Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Néhány tipp, amivel lemérhetjük online marketing stratégiáink hatékonyságát

Marketing Professzorok

Online Marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Néhány tipp, amivel lemérhetjük online marketing stratégiáink hatékonyságát

2014.08.26.

Néhány tipp, amivel lemérhetjük online marketing stratégiáink hatékonyságát
Ismered te is a mondást: “Tudom, hogy a reklámjaim fele célt téveszt. A baj az, hogy nem tudom, melyik fele." A marketing eszközök hatékonyságának mérése elengedhetetlen, segítünk, hogyan csináld! 

 

"Amit megmérünk, azzal meg merünk birkózni" Peter Drucker

 
A ma online technológiája számos különböző eszközt bocsájt rendelkezésünkre, hogy lemérjük marketinges erőfeszítéseink hatékonyságát. Az online marketingnek, vagy a marketingnek általában egyik szépsége az, hogy akármilyen sikeres és hatékony jelenlegi kampányunk, mindig van min tovább javítani.  Éppen rendkívül sikeres marketing kampánya? Lehet még ennél is jobb. Nem megy jól? Javíthat rajta.
 
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a legtöbb, ha nem minden marketinges szeretne javítani az eredményein, igaz? A válasz valószínűleg igenlő. De ahhoz, hogy javítsunk a helyzeten, először meg kell értenünk, pontosan hol is állunk most. Ehhez pedig méréseket kell elvégeznünk. Minden egyes dugattyú teljesítményét ismernünk kell a marketinges gépezetünkben. 
 
 

Az online marketing több mint egy jó hirdetés, vagy egy jó honlap! Készíttesd el a Marketing Professzorokkal marketing stratégiádat, kérd ajánlatunkat, kattints ide most

 
 

Egy “Old School” példa egy rendkívül sikeres marketingestől

 
John Wanamaker, egy 19.századi vállalkozó, akit a "modern reklám atyjaként" is szoktak emlegetni, egyszer azt mondta: "Tudom, hogy a reklámjaim fele célt téveszt. A baj az, hogy nem tudom, melyik fele."
 
Megértette - sok évvel a digitális marketing technológia születése előtt - hogy tesztelésre és optimalizációra van szükség, ha nagyon sikeres reklám szakemberekké szeretnénk válni. Elkötelezettsége a marketing és a reklám hatékonyságának számszerűsítése mellett gyümölcsözőnek bizonyult. A legsikeresebb 19. és korai 20. századi amerikai kereskedők egyike lett.
 
Több, mint 100 évvel később, az olyan marketingesek mint önök és én olyan eszközöknek van birtokában, amikről “old school” marketingesek, mint John Wanamaker még csak nem is álmodhatott. Ha ugyanolyan a lelkesedéssel és eltökéltséggel vetjük be ezeket az eszközöket, mint amilyennel ő is dolgozott, képzeljük csak el, mire lehetünk képesek.
 

Egy hasonlóság a marketing és a foci között

 
Még a legjobb játékosoknak a fociban is több kudarccal, mint sikerrel kell számolniuk; hasonlóképpen, a legtöbb marketing kampány, még azok is, amelyeket világhírű marketing szakértők hoznak létre és bonyolítanak le, nem teremti meg a várt eredményeket. Gondoljunk csak arra, hány Google termék veszett süllyesztőbe, pedig az övék a világ legnagyobb marketing gépezete. Aztán kitaláltak másik tízet, ami milliárdokat hozott. Nekünk is hajlandónak kell lennünk a kockázatvállalásra. Nyitottnak kell lennünk új taktikákra, annak ellenére, hogy fogalmunk sincs, be fognak-e válni. 
 
Ennek ellenére, mihelyst elindítottuk kampányunkat, ki kell tudnunk puhatolni, hol is állunk és mit kell tennünk, hogy eljussunk oda, ahova szeretnénk. Átfogó felmérések meghatározott ,a marketing területén használatos tényezőkről hasznosak lesznek.
 
Segítségükkel egyfajta "marketinges térképhez" juthatunk. Abban is segítenek, hogy láthassuk, mi működik és mi nem, hogy később ennek megfelelően cselekedhessünk.
 
Minden tényezőt mérnünk kell. Ha egy láncszem gyenge, az egész lánc is gyenge. De ha minden egyes láncszem erős, az egész lánc erős. Ahhoz, hogy a kívánt eredményeket elérjük, programunk minden lépésének erősnek kell lennie. Ha hatékonyan fel szeretnénk mérni, mennyire vagyunk eredményesek, hogy azután fokozhassuk sikereinket, minden egyes láncszemet szemügyre kell vennünk.
 
Most térjünk rá az online marketing folyamat két összetevőjére, és ezek eredményességének mérési lehetőségeire. Beszéljünk az emailes marketingről  és a landing page-ekről, azaz a céloldalakról.
 

Email marketing

 
A sikeres marketing kampányok egyik hatékony eszköze  az  emailes marketing. De ahhoz, hogy maximálisan ki tudjuk aknázni a benne rejlő lehetőségeket, az emailes marketinget számszerűsíteni kell. Egy csúcsra fejlesztett emailes marketing program tesztelő eszközökkel is el van látva, melyek segítenek kampányunk hatékonyságának maximalizálásában.
 
Íme egy pár kulcsfontosságú mailes marketing érték, melyet érdemes figyelni:
 
Megnyitási arány: megírhatjuk és milliószámra küldhetjük szét a világ legmeggyőzőbb emailjet, de ha nem nyitják meg őket, mennyit érnek? Egy email csak akkor hatékony, ha meg is nyitják.
 
Tehát mit tehetünk, hogy minél többen megnyissák ezeket? Azon kívül, hogy olyanoknak írunk, akik már ismernek minket és megbíznak bennünk, ennek leghatékonyabb eszköze a figyelemfelkeltő címsor.
 
Egy jól megfogalmazott címmel, ami " a szeménél fogva megragadja az olvasót ", felkelti kíváncsiságát, hogy megnézze, mi áll benne, elkápráztatja hangzatos ígéretekkel, és talán egy csepp szórakozást is belekever, elérhetjük, hogy az egekbe szökjön a ráklikkelők aránya.
 
Egy unalmas, élettelen cím, mint a "Márciusi hírlevél" nem fog sok sikert hozni.
 
Rákattintási arány: Képzeljük el, hogy a fantáziadús címsorok megalkotásába fektetett idő és energia megtérült és sokan nyitják meg leveleinket. Gratulálunk! De azért ne üljünk a babérjainkon. Az email marketinges csatának még csak egy részét nyertük meg. 
 
Hátravan még, hogy rávegyük címzettjeinket egy bizonyos dologra, amikor elolvassák levelünket. Ez pedig az, hogy rákattintsanak az emailben levő linkre, ami átirányítja őket a kívánt oldalra, legyen az a blogunk, weboldalunk, vagy egy céloldal más néven landing page.
 
Ugyanúgy, mint a megnyitási arányt, ezt is tesztelnünk kell. Vessünk be ütős szövegíró technikákat, hogy "eladjuk a rákattintást". Ahogyan a címmel is rávettük olvasónkat, hogy megnyissa a levelünket, a link(ek)re kattintást is el kell neki adnunk azzal, hogy valami ígéreteset helyezünk kilátásba.
 

Céloldalak, landing page-ek

 
Ezek központi szerepet töltenek be az online marketing folyamatában. Hasznosak mind a B2C E-kereskedelmi oldalak, mind a B2B oldalak esetében, ahol a cél az, hogy a látogatók regisztráljanak és letöltsenek tartalmakat, melyek remélhetőleg valamikor megrendelésekhez fognak vezetni.
A céloldalak úgy segítenek elérni céljainkat, hogy megszüntetik a figyelem elterelődésének lehetőségét az oldalunkról vagy általában a netről.
A landing pagek az "igazság pillanatát" képviselik az online marketing folyamatában; ez az a pont, ahol eldől, látogatónk ki fogja-e nyitni pénztárcáját és vevővé válik, ha E-kereskedelmi környezetről van szó, vagy érdeklődővé  egy B2B környezetben úgy, hogy feliratkozik az ajánlati listánkra (vagy, ha már eldöntötte, még közelebb kerüljön magához a vásárláshoz).
 
A landoló oldalunk sikere meghatározó a marketingünk sikerében. Íme kettő a legfontosabb megmérendő változókból a céloldalakon.
 
• Látogatóból-érdeklődő arány %
• Látogatóból-vevő arány %
 
Ez a lényeg. A landing page-ek célja a meggyőzés. Ezekből az adatokból tudni fogjuk, mennyire működnek jól a céloldalaink.
 
Ezeket a százalékarányokat nagyobb eséllyel optimalizálhatjuk, ha érdekfeszítő, meggyőző, olvasó-központú anyagokat teszünk fel, melyek ajánlásokat is tartalmaznak jelenlegi elégedett vevőinktől. Más idevágó anyagokat, pl. fotókat vagy képeket is csatolhatunk, melyek megragadják olvasóink figyelmét és segítenek nekik rábólintani ajánlatunkra. 
 
Azért mérjük le marketinges adatainkat, hogy végül ütősebb kampányokat szervezhessünk és több látogatónk avanzsáljon vásárlóvá. Azért végzünk méréseket, hogy marketingünk minden lépése hozzájáruljon sikerünkhöz.
 
Egy jól megtervezett, rendesen működő landoló oldal hasznos eszköz, mely látványosan hozzá tud járulni netes marketingünk sikereihez.
 
De hogyan mérjük landing pageünk hatékonyságát?
 
Több eszköz is rendelkezésünkre állhat. Amennyiben egy fejlett honlapmotort vagyis CMS –t vásároltunk, a honlap marketing analitikája napi/havi/éves összesítéseket ad nekünk arról, melyik vevő milyen csatornán érkezett és hogyan lett belőle vásárló, és az mely termékünket vásárolta. Ez a funkció elengedhetetlen a hatékony marketing mérések véghezvitelére. Amennyiben John Wanamaker rendelkezett volna egy ilyen CMS –el, sokkal több mindent tudott volna arról, reklámjaink melyik 50%-a hasznos. Semmiképpen se használj olyan honlapmotort, mely nem képes ezen elemzések közlésére! 
 
Amíg azonban beszerezel egy ilyen fejlett rendszert, használd a Google Analytics céloldal figyelő szolgáltatásait. A megfelelő beállítások elvégzése után az Analytics is rengeteg információt tud közölni arról, kik, honnan érkeztek, milyen utat jártak be weboldaladon. 
 
Siker nincs mérés nélkül, hiszen ha nincs mérés, nem tudjuk, merre vezet a helyes út! Mérj és legyen sikeres a marketinged! 
 

Ezt a marketing cikket is olvasd el:

 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Online marketing
A közösségi média veszélyei – Mit tehetnek a szülők gyermekeik védelme érdekében

A közösségi média veszélyei – Mit tehetnek a szülők gyermekeik védelme érdekében

2018-11-12

A közösségi média jó dolog. Sok előnye van gyermekeinkre nézve is. Azonban rengeteg hátránya és veszélye is, melytől neked kell megóvnod őket. Mutatjuk, mit tegyél azért, hogy gyermeked biztonságban legyen az interneten is.

Karácsonyi marketing az utolsó pillanatban? Nem lehetetlen, hogy még csodát teszel? De vajon mit tudsz még tenni, most, amikor már mindenki az áruházakat böngészi? Mutatjuk!

Mentsd meg karácsonyi marketingedet ezekkel az utolsó pillanatban bevethető trükkökkel!

2018-11-03

Karácsonyi marketing az utolsó pillanatban? Nem lehetetlen már csodát tenni? Vajon mit tudsz még tenni, most, amikor már mindenki az áruházakat böngészi? Mutatjuk!   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!