Mit értünk pontosan kiszervezés alatt?

Keresés

Menü

Ismerd meg a kiszervezés jelentését és magyarázatát az online marketing szakszótárból!

Marketing Professzorok

Kiszervezés definíciója


A kiszervezés lényege, hogy egy bizonyos tevékenységet vagy munkafolyamatot nem saját maga végez el az ember, hanem egy külső személyt bíz meg azzal, általában egy előre megbeszélt összegért cserébe. Általában olyan tevékenységekről és feladatokról van szó, amiket valaki nem képes vagy nem akar elvégezni, célja pedig az idő és erőforrások felszabadítása más feladatok elvégzésére, vagy a költségek csökkentésére (ha valaki olcsóbban vállalja a munkát).

 

Röviden tehát, ha van egy projekted, akkor felbérelhetsz valakit, hogy részében vagy egészében megvalósítsa azt egy bizonyos összegért.


Kik között jöhet létre kiszervezési megállapodás?

A kiszervezés nem csupán munkaadó és munkavállaló között jöhet létre, hanem például két társult cég esetén is, ahol az egyik partner a termék előállításáért, a másik pedig annak marketingjéért felelős (ilyenkor a profit általában megoszlik a felek között).

A nagyobb cégek számára a kiszervezés mindennapos, alapvető dolognak számít, ez a trend pedig egyre népszerűbbé válik. Különösen a több gyártási ciklust igénylő termékek előállítása esetén gyakran sokkal gazdaságosabb egy cégnek a saját központi tevékenységére koncentrálnia ahelyett, hogy értékes erőforrásokat fordítana ezekre a feladatokra.

 

Kiszervezési megbízás

Egy minimális költségvetéssel rendelkező online marketinges számára a kezdetekben kihívást jelenthet bizonyos feladatok kiszervezése. Ennek az az oka, hogy az ilyen kiszervezési megállapodásokhoz gyakran előleg kifizetése szükséges, ami általában csak az értékesítési fázis beindulása után termelhető meg. Persze bizonyos esetekben a marketinget végző személynek nincs más lehetősége, ha például programozóként képes nagyszerű szoftvert készíteni, de nem rendelkezik megfelelő marketing ismeretekkel, nem ért a webhely designhoz, vagy nem képes megfogalmazni egy hatékony értékesítési levelet.

 

Ilyenkor a megoldás egy külső szabadúszó alkalmazása lehet. A marketinget végző személy ekkor a szabadúszó munkaadójává válik, és egy pontos leírásban ismertetheti projektjét a szabadúszó személlyel, illetve összefoglalhatja neki, hogy mit vár el tőle. Bizonyos oldalak lehetővé teszik, hogy a szolgáltatásaikat kínáló szakemberek licitáljanak ezekre az ajánlatokra, és a munkaadó kiválaszthatja közülük a számára legmegfelelőbb licitet az alapján, hogy ki vállalja a legelőnyösebb áron, vagy hogy ki kínálja a legjobb minőségű munkát a korábbi munkaadók értékelései alapján.

 

Ha a kiszervezés ilyen szabadúszó-toborzó oldalon keresztül történt, akkor általában a munkadíj kifizetése is itt kerül lebonyolításra, egy biztonságos rendszeren belül.

 

A kiszervezés, azaz „outsourcing” egy másik formája az úgynevezett „out-tasking”. A kettő között az a különbség, hogy míg az előbbi általában egy bizonyos projekt befejezéséig tart, az utóbbi egy rendszeresen szükséges, ismétlődő feladat újbóli és újbóli elvégzéséről szól.
 

címkék: Facebook, Hatékony honlapüzemeltetés, Honlapkészítés, Marketing stratégia, Online marketing, SEO, keresőoptimalizálás, SMM
Ha úgy érzed, jól fogalmazol, írott anyagokat könnyen fordítasz angolból magyarra és szeretnél sok mindent megtanulni az online újságírásról, az online marketingről, akkor érdemes jelentkezned hozzánk!

Újságíró asszisztenst keresnek a Marketing Professzorok!

2017-08-21

Ha úgy érzed, jól fogalmazol, írott anyagokat könnyen fordítasz angolról magyarra és szeretnél sok mindent megtanulni az online újságírásról, az online marketingről, akkor érdemes jelentkezned hozzánk!   

Te is könnyen a Google fekete listájára kerülhetsz, tudtod nélkül is!

Te is könnyen a Google fekete listájára kerülhetsz, tudtod nélkül is!

2017-05-19

Azt hiszed, csak akkor kerülhet a weboldalad a Google fekete listájára, ha tiltott technikákat alkalmazol? Tévedsz! Megmutatom milyen könnyen elérhet a vég, és azt is, hogyan védekezz ellene! 

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!