Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Milyen adatokat tárol rólad a Google és a Facebook?

Marketing Professzorok

Online Marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Milyen adatokat tárol rólad a Google és a Facebook?

2018.06.10.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Milyen adatokat tárol rólad a Google és a Facebook?

Nos, most biztosan meg fogsz lepődni, és megérted, miért esett neki az EU a Google-nek és a Facebooknak. Nézd meg te is, cikkünkben felsorolt linkkel, mennyi mindent tud rólad ez a két hatalmas techóriás. Ha nem akarod, hogy tudjon sok mindent, akár át is állíthatod beállításaidat. 
 


A Google és a Facebook mindent tud rólad

 

Mindannyian tudjuk, hogy a Facebook, a Google és más nagyobb online szervezetek imádják a felhasználói adatokat. Ezekre az adatokra alapozzák ugyanis célzott hirdetéseiket, amelyek bevételük legnagyobb részét képezik.

 

A kérdés tehát nem az, hogy gyűjtik-e az információinkat ezek a szervezetek, hanem az hogy milyen adatok kerülnek eltárolásra szervereiken. A következőkben néhány meglepő dologra derül fény a Google és a Facebook adattárolásával kapcsolatban!

 

Mit tud rólad a Google?

 

A Google emlékszik, hogy mikor merre jártál

Amennyiben telefonodon aktív a GPS helymeghatározás, a Google mindig feljegyzi hogy éppen hol vagy. Ezt évekre visszanyúlóan (valójában onnantól kezdve, hogy először bekapcsoltad a GPS-t tárolja is, és ha ide kattintasz, te magad is megtekintheted korábbi tartózkodási helyeidet a Google térképén.

 

Azt gondolhatnád, csak okostelefonon követ a Google, de az iPhone esetében is működik, próbáld ki, kattints ide! 

 

Nem menekülsz a Google elől akkor sem, ha az Apple eszközeit használod, ez csak egy dolgot jelent számodra: lemondasz egy igazán okos telefonról, és egy másik cég, konkrétan az Apple is mindent tud rólad…

 

A Google emlékszik minden keresésedre

A Google az összes eszközöd előzményeire emlékszik, ideértve a számítógépekről, okostelefonokról és táblagépekről indított kereséseket is. Ezeket itt tekintheted meg.
 

A Google felállított rólad egy hirdetésprofilt

Az alapján, hogy milyen információkat adsz meg a Googlenak (és amiket megtud rólad aktivitásod alapján), a Google ismeri a tartózkodási helyeidet, a nemedet, a korodat, az érdeklődési köreidet, a hobbijaidat, a kapcsolati állapotodat és egyéb adatokat is. Minél több dolgot sikerül kiderítenie rólad a Google-nak, annál relevánsabb hirdetéseket mutat majd neked az interneten. Ezeket az adatokat itt találod.


A Google tudja, hogy milyen alkalmazásokat használsz

A Google információkat tárol arról, hogy milyen alkalmazásokat és kiegészítőket használsz, milyen gyakran használod őket, hogy használod őket és hogy kivel veszed fel velük a kapcsolatot. Ez azt jelenti hogy a Google tudja, kivel beszélgetsz a Facebookon, milyen országokba küldesz üzeneteket, és hogy mikor mész el aludni. Ezeket az adatokat itt tekinthetd meg.

 

A Google emlékszik, hogy mit néztél a YouTube-on

A Google az összes megtekintett YouTube videódra emlékszik, tehát bizonyára tudja, hogy milyen sportok iránt érdeklődsz, mik a hobbijaid, milyen zenéket szeretsz, mik a politikai nézeteid, a vallási beállítottságod, stb. YouTube előzményeidet itt találod.
 

A Google rólad tárolt adataid több milliónyi Word dokumentumot kitesznek

A Google lehetőséget nyújt, hogy minden olyan adatot letölts az adatbázisukból, amit rólad tárolnak. Ebbe beletartozik minden könyvjelződ, emailed, kapcsolatod, Google Drive fájljaid, minden előző pontban említett információ, a YouTube videóid, a fényképek, amiket a telefonoddal készítettél (ha a készülék ezeket automatikusan feltölti a Google-nak), a Google-on keresztül vásárolt termékek listáját és még rengeteg más adatot, amiket túl sokáig tartana itt felsorolni. A letöltés előtt kiválaszthatod, hogy milyen adatokat (és egyes adatoknál, hogy milyen formátumban) szeretnéd letölteni – csak kövesd ezt a hivatkozást.

 

Milyen érdekességeket találhatsz a letöltött Google fájlban?

A Google fájl tartalmazza többek között a keresési előzményeidet. Itt minden olyan webhely és letöltött kép is megtalálható, amikről talán jobb szeretnéd, ha senki sem tudna.

 

A Google Naptárad is letöltésre kerül, benne pedig megtekintheted az összes eseményt, amit valaha felvettél naptáradba, hogy elmentél-e rájuk, és hogy mikor voltál ezeken az eseményeken.

 

A Google Drive szolgáltatásban tárolt fájlokat is letöltheted a csomagolt fájl részeként. Külön érdekesség, hogy azok a fájlok is megjelennek, amiket korábban már töröltél a Drive-ból.

 

Amennyiben használod a Google Fitet, a Google tud minden lépésről, amit megteszel, hogy mikor és hová sétálsz éppen, és emlékezni fog minden alkalomra, amikor megadtad a Fitnek, hogy milyen edzéseket végeztél. Ezek a fájlok még az után is elérhetők a letöltés részeként, hogy törölted őket a Fitből és megtagadtad a Fit hozzáférését a további adatgyűjtéshez.

 

A Google szereti a fényképeket – mindegyiket el is teszi, amiket valaha készítettél telefonoddal, és persze azt is tudja, hogy hol készültek ezek a képek (persze csak ha ezek engedélyezve vannak telefonodon).

 

A Google őrzi összes valaha küldött és kapott emailedet, még azokat is, amiket töröltél vagy spamnek jelöltél meg.

 

Mit tud rólad a Facebook?

A Facebook szintén lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egyetlen tömörített fájlban letöltsék az összes adatot, amit a platform tárol róluk. A Facebook esetén az összes meglévő beszélgetésed, minden küldött és fogadott fájl, kép, feltöltött kép, hozzászólás, telefonos kapcsolatok és egyéb adat is letölthető. A letöltésről itt tudhatsz meg többet.

 

Személyes adataid letöltése természetesen mind a Facebook, mind a Google esetében ingyenes.

 

A Facebook mindenféle adatot eltárol rólad

A Facebook feljegyzi feltételezett érdeklődési köreidet az ismert érdeklődéseid alapján – tehát hogy miket kedvelsz és milyen bejegyzéseket osztasz meg, vagy hogy milyen témákról beszélsz az ismerőseiddel.

 

A Facebook továbbá nyilvántartja, hogy mikor, hol, milyen böngészővel vagy mobileszközzel jelentkeztél be fiókodba, és hogy ezek a bejelentkezések aktívak-e még.

AjánlatkérésTudják, hogy milyen alkalmazásokat csatlakoztattál Facebook fiókodhoz, amiből ki tudják következtetni, hogy milyen témák iránt érdeklődsz, hogy mikor milyen telefont vásároltá
 

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/google-facebook-adatok.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Online marketing, SEO, keresőoptimalizálás, SMM

Gyorstippek az Instagram meghódításához marketingeseknek

2018-12-09

Facebook helyett Instagram? Egyre több online marketinges dönt így. Mutatjuk, hogyan pótold kiesett weboldal forgalmadat az Instagram marketing segítségével!   

Hogyan segíthet az influencer marketing a szállodáknak?

2018-12-01

Mi alapján válaszd ki a megfelelő influencert szállodádnak? Mit kérj tőle, és mit adj neki munkájáért cserébe? Hogyan hozhatod ki a legtöbbet egy influencerből? 

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!