresnek, ahonnan spammelhetnek, vagy akár a tartalmat eltüntetve zsarolhatják a tulajdonosukat. Nos, egy fél évvel az audit után véletlenül az egykori megbízónk oldalára tévedtem, és lám, spanyol nyelvű erősen felnőtt tartalmakat, egyértelmű képekkel reklámozó hirdetéseket találtam az oldal helyén…. Nos, ez nem tetszik a Googlenek, és veled is előfordulhat, ha nem vigyázol. Ha pedig bekövetkezik küzdhetsz, mint malac a jégen, hogy a weboldalad újra láthatóvá váljon a Googlet használók számára.

 

Mi az a Google fekete lista (Black list) 

A Google számtalan rosszindulatú weboldalt talál minden egyes nap. Az ilyen oldalak néha szándékosan támadó jellegűek, és céljuk a gyanútlan látogatók valamilyen kihasználása. Nyilván a te weboldalad nem ilyen, így azt gondolod, ez nem is vonatkozik rád. Legtöbbször azonban olyan egyébként hiteles oldalakat jelöl meg veszélyesként a Google, amelyek a tulajdonosuk tudta nélkül valamilyen digitális támadás, például hackelés áldozatává váltak. A Google igyekszik biztonságosabbá tenni az internetet a felhasználók számára. Célja a fertőzött oldalak megtisztítása és a jövőbeli fertőzések megakadályozása. Te is áldozatul eshetsz ennek, hiszen a támadások téged is elérhetnek. Mit tehetsz ez ellen? 

 

Amikor a Google úgynevezett badware-t (jelentése: rosszindulatú szoftver, leggyakrabban malware-ként szokás nevezni) talál egy weboldalon, akkor automatikusan figyelmezteti az oldalra a látogatókat az esetleges veszélyről – például „Ez az oldal veszélyt jelenthet az Ön számítógépére” és hasonló üzenetek. Ha felkerülünk a Google feketelistájára, akkor a Google Webmaster Tools vagy új nevén Keresési eredmények
Google Search Console felületét kereshetjük fel segítségért. Amennyiben nincs ilyen Webmaster profilunk, javasolt ingyenesen regisztrálni egyet (http://www.google.com/webmasters/tools/).

 

A Google egy átfogó súgót is elérhetővé tett a hackelt weboldalak tulajdonosai számára (https://developers.google.com/webmasters/hacked/). Itt további információkat kaphatunk arról, hogyan és miért történnek az ilyen támadások, illetve hogy hogyan állítsunk össze egy csapatot a probléma kezelésére és hogy hogyan kezeljük az esetleges károkat

 

Hogy működik a Google feketelista?

Napi szinten elképesztően sok keresést hajtanak végre a felhasználók a Google segítségével. Éppen ezért a népszerű keresőszolgáltatás üzemeltetői számára is fontos, hogy a keresési eredmények között megjelenő oldalak biztonságosak és megbízhatóak legyenek. A Google automatizált rendszere éppen ezért megállás nélkül vizsgálja az oldalak tartalmát.

 

Ha a Google rendszere kérdéses oldalt talál, egy üzenettel figyelmezteti a látogatókat az esetleges veszélyekről. A Mozilla Firefox böngésző is a Google feketelistája alapján blokkolja a különböző weboldalakat, amelyek károsak lehetnek a számítógépre.

 

A Google külön figyelmeztetéseket használ az olyan oldalakon, amelyek nem feltétlenül rosszindulatúak, hanem hackelés áldozataivá váltak. A keresőmotor a találatok között az oldal neve alatt hívja fel erre a figyelmet.

 

Amennyiben a Google rosszindulatú szoftverkódot fedez fel egy weboldalon, akkor az oldal üzemeltetőit a Webmaster Tools felületen keresztül értesíti erről, esetenként pedig a kérdéses kódrészletet részleteit is feltűntetik. Ha nem rendelkezünk Webmaster profillal, a Google rendszere megpróbál oldalunk email-rendszerén keresztül üzenni nekünk. A következő email címek mindegyikére figyelmeztetést kapunk (amennyiben szerepelnek ilyenek a címlistánkban):
•    abuse@
•    admin@
•    administrator@
•    contact@
•    info@
•    postmaster@
•    support@
•    webmaster@

 

Az oldal megtisztítása

Ahhoz, hogy weboldalunk lekerüljön a feketelistáról, meg kell találnunk és el kell távolítanunk a rosszindulatú kódot, amely szemet szúrt a Google-nak. A Google ehhez is elérhetővé tett egy digitális útmutatót, amely nyilvánosan elérhető (https://developers.google.com/webmasters/hacked/).

 

További segítséget és támogatást a Google hackelt oldalakkal foglalkozó fórumán kaphatunk (http://productforums.google.com/forum/#!categories/webmasters/malware—hacked-sites).

 

Malware-vizsgálat igénylése a Google-tól

Ha biztosak vagyunk benne, hogy sikerült teljesen eltávolítani oldalunkról a rosszindulatú kódot, igényelhetünk egy újabb malware-vizsgálatot, amit leggyorsabban a Google Webmaster Tools felületéről tehetünk meg (http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=en&answer=168328). Egy ilyen vizsgálat általában kevesebb, mint egy napot vesz igénybe. Amennyiben a Google minden rendben talál, a figyelmeztetés lekerül oldalunkról, ezt szintén a Webmaster felületen érdemes ellenőrizni.

 

Black list és a keresőoptimalizálás

Keresőoptimalizálás black list után? Nem irigyellek… El tudod képzelni, hogy ha a Google már az oldaladra érkezés előtt figyelmezteti a látogatókat arról, hogy veszélyes az oldalad, milyen hatással lesz ez a keresőoptimalizálásra, oldalad keresőtalálati listájára. Nem csak azokban a percekben vesztesz látogatót, amíg nagy piros felirat riasztja el oldaladról a látogatókat, ezen kívül is tartós veszteség érhet. Hosszas keresőoptimalizálási munka árán eljutsz valahova, majd tönkre teszi az egész munkát egy rossz honlapmotor…

 

Hogyan teszed ki magad a Google fekete listára kerülésnek?

Érhetnek külső támadások is, el lehet érni, hogy a konkurenciádat fekete listára tegye a Google, de ez nem szép dolog. Nyilván tudjuk, hogyan kell ezt elérni, de ne kérj ilyet tőlünk, nem tesszük meg! De ellenségek nélkül is felkerülhetsz a Google Black Listre, ha nem megfelelő weboldal szoftvert használsz. Az elavul Joomla kódok és más open source rendszerek nyílt kapukat mutatnak a kalózoknak.

Ha szeretnéd teljesen biztonságban tudni magad, szeretnéd, hogy segítsünk oldalad keresőoptimalizált állapotának elérésében, közösségi média marketinged fellendítésében, akkor készíttess online marketing stratégiát velünk! Ajánlatkéréshez kattints ide!

 

 

Ajánlott cikkek: 50 egymondatos keresőoptimalizálás tipp weboldal tulajdonosoknak
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: SEO, keresőoptimalizálás
Összeállítottuk a legfontosabb keresőoptimalizálási szempontokat, melyeket 2019-ben figyelembe kell venned. Kutatásaink és irodalmi adatok alapján mindent megtudhatsz ebből a cikkből a 2019-es SEO trendekről.

A legfontosabb SEO rangsorolási szempontok 2019-re

2018-10-06

Összeállítottuk a legfontosabb keresőoptimalizálási szempontokat, melyeket 2019-ben figyelembe kell venned. Kutatásaink és irodalmi adatok alapján mindent megtudhatsz ebből a cikkből a 2019-es SEO trendekről. 

50 egymondatos keresőoptimalizálás tipp weboldal tulajdonosoknak

50 egymondatos keresőoptimalizálás tipp weboldal tulajdonosoknak

2018-10-01

Mi kell a keresőoptimalizáláshoz 2018-ban? Minden titkunkat eláruljuk, 50, használható, ütős és bombabiztos tippben. 500 ügyfél tapasztalatai és saját kutatási ereményeink alapján, a te keresőoptimalizálásod is sikeres lesz! A cikken kívül esettanulmányok, lexikális tartalom is vár.

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!