Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Tudd, kik Facebook oldalad követői és mit csinálnak, avagy a Facebook statisztikai programja, az Insights bemutatása

Marketing Professzorok

Facebook


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Tudd, kik Facebook oldalad követői és mit kedvelnek a legjobban? A Facebook statisztikai programja, az Insights bemutatása.

2013.03.01.

Szerző: Máté Balázs és Szoro Ákos online marketing tanácsadó

Egy sikeres Facebook rajongói oldal vezetése nem mindig egyszerű feladat, amit az oldal vezetősége olykor új szabályok bevezetésével is megnehezít. A két éve bevezetett Facebook Insights megkönnyíti oldalunk irányítását, ugyanis itt minden kapcsolódó stat

Forrás: matebalazs.hu

 

Egy sikeres Facebook rajongói oldal vezetése nem mindig egyszerű feladat, amit az oldal vezetősége olykor új szabályok bevezetésével is megnehezít. A két éve bevezetett Facebook Insights megkönnyíti oldalunk irányítását, ugyanis itt minden kapcsolódó statisztikát nyomon követhetünk. Nézzük meg, mik is ezek, és hogyan segítenek nekünk.

 

 
 
A Facebook Insights minden oldalhoz automatikusan jár és csak az adminok láthatják. Az adminisztrációs felületen a grafikonra kattintva is előhozhatjuk a teljes kezelőfelületet. 
 

Facebook Insights Áttekintés menüpont

Statisztikáink főoldalán, az Áttekintés részen összefoglalást találunk az oldal elmúlt egy hónapjának történéseiről. Az első négy adat, amit egy sorban látunk, az elmúlt egy hónap alapján alakul.
 
Az első szám oldalunk kedvelőinek száma, a mellette látható százalék mutatja, hogy az elmúlt egy hónapban hány százalékkal nőt (vagy csökkent) a kedvelők száma. A kurzort a szám fölé helyezve láthatjuk, hogy ez pontosan melyik időszakot takarja. A szám zöld, ha új kedvelőink voltak, kék, ha stagnál, és piros, ha valaki visszavonta az oldalt like-olását.
A következő szám a rajongók barátainak száma. Ez azért fontos, mert amikor rajongóink kapcsolatba lépnek oldalunkkal, ennyi emberhez is eljuthat oldalunk bejegyzése.
 
Facebook Insights
 
A Talking About This (TAT) szám jelenti mindazon interakciók számát, ami során oldalunkkal kapcsolatba léptek a rajongók. Minden eseményre vonatkozik: ha valaki posztol oldalunkra, like-ol, kommentel, választ ad egy kérdésre, megoszt, megjelöl egy képen vagy bejegyzésben, visszaigazolja oldalunk eseményét.
 
 

Szeretnél mindent tudni a Facebook oldalak kezeléséről? Gyere el Közösségi Média Mareting Guru tanfolyamunkra, és lesd el minden titkunkat, hogyan tettünk szert 550.000 rajongóra! Kattints ide a jelentkezéshez

 
 
 
A Weekly Total Reach szám jelzi mindazon emberek számát, akikhez eljutottak az oldal tartalmai valamilyen módon az elmúlt hét napban. Akár megjelent üzenőfalukon az oldal postja, akár csak ismerősük interakciója jelent meg a hírekben. Ebbe a számba tartoznak a fizetett hirdetések is.
 
A következő egység a grafikon, amelyen láthatjuk az elmúlt hónap bejegyzéseinek következményeit. Ez a grafikon csak az elmúlt egy hónapot mutatja, és míg a többi adatnál be tudjuk állítani a vizsgálni kívánt időszakot, itt nem. A vízszintes tengelyen lila színnel jelennek meg a bejegyzések. Felettük a Talking About This és az elérés görbéket látjuk. A görbék és a bejegyzések alapján láthatjuk, hogy egy-egy post milyen hatást ért el a rajongóknál, mennyien léptek kapcsolatba az oldallal hatásukra, és ezek az interakciók hány emberhez juttatták el oldalunk bejegyzését.
 
A grafikon alatt láthatjuk oldalunk összes bejegyzését időrendben, melyeket azok típusa alapján is megtekinthetjük a lenyíló menü segítségével.
 
A bejegyzéseknél látjuk azok dátumát, a nevét (persze ha adtunk neki valamilyen címet), hány embert ért el, mennyien kattintottak a bejegyzésre, és kik azok, akik valamilyen formában kapcsolatba léptek vele (like, komment, megosztás, tag). A virality azt fejezi ki, hogy a bejegyzésre kattintók közül mekkora százalékuk lépett interakcióba azzal. Minden post mögött található egy megafon ikon, mellyel a bejegyzésből hirdetett bejegyzést hozhatunk létre, ezzel több embert elérve.
 

Facebook Insights, Kedvencek menüpont

A Kedvencek rész alatt látjuk oldalunk kedvelőinek demográfiai összetételét. Az első diagramon nem szerint, azon belül korosztályra bontva látjuk like-olóinkat. Ez segíthet oldalunk célcsoportjának meghatározásánál, valamint hirdetés feladásánál, hogy kiket érdemes megcélozni.
 
 
Facebook Insights Kedvencek menüponz
 
 
Megtekinthetjük oldalunk rajongóit országonként, városonként, és aszerint, milyen nyelven használják a Facebookot. Ha nem csak egy nyelven szeretnénk bejegyzéseinket közzétenni, itt meghatározhatjuk, hogy még milyen nyelveken érdemes postolni az elsődleges mellett.
Az oldal alján található grafikonon láthatjuk, mikor és hány rajongót szereztünk, illetve mikor vonták vissza az oldal kedvelését. A grafikon mellett jelenik meg, hogy a like-olók hogyan találtak rá oldalunkra. Ennek több módja is lehet: rákerestek az oldalra, hirdetés után like-olták, mobilról, stb.
 

Facebook Insights, Elérés menüpont

A Reach-nél a Kedvelőkhöz hasonló grafikont látunk, ami az oldal által elért személyeket mutatja a grafikonon, illetve lakóhelyük és nyelvük szerint.
A Reach grafikonon látható, hogy milyen típusú bejegyzések kihez jutottak el. A három bejegyzés típus a fizetett, természetes és a virális. A természetes bejegyzés arra utal, aki az oldal által közzétett tartalmat látja, a virális pedig arra, aki ismerőse interakciója után látta azt.
 
Faceboook Insights Elérés jelentése
 
A Unique Users by Frequency diagram mutatja, mennyi embert értek el postjaink, egy post maximálisan hány emberhez jutott el.
Az oldal letöltések grafikonon láthatjuk azon emberek számát, akik megtekintették oldalunkat. A grafikon két görbét jelenít meg: az egyedi látogatókat, és az összes látogatót. Azért van kettéosztva, mert az összes látogató száma nőhet úgy is, ha egy egyedi látogatónk többször is megtekinti az oldalt.
A grafikon alatt jelenik meg, hogy oldalunk mely részeit nézték meg, valamint, hogy milyen külső linkekről látogattak oldalunkra.
 

Facebook Insights, Talking About This

Az előző két oldalhoz hasonlóan itt is ugyanolyan grafikon látható nem és korcsoport szerint, de itt az oldallal kapcsolatba lépők adatait láthatjuk. Megjelenik itt is a lakóhely és nyelv, valamint még két grafikon.
 
Facebook tanfolyam
 
A Talking About This grafikonon láthatjuk hogyan alakult az oldal bejegyzéseivel való kapcsolatba lépés, vagyis az adott időszakban, adott napon mennyien beszéltek az oldalról.
A másik, Viral Reach nevű grafikon mutatja, hogy ismerőseik interakciói után mennyien látták az oldal bejegyzését. A grafikon megjeleníthetőek a bejegyzés típusa alapján is, így láthatjuk mi hogyan változtatta ezeket a számokat, és a két grafikon hogyan módosult egymáshoz képest.
 

Facebook Insights, Adatok exportálása

Mind a négy alapegységnél választhatjuk adataink excell táblázatban való exportálását. Ezzel dokumentumainkban is használhatjuk oldalunk adatait, valamint internetkapcsolat híján így is elérhetőek lesznek.
Mint sok más tartalomelemző alkalmazás, a Facebook Insights használta is elsőre bonyolultabbnak tűnik, mint amilyen valójában. Aki jóban van a Google Analytics-szel, annak az Insights használata gyerekjáték lesz, aki pedig oda szeretne továbblépni, annak remek kezdés.
 
Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/insights-alapok.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Facebook
A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

2018-08-21

Bizonyára senkit nem lep meg a tény, hogy a Facebook rengeteget tud felhasználóiról. A közösségi hálózat már évek óta gyűjti az adatokat azokról, akik regisztrálnak rá és rendszeresen vagy csak ritkán használják akár asztali (böngészős) verzióját, akár a telefonos alkalmazást. A kérdés tehát...

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

2018-08-09

Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy utazási irodád, éttermed vagy hoteled  Facebook oldalán élő videóközvetítéseket is indíthatsz. De talán soha nem mertél belefogni, pedig mára a Facebook kommunikáció egyetlen, értelmes, ingyenes eszköze maradt.   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!