Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Mi az a szemantikus web? Hogyan kell értelmezni? A szemantikus web meghatározása, magyarázata az online marketing tanácsadó értelmezésében.

Marketing Professzorok

Honlapkészítés


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Mi az a szemantikus web?

2017.06.08.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Mi az a szemantikus web?

Mi az a szemantikus web? Hogyan kell értelmezni? A szemantikus web meghatározása, magyarázata az online marketing tanácsadó értelmezésében. 


Mi az a szemantikus web?

A szemantikus webet már sokféle névvel illették – Web 3.0, Összekapcsolt Adatháló, Adatháló, stb. Ezek az elnevezések más és más dolgokra utalnak, ezért az alábbiakban megmaradunk az eredeti, szemantikus web megnevezésnél.

 

A szemantikus web jelenti az információk összekapcsolásának legújabb fejezetét – lehetővé teszi, hogy egy adott forrás bármilyen másik forrásban tárolt információt elérhessen, illetve hogy a számítógépek könnyebben értelmezhessék az ilyen hivatkozott információkat.

 

Az internetről röviden

Hogy könnyebben megérthessük a szemantikus web jelentőségét és működését, tisztáznunk kell néhány alapot az internetet illetően.

 

A World Wide Web megalkotója Sir Tim Berners-Lee volt, aki 1989-ben készült el a másnéven Web 1.0-ként is emlegetett találmányával. Az eredeti web legfontosabb újítása a hiperhivatkozás volt (legalább is felhasználói szempontból). A felhasználó csak rákattintott egy ilyen hivatkozásra és rövidesen eljutott ahhoz a dokumentumhoz, amelyre az a hivatkozás mutatott.

 

Ez többek között azért számított hatalmas újdonságnak, mert elkülönítette egymástól a fizikai tárhelyet és az információcserére használt különböző hálózati rétegeket. Ennek hatására a dokumentumok látszólag közvetlen kapcsolatban álltak egymással, hiszen elég volt csak egy kattintás, hogy elérjük azokat – még ha a kattintott hivatkozás egy másik számítógépen tárolt dokumentumra is mutatott egy másik hálózaton, akár egy másik földrészen.

 

A szemantikus web

A Web 1.0-hoz hasonlóan – ami a hálózati és a fizikai rétegeket különítette el egymástól – a szemantikus web is szétválasztja a dokumentumot és az információcserében résztvevő alkalmazás-rétegeket. 

 

A szemantikus web tényeket köt össze egymással, tehát nem egy dokumentumra, vagy alkalmazásra hivatkozik, hanem az abban a dokumentumban, vagy alkalmazásban tárolt információ egy bizonyos részére. Amikor ez az információ frissül az eredeti helyén, az arra hivatkozó tartalomban is a legújabb verzió jelenik meg belőle.

 

Erre utal a szemantikus web neve is: a szemantika szó alapvetően jelentéstant jelent. Ez nagyban megkülönbözteti a szemantikus webet más adatkezelő rendszerektől (mint például a World Wide Web-től), hiszen míg azok az adatok felépítésével foglalkoznak, a szemantikus web az adatok jelentésére összpontosít.

 

Ez az alapvető különbség teljesen megváltoztatja az információ tárolásának, lekérdezésének és megjelenítésének módszereit. Bizonyos alkalmazások – amelyek például sok forrásból származó, nagy mennyiségű adatot kezelnek – nagy hasznát vehetik a szemantikus rendszernek. Az olyanok viszont, amelyek nagy mennyiségű, erősen strukturált adatot tartalmaznak, nem igazán találják majd előnyösnek ezt a megoldást.

 

Milyen szabványok vonatkoznak a szemantikus webre?

Ha technikai szempontból vizsgáljuk, a szemantikus webnek három sajátos ismertetőjele van. Ezek:

  • RDF – Resource Description Framework: A szemantikus web adatmodellezéshez használt nyelve. Minden szemantikus weben tárolt információt RDF-ben tároljuk.
  • SPARQL – SPARQL protokoll és RDF lekérdező nyelv: A szemantikus web lekérdezéshez használt nyelve. Külön úgy fejlesztették ki, hogy lehetővé tegye a különböző rendszerek közötti adatlekérdezést.
  • OWL – Web Ontology Language: A szemantikus web séma nyelve, vagy másnéven információ-reprezentáló nyelve. Az OWL lehetővé teszi hogy a fogalmakat tömören és hatékonyan adhassuk meg, hogy azok később minél gyakrabban felhasználhatók legyenek.

 

A szemantikus alkalmazásokat egyrészt e három technológia alapján különböztethetjük meg a többi alkalmazástól.
 

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/mi-az-a-szemantikus-web.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Hatékony honlapüzemeltetés

Ezek a webdesign trendek törnek az élre 2019-ben

2018-12-08

Összeszedtük a nemzetközi trendeket honlapkészítés, webdesign fronton, ezek alapján látható, milyenek lesznek 2019 legjobb honlapjai. Ezeket alkalmazd a honlapkészítés során!

Hogyan javítsd weboldalaid sebességét (és ezzel rangsorolásodat a Google szemében)

2018-12-02

A weboldal sebessége egy fontos rangsorolási szempont a Google szemében. Megmutatjuk, mit mond honlapkészítődnek, mit kell tennie, hogy honlapod megfelelően gyors legyen!

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!