Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Megszűnik a Facebook az új szabályzatok miatt?

Marketing Professzorok

Facebook


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Az Európai Bíróság döntött! Megszűnik a Facebook?

2015.10.09.

Szerző: Marketingprofesszorok.hu

Lehet, hogy megszűnik a Facebook?

Az Európai legfelsőbb bíróság bevezette új szabályozását polgárai adatvédelmének érdekében, felmondva ezzel a másfél évtizede érvényben lévő Safe Harbort. Lehet, hogy a Facebook lehúzhatja a rolót? 


A korábbi évek során többen sérelmezték már a nagyobb techcégek adatkezelési és adatvédelmi szabályzatait, mely bizonyos pontokon markánsan sértette a felhasználók jogait, különösen az Amerikán kívül eső polgárok tekintetében.

A felháborodott polgárok jogainak képviseletében markánsan és eltökélten lépett fel Max Schrems, aki mára sikerre vitte szándékát, s még az is lehet, hogy bedönti a legnagyobb techcégek eddigi filozófiáját.

 

Na de nézzük, ki is az a Max Schrems!

 

Az osztrák jogász és aktivista nevét már megismerhettük az interneten keringő korábbi cikkekből, melyek beszámoltak róla, hogy a 26 éves fiatalember évek óta próbál nyomást gyakorolni a Facebookra, az adatvédelmi szabályzatok nem megfelelő működtetése miatt.

 

Mit kifogásolt Max?

 

A közösségi oldalak adatforgalmi megállapodása szerint a felhasználók adatai szabadon mozgathatóak voltak USA és az EU tagállamai között, hiszen a szóban forgó techcégek amerikai székhelyűek, így az ennek megfelelő, s egyben kevésbé szigorú szabályok vonatkoztak rájuk.

Max azonban nem tartotta jogszerűnek, többek között a felhasználói adatok harmadik személynek való továbbítását, a felhasználói szokások megfigyelését és elemzését, valamit magát a tényt, miszerint a közösségi oldal nem kér engedélyt a személyes adatok felhasználását megelőzően. Mindezen tények tudatában kutatni kezdett a háttér információk után, s felkereste a Facebook európai központját, annak érdekében, hogy pontos képet kaphasson az adatvédelem működtetéséről. Az ezredforduló óta érvényben lévő Safe Harbornek köszönhetően a titkosszolgálat közreműködése révén nem volt nehéz hozzájutnia az amerikai cég írországi központi szerverén tárolt adatokhoz.

 

Mi is az a Safe Harbor?

 

A Safe Harbor az amerikai illetőségű cégek egyik védelmi hálója, mely az Európai Uniós polgárok adatkezelésének védelmében jött létre. Ezt az egyezményt támadta most meg Max Schrems, egy több ezer fős közösséggel a háta mögött. Az első próbálkozáskor a Facebook lepattintotta, s ennek hatására a fiatal bécsi jogász az EU legfelsőbb bírói szervéhez fordult támogatásért.

Meggyőződése helyességére alapozta elszántságát, s pert indított a legnagyobbak ellen: a Facebook, a Skype, a Microsoft, a Yahoo és az Apple adatkezelési szabályzatának megítélése tehát átkerült az Európai Bíróság kezébe.

 

…s az EU legfelsőbb bírái meghozták döntésüket!

 

2015. október 6-án felbontották a 2000 óta érvényben lévő Safe Harbort, ezzel védve az európai uniós tagállamok polgárainak jogait. Ettől a naptól kezdve tehát nagyobb védettséget élveznek az USA-n és Kanadán kívül élő felnőtt magánszemélyek, s ez leginkább a Facebook oldalaira vonatkozik. Az ottani érintett felhasználók száma jelenleg több, mint egymilliárd fő, mely a közösség felhasználóinak 80%-át teszi ki.

 

Milyen hatása lesz a Safe Harbor felbontásának?

 

A korábbi évek botrányaira való tekintettel egyes előrelátó cégek már véghezvittek bizonyos módosításokat adatkezelési nyilatkozataikban, és tevékenységeikben, törekedve arra, hogy azok az EU-s irányelveknek is megfeleljenek.

A többiekre vonatkozó látszólagos pánik azonban korántsem okoz akkora nehézségeket, mint azt elsőre gondolnánk. Nem szűnik meg tehát a Facebook működése!

A megoldásra ugyanis akadnak alternatív lehetőségek, és megérkeztek már az első reakciók is, de tény, hogy a lecke fel van adva!

A techcégek új és hatékony megoldásokkal kell, hogy előálljanak, különben leáldozhat csillaguk…

 

Szeretnél mindent megtudni a Facebookról? Jelentkezz tanfolyamunkra ide kattintva: közösségi média marketing tanfolyam

 

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/lehet-hogy-megszunik-a-facebook.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Facebook
A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

2018-08-21

Bizonyára senkit nem lep meg a tény, hogy a Facebook rengeteget tud felhasználóiról. A közösségi hálózat már évek óta gyűjti az adatokat azokról, akik regisztrálnak rá és rendszeresen vagy csak ritkán használják akár asztali (böngészős) verzióját, akár a telefonos alkalmazást. A kérdés tehát...

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

2018-08-09

Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy utazási irodád, éttermed vagy hoteled  Facebook oldalán élő videóközvetítéseket is indíthatsz. De talán soha nem mertél belefogni, pedig mára a Facebook kommunikáció egyetlen, értelmes, ingyenes eszköze maradt.   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!