Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

A közösségi média veszélyei – Mit tehetnek a szülők gyermekeik védelme érdekében

Marketing Professzorok

Online Marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

A közösségi média veszélyei – Mit tehetnek a szülők gyermekeik védelme érdekében

2018.11.12.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A közösségi média veszélyei – Mit tehetnek a szülők gyermekeik védelme érdekében

A közösségi média jó dolog. Sok előnye van gyermekeinkre nézve is. Azonban rengeteg hátránya és veszélye is, melytől neked kell megóvnod őket. Mutatjuk, mit tegyél azért, hogy gyermeked biztonságban legyen az interneten is.


A közösségi média elterjedésével még szélesebbre nyílt az az ajtó, amit az internet nyitott előttünk. Nem csak szeretteinkkel vált egyszerűbbé a távolsági kommunikáció, mint addig valaha, hanem rengeteg új dolgot is felfedezhettünk, amelyekre korábban csak hosszadalmas keresgélés után bukkanhattunk volna rá.

 

Nem csoda tehát, hogy a gyerekeket is „beszippantották” az online hálózatok, és még azon sem kellene meglepődnünk, hogy a fiatalabb generációnak már a kisujjában van a legújabb platformok kezelése. Természetesen számukra is rengeteg pozitívumot tartogat a közösségi média, de figyelembe véve, hogy az élet egyéb területein sem igazán tapasztaltak még, fontos észben tartani, hogy az online világban is komoly veszélyek leselkedhetnek rájuk.

 

Beszélnünk kell ezekről a dolgokról – ezért készült ez a cikk is. Az alábbiakban kitérünk a közösségi média pozitív és negatív oldalára, illetve arra, hogy mit tehetnek azok a lelkiismeretes szülők, akik szeretnék megvédeni gyermekeiket a közösségi média veszélyeitől.

 

A közösségi média napos oldala

A következőkben első sorban a közösségi média veszélyeiről lesz szó, de nem szeretnénk átesni a ló túloldalára sem. A következő pozitívumok azt bizonyítják, hogy a közösségi média igenis hasznos lehet, ha az ember felelősségteljesen, tudatosan, kellő óvatossággal használja.


A közösségi médiának számos előnye van: lehetővé teszi például, hogy a gyerekek felvehessék a kapcsolatot családtagjaikkal és barátaikkal, illetve akár tanáraikkal is, legyen szó szöveges, hang- vagy videóchatről.

 

Sokat segíthet a kreativitás fejlesztésében is, hiszen olyan oldalakat és személyeket követhetnek, amik/akik inspirálhatják, motiválhatják őket, és új dolgokat taníthatnak nekik, szinte minden téren. Az ilyen oldalak és személyek követői között továbbá sok hasonló érdeklődésű fiatallal „ismerkedhetnek meg”, és folytathatnak eszmecseréket az adott témáról.

 

A közösségi médián számos jótékony célú kampánnyal és egyéb nonprofit tevékenységgel ismerkedhetnek meg, és vehetnek részt azokban.

 

A közösségi média árnyoldala

Sajnos amennyi pozitívumot hordoz, legalább annyi baj is származhat a közösségi média felelőtlen használatából, ezért olyan fontos, hogy mind a szülők, mind pedig a gyerekek tisztában legyenek a különböző veszélyekkel.

 

Online ragadozók

A gyerekek nagyon nehezen tudják eldönteni egy ismeretlenről, hogy az milyen szándékkal lép oda hozzájuk az utcán, az interneten pedig egyszerűen lehetetlen. A szülők számára nagyon fontos, hogy tisztában legyenek vele, milyen alkalmazásokat is használnak gyermekeik okoskészülékeiken, és hogy mire is valók pontosan ezek az alkalmazások.

 

A legtöbb fiatalok számára készült alkalmazás valamilyen szinten közösségi jellegű, ami azt jelenti, hogy az alkalmazás felhasználói kommunikálhatnak és dolgokat oszthatnak meg egymással. Sok online ragadozó nagyon is jól tudja, hogy melyik alkalmazás vagy platform népszerű éppen a gyerekek között, és ott próbál majd meg a bizalmukba férkőzni.

 

Szülőként az a feladatod, hogy elmagyarázd gyermekeidnek, milyen veszélyekkel is jár az, ha valaki idegenekkel lép kapcsolatba az ilyen alkalmazásokon keresztül. A gyerekeknek tisztában kell lenniük vele, hogy ahogyan az utcán, úgy az interneten sem mindenki az, akinek mondja magát, vagy akinek látszik. Szükség esetén kövesd figyelemmel gyermekeid online tevékenységeit, hogy meggyőződj róla, kikkel beszélgetnek.


Túl sok információ megosztása

Bizonyos közösségi platformok (például a Facebook) elvárják, hogy a felhasználók minél több információt adjanak meg magukról, hogy teljes mértékben kihasználhassák az adott hálózat nyújtotta lehetőségeket. Sajnos sokan jóval többet árulnak el magukról, mint amennyi biztonságos lenne, ez pedig különösen veszélyes lehet a gyerekekre nézve.

 

Szülőként meg kell győződnöd róla, hogy gyermekeid nem teszik nyilvánossá, hogy éppen hol tartózkodnak, hol laknak, és melyik iskolába járnak. A gyerekeknek meg kell érteniük, hogy ezeket az információkat bárki felhasználhatja, hogy személyesen rájuk találjon. Mindez vonatkozik a szöveges üzenetekre, és a feltöltött képekre is (ezekről lejjebb bővebben).

 

Fontos betartani a közösségi hálózatok által szabott korhatárokat is. A Facebookot például nem használhatják 13 évnél fiatalabb gyerekek, de valójában semmi nem tartja vissza őket ettől, és jelenleg is rengeteg ennél fiatalabb kiskorú böngészi a közösségi hálózatok (gyakran nem gyerekeknek való) tartalmait.

 

A tartózkodási hely megosztása

Ahogyan azt már az előbb említettük, az online kiposztolt (közzétett) tartalmak mind segíthetnek az online ragadozóknak, hogy személyesen is rábukkanhassanak a gyerekekre. Ebben sokat segít az okostelefonok helymeghatározó funkciója, ami ugyan nagyon hasznos lehet, nagyon fontos odafigyelni rá, hogy mikor aktív és mikor nem.

 

A telefon által szolgáltatott tartózkodási hely adatokat több alkalmazás is képes átvenni és megjeleníteni, így mások is láthatják, hogy hol tartózkodik az adott felhasználó. Mi több, sok közösségi platformon lehetőség van a tartózkodási hely kézi megosztására akkor is, ha a helymeghatározás ki van kapcsolva a telefonon. Az okostelefonok által készített fényképek is tartalmazhatják ezt az információt, amelyet egyáltalán nem nehéz kinyerni a képfájlokból.

 

Szülőként fontos megmagyaráznod gyermekeidnek, hogy csak akkor osszák meg a helymeghatározás (GPS) funkció adatait, amikor abszolút szükségük van rá (pl. veled), és hogy ne felejtsék el lekapcsolni azt, mielőtt fényképet készítenének, bejelentkeznének egy közösségi alkalmazásba, vagy bejegyzést tennének közzé azokon.

 

Hosszútávú problémák

Van egy mondás az internetről, miszerint ha valami egyszer felkerül oda, akkor az ott is marad. Minden interneten közzétett információról, képről, bejegyzésről, és más tartalomról is ezt kell feltételezni. Tény, hogy sok helyen (pl. a közösségi médián) lehetőség van a feltöltések törlésére, de senki nem biztosítja, hogy ezeket nem töltötte le senki, például későbbi zsarolás céljából.

 

Az elfelejtett bejegyzések, hozzászólások is veszélyt jelenthetnek – ha nem is most, néhány évvel később. Ezzel nem csak a fiatalabb, hanem az idősebb, már-már felnőtt korú gyerekeknek is tisztában kell lenniük. Egy viccesnek tűnő, sértő bejegyzés, vagy egy lencsevégre kapott részeg pillanat most még viccesnek tűnhet, de ezeket később a felsőoktatási intézmények és a munkaadók is felkutathatják, ha szeretnének többet megtudni jelentkezőikről.

 

Szülőként erről is el kell beszélgetned gyermekeiddel, és a későbbiekben is fontos, hogy emlékeztesd őket a meggondolatlan döntések hosszútávú következményeire.

 

Cyberbullying, avagy online zaklatás

Az egyszerű cukkolástól a többszemélyes, szervezett lejárató kampányokig, az online zaklatás számos formában megjelenhet. Ez a fajta viselkedés nem egyedi az interneten, hiszen a gyerekek éretlen természetéből adódóan gyakran előfordul az iskolákban is. Persze ez nem jelenti azt, hogy helyes dologról van szó, de az interneten mégis másképpen zajlik az effajta zaklatás menete.

 

Az egyik fő különbség az, hogy az online zaklatás során a támadó fél nem látja a másik reakcióját. Bizonyos esetekben csupán a heves reakció látványa is elég ahhoz, hogy a zaklatás abbamaradjon, vagy hogy akár a támadó fél magától bocsánatot kérjen. Az interneten erre nincs lehetőség, ezért sokan gyakran messze túlfeszítik a húrt.

 

Ha nem szeretnéd, hogy gyermekeid is elkövessék ezt a hibát, akkor írjatok egy listát bizonyos kérdésekről, amelyeket fel kell tenniük maguknak, mielőtt túl hevessé válnának a kedélyek. Ilyen kérdések például a „Hogyan érezné magát a másik, ha ezt mondanám neki?” vagy a még hatékonyabb „Hogyan érezném magam, ha valaki ezt mondaná nekem?” esetleg „Fenyegető, félreérthető az, amit írni készülök?”

 

Természetesen gyermeked az elszenvedő oldalra is kerülhet, ilyen esetben a zaklatás mértékétől függően több lépés is szükséges lehet. Amennyiben a zaklatás egyszeri alkalommal történt csak meg, figyelmen kívül lehet hagyni a támadó felet. Rámenősebb zaklatás esetén törölni, tiltani is lehet az adott személyt (ezt szinte minden közösségi hálózat lehetővé teszi), azonban konkrét fenyegetések esetén már érdemes a rendőrséghez fordulni.

 

Fontos, hogy ilyen esetben meg kell őrizni minden beszélgetést és emailt, amelyet a támadó fél küldött, bizonyíték gyanánt (az üzenetek eltűnhetnek, ha a felhasználót tiltjuk vagy töröljük).


Mit tehetnek a szülők ezeken kívül?

Szülőként további feladatok hárulnak rád, ha szeretnéd biztosítani gyermekeid online biztonságát.

  • Ismerkedj meg gyerekek által használt platformok biztonsági beállításaival. Több platformon megadható például, hogy csak azok láthassanak bizonyos információkat a felhasználó profiljáról, akiket a felhasználó visszaigazol, vagy „visszajelöl”, illetve hogy csak ismerősök küldhessenek üzeneteket nekik.
  • Érdemes a számítógépet az otthon egy nyilvános helyében (pl. a nappaliban) elhelyezni, hogy mindig látható legyen, mit nézegetnek rajtuk a gyerekek. Hasonló kikötés vonatkozhat például a táblagépek használatára is.
  • A Microsoft Windows lehetőséget ad gyermeked felügyeletére. Ha akarod, és ezt jónak tartod, minden héten kapsz egy összefoglalót arról, mivel foglalkozott gyermeked. 
     
Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/kozossegi-media-veszelyei-gyerekekre.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék:
Facebook helyett Instagram? Egyre több online marketinges dönt így. Mutatjuk, hogyan pótold kiesett weboldal forgalmadat az Instagram marketing segítségével!

Gyorstippek az Instagram meghódításához marketingeseknek

2018-12-09

Facebook helyett Instagram? Egyre több online marketinges dönt így. Mutatjuk, hogyan pótold kiesett weboldal forgalmadat az Instagram marketing segítségével!   

Hogyan segíthet az influencer marketing a szállodáknak?

Hogyan segíthet az influencer marketing a szállodáknak?

2018-12-01

Mi alapján válaszd ki a megfelelő influencert szállodádnak? Mit kérj tőle, és mit adj neki munkájáért cserébe? Hogyan hozhatod ki a legtöbbet egy influencerből? 

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!