Keresés

Menü

Mi az a szemantikus web? Hogyan kell értelmezni? A szemantikus web meghatározása, magyarázata az online marketing tanácsadó értelmezésében.

Marketing Professzorok

Honlapkészítés


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Mi az a szemantikus web?

2017.06.08.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Mi az a szemantikus web?

Mi az a szemantikus web? Hogyan kell értelmezni? A szemantikus web meghatározása, magyarázata az online marketing tanácsadó értelmezésében. 


Mi az a szemantikus web?

A szemantikus webet már sokféle névvel illették – Web 3.0, Összekapcsolt Adatháló, Adatháló, stb. Ezek az elnevezések más és más dolgokra utalnak, ezért az alábbiakban megmaradunk az eredeti, szemantikus web megnevezésnél.

 

A szemantikus web jelenti az információk összekapcsolásának legújabb fejezetét – lehetővé teszi, hogy egy adott forrás bármilyen másik forrásban tárolt információt elérhessen, illetve hogy a számítógépek könnyebben értelmezhessék az ilyen hivatkozott információkat.

 

Az internetről röviden

Hogy könnyebben megérthessük a szemantikus web jelentőségét és működését, tisztáznunk kell néhány alapot az internetet illetően.

 

A World Wide Web megalkotója Sir Tim Berners-Lee volt, aki 1989-ben készült el a másnéven Web 1.0-ként is emlegetett találmányával. Az eredeti web legfontosabb újítása a hiperhivatkozás volt (legalább is felhasználói szempontból). A felhasználó csak rákattintott egy ilyen hivatkozásra és rövidesen eljutott ahhoz a dokumentumhoz, amelyre az a hivatkozás mutatott.

 

Ez többek között azért számított hatalmas újdonságnak, mert elkülönítette egymástól a fizikai tárhelyet és az információcserére használt különböző hálózati rétegeket. Ennek hatására a dokumentumok látszólag közvetlen kapcsolatban álltak egymással, hiszen elég volt csak egy kattintás, hogy elérjük azokat – még ha a kattintott hivatkozás egy másik számítógépen tárolt dokumentumra is mutatott egy másik hálózaton, akár egy másik földrészen.

 

A szemantikus web

A Web 1.0-hoz hasonlóan – ami a hálózati és a fizikai rétegeket különítette el egymástól – a szemantikus web is szétválasztja a dokumentumot és az információcserében résztvevő alkalmazás-rétegeket. 

 

A szemantikus web tényeket köt össze egymással, tehát nem egy dokumentumra, vagy alkalmazásra hivatkozik, hanem az abban a dokumentumban, vagy alkalmazásban tárolt információ egy bizonyos részére. Amikor ez az információ frissül az eredeti helyén, az arra hivatkozó tartalomban is a legújabb verzió jelenik meg belőle.

 

Erre utal a szemantikus web neve is: a szemantika szó alapvetően jelentéstant jelent. Ez nagyban megkülönbözteti a szemantikus webet más adatkezelő rendszerektől (mint például a World Wide Web-től), hiszen míg azok az adatok felépítésével foglalkoznak, a szemantikus web az adatok jelentésére összpontosít.

 

Ez az alapvető különbség teljesen megváltoztatja az információ tárolásának, lekérdezésének és megjelenítésének módszereit. Bizonyos alkalmazások – amelyek például sok forrásból származó, nagy mennyiségű adatot kezelnek – nagy hasznát vehetik a szemantikus rendszernek. Az olyanok viszont, amelyek nagy mennyiségű, erősen strukturált adatot tartalmaznak, nem igazán találják majd előnyösnek ezt a megoldást.

 

Milyen szabványok vonatkoznak a szemantikus webre?

Ha technikai szempontból vizsgáljuk, a szemantikus webnek három sajátos ismertetőjele van. Ezek:

  • RDF – Resource Description Framework: A szemantikus web adatmodellezéshez használt nyelve. Minden szemantikus weben tárolt információt RDF-ben tároljuk.
  • SPARQL – SPARQL protokoll és RDF lekérdező nyelv: A szemantikus web lekérdezéshez használt nyelve. Külön úgy fejlesztették ki, hogy lehetővé tegye a különböző rendszerek közötti adatlekérdezést.
  • OWL – Web Ontology Language: A szemantikus web séma nyelve, vagy másnéven információ-reprezentáló nyelve. Az OWL lehetővé teszi hogy a fogalmakat tömören és hatékonyan adhassuk meg, hogy azok később minél gyakrabban felhasználhatók legyenek.

 

A szemantikus alkalmazásokat egyrészt e három technológia alapján különböztethetjük meg a többi alkalmazástól.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Hatékony honlapüzemeltetés

SEO hírek - Újra rövidültek a keresőtalálati kivonatok a decemberi bővítés után

2018-10-05

A Google még 2017 decemberében jelentette be, hogy kibővítették a találati kivonatokban megjelenő szöveg hosszát. Mostanra azonban Danny Sullivan, a Google egyik munkatársa szerint a kivonatok rövidültek, és már csak egy kicsivel hosszabbak, mint a tavaly decemberi bővítés előtt.

Honlapkészítés nyílt forráskódú kontra egyéni CMS rendszerrel – Melyiket érdemes használni?

Honlapkészítés nyílt forráskódú kontra egyéni CMS rendszerrel – Melyiket érdemes használni?

2018-07-09

20 éve foglalkozunk online marketinggel. Rengeteg honlapkészítő céggel és rengeteg honlap motorral (CMS) dolgoztunk már. Ezen tapasztalatokat összefoglaltuk az alábbi cikkben, mely segít olcsón jó honlapkészítőt választani. Nyílt forráskódú vagy egyedi rendszer a jó? Ezt is elemezzük!  

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!