Keresés

Menü

Rabló a FIDESZ? Legalábbis a Google szerint! Avagy Google bomba támadás a kormánypárt ellen!

Marketing Professzorok

SEO, keresőoptimalizálás


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Rabló a FIDESZ? Legalábbis a Google szerint! Avagy Google bomba támadás a kormánypárt ellen!

2013.03.28.

Szerző: Máté Balázs és Szoro Ákos online marketing tanácsadó

Rabló a FIDESZ? Legalábbis a Google szerint! Avagy Google bomba támadás a kormánypárt ellen!

Forrás: matebalazs.hu

 

Ha beírjuk a Google keresőbe a rablók szót, a FIDESZ honlapja az elsők között van a találati listán. Pár órával ezelőtt, még az első volt. Azóta azok a cikkek, melyek erről a témáról szóltak, ugyan megelőzték, de ez változni fog. Hogyan lehet ez, miért jön az elsők között a rablók kifejezésre a Fidesz.hu, hiszen ők nyilván nem akarták ezt? Cikkünkből kiderül!
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google bombázás a Fidesz.hu ellen rablók szóra

 
A Google Bomb fogalma már 1999 óta létezik, és az évek során több híres bombázás is történt világszerte. Lényege, hogy a szervező, vagy szervezők weboldalakon, fórumokon, blogokon egy bizonyos weboldalra mutató linket helyeznek el, ahol egy bizonyos kifejezéssel linkelnek az adott oldalra. Minél több link mutat az adott oldalra, az annál jobb helyen szerepel a keresési találatokban. A legújabb magyar bombázás célpontja a Fidesz weboldala: ha a ’rablók’ kifejezésre keresünk, a Google első helyen a fidesz.hu-t adja ki. A Google egyéb okok mellett az ilyen események elkerülése miatt is változtatott algoritmusán, ami elviekben megakadályozza a hasonló bombázásokat, de úgy néz ki, a rendszer még nem teljesen tökéletes.
 
 
Rabló Fidesz a Google találati listáján
 
 

Hogyan működik a Google bombázás, hogy jön ide a Rablók és a Fidesz?

A Google Bomb alapjai megegyeznek az off-page keresőoptimalizálás linkgyűjtési fázisával, vagyis egy bizonyos weboldalra mutató linkek sokasága miatt az oldal a keresési listákban minél előrébb helyezkedik el. Bombázás során egy személy, vagy annak utasításai nyomán többek az interneten a bombázandó oldal rengeteg linkjét helyezik el. Link szövegeként azt a kifejezést adják meg, amire rákeresve a Google a célzott oldalt adja ki első helyen.
 
 


 

Ha szeretnéd elkerülni a Google Bomb támadásokat, eredményesen használni a keresőoptializálást,  gyere el honlap üzemeltetési tanfolyamunkra, ahol mindent megtudhatsz, amit tudni lehet! Részletekért kattints ide!

 
 
 
 
Ezt felhasználva valaki(k) ’rablók’ szövegű linket helyezett el különböző oldalakon, ami a fidesz.hu-ra linkel. Mivel a Google úgy érzékeli, hogy sokan a ’rablók’ kifejezéssel linkelnek a Fidesz oldalára, azt relevánsnak véli, így elsőként jeleníti meg azt a keresés során. Olyan ez, mintha a fidesz.hu-t a ’rablók’ kifejezésre optimalizálnák.
Ha a linkek és az oldal között nincs összefüggés, az keresőoptimalizálás szempontjából elítélendő, úgynevezett black-hat, feketekalapos módszernek számít. Amint a keresőrobotok észreveszik az összefüggés hiányát, felhagynak az oldal feltérképezésével és nem jelenítik meg a keresési találatok között spammelés miatt. Ez régen még működőképes módszer volt egy oldal felfuttatására, azonban ma már a keresőrobotok képesek ezt észrevenni. Ha tehát a FIDESZ megfelelő online marketing csapattal rendelkezne, nem történhetne vele hasonló blamázs, hiszen kivédhetőek az ilyen jellegű támadások!
 
 

A Google bombázás története röviden

Az első bombázás a Microsoft ellen irányult, az ő oldalukat a ’More evil than Satan himself’, vagyis ’Gonoszabb, mint a Sátán maga’ kifejezéssel linkelték világszerte. Az egyik leghíresebb, George Bush-hoz kapcsolódó Google Bomb kapcsán kényszerült a Google vezetése a keresési algoritmus megváltoztatására. Akkor, ha valaki a ’miserable failure’, vagyis ’szánalmas bukás’ kifejezésre keresett, George Bush holnapját adta ki első találatként a Google. A Google-t olyan vádakkal illették, melyek szerint ők támogatják ezt a kampányt, ők is részesei a bombázásnak. Ez ellen állást foglaltak, majd úgy változtattak a keresési algoritmuson, hogy az vizsgálja a link és a linkelt oldal szövegét, és megegyezést keressen bennük. Ezek alapján, a ’rablók’ kifejezésre keresve a keresőrobotoknak látniuk kéne, hogy a keresett szó, a linkek szövege és a fidesz.hu tartalmában van-e megegyezés. Mivel a weboldalon nem található meg a ’rablók’ kifejezés semmilyen formában, ezért a Google-nek nem is lenne szabad listáznia azt. A rendszer akkor mégsem tökéletes?
 
 

Az első magyar Google bombázás

Nem ez az első eset, hogy politikai célú bombázás történt itthon. Tavaly egy felhasználó linkjeivel elérte, hogy a ’kurvák’ kifejezésre keresve a Google a TV2, a Magyar Katolikus egyház és a Fidesz oldalát, a ’gengszterek’ szóra pedig az RTL Klub, a rendőrség és a Centrum Parkoló Kft. oldalait adja ki első oldalon a Google. Ezt két hetes átfutással és nagyjából 500 linkkel sikerült elérnie, a mostani Fidesz bombázásról egyelőre még nincsenek ilyen adatok.
 
 
Rablók kurvák és a Fidesz honlap a Googleben
 
 

Google bombázás: Etikus vagy sem?

Felvethetjük a kérdést, hogy mire is jó a Google Bomb? Egyfajta digitális tüntetés? Véleménynyilvánítás? Figyelemfelkeltés? Esetleg egyszerű tréfa? Igazából mindegyiknek megfelel, de ötvözheti is ezeket a célokat. 
De mi a helyzet akkor, ha olyan szóra építenek ki bombázást, ami más forgalmát rontja? A ’rablók’ kifejezés elég tág fogalom, amint láthatjuk, a többi találatban sem látunk ilyen nevű oldalt, helyet, vagy bármit, aminek a forgalmát a bombázás rontaná. Ilyen esetekben talán nem ártalmas, és nem sokkal különb annál, mintha kiállnánk az említett párt székháza elé és rablók feliratú transzparensekkel skandálnánk ezt a kifejezést.
A Google Bomb tehát még mindig létezik, bizonytalan azonban, hogy mikor veszik észre a keresőrobotok a turpisságot. Amennyiben oldalunkat szeretnénk felfuttatni, semmiképp se használjuk az ezen alapuló módszert, mert ha lebukunk, onnan lehetséges, hogy nincs visszaút, használjuk inkább a „legális” módszereket.
A nap folyamán a bombázásból hír lett, ami több hírportálon is megjelent, amikre rengetegen kerestek rá, így a ’rablók’ kifejezésre keresve a Fidesz oldala már csak harmadikként jelenik meg, előtte a hírrel foglalkozó oldalak szerepelnek.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: SEO, keresőoptimalizálás
Összeállítottuk a legfontosabb keresőoptimalizálási szempontokat, melyeket 2019-ben figyelembe kell venned. Kutatásaink és irodalmi adatok alapján mindent megtudhatsz ebből a cikkből a 2019-es SEO trendekről.

A legfontosabb SEO rangsorolási szempontok 2019-re

2018-10-06

Összeállítottuk a legfontosabb keresőoptimalizálási szempontokat, melyeket 2019-ben figyelembe kell venned. Kutatásaink és irodalmi adatok alapján mindent megtudhatsz ebből a cikkből a 2019-es SEO trendekről. 

50 egymondatos keresőoptimalizálás tipp weboldal tulajdonosoknak

50 egymondatos keresőoptimalizálás tipp weboldal tulajdonosoknak

2018-10-01

Mi kell a keresőoptimalizáláshoz 2018-ban? Minden titkunkat eláruljuk, 50, használható, ütős és bombabiztos tippben. 500 ügyfél tapasztalatai és saját kutatási ereményeink alapján, a te keresőoptimalizálásod is sikeres lesz! A cikken kívül esettanulmányok, lexikális tartalom is vár.

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!