Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

A 2018-as Instagram hashtag útmutató

Marketing Professzorok

Közösségi média marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

A 2018-as Instagram hashtag útmutató

2018.06.06.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A 2018-as Instagram hashtag útmutató

Manapság ritka számba mennek azok az Instagram bejegyzések, amelyek leírása nem tartalmaz legalább egy hashtaget – ennek pedig jó oka van. Általánosságban nézve azok a bejegyzések (az Instagramon), amelyek legalább egy ilyen címkét tartalmaznak, több mint 10%-kal több aktivitást (kedvelések, hozzászólások, megosztások) váltanak ki az emberekből, mint azok, amelyeknek egy hashtagjük sincs.
 


A stratégia nagyon egyszerűnek tűnik: minél több hashtag, annál több aktivitás… ugye? Nos, ennek a lónak is van egy túloldala, amire azok esnek át, akik túl sok címkével tűzdelik tele bejegyzéseiket. Egy bizonyos mennyiség után a hashtagek többet árthatnak egy kép népszerűségének, mint amennyit segíthetnek.

 

Az Instagram egy végtelenül hasznos marketing vagyis inkább PR platform, amelyet szinte minden cég hatékonyan alkalmazhat online marketingstratégiája részeként. Mivel a hashtagek az Instagram szerves részét képezik, fontos, hogy tisztában légy jellegzetességeikkel és megfelelő használatukkal, hiszen csak így teheted igazán sikeressé fiókodat, érhetsz el több embert és javíthatod a márkádról alkotott képüket.

 

Követőket bevonzani egy dolog – a megfelelő követőket bevonzani azonban már komoly kihívást jelenthet. Következő útmutatónk ebben igyekszik segíteni!

 

A hashtagek szerepe az Instagramon

 

A hashtagek lényegében az Instagram kategorizáló címkéi. Mivel napi szinten nagyjából 95 millió kép kerül feltöltésre a platformon, némi rendszerezés nélkül lehetetlen lenne rátalálni azokra a bejegyzésekre, amikre az ember igazán kíváncsi. Ezek az interaktív címkék segíthetnek neked is, hogy fellelhetőbbé tedd tartalmaidat azon felhasználók számára, akik érdeklődnének irántuk.

 

A hashtagek afféle tölcsérként, vagy szűrőként is felfoghatók. Gondolhatod, hogy a #marketing címke milyen temérdek találatot hoz majd, míg a #marketingtipp egy valamivel célzottabb célcsoportnak szól, és így tovább. Míg a #marketing címkével ellátott bejegyzések könnyedén eltűnhetnek a milliónyi kép között, a #marketingtippek segítenek közelebb kerülni a megfelelő célközönséghez.

 

Ezek a címkék tehát nem csak neked segítenek kategorizálni bejegyzéseidet, hanem az érdeklődőknek is segítenek rátalálni tartalmaidra.

 

Felsorolhatnánk itt a legnépszerűbb hashtageket, de ezeknek valójában nincs túl sok hasznuk, ha egy szűkebb célcsoportot szeretnél elérni tartalmaiddal. A top 10 hashtag milliónyi új találatot dob ki napi szinten, ezek között pedig egyszerűen lehetetlen érvényesülni. A cél minél szűkebb, precízebb célzásokra használni a hashtageket – erről beszélünk a következő pontban…

 

A hashtagek használata üzleti célokra az Instagramon

 

Ha az ember csak az ismerőseinek tölt fel képeket, vagy egyszerűen nem célja az, hogy minél több embert érjen el velük, akkor kedve szerint bármilyen jellegű vagy mennyiségű hashtaget használhat. Azonban akik marketing célokra használják a platformot, azok fontos, hogy gondosan kiválasszák a lehető legrelevánsabb, legcélzottabb címkéket a megfelelő közönség eléréséhez.

 

1. Rendszerezd hashtagjeidet

Ha nem szeretnél belegabalyodni hashtagjeidbe, akkor valahol rendszerezned kell őket. Ehhez használhatsz egy egyszerű Excel táblázatot, vagy akár egy kifejezetten erre a célra fejlesztett hashtag eszközt.

 

Excel táblázat használatakor manuálisan leszel kénytelen számon tartani, hogy mely hashtageket használod, milyen gyakran, és hogy melyek szerepelnek leggyakrabban a legnépszerűbb bejegyzéseidben. Idővel egyre tisztábbá válik majd, hogy miket érdemes továbbra is használni, és melyeket mellőzhetsz.

 

Ha valamivel komolyabb, részletesebb és egyszerűbb hashtag-nyilvántartásra vágysz, vagy közösségi marketingedet egy egész csapat végzi, akkor valószínűleg jobb ötlet egy különálló Instagram analitikai eszközt alkalmazni (ami nem összetévesztendő az Instagram beépített analitikájával). Ilyen például az Iconosquare (https://pro.iconosquare.com/), ami rengeteg hasznos információt mutat meg a hashtagekről, hogy minél több célszemélyt elérhess tartalmaiddal.

 

A kisebb projektekhez bőven elegendő egy Excel táblázat is, azonban amint közösségi média marketing részleg nagyobb szeletet kap a költségvetésből, vagy egy nagyobb csapat gyűlik össze, érdemes átváltani egy speciális eszközre (különösen ha napi több bejegyzésről van szó, tucatnyi egyéni hashtaggel).

 

2. Tapasztald ki, hogy hány hashtag ideális számodra képenként

 

10-ből 9 világmárka 7 vagy kevesebb hashtaget használ bejegyzéseiben, de ez még véletlenül sem jelenti azt, hogy ez lenne a bűvös szám, ami sikerre viszi majd Instagram fiókodat. Vannak olyan cégek, amiknek dupla vagy tripla ennyi címke vált be (de persze nem a 7 szorzataiban kell itt gondolkodni).

 

Adj időt marketing csapatodnak, hogy kitapasztalják, hány hashtaget éri meg használniuk bejegyzésenként, hogy azok a lehető legtöbb emberhez eljussanak – lehet, hogy ez 8, 13, 19, 20 stb. lesz – amíg nem próbáltok ki több lehetőséget, nem tudhatjátok, hogy mi válik be a legjobban.

 

3. Használj célzottabb hashtageket

 

A célzottabb, szűkebb hashtageknek két óriási előnye is van.

 

Az egyik az, hogy segítenek egy kisebb mezőnyben versenyezni. A már emlegetett #marketing hashtag több millió olyan bejegyzésben is szerepel, amiknek semmi közük nincs a marketinghez. A címke egyszerűen túl tág és sokan csak azért használják, mert azt hiszik, hogy több embert érhetnek el velük.

 

A másik előny az, hogy felhasználói szemszögből is sokkal logikusabb specifikus hashtagekre keresni. Ha egy felhasználó marketing tippeket keres, akkor sokkal valószínűbb, hogy nem a #marketing címkét veszi majd elő, hanem ő maga is szűkíti a keresését a #marketingtipp vagy #marketingtippek hashtagekre.

 

Minél szorosabban kapcsolódnak hashtagjeid tartalmaidhoz és céged üzleti tevékenységeihez, annál könnyebben találnak majd rád azok az emberek, akik nem csak az Instagram képeidre lennének vevők.

 

4. Nézz utána, hogy mások mit használnak

 

Ha szeretnél új hashtageket kipróbálni tartalmaidhoz, akkor nézz körül követőid és versenytársaid képei között és meríts ihletet az ő címkéikből. Érdemes továbbá általánosságban utána járni, hogy iparágad legnépszerűbb influencerei (befolyásos online személyiségek) mely hashtageket alkalmazzák.

 

5. Próbáld ki a kapcsolódó hashtageket

 

Amikor beírsz egy hashtaget az Instagram keresőjébe, megjelenik egy legördülő menü, ahol a kereső felsorolja a kapcsolódó címkéket is. Meglehet, hogy ezek közül is érdemes kipróbálni néhányat.

 

6. Ne felejtsd el követni saját hashtagedet

 

Erre nem mindenki gondol, pedig nagyon hasznos taktika. Ha követed saját márkás hashtagedet, akkor láthatod majd, hogy kik és miket mondanak róla az Instagramon. Ez lehetőséget ad arra, hogy felvedd velük a kapcsolatot.

7. Készíts saját márkás kampány hashtaget

 

Ez közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik, de nagyon sikeres lehet, ha jól csinálja az ember. Minden nagyobb márka rendelkezik saját kampány hashtaggel. Itt nincs különösen kötött szabály, csupán néhány tipp: egy kampány hashtag legyen:

  • Egyéni – tehát találj ki valami újat, amit senki más nem használ (ezt a keresőben ellenőrizheted)
  • Vicces, ötletes vagy legalább emlékezetes
  • A márkához vagy az adott kampányhoz kapcsolódó
     
Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/2018-instagram-hashtag.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: SMM
Közösségi média marketing? Miért nem használod a Redditet?

Közösségi média marketing? Miért nem használod a Redditet?

2018-12-07

Sokan még csak nem is hallottak a Redditről, vagy sosem foglalkoztak vele, mert egyszerűen nem tudják komolyan venni. Pedig sok világcég sikerrel kommunikál a Redditen. Mutatjuk a gyakorlati példákat!

A LikedIn egyre fontosabb szereplővé válik, nem csak a B2B de a B2C online marketing kommunikációban is. Hogyan működik az algoritmusa, hogyan érhetsz el rajta minél több embert posztjaiddal? Mutatjuk!

Hogy működik a LinkedIn algoritmusa (és hogyan optimalizálj rá)?

2018-12-03

A LikedIn egyre fontosabb szereplővé válik, nem csak a B2B, de a B2C online marketing kommunikációban is. Hogyan működik az algoritmusa, hogyan érhetsz el rajta minél több embert posztjaiddal? Mutatjuk! 

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!