Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Facebook alkalmazások bizonsága

Marketing Professzorok

Facebook


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Te tudod, hány alkalmazásnak adtál engedélyt, s mire? Ideje utána nézned, hiszen a Nagy Testvér figyel!

2013.04.05.

Szerző: Máté Balázs és Szoro Ákos online marketing tanácsadó

Te tudod, hány alkalmazásnak adtál engedélyt, s mire? Ideje utána nézned, hiszen a Nagy Testvér figyel!

Felmerült már benned a kérdés, hogy mennyire biztonságosak a Facebook alkalmazásai? Az, hogy mennyire vagyunk biztonságban Facebookon, rajtunk is nagyban múlik. Milyen információt, képeket teszünk közzé magunkról. Azonban adataink biztonsága azon is múlhat, hogy milyen alkalmazásokat engedélyezünk profilunkon. Ha egy applikációt engedélyezünk, azzal szinte minden adatunkhoz hozzáférést nyújtunk, amit az alkalmazás készítője nem adhat ki harmadik félnek. Ám a hackerek számára ezek az alkalmazások feltörhetők, és így hozzá juthatnak minden adatunkhoz, amit bárhogy felhasználhatnak ellenünk. Mi a teendő, egyáltalán nem szabad Facebook alkalmazásokat használni, vagy azért játszhatok továbbra is a Facebookon? Cikkünkből kiderül!

 

Megtámadott Facebook alkalmazások számokban

Bár a támadások a felhasználók kis részét érintették eddig, a számok akkor is megdöbbentőek. A legjobb tíz alkalmazásból hatot már meghackeltek. Összesen 9700 alkalmazás érintett, és ezeken keresztül majdnem 218 millió felhasználó. 
 


Ha érdekelnek az internetes biztonság részletei, a Facebook titkai, ha saját oldalt szeretnél felfuttatni, gyere el valamelyik tanfolyamunkra! Jelentkezz itt! 

 

 
 

A Facebook alkalmazások gyengepontjai

Sok esetben a hozzáférések bizonyos iframe-eken keresztül történtek. Ezek az alkalmazások forrásában kódok, amelyek az Adobe Reader szoftverfrissítéseként jelentek meg a felhasználók előtt, így hozzáférést biztosítva adataikhoz. Az első feltételezések szerint, maguk a fejlesztők helyezték el ezeket a kódokat saját alkalmazásaikban, de mint utólag kiderült, ők maguk voltak az áldozatok.
 
Ezek az esetek nagyobb felmérésekhez vezettek, melyek után kiderültek, hogy összesen hány alkalmazást érintenek az ilyen támadások. Az igazi meglepetés az, hogy a legnépszerűbb alkalmazások között is voltak olyanok, melyeket hasonló módon hackeltek meg, többek közt a Farmville, ami talán mindenki számára ismerős. Az applikációk még a Facebook saját ellenőrzésén is átestek, így igazolva azok biztonságosságát.
A Facebook ezek után kapcsolatban lépett az érintett alkalmazások készítőivel, és felhívta figyelmüket a hibára, melyet a hackerek kihasználtak. A legtöbb fejlesztő azonnal reagált, és kijavította programjai gyengepontját.
Amint láthatjuk, ezek nem elszigetelt esetek, amik csak a kisebb programokat érintenek, és nem kevés felhasználóhoz jutottak el. Ez mutatja azt is, hogy valójában mennyire veszélyes is lehet egy alkalmazás használata, akár rendelkezik tanúsítvánnyal, akár nem.
 
 

Még egy sarkalatos pont: Facebook kvízjátékok

A fenti problémákon kívül meg kell említenünk a Facebook kvízek biztonsági kérdéseit. Ezek az alkalmazások még akkor is hozzáférnek profilunk legtöbb adatához, ha biztonsági beállításaink ezt nem engedélyezik. És ez nem csak akkor igaz, ha mi töltünk ki egy ilyen kvízt, de akkor is, ha azt valamelyik ismerősünk teszi. Ezek után joggal merül fel a kérdés: vajon van még biztonságos alkalmazás?
 
 

Ez most mit jelnet, ne használjunk Facebook alkalmazásokat?

Nem, abszolút nem ez a megoldás! A Facebookon rengeteg jó alkalmazás fut, melyek szórakoztatnak, informálnak. Ezeket jó és érdemes használni, használd te is! Amit tanácsolunk, sokkal inkább az, hogy NE ADJ KI ADATOT magadról a Facebookon. Ne tegyél közzé valós címet, telefonszámot, életrajzi adatokat, rokoni kapcsolatokat, semmit, ami felhasználható ellened! Nézd át MOST adatlapodat, és gondold át, milyen adatokat tartalmaz!
 
Érdemes megnézed azt is, hogy milyen alkalmazásoknak adtál engedélyt eddig! Ezt úgy tudod megtenni, hogy saját profilodra kattintva, jobb oldalt felül a kis fogaskerék ikonra kattintasz, és azon belül megkeresed az „Adatvédelmi beállítások” menüt. Ezen a menün belül találod az „Alkalmazások” almenüt, a bal oldali menüsorban. Ebben az almenüben megjelenik az összes alkalmazás, aminek valaha engedélyt adtál. Itt tudod őket módosítani, törölni, az engedélyt elvenni tőlük. Érdemes ezeket időnként kitisztogatni, átnézni. Tedd me most te is! 
 
Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/facebook-alkalmazasok-biztonsaga.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Facebook
A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

2018-08-21

Bizonyára senkit nem lep meg a tény, hogy a Facebook rengeteget tud felhasználóiról. A közösségi hálózat már évek óta gyűjti az adatokat azokról, akik regisztrálnak rá és rendszeresen vagy csak ritkán használják akár asztali (böngészős) verzióját, akár a telefonos alkalmazást. A kérdés tehát...

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

2018-08-09

Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy utazási irodád, éttermed vagy hoteled  Facebook oldalán élő videóközvetítéseket is indíthatsz. De talán soha nem mertél belefogni, pedig mára a Facebook kommunikáció egyetlen, értelmes, ingyenes eszköze maradt.   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!