Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

A Google megölt egy tucat SEO tanácsadót!

Marketing Professzorok

SEO, keresőoptimalizálás


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

A Google megölt egy tucat SEO tanácsadót!

2018.12.05.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

A Google megölt egy tucat SEO tanácsadót!

Tömeggyilkosság zajlott le, magyarok is áldozatul estek a pusztításnak! Évek óta ismertük őket, szerettük, dolgoztunk velük. Segítettek weboldalainkat a Google találati lista élére juttatni. És most nincsenek többé. Mutatjuk, mi történt! 
 


Google és a halott SEO

Nos, mi is történt tehát? Arról már sokan hallottak (főleg Google Ads [korábban AdWords] tanácsadóktól), hogy a SEO halott. Nos, ezt csak azok terjesztik, akik nem tudják, mi a keresőoptimalizálás 2019-ben. Ez tehát szerencsére nem igaz. 

 

Az viszont sajnos igaz, hogy a SEO tanácsadók nagy része nincs többé. Végük. Hála Istennek valójában nem távoztak világunkból, csak a használható, valódi eredményt produkáló tanácsadók sorából. Mert a Google valóban változatott, fejlődött, és megölte azt a tanácsadói réteget, aki nem figyelt másra, csak arra, hogyan tudja monoton, erőszakos módszerekkel a találati lista élére juttatni a rábízott weboldalt. Mert ez már valóban nem megy. 

 

De hát akkor mégiscsak halott a SEO!

 

Nem, dehogy, csak kifinomult, változott, fejlődött. A Google-nek ugyanúgy van algoritmusa, melynek meg kell felelni, az algoritmus pedig szempontokból áll. Valóban sokkal nehezebb ezeknek megfelelni, valóban nem adminisztrátori, manuális újgyakorlatok ismételgetése a feladat. De a feladat létezik, és az eredménye brutálisabb, hiánya fájóbb, mint valaha. Tapasztalom ezt én is saját blogomon, ahol 31%-al többen érkeznek az organikus Google találatokból, mint egy éve. Keress rá a „marketing”, „online marketing”, „marketing tanácsadó” vagy akár a „keresőoptimalizálás” kifejezésekre, meglátod, miért. 

 

Máté Balázs, marketing tanácsadó SEO eredmények

 

Kiket ölt meg a Google?

 

A linkgyűjtögető SEO tanácsadókat

Nincs többé értelme a 116. linknek a Stratlapon, egy mikrosite-on. A klasszikus linkmarketing, mely linkek tömegének halmozásáról szólt, véget ért. 
Akkor nem is fontosak a linkek, megjelenés más weboldalakon? De, igen, az, de már nem úgy, mint régen. Szerencsés vagy, ha az egykor még működő, klasszikusnak számító linkmarketinggel nem ártasz a weboldaladnak, de segíteni sajnos már biztosan nem segítesz. Miért maradtak tehát élve azok a SEO tanácsadók, akik itt vannak közöttünk, termelnek, és a weboldal forgalom, a konverziók (megrendelések, ajánlatkérések) nagy részét nekik köszönhetjük? 

 

Van egy titkos listájuk arról, hogy melyek azok az értékes, nem spam jellegű weboldalak, ahol színes, minőségi tartalmakat lehet elhelyezni abban a témában, amelyben ügyfele dolgozik. Ezeken az oldalakon a mesterséges linkelés látszatát messze kerülve, izgalmas, értékes tartalmakat helyeznek el, melyben megemlítik a célweboldalt. Ez a lista egy kincs, mely az életben maradásuk záloga. A gazdagabbaknak még saját portáljaik is vannak, amelyek nem linkfarmok, nem linkelésre felépített mikrosite-ok, hanem egyébként is működő, tartalmakkal folyamatosan frissülő, értékes weboldalak. Egy kapcsolati háló, vagy akár egy saját portálrendszer, mely nincs mindenkinek. Ők a túlélők. 

 

A Google megölte a tömeges, értékeltelen tartalmakat író keresőoptimalizálókat

Nincs értelme annak sem, hogy unalmas, használhatatlan tartalmakkal bővítsd naponta az oldaladat, melyeket senki nem olvas el. Oszlassunk el egy tévhitet: ez nem azt jelenti, hogy nem a tartalom a király. Nagyobb király, mint valaha. Tartalom nélkül nincs jó weboldal, nincs látogató, és nincs keresőoptimalizálás. Azonban minőségi, olvasható, ugyanakkor a SEO technikai szempontjainak megfelelő webtartalmakat kell gyártani, melyeket akkor is elolvasunk, ha a Facebookon látjuk megosztva. 

 

Mi ebben a nehéz? Az életben maradt SEO tanácsadók tudnak úgy tartalmakat írni, hogy az olvasmányos, érdekes legyen, de ugyanakkor pont annyiszor és pont ott, pont úgy szerepeljenek benne a kulcsszavak, ahogy azt a Google szereti. Szegény, megboldogult SEO tanácsadóinknak könnyű dolga volt: teletömték a weboldal meta keywords és meta description részét kulcsszavakkal, és már repült is a lista éle felé a weboldal. Egy jó landing page-t írni ma már ennél sokkal összetettebb dolog, de talán a legfontosabb része a weboldalkészítésnek. 

 

A Google könyörtelenül végez a leglassabbakkal

A Google olyan, mint egy oroszlán: aki egy kicsit is lemarad a tömegtől, azzal végez. Nincs megállás. Naprakész tudás szükséges. Folyamatos kutatás, elemzés és tesztelés. 

 

Talán soha nem fejlődött ilyen ütemben az algoritmus, amely szinte havonta hoz olyan megdöbbentő változásokat, amelyekre még a legtapasztaltabb keresőoptimalizáló guru is megdermed egy pillanatra. Hihetetlen technikai elvárások a weboldalakkal szemben, melyeket néha maga a Google sem tud teljesíteni. Példának okáért a saját sebesség tesztjén sem lett 100%-os a Google.hu, pedig már javult, először éppen csak 91% volt…

 

 

Bizony kihullanak azok a marketingesek is, akik nem figyelik napi szinten a változásokat, futtatnak le ezek alapján teszteket, értékelik eredményeiket, és ezek alapján végzik munkájukat. A technikai SEO bizony él, és fontosabb, mint valaha. A jó weboldal a legnagyobb kinccsé, a rossz honlapkészítő és a hozzá nem értő marketinges a legnagyobb ellenségé vált. Régebben, ha szerződtél egy az online marketinghez nem értő marketingessel, más bajod nem történhetett, mint hogy pazaroltad a pénzed. Ma már egy ketyegő bomba az, aki szakértelem nélkül nyúl a weboldaladhoz. Ha elveszted a Google-t mindent elvesztettél. A fizetett hirdetések egyre drágábbak, a Facebook elérések egyre csökkennek, csak az organikus Google-ben bízhatsz.

 

Ki marad életben? Élnek még SEO tanácsadók?

A marketing mindig is stratégiai gondolkodást igényelt. Az online marketing nem one man show többé. 20 éve foglalkozom online marketinggel, de nem lennék meg a Marketing Professzorok, a kollegáim nélkül. Mindenki jó valamiben, amiből összeáll az egész. Ádám és Zsanett kollégáim a közösségi média nagymesterei, tudják, miként lehet egy landing page-t úgy eljuttatni az emberekhez a Facebook, Instagram, Pinterest által, hogy annak látogatottságát megalapozzuk. Nelli és Szabina a landing page írás nagymesterei, Csabi a kutatások motorja, Márk a websiteok technikai csiszolásában jártas. Flóri az ifjú titán, a tartalommarketing új kihívásainak, a videóknak és képeknek a nagymestere. Az egészet három okos nő fogja össze, vezeti és csiszolja, Zsófi, Niki és Beatrix. Ezek a dolgok érnek össze egyé, visznek bennünket előre. Stratégiában. Mert a SEO, bármilyen hatékony is, önmagában csak egy eszköz. Nincs meg az összes többi marketing technika nélkül, ahogy azok sem érnek semmit nélküle. Ügyfeleinknek stratégiát tervezünk és konverziót (megrendelést, ajánlatkérést) hozunk. 

 

Egyedül mindezt képtelenség lenne véghezvinni. Ha állást kínálnának – „Gyere, csináld ezt nálunk, csak nálunk, csak nekünk!” – nem tudnék olyan minőségi szolgáltatást nyújtani, mint egy rendszerben dolgozó cég, melynek minden eleme más feladatot végez. A SEO, de főleg a komplex online marketing összetett feladat, mely csapatmunkát igényel. Én nem vagyok SEO tanácsadó, de tudok egy online marketing tanácsadó céget, ha valódi eredményeket szeretnél. 

 

A dolog tehát nagyon szomorú. A SEO tanácsadók meghaltak, szinte mind egy szálig. Nincsenek többé, bárki bármit is állít magáról. Az online marketing tanácsadók, komplex online marketinggel, erős keresőoptimalizálás fókusszal azonban erősebbek, mint valaha. Ha van eszed hozzá, mérsz konverziókat, és neked csak ez számít, akkor te is erre a következtetésre jutsz majd. Ha megkeresel, segítünk benne.
 

 

AjánlatkérésMondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Átlagos értékelés: 5,00  Szavazatok száma: 2 https://www.matebalazs.hu/google-seo-halott.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Online marketing, SEO, keresőoptimalizálás
 Éttermek rangsorolása a Google Térképen

Éttermek rangsorolása a Google Térképen

2018-12-10

Gondolkodtál már valaha azon, hogy miért épp az a három létesítmény jelenik meg a Google Térkép találatok között, valahányszor rákeresel egy város éttermeire? Szeretnél te is bejutni az áhított három közé, hogy minél több kereső felhasználó lássa meg nevedet, valahányszor étkezési...

Mi történt a hétvégén a Google találati listákkal? SERP változások tömkelege…

Mi történt a hétvégén a Google találati listákkal? SERP változások tömkelege…

2018-12-06

November utolsó hétvégéje meglehetősen kaotikusra sikerült az online marketingesek számára. Számos webhelytulajdonos és SEO szakember számolt be drasztikus változásokról a keresőtalálati oldalakon.  

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!