Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Mit jelent az off-page keresőoptimalizálás, mi az a linkmarketing. avagy Link Building, mi az a Page Rank és mi köze ahhoz, hogy hogyan jön a Google találati sorrendjében a weboldalam? Az online marketing tanácsadó válaszol!

Marketing Professzorok

SEO, keresőoptimalizálás


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Az off-page keresőoptimalizálás alapjai

2013.02.19.

Szerző: Máté Balázs és Szoro Ákos online marketing tanácsadó

Mit jelent az off-page keresőoptimalizálás, mi az a linkmarketing. avagy Link Building, mi az a Page Rank és mi köze ahhoz, hogy hogyan jön a Google találati sorrendjében a weboldalam? Az online marketing tanácsadó válaszol!

Forrás: matebalazs.hu

 

Előző cikkünkben elmondtuk annak alapjait, mit kell tennünk a weboldalon belül, hogy weboldalunk keresőoptimalizált legyen, így jöhet a következő lépés, az off-page optimalizálás, amely elsősorban a linkgyűjtést jelenti. Az off-page szót magyarra oldalon kívüli keresőoptimalizálásként fordíthatnánk. Ennek alapja az a régi elv, hogy ha oldalunkra sok link mutat, nagy eséllyel kerülhetünk a keresési listák elejére. Régebben, ez akár ennyire egyszerű is lehetett, manapság azonban már szofisztikáltabb a dolog. Az alapokról azonban mégis beszélhetünk.  Mint az on-page keresőoptimalizálás esetében, itt is több jó, és több rossz megoldás is van. De mik is ezek?

 

Alapvető tanácsok az off-page keresőoptimalizáláshoz 

Mielőtt ezt a cikket elolvasod, ne feledd el elolvasni előző cikkünket az on-page keresőoptimalizálás alapjairól, ide kattintva! Nos, addíg, amíg nem foglalkoztunk a SEO-val (keresőoptimalizálás) addig nekünk akár mindegy is lehetett, hogy oldalunkra mely más oldalakról mutattak linkek. Ám a Google ezt nem így gondolja. Például a Google szerint mindig azok a legjobb oldalak, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a mi honlapunk tartalmához. Ha egy link egy hasonló tematikus oldalról, egy regionális portálról, helyi újságtól, vagy bármitől, amihez tényleg tudjuk kötni mutat ránk, sokkal relevánsabb a Google szemében. Például gödöllői kávézónk linkje megjelenhet gödöllői oldalakon, gasztroblogokon, a városi újság oldalán, a környék linkgyűjtő portáljain. Itt tehát nagyjából bármi szóba jöhet, ami Gödöllőről és a kávézásról szól.
 
Érdemes nem mindig ugyanazt az linkszöveget (horgonyszöveg) használni. A Google újabban már odafigyel az egyszerre sok, azonos szöveggel megjelenő linkre, és sajnos az ilyeneket már spamnek is tekinti, ezért figyeljünk, hogy linkjeink változatosak legyenek.
 
Mindenképp meg kell említenünk a PageRank-et, amely szerint a Google az oldalak relevanciáját méri egy tízes skálán. A PageRank egy algoritmus, mely a Google-t azzá tette, ami. Régen nagyobb szerepet töltött be a találati sorrend kialakításában, mint manapság, de ma sem elhanyagolható. Az alapja az, hogy minél nagyobb oldalunk Page Rank-je, annál több jó (magas PageRank-ű) link mutat oldalunkra, tehát annál nagyobb az esélyünk a keresési listák elejére kerülni. Ennek alakulása nagy számban a ránk mutató linkeken, azok PageRank-jében illetve oldalunk belső linkjein is múlik.
 
 
 

Ha szeretnél többet megtudni a keresőoptimalizálásról a hatékony honlap üzemeletetésről, gyere el kapcsolódó tanfolyamaink egyikére! Böngészd át őket itt! 

 
 

A linkgyűjtés, a linkmarketing alapjai

A linkmarketing célja egyrészt a keresőoptimalizálás elősegítése, másrészt közvetlen látogatók vonzása. Oldalunk linkjét osszuk meg a keresőmotorokkal, mint a Google, Yahoo, Bing és társaik. Ez a legalapvetőbb és legegyszerűbb lépés, bár a külső linkek alapján egy idő múlva úgyis megtalálnak bennünket, mégis jobb megtenni.
Keressünk linkgyűjtő oldalakat, és kérjük meg őket, hogy tegyék közzé oldalunk linkjét. Vegyük figyelembe itt is, hogy releváns oldalakra kerüljenek ki linkjeink és nézzük azt is, mekkora az adott oldal PageRank értéke. Ne tegyük be olyan katalógusokba linkünket, amit csak azért készítettek, hogy a keresőoptimalizálásnak alapot adó katalógus legyen. Soha ne használjunk automata linkelő programokat!
 
A hasonló tematikájú oldalakkal kapcsolatba lépve cserélhetünk linket, vagyis ők kirakják a mi linkünket oldalukra, mi pedig az ő linkjüket, így releváns oldalról jön link a mi oldalunkra. A linkcserénél kerüljük azt, hogy az A domainról mutat a link a B domainre, a B domainről vissza az A domainre. A linkcsere ne legyen a keresőmotorok számára nyomon követhető. Mindenképpen vonjunk be egy harmadik és negyedik domaint is a linkcserébe, ehhez persze legalább mindkét oldalon két domainen működő weboldalnak kell lennie. A1 mutat B1-re, B1 mutat az A2-re, A2 mutat a B2-re. 
 
Saját oldalunkon belül is használhatunk linkeket. Cikkeinkben linkeljünk az ahhoz kapcsolódó másik aloldalunkra. Erre az egyik legjobb példa a Wikipedia belső linkhasználata, ahol egy szócikken belül általában legalább tíz másik cikkhez kapcsolódó link is található. Mint azt fentebb említettük, ez is fontos a keresőoptimalizálás  szempontjából.
 
 

Közösségi oldalak, blogok, fórumok és a keresőoptimalizálás

A közösségi oldalak terjedése miatt új módnak, de mégis az egyik legfontosabbnak minősül egy ilyen oldalon jelen lenni. Érdemes holnapunkkal megjelenni Facebook-on, de akár regisztrálhatunk olyanokra, mint a Myspace, LinkedIn, Iwiw, Tumblr, stb. Itt könnyen elérhetjük azokat, akik érdeklődhetnek oldalunk iránt, növelhetjük számukat. 
Megoszthatunk velük linkeket oldalunkról, amelyek akár virálisan terjedhetnek barátaik között, ezzel újabb kedvelőket szerezve számunkra.
 
Ha épp nem egy blogot vezetünk, készíthetünk holnapunkhoz tartozó blogot is. Rengeteg módja van egy blog vezetésének és annak milyenségének, például azokról a folyamatokról, amik holnapunk hátterében folynak. Olasz éttermünk esetén szólhat kulisszák mögötti titkokról, dolgozóinkról, megoszthatunk recepteket, fotókat, bármit, ami kapcsolódik hozzánk. Figyeljünk rá, hogy ezek is jól megszerkesztett és precíz tartalmak legyenek.
 
Kereshetünk holnapunk témájával foglalkozó fórumokat. Itt egy megfelelő profillal és stílussal kommenteljünk. Hivatkozzunk oldalunkra, ha nem is a hozzászólásokba, de aláírásunkba vagy profilunkba mindenképp írjuk bele holnapunk linkjét. Ha a fórumtagok hasznosnak és relevánsnak tartják írásunkat, tanácsainkat, növekedhet oldalunk látogatottsága. Fontos azonban megjegyezni, hogy az ilyen jellegű linkeknek közvetlen hatása van csak, a keresőoptimalizálásra leginkább csak a Google+ oldalon elhelyezett linkek vannak hatással. 
 
 

Fotó és videó megosztók keresőoptimalizálsa

Oldalunk fotóit közzé tehetjük fotómegosztó oldalakon, így egy olyan réteghez is eljuthatunk, akiket amúgy nem érnénk el. Használjuk a Flickr, Photobucket, Picasa, stb. oldalakat fotóink közzétételére, és lássuk el őket a megfelelő képaláírással és tag-gel.
 
Az olyan videó megosztók használta, mint a Youtube és a Vimeo is hasznos lehet. Saját videóinkat is megoszthatjuk, esetleg mások véleményét oldalunkról, szolgáltatásunkról, esetleg vezethetünk egy ilyen megosztó segítségével videóblogot. Mint a képeknél, itt is használjuk a megfelelő leírást és tag-eket és linkeket, hiszen ezt is oldalunk miatt tesszük. Az ilyen oldalakon, azoknak a keresőjében külön keresőoptimalizálás szükséges!
Mint láthatjuk az off-page keresőoptimalizálás is sokrétű folyamat, válogathatunk a nekünk tetsző módszerekben, azonban minél többet alkalmazunk, oldalunk látogatottsága annál nagyobb mértékben nő, ami nekünk mindenképpen csak jó lehet.
 
Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/off-page-seo-alapok.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: SEO, keresőoptimalizálás

Miért nincs meg egymás nélkül a PPC és a keresőoptimalizálás?

2018-12-17

Ha azt hiszed, választanod kell a SEO és a PPC (Google Ads) között, nagyon tévedsz. Ha bármelyiket is magába használod, elesel azoktól a fontos előnyöktől, melyekről következő cikkünkben írtunk!  

Amit a linképítésről egy marketingesnek mindenképpen tudnia kell 2019-ben

2018-12-14

Három dolog biztos az életben: a halál, az adók és az, hogy a visszahivatkozások még mindig a Google legfontosabb keresőrangsorolási szempontjai közé tartoznak. Egyre nehezebb azonban ilyeneket szerezni. De mégis kell. Mit tehetsz tehát 2019-ben a linkmarketingben? Mutatjuk!

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!