Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

A közösségi média előnyei és hátrányai a társadalom szemszögéből

Marketing Professzorok

Közösségi média marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

A közösségi média előnyei és hátrányai a társadalom szemszögéből

2018.09.17.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A közösségi média előnyei és hátrányai a társadalom szemszögéből

Az elmúlt több mint egy évtized során a közösségi média rengeteget fejlődött, és mára már életünk szerves részévé vált. Csak a Facebook több mint 2,23 milliárd felhasználót szolgál ki havonta, ami toronymagasan meghaladja a világ legnépesebb országainak népességét – és ez csak egy platform (ámbár a legnépszerűbb) a sok közül.
 


A közösségi média befolyása társadalmunkra tagadhatatlan, és ahogy egyre egyszerűbbé válik a folyamatos kapcsolattartás az online világgal, úgy egyre többek életére gyakorol majd jelentős hatást ez a médium.

 

Mindennek pozitív és negatív következményeit is láthatjuk nem csak az online „világban”, de magunk körül is. A következőkben mindkét oldalról szeretnénk felsorolni néhány példát.

 

A közösségi média hátrányai

 

1. Kiberzaklatás

A „cyberbullying” kifejezést sokféleképpen le lehetne fordítani, de a lényeg, hogy egy olyan jelenségről van szó, amivel a legtöbb felhasználó találkozott már akár külső megfigyelőként, akár elszenvedőként. 

 

Különösen a könnyedén befolyásolható fiatalokat érinti ez a probléma, hiszen bárki regisztrálhat magának egy ingyenes, hamis profilt, amin keresztül aztán kedvére (és általában moderálatlanul) piszkálhatja, vagy zaklathatja a többi felhasználót.

 

A cyberbullying az egyszerű cukkolástól a konkrét fenyegetésig és megfélemlítésig terjedhet, és a mai napig súlyos problémát jelent a közösségi médián.


2. Hackelés

A személyes adatok ellopása és interneten való nyilvános megosztása tönkreteheti egy személy pénzügyi- és magánéletét is. Ide kapcsolódik a személyazonosság ellopása és azzal való visszaélés is, ami hasonló problémákhoz vezethet. Az ilyen közösségiprofil-feltörésekre számtalanszor sor került már. Ez a közösségi hátrány valódi veszélyforrás is lehet.

 

3. Függőség

A közösségi platformok minden egyes elemét úgy alakítják ki, hogy rendszeres visszatérésre és minél több böngészésre késztessék a felhasználókat. Ez sokaknál hamar függőséget okozhat – különösen a fiatalabb korosztály van veszélyben. Nem egyszer hallottunk már olyan esetekről, hogy valaki teljesen elszigetelődött a külvilágtól, mert lényegében a közösségi médiának szentelte életét.

 

A függőség még kevésbé extrém esetekben is veszélyes lehet, hiszen olyan hétköznapi feladatokban akadályozza az embert, amelyek sokkal fontosabbak, mint az új értesítések ellenőrzése.

 

4. Csalás és átverések

A csalók is haladnak a korral és igyekeznek minden új közösségi trendből hasznot húzni – általában mások kárára. Habár a legtöbb platform előbb vagy utóbb megpróbálja kiszűrni ezeket, mindig lesznek új trükkök, és olyan esetek, amelyek átbújnak a közösségi rendszerek védőhálóin.

 

5. Biztonsági problémák

A közösségi platformok ezüst tálcán kínálják fel a felhasználók személyes adatait a biztonsági szervezeteknek, ami lényegében semlegesíti a magánélet fogalmát a közösségi hálózatok világában.

 

6. Hírnév

A közösségi médián elég egy rossz megnyilvánulás, és máris kész a baj. Egyetlen félreértett (vagy őszinte) megjegyzés képes ledönteni az ember jó hírnevét, és az ilyen esetek vírusként terjednek az online környezetben. A cégek szintén a felhasználók kegyelmére vannak bízva, akik negatív véleményükkel a csőd irányába fordíthatnak egy-egy márkát.

 

7. Párkapcsolati problémák

A közösségi médián rettenetesen egyszerű hamis érzelmeket mutatni mások irányába, ami idővel óriási csalódásokhoz vezethet. A félreértett személyes beszélgetések, egy-egy indokolatlan kedvelés, vagy megjegyzés valaki más fényképe alatt komoly vitákat robbanthat ki egy párkapcsolatban, és meglazíthatja annak egyik legfontosabb alappillérét, a bizalmat.


8. Egészségügyi problémák

A közösségi média túlzott használata az egészségre is veszélyes lehet. A fizikai aktivitás elhagyása (egy szóval: ellustulás) rövid- és hosszútávú problémákhoz vezethet. Mindez megtöri az ember hétköznapi rutinját, és még nehezebbé teszi egy egészséges életmód visszaszerzését.

 

9. A közösségi média, mint halálok

A közösségi médián temérdek olyan tartalom kerül megosztásra, ami könnyedén befolyásolhatja az embereket (általában nem szándékosan), hogy próbáljanak leutánozni valamilyen veszélyes mutatványt. Egy „Ne próbáld ki otthon” üzenet csupán egy felirat, amit nem feltétlenül fog mindenki komolyan venni.

 

10. Az alkohol és a kábítószerek dicsőítése

A közösségi médián rengeteg olyan befolyásos személy is megtalálható, aki tartalmaival káros szenvedélyek felvételére ösztönzi az embereket. Véleményeikkel, megjegyzéseikkel és státuszukkal egy olyan képet festenek az alkoholról és a kábítószerekről, amelynek hatására többen a hétköznapi élet természetes részeinek kezdik tekinteni ezeket. Idővel aztán egyre többen átveszik ezt az életmódot.

 

A közösségi média előnyei

 

1. Kapcsolatteremtés

A közösségi média elsődleges célja az értékes kapcsolatok megteremtése és ápolása az emberek között. Az emberek hasonló érdeklődésű felhasználókkal folytathatnak hasznos eszmecseréket helyi korlátok nélkül. A gondolatok civilizált megosztása segít emlékeztetni bennünket, hogy milyen jó érzés is egy közösséghez tartozni.

 

2. Oktatás

A közösségi média rengeteget segíthet a tanulni és tanítani vágyóknak. A közösségi platformokon is aktív szakértők és oktatók rengeteg hasznos információval és tanáccsal láthatják el az érdeklődőket, lényegében bármilyen témában. Itt is nagy előny, hogy mindez időtől és helytől függetlenül történik, és általában teljesen ingyenesen.

 

3. Segítség

Egy segítségkérést percek alatt több tucat, majd több száz, és akár több ezer ember is megoszthat, így rövid időn belül tízezrek elé is kikerülhet a probléma. Persze ez nem minden esetben garantált, azonban a lényeg az, hogy így minél többen nyújthatnak majd segítséget, legyen szó támogatásról, tanácsokról, vagy személyes beavatkozásról.

 

4. Információáramlás és friss hírek

A közösségi médián az ember összeállíthat magának egy olyan hírfolyamot, ahol a számára fontos hírekről értesülhet. A közösségi média remek kiindulópont lehet egy téma felkutatásával kapcsolatban, és némi önálló keresgéléssel könnyedén rátalálhatunk azokra a forrásokra, amelyekben megbízhatunk. Sokan ezért fordulnak el a televízióban és nyomtatott magazinokban közölt hírektől.

 

5. Hirdetések

A közösségi média egy gazdaságos és egyszerű felületet kínál azon cégek számára, akik szeretnének egy nagyobb közönséged elérni hirdetéseikkel. A közösségi hirdetések sokkal olcsóbbak lehetnek, mint a hagyományos reklámok amiről különféle, kifejezetten digitális funkciók gondoskodnak (például a célzott hirdetések).

 

6. Nemes célok

A közösségi média már számtalan nemes cél népszerűsítésére szolgált. A bajbajutottak megsegítése, az adománygyűjtés, a közösségi összefogás mind egyszerűen megszervezhető a különböző platformokon.

 

7. Figyelemfelkeltés

A közösségi média segít olyan problémákat előtérbe helyezni, amelyekről az ember egyébként sehonnan nem értesülne. Ez cselekedetre buzdítja az embereket, és segít megindítani azt az aktivitást, amelyek a fent emlegetett nemes célok eléréséhez szükségesek.

 

8. Segít a bűntények megoldásában

A közösségi médián futótűzként terjednek a bűncselekményekről szóló hírek – gyakran láthatunk például olyan fényképeket, amelyek bejelentett veszélyes személyeket ábrázolnak. Mindez sokat segít mind a civileknek, mind a hatóságoknak, hogy hamarabb kézre kerüljenek a keresett elkövetők és gyanús személyek.

 

9. Segíti a minőségi márkák hírnevét

Ha a hírnevet vizsgáljuk, a közösségi média kétélű fegyver – ahogy már a hátrányok között említettük, a negatív vélemények képesek tönkretenni egy cég hírnevét, de a pozitív értékelések ugyan így kiemelhetik a tömegből azokat az igazán minőségi márkákat vagy vállalatokat, amelyek megérdemlik az emberek figyelmét. Ezzel a márkák és a fogyasztók is jól járnak.

10. Segít közösségeket építeni

Csak mert egy közösség az interneten jön létre még nem jelenti azt, hogy nem valódi közösségről van szó. Meglehet, hogy egy nemzetközi társaság verődik össze egy Facebook csoportban, vagy egy csapat kreatív személy különböző szemszögekből dolgoz fel egy témát a YouTube-on. Sok online közösségnek „offline” közösségek adják az alapját, lehetővé téve ezzel, hogy az emberek hasonló érdeklődésű személyekkel vehessék fel a kapcsolatot.
 

 

Kisvállalati online marketing alapozó tréning

Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/kozossegi-media-elonyei-hatranyai.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: SMM

Közösségi média marketing? Miért nem használod a Redditet?

2018-12-07

Sokan még csak nem is hallottak a Redditről, vagy sosem foglalkoztak vele, mert egyszerűen nem tudják komolyan venni. Pedig sok világcég sikerrel kommunikál a Redditen. Mutatjuk a gyakorlati példákat!

Hogy működik a LinkedIn algoritmusa (és hogyan optimalizálj rá)?

2018-12-03

A LikedIn egyre fontosabb szereplővé válik, nem csak a B2B, de a B2C online marketing kommunikációban is. Hogyan működik az algoritmusa, hogyan érhetsz el rajta minél több embert posztjaiddal? Mutatjuk! 

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!