Keresés

Menü

Milyen adatokat tárol rólad a Google és a Facebook?

Marketing Professzorok

Online Marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Milyen adatokat tárol rólad a Google és a Facebook?

2018.06.10.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Milyen adatokat tárol rólad a Google és a Facebook?

Nos, most biztosan meg fogsz lepődni, és megérted, miért esett neki az EU a Google-nek és a Facebooknak. Nézd meg te is, cikkünkben felsorolt linkkel, mennyi mindent tud rólad ez a két hatalmas techóriás. Ha nem akarod, hogy tudjon sok mindent, akár át is állíthatod beállításaidat. 
 


A Google és a Facebook mindent tud rólad

 

Mindannyian tudjuk, hogy a Facebook, a Google és más nagyobb online szervezetek imádják a felhasználói adatokat. Ezekre az adatokra alapozzák ugyanis célzott hirdetéseiket, amelyek bevételük legnagyobb részét képezik.

 

A kérdés tehát nem az, hogy gyűjtik-e az információinkat ezek a szervezetek, hanem az hogy milyen adatok kerülnek eltárolásra szervereiken. A következőkben néhány meglepő dologra derül fény a Google és a Facebook adattárolásával kapcsolatban!

 

Mit tud rólad a Google?

 

A Google emlékszik, hogy mikor merre jártál

Amennyiben telefonodon aktív a GPS helymeghatározás, a Google mindig feljegyzi hogy éppen hol vagy. Ezt évekre visszanyúlóan (valójában onnantól kezdve, hogy először bekapcsoltad a GPS-t tárolja is, és ha ide kattintasz, te magad is megtekintheted korábbi tartózkodási helyeidet a Google térképén.

 

Azt gondolhatnád, csak okostelefonon követ a Google, de az iPhone esetében is működik, próbáld ki, kattints ide! 

 

Nem menekülsz a Google elől akkor sem, ha az Apple eszközeit használod, ez csak egy dolgot jelent számodra: lemondasz egy igazán okos telefonról, és egy másik cég, konkrétan az Apple is mindent tud rólad…

 

A Google emlékszik minden keresésedre

A Google az összes eszközöd előzményeire emlékszik, ideértve a számítógépekről, okostelefonokról és táblagépekről indított kereséseket is. Ezeket itt tekintheted meg.
 

A Google felállított rólad egy hirdetésprofilt

Az alapján, hogy milyen információkat adsz meg a Googlenak (és amiket megtud rólad aktivitásod alapján), a Google ismeri a tartózkodási helyeidet, a nemedet, a korodat, az érdeklődési köreidet, a hobbijaidat, a kapcsolati állapotodat és egyéb adatokat is. Minél több dolgot sikerül kiderítenie rólad a Google-nak, annál relevánsabb hirdetéseket mutat majd neked az interneten. Ezeket az adatokat itt találod.


A Google tudja, hogy milyen alkalmazásokat használsz

A Google információkat tárol arról, hogy milyen alkalmazásokat és kiegészítőket használsz, milyen gyakran használod őket, hogy használod őket és hogy kivel veszed fel velük a kapcsolatot. Ez azt jelenti hogy a Google tudja, kivel beszélgetsz a Facebookon, milyen országokba küldesz üzeneteket, és hogy mikor mész el aludni. Ezeket az adatokat itt tekinthetd meg.

 

A Google emlékszik, hogy mit néztél a YouTube-on

A Google az összes megtekintett YouTube videódra emlékszik, tehát bizonyára tudja, hogy milyen sportok iránt érdeklődsz, mik a hobbijaid, milyen zenéket szeretsz, mik a politikai nézeteid, a vallási beállítottságod, stb. YouTube előzményeidet itt találod.
 

A Google rólad tárolt adataid több milliónyi Word dokumentumot kitesznek

A Google lehetőséget nyújt, hogy minden olyan adatot letölts az adatbázisukból, amit rólad tárolnak. Ebbe beletartozik minden könyvjelződ, emailed, kapcsolatod, Google Drive fájljaid, minden előző pontban említett információ, a YouTube videóid, a fényképek, amiket a telefonoddal készítettél (ha a készülék ezeket automatikusan feltölti a Google-nak), a Google-on keresztül vásárolt termékek listáját és még rengeteg más adatot, amiket túl sokáig tartana itt felsorolni. A letöltés előtt kiválaszthatod, hogy milyen adatokat (és egyes adatoknál, hogy milyen formátumban) szeretnéd letölteni – csak kövesd ezt a hivatkozást.

 

Milyen érdekességeket találhatsz a letöltött Google fájlban?

A Google fájl tartalmazza többek között a keresési előzményeidet. Itt minden olyan webhely és letöltött kép is megtalálható, amikről talán jobb szeretnéd, ha senki sem tudna.

 

A Google Naptárad is letöltésre kerül, benne pedig megtekintheted az összes eseményt, amit valaha felvettél naptáradba, hogy elmentél-e rájuk, és hogy mikor voltál ezeken az eseményeken.

 

A Google Drive szolgáltatásban tárolt fájlokat is letöltheted a csomagolt fájl részeként. Külön érdekesség, hogy azok a fájlok is megjelennek, amiket korábban már töröltél a Drive-ból.

 

Amennyiben használod a Google Fitet, a Google tud minden lépésről, amit megteszel, hogy mikor és hová sétálsz éppen, és emlékezni fog minden alkalomra, amikor megadtad a Fitnek, hogy milyen edzéseket végeztél. Ezek a fájlok még az után is elérhetők a letöltés részeként, hogy törölted őket a Fitből és megtagadtad a Fit hozzáférését a további adatgyűjtéshez.

 

A Google szereti a fényképeket – mindegyiket el is teszi, amiket valaha készítettél telefonoddal, és persze azt is tudja, hogy hol készültek ezek a képek (persze csak ha ezek engedélyezve vannak telefonodon).

 

A Google őrzi összes valaha küldött és kapott emailedet, még azokat is, amiket töröltél vagy spamnek jelöltél meg.

 

Mit tud rólad a Facebook?

A Facebook szintén lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egyetlen tömörített fájlban letöltsék az összes adatot, amit a platform tárol róluk. A Facebook esetén az összes meglévő beszélgetésed, minden küldött és fogadott fájl, kép, feltöltött kép, hozzászólás, telefonos kapcsolatok és egyéb adat is letölthető. A letöltésről itt tudhatsz meg többet.

 

Személyes adataid letöltése természetesen mind a Facebook, mind a Google esetében ingyenes.

 

A Facebook mindenféle adatot eltárol rólad

A Facebook feljegyzi feltételezett érdeklődési köreidet az ismert érdeklődéseid alapján – tehát hogy miket kedvelsz és milyen bejegyzéseket osztasz meg, vagy hogy milyen témákról beszélsz az ismerőseiddel.

 

A Facebook továbbá nyilvántartja, hogy mikor, hol, milyen böngészővel vagy mobileszközzel jelentkeztél be fiókodba, és hogy ezek a bejelentkezések aktívak-e még.

AjánlatkérésTudják, hogy milyen alkalmazásokat csatlakoztattál Facebook fiókodhoz, amiből ki tudják következtetni, hogy milyen témák iránt érdeklődsz, hogy mikor milyen telefont vásároltá
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Online marketing, SEO, keresőoptimalizálás, SMM
Internetes biztonság

Nem is hinnéd mennyi mindent tud rólad az internet!

2018-10-18

Az internetezők számára különösen kényes témává vált a magánélet kérdése az elmúlt évek során. A közösségi média sokakat megoszt azzal kapcsolatban, hogy megéri-e annyi személyes adatot nyilvánosságra hozni magunkról a „teljes közösségi élményért” cserébe.

Kulcsfontosságú számadatok a digitális marketing világából

Kulcsfontosságú számadatok a digitális marketing világából

2018-10-13

20 pontban összeszedtük a világból a legfontosabb témakörökben megjelent publikációk eredményeit, melyek egyértelműen megmutatják, mit, hogyan csinálj. Közösségi média marketing, keresőmarketing, email marketing és mobil marketing trendek miért TÉNYEK alapján.   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!