Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Az én ügyfeleim cégek, jó nekem a közösségi média marketing? – Avagy a hatékony B2B kommunikáció a közösségi médiákban

Marketing Professzorok

Közösségi média marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Az én ügyfeleim cégek, jó nekem a közösségi média marketing? – Avagy a hatékony B2B kommunikáció a közösségi médiákban

2013.11.16.

Szerző: Máté Balázs és Szóró Ákos, online marketing tanácsadó

Az én ügyfeleim cégek, jó nekem a közösségi média marketing?  – Avagy a hatékony B2B kommunikáció a közösségi médiákban
Sokaktól hallom: Jó a Facebook azoknak, akik magánszemélyeknek értékesítenek, de nekem csak cégek az ügyfeleim. Őket nem érem a Facebookon! Az ügyvezetők, a beszerzési vezetők nincsenek jelen a Facebookon, nem? Nos, ott vannak, hidd el, csak másképp használják ezeket az eszközöket, mint például anyukám…. Elmondom, milyen tapasztalataink vannak a témában, és adok 8 tippet, hogyan használd B2B kommunikációra a közösségi médiát!
 

 

 

Céges kommunikáció a közösségi médiában

 Ahogy egyre több vállalkozás használja a közösségi médiát, egyre világosabbá válik, hogy nem használata mekkora hátrányokkal járhat. A közösségi média kínálja a vevők számára mindazt az interaktivitást és azonnaliságot, amelyre szükség lett volna a közösségi média előtti időkben. A közösségi média használata főleg a befektetés nagyobb arányú megtérülését okozhatja, amire mindenki vágyik.
 
Az, hogy a cégeknek ez milyen fontos, és mennyire komolyan veszik, a Procter & Gamble a legjobb példa, ami éves kiadásainak egyharmadát költi online hirdetésekre, közösségi médiára, vagyis több, mint 3 milliárd dollárt!
Most még azonban elég kevés B2B vállalkozás vesz részt a közösségi médiában, ugyanis sokan nem látják annak előnyeit. A Facebookot vagy Twittert túl személyesnek tartják az ilyesfajta kommunikációhoz, és sokan gondolják, hogy a LinkedIn vagy a Google Plus csak a legnagyobb cégeknek szól. 
 

Döntéshozók a Facebookon, LinkedInen?

A Facebook olyan, mint a jéghegy: a felhasználók nagy része láthatatlan. Még a legnagyobb döntéshozók is használják a közösségi oldalakat –esetleg másképp, mint te.
Még a legfontosabb üzletemberek is használják a közösségi oldalakat, legalább arra, hogy ismerőseikkel tartsák a kapcsolatot, vagy esetleg csak „rálátásuk legyen” erre a világra is. Ahogy egyesek rendszeresen figyelik kedvenc márkájuk Facebook oldalát, vannak olyanok is, akik azokat a cégeket, vállalatokat kísérik figyelemmel, akikkel üzletelni szeretnének. A közösségi marketing olyan egyedi előnyökkel is járhat, mint a valós idejű adatgyűjtés, ami például a B2B kommunikáció egyik fontos alapköve lehet. A magukat fontosnak tartó üzletemberek viselkedési szokásai mások, mint azoké, akiket nap mint nap látsz kommentelni a Facebookon. Többször találkoztam már olyan cégvezetővel, aki baráti társaságban büszkén hangoztatta: Én nem vagyok ott a Facebookon, nem adok ki magamról semmit! Aztán amikor elkezdtünk cégének közösségi média kampányokat futtatni, kiderült, hogy nagyon is van fiókja, sőt, még ismerősei is vannak, csak titkolja. Egy időben sikk volt nem ott lenni a Facebookon, de mindenki vágyott oda. Titokban lehet fel is regisztrált, de még nem meri elmondani, mert ő fontos ember…
 
Aztán persze itt van a LinkedIn. A LinkedIn-nek már más a megítélése, „üzleti közösségi média”, itt már sikk fent lenni. Van egy ismerősöm, aki Magyarország 100 leggazdagabb emberének egyike, ő szinte naponta kommunikál a LinkedInen…
 
Néhány B2B cég már régóta figyeli a közösségi média alakulását. Például az IBM már ki tudja használni az általa nyújtott előnyöket, és hatásos kampányokat folytat rajta. Ők már megértették, amit még sokan nem: a digitalizálódó világban a sorba nem belépni, illetve kilépni belőle sok márka végét okozhatja.
 

A következő 8 lépéssel minden B2B vállalkozás kihasználhatja a közösségi média előnyeit.

No1. B2B közösségi média marketing tipp: Gondos vezetés

A közösségi média gyakran egy vállalkozás első számú esélye saját előnyének megszerzésére. Az olyan tartalmak, mint a webinarok, és a cég szakterületén írt cikkek sokat dobhatnak annak megítélésén. Az ilyen tartalmakra adott visszajelzések tökéletesen megmutatják, hogy mit jelent mások számára az, amit csinálsz.
 

No2. B2B közösségi média marketing tipp:  Elköteleződés

Amíg a cég egy-egy arcának megmutatása sokkal inkább a B2C vállalkozások sajátjainak tűnhetnek, meg kell jegyezni, hogy sokan még mindig olyanokkal szeretnek üzletelni, akiket már látásból legalább ismernek. Tölts fel videókat konferenciákról, előadásokról, tartalmakat céged híreiről és vásárlóid visszajelzéseiről. Ezzel elnyerheted vevőid tiszteletét és így könnyebben megbíznak majd abban, amit márkáddal képviselsz. 
 

No3. B2B közösségi média marketing tipp: Látogatottság

Egy olyan stratégia kidolgozása a legfontosabb, amely folyamatosan minőségi tartalmakkal látja el közönségét. Mivel az adatok és visszajelzések valósidejűek, az analitika sokkal értékesebb. Mivel a B2B vállalkozások megtérülése tovább tart, mint a B2C cégeké, ezért fontos a folyamatos és hívogató tartalomgenerálás, amely majd nagyban hozzájárul azok későbbi megtérülésében.
 

No4. B2B közösségi média marketing tipp: Takaríts meg pénzt

A közösségi médiában a megfelelő eszközökkel kampányaidat úgy indíthatod, mérhetd és alakíthatod, hogy azokra nem kell hónapokat és rengeteg pénzt áldoznod. Ahelyett, hogy végig várnál egy tradicionális marketing ciklust, az eredményeket azonnal láthatod és elemezheted. Ennek köszönhetően a közösségi média segítségével hatalmas benyomást tehetsz leendő üzlettársaidra.
 

No5. B2B közösségi média marketing tipp: A kampányok elérése

A mai felhasználók az internet, a mobil és a közösségi oldalak között mozognak szinte megállás nélkül. Az ezen a három platformon létrehozott kampányok összehangoltsága olyan márkajelenlétet hozhat létre, amelyek minden ember agyában megragadnak. 
 

No6. B2B közösségi média marketing tipp: Érdeklődés

A közösségi médiának köszönhetően az emberek adatai alapján olyan hirdetéseket hozhatsz létre, amelyeket a megfelelő közönséghez juttathatsz el, szinte bármikor. Könnyebben meghatározhatod célközönségedet, ennek köszönhetően igazán nagy látogatottságot és elérést generálhatsz.
 

No7. B2B közösségi média marketing tipp: Hálózat

Nem minden közösségi médiás megmozdulás eredményez azonnali vásárlókat, és ezzel nincs baj. Egy olyan sokszínű hálózat kialakítása a cél, amely a végén biztosan nagyszerű üzletfelekhez, alkalmazottakhoz vezet majd.
 

No8. B2B közösségi média marketing tipp: Relevancia

Miközben egyre több B2B vállalkozás kapcsolódik be a közösségi médiába, egy hiba akár a vesztüket is okozhatja, így érdemes mindig tájékozódni a legújabb trendekről. Mind a cégek, mind a vásárlók gyakran ítélnek meg egy céget annak online megjelenése alapján. Azok a cégek, akiknek online jelenléte gyenge, tartalmaik nem megfelelőek, esetleg csak szegényes dizájnnal rendelkeznek, akár könnyen le is maradhatnak.
 

Kell-e használni B2B kommunikációban tehát a közösségi médiákat?

A közösségi média egy igazi aranybánya a B2B vállalkozások számára. Új üzleti kapcsolatok megszerzésétől egészen a vásárlók visszajelzéséig, előnyöket szép számmal találunk. Aki lépést akar tartani a kor követelményeival, annak már most be kell szállnia!
 
 
Legyen a Te marketinged is kreatív, gondolkodj komplex online marketingen! 1.2 millió Facebook rajongó kezelése, egyetemi és gyakorlati kutatási munka és annak tapasztalatai több, mint 200 kis- és középvállalat, 10 multi és 15 év tapasztalatával vállaljuk online marketinged felfuttatását. Kérd ajánlatunkat itt most!


 
 
Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/b2b-kommunikacio-facebook.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: SMM

Közösségi média marketing? Miért nem használod a Redditet?

2018-12-07

Sokan még csak nem is hallottak a Redditről, vagy sosem foglalkoztak vele, mert egyszerűen nem tudják komolyan venni. Pedig sok világcég sikerrel kommunikál a Redditen. Mutatjuk a gyakorlati példákat!

Hogy működik a LinkedIn algoritmusa (és hogyan optimalizálj rá)?

2018-12-03

A LikedIn egyre fontosabb szereplővé válik, nem csak a B2B, de a B2C online marketing kommunikációban is. Hogyan működik az algoritmusa, hogyan érhetsz el rajta minél több embert posztjaiddal? Mutatjuk! 

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!