Keresés

Menü

Mi az a szemantikus web? Hogyan kell értelmezni? A szemantikus web meghatározása, magyarázata az online marketing tanácsadó értelmezésében.

Marketing Professzorok
Már csatlakoztam Köszi, most nem

Mi az a szemantikus web?

2017.06.08.

2017-06-08

MátéBalázs.hu

MátéBalázs.hu

Mi az a szemantikus web?

Mi az a szemantikus web? Hogyan kell értelmezni? A szemantikus web meghatározása, magyarázata az online marketing tanácsadó értelmezésében. 


Mi az a szemantikus web?

A szemantikus webet már sokféle névvel illették – Web 3.0, Összekapcsolt Adatháló, Adatháló, stb. Ezek az elnevezések más és más dolgokra utalnak, ezért az alábbiakban megmaradunk az eredeti, szemantikus web megnevezésnél.

 

A szemantikus web jelenti az információk összekapcsolásának legújabb fejezetét – lehetővé teszi, hogy egy adott forrás bármilyen másik forrásban tárolt információt elérhessen, illetve hogy a számítógépek könnyebben értelmezhessék az ilyen hivatkozott információkat.

 

Az internetről röviden

Hogy könnyebben megérthessük a szemantikus web jelentőségét és működését, tisztáznunk kell néhány alapot az internetet illetően.

 

A World Wide Web megalkotója Sir Tim Berners-Lee volt, aki 1989-ben készült el a másnéven Web 1.0-ként is emlegetett találmányával. Az eredeti web legfontosabb újítása a hiperhivatkozás volt (legalább is felhasználói szempontból). A felhasználó csak rákattintott egy ilyen hivatkozásra és rövidesen eljutott ahhoz a dokumentumhoz, amelyre az a hivatkozás mutatott.

 

Ez többek között azért számított hatalmas újdonságnak, mert elkülönítette egymástól a fizikai tárhelyet és az információcserére használt különböző hálózati rétegeket. Ennek hatására a dokumentumok látszólag közvetlen kapcsolatban álltak egymással, hiszen elég volt csak egy kattintás, hogy elérjük azokat – még ha a kattintott hivatkozás egy másik számítógépen tárolt dokumentumra is mutatott egy másik hálózaton, akár egy másik földrészen.

 

A szemantikus web

A Web 1.0-hoz hasonlóan – ami a hálózati és a fizikai rétegeket különítette el egymástól – a szemantikus web is szétválasztja a dokumentumot és az információcserében résztvevő alkalmazás-rétegeket. 

 

A szemantikus web tényeket köt össze egymással, tehát nem egy dokumentumra, vagy alkalmazásra hivatkozik, hanem az abban a dokumentumban, vagy alkalmazásban tárolt információ egy bizonyos részére. Amikor ez az információ frissül az eredeti helyén, az arra hivatkozó tartalomban is a legújabb verzió jelenik meg belőle.

 

Erre utal a szemantikus web neve is: a szemantika szó alapvetően jelentéstant jelent. Ez nagyban megkülönbözteti a szemantikus webet más adatkezelő rendszerektől (mint például a World Wide Web-től), hiszen míg azok az adatok felépítésével foglalkoznak, a szemantikus web az adatok jelentésére összpontosít.

 

Ez az alapvető különbség teljesen megváltoztatja az információ tárolásának, lekérdezésének és megjelenítésének módszereit. Bizonyos alkalmazások – amelyek például sok forrásból származó, nagy mennyiségű adatot kezelnek – nagy hasznát vehetik a szemantikus rendszernek. Az olyanok viszont, amelyek nagy mennyiségű, erősen strukturált adatot tartalmaznak, nem igazán találják majd előnyösnek ezt a megoldást.

 

Milyen szabványok vonatkoznak a szemantikus webre?

Ha technikai szempontból vizsgáljuk, a szemantikus webnek három sajátos ismertetőjele van. Ezek:

  • RDF – Resource Description Framework: A szemantikus web adatmodellezéshez használt nyelve. Minden szemantikus weben tárolt információt RDF-ben tároljuk.
  • SPARQL – SPARQL protokoll és RDF lekérdező nyelv: A szemantikus web lekérdezéshez használt nyelve. Külön úgy fejlesztették ki, hogy lehetővé tegye a különböző rendszerek közötti adatlekérdezést.
  • OWL – Web Ontology Language: A szemantikus web séma nyelve, vagy másnéven információ-reprezentáló nyelve. Az OWL lehetővé teszi hogy a fogalmakat tömören és hatékonyan adhassuk meg, hogy azok később minél gyakrabban felhasználhatók legyenek.

 

A szemantikus alkalmazásokat egyrészt e három technológia alapján különböztethetjük meg a többi alkalmazástól.
 

címkék: Hatékony honlapüzemeltetés
Webáruház online marketing audit

Miért nem vettem online sí bukósisakot?

2018-01-04

Az online kereskedelem brutálisan fejlődik, sokan mégis kudarcnak élik meg a webáruház indítását. Meg is értem, hatékony online marketing nélkül nem lesz eredmény. Az alábbiakban leelemeztem azokat a...

Az 5 legjobb tipp a felhasználói élmény javítására 2018-ban. Honlapkészítés tippek.

Az 5 legjobb tipp a felhasználói élmény javítására 2018-ban

2017-09-28

Lassan véget ér az év, így már láthatjuk, hogy melyek 2017 meghatározó trendjei és fejlesztései a felhasználói élmény, azaz az UX...

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!