Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Negatív visszahivatkozások kizárása a SEO javítása érdekében

Marketing Professzorok

SEO, keresőoptimalizálás


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Negatív visszahivatkozások kizárása a SEO javítása érdekében

2018.05.16.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Negatív visszahivatkozások kizárása a SEO javítása érdekében

A Google Penguin (Pingvin) technológiája már évek óta a központi keresőrangsorolási algoritmus részét képezi, akik pedig valaha végeztek már keresőoptimalizálást, azok jól tudják, hogy a Google algoritmusának ezen része a spam jellegű visszahivatkozásokat igyekszik felkutatni és kiszabni értük a webhelyeknek járó büntetéseket.
 


A közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem minden visszahivatkozás segíti az oldal rangsorolását, néhányuk pedig egyenesen rontja azt a bizonyos tekintélyt, amit oly sok éven át építget az ember webhelye számára.

 

Mivel a visszahivatkozások a keresőoptimalizálás egyik alappillérét képezik, így különösen fontos, hogy webhelyedre csak jó minőségű, hiteles, tekintélyes oldalakról származó linkek mutassanak, és hogy képes legyél felkutatni, azonosítani és kizárni azokat a hivatkozások, amelyek csak ronthatnak rangsorolásodon.

 

A következőkben bővebben is elemezzük ezt a témát.

 

Miért olyan fontosak a visszahivatkozások?

 

Nem minden arany, ami fénylik – ez a közmondás tökéletesen igaz a visszahivatkozásokra is. Míg a legtöbben azt hiszik, hogy még a legjelentéktelenebb webhelyekről származó linkek is segítik a rangsorolást, valójában nem is állhatnának messzebb az igazságtól.

 

Léteznek ugyanis úgynevezett spam visszahivatkozások is, amelyek lényegében rossz minőségű, irreleváns, semmilyen értékes tartalmat nem kínáló webhelyekről mutatnak saját webhelyedre, általában valamilyen pocsék horgonyszöveggel ellátva.

 

A Google és más keresőmotorok szemében pedig ezek a hivatkozások rossz színben tüntetik fel webhelyedet, amelynek te minden erővel próbálod fenntartani jó hírnevét az interneten.

 

Nem ritkák azok az esetek, amikor kínai (.cn) vagy orosz (.ru) domainekről mutató linkzáporok érkeznek webhelyedre. Ezek értelemszerűen nem számítanak jó pontnak a Google számára – tehát rossz minőségű visszahivatkozásokról van szó.

 

Fontos szempont a mennyiség is – valószínűleg már most is mutat néhány spam visszahivatkozás a webhelyedre, de ha túl sok gyűlik össze belőlük, akkor a keresőmotorok gyanakodni kezdhetnek, hogy talán black hat SEO taktikákkal próbálkozol javítani rangsorolásodon.

 

Amint a Google Penguin megérzi a vérszagot, máris akcióba lendül. Habár a Penguin feladata a rossz visszahivatkozások kiszűrése (és ezzel az internet megtisztítása) a folyamat gyakran az ártatlan, hiteles oldalakat is magával ránthatja a SEO süllyesztőjébe, ahonnan nagyon nehéz lesz kimászni.

 

Honnan érkeznek a spam visszahivatkozások (avagy a negatív SEO)

 

Amikor a Google évekkel ezelőtt rájött, hogy az emberek ilyen taktikákkal próbálják manipulálni PageRank rangjukat, kijelentette, hogy ezeket a taktikákat linkcselezésnek minősíthetik, ami egyértelműen szembe megy a Google webmesterek számára kiadott szabályzatával.

 

Ez olyan büntetéseket vonhat maga után, mint például egy webhely kizárása a keresőtalálatok közül.

De egyáltalán kell neked aggódnod, ha webhelyed nem használ semmilyen „illegális” SEO módszert? Ha sosem vettél visszahivatkozást senkitől, akkor a Google nem tud fogást találni rajtad, igaz? A rémisztő igazság az, hogy csinálhatsz mindent törvényszerűen, akkor is veszélyben vagy.

 

Létezik ugyanis az úgynevezett „negatív SEO”, ami lényegében azt jelenti, hogy egy webhely black hat módszerekkel próbálja aláaknázni egy másik webhely SEO teljesítményét. A szándékosan más webhelyekre irányított rossz minőségű linkek is negatív SEO-nak számítanak.

 

A legrosszabb az egészben az, hogy lehetetlen megállapítani, hogy pontosan ki is indítja ezeket a támadásokat, de jó hírünk is van, ugyanis védekezhetsz ellenük.

 

A „negatív SEO” lényegében a pozitív (tehát hétköznapi, legális, white hat) SEO ellentéte. Negatív SEO lehet például, amikor egy versenytárs meghackeli a webhelyedet és szándékosan belenyúl az optimalizálásodba; jelentgetni kezdi azt a Google-nak vagy rossz minőségű hivatkozásokat irányít rá egy másik oldalról, hogy lerontsa annak rangsorolását.

 

Ha a teljesítményed csökkenése alapján gyanítod, hogy ilyen negatív SEO támadások áldozatává váltál, akkor fontos minél előbb azonosítani a problémát és megtenni a szükséges védelmi lépéseket ellene. A leggyakoribb, rossz minőségű visszahivatkozásokat használó támadás szerencsére a legegyszerűbben semlegesíthető is egyben, persze csak ha tudod, hogy mit kell tenned hozzá.

 

Mit kell tenned, ha webhelyedet spam visszahivatkozásokkal célozták meg?

 

Először is nyugodj meg, mert ez még nem a világ vége. Első lépésként nézd át visszahivatkozásaidat, és jelentsd a spam jellegűeket a Google-nak a biztonság kedvéért. Aggodalomra semmi ok, hiszen a legtöbb webhelyre gyakran mutat néhány kéretlen hivatkozás, és a Google ezért még nem fog eltávolítani a rangsorolásból.

A lényeg az, hogy rendszeresen ellenőrizd visszahivatkozás-profilodat, és zárd ki a spameket, amelyek bemocskolhatják azt.

 

Ez a folyamat három lépésből áll (ezeket lejjebb részletesebben is kitárgyaljuk):

  1. A webhelyedre mutató spam visszahivatkozások azonosítása.
  2. A spam domainek összegyűjtése egy .txt formátumú szövegfájlba.
  3. Az összegyűjtött spam domainek visszautasítása a Google linkvisszautasító eszköze segítségével (vagy a kérdéses hivatkozások jelentése a Google-nak, hogy a későbbiekben figyelmen kívül hagyja őket).

 

Kezdjük máris az első lépéssel

 

A webhelyre mutató spam visszahivatkozások azonosítása

Ez az egész folyamat legmunkaigényesebb része. A legalaposabb módszer a rossz visszahivatkozások sajátkezű átvizsgálása. A kérdés az, hogy hogyan?

 

A legegyszerűbb módszer külön erre a célra fejlesztett SEO eszközök használata. Ilyenek az Ahrefs, a Moz, a SEMrush és a Majestic is, amelyeket világszerte számos kisebb és nagyobb cég is használ visszahivatkozásaik és webhelyük állapotának figyelésére.

 

A következőkben az Ahrefsen keresztül mutatjuk be a folyamatot, de általánosságban a legtöbb SEO eszköz hasonló lépésekkel működik. Fontos továbbá megjegyezni, hogy nincs olyan eszköz, ami automatikusan képes minden lépést elvégezni helyetted, ezért minden esetben szükséged lesz némi sajátkezű beavatkozásra is.

 

Fontos: Mielőtt hozzákezdenél a rossz domainek kilistázásához, készíts egy .txt fájlt, amelybe kigyűjtheted őket, és amit majd feltölthetsz a Google visszautasító eszközébe.

 

1. Módszer: Rossz minőségű, rád hivatkozó webhelyek felkutatása

Mostanra bizonyára már egyértelmű, hogy a rossz minőségű visszahivatkozások rossz minőségű webhelyekről érkeznek. A feladat tehát rátalálni ezekre a webhelyekre.

 

A különböző SEO eszközök más és más mérőszámok segítségével állapítják meg a különböző domainek minőségét. A Moznál ez a Domain Authority (hitelesség), a SEMrushnál Domain Score (pontszám), és így tovább. Az Ahrefs esetén Domain Ratingről (minősítés) beszélünk.

 

Lássuk tehát, hogy mi a teendő az Ahrefs felületén!

 

  1. Először is másold be domainedet („weboldalam.hu”) az oldal Site Explorer keresőmezőjébe és nyomj rá az Explore gombra. Ez után a bal oldalon látható menüben keresd meg a „Referring domains” jelentést, ami felsorolja azokat a webhelyeket, amelyek sajátodra hivatkoznak.
  2. A következő lépés a rád hivatkozó webhelyek sorba rendezése a Domain Rating (DR) érték alapján. Ehhez nincs más dolgod, mint a DR oszlopra kattintani.
  3. Mielőtt minden gyenge minősítésű (alacsony DR-rel rendelkező) domaint azonnal kizárnál a hivatkozó webhelyek közül, először vizsgáld meg őket, hogy valóban spam jellegűek-e. Keresd a leggyakoribb spamre utaló árulkodó jeleket, mint például a spamnek hangzó domain neveket; a külföldi domaineket (kínai - .cn, orosz - .ru, és így tovább); az olyan webhelyeket, amelyeknek semmi közük nincs a piacodhoz, stb.
  4.  Ha találsz egy gyanús domaint, akkor kattints arra a számra, ami a Backlinks oszlopban jelenik meg mellette, hogy részletesebben is megvizsgálhasd az onnan webhelyedre mutató visszahivatkozásokat. Vess egy pillantást minden horgonyszövegre (anchor text) – ha nem hangzanak természetesnek, és nem kapcsolódnak a réspiacodhoz, akkor nagy valószínűséggel spam linket és domaint találtál. A rossz horgonyszövegek a legbiztosabb árulkodó jelek.


2. Módszer: A spam jellegű horgonyszövegek azonosítása

 

A spam visszahivatkozásokat úgy is felkutathatod, ha máris közvetlenül a horgonyszövegeket vizsgálod meg.

 

Ha például sok ugyanolyan horgonyszöveget találsz, amelyeknek nincs közük annak az oldaladnak a tartalmához, amire mutatnak, akkor az azonnali vörös jelzést jelent. Ezek ugyanis biztosan spam hivatkozások és könnyedén súlyos büntetéseket okozhatnak webhelyednek.

 

Ezek felkutatásában szintén sokat segítenek a fejlett SEO eszközök, hiszen legtöbbjük külön jelentést kínál az adott webhelyre mutató hivatkozások horgonyszövegeiről.

 

Az Ahrefs Site Explorerében ezt a jelentést a bal oldali menüben az Anchorsra kattintva találod. Ha szeretnéd megtekinteni azokat a visszahivatkozásokat (és lehetséges spam domaineket) amelyek az adott horgonyszöveget használják, akkor kattints a jobb oldali Details gombra.

 

A spam visszahivatkozások visszautasítása

 

A nehezén lényegében túl is vagy. Megvan a .txt fájlod, amiben fel vannak sorolva azok a domainek, amelyeket spamelésen kaptál. A legtöbb fejlett SEO eszköz képes elkészíteni ezt a .txt fájlt az általad megjelölt domainek listájából – ez a funkció minden eszköznél más helyen található meg.

 

Az utolsó lépés jelenteni a Google-nak, hogy ezeket a domaineket ne vegye figyelembe webhelyed minőségének elbírálásakor és a rangsoroláskor.

 

Navigálj a Google linkvisszautasító eszközének oldalára, válaszd ki a domaineket tartalmazó szövegfájlt és küldd be a Googlenak.

 

Ne feledd, hogy ez az eszköz lehetővé teszi, hogy kizárhass egész domaineket (mint ahogy most is csináltad), vagy különálló egyéni hivatkozásokat is.

 

A Google rövidesen feldolgozza a beküldött címeket és kizárja őket webhelyed elbírálásából.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék:
Minden, amire a helyi keresőoptimalizáláshoz szükséged lehet

Minden, amire a helyi keresőoptimalizáláshoz szükséged lehet

2018-11-05

Titkok, tippek, trükkök a Google helyi keresésről, mely ma már a keresőoptimalizálás egyik legfontosabb feladata. Érthetően az alapoktól a használható megoldásokig mutatjuk, mit kell tenned!

Mit hoznak 2019 SEO trendjei?

Mit hoznak 2019 SEO trendjei?

2018-11-04

2018 nagy változásokat hozott a keresőoptimalizálás területén. De mit hoz vajon majd 2019? Ha nem akarsz akkorát bukni keresőtalálataiddal, mint sokan idén, érdemes követned az alábbi cikkben leírt trendeket!

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!