Keresés

Menü

Olvasd el, mit tehetsz a Facebook zaklatók ellen!

Marketing Professzorok
Már csatlakoztam Köszi, most nem

Mit tehetünk, ha valaki zaklat bennünket a Facebookon?

2017.05.25.

2017-05-25

MátéBalázs.hu

MátéBalázs.hu

A Facebookon nem csak a barátaid találnak meg, a rosszakarók is. Van, hogy ez csak idegesítő, de lehet belőle komolyabb baj is. Olvasd el, mit tehetsz a Facebook zaklatók ellen!

A Facebookon nem csak a barátaid találnak meg, a rosszakarók is. Van, hogy ez csak idegesítő, de lehet belőle komolyabb baj is. Olvasd el, mit tehetsz a Facebook zaklatók ellen!


A zaklatás, vagy lelki terrorizálás sajnos bárhol kialakulhat, ahol az emberek összegyűlnek. Egyesek sajnos nem mindig képesek fegyelmezni magukat és ennek gyakran mások az elszenvedői. A Facebook nem különb más közösségi helyzetektől, hiszen lehetővé teszi az emberek kommunikációját és valós idejű digitális interakcióját.

 

Ha szeretnél többet tudni a Facebookról, jelentkezz tanfolyamunkra itt: közösségi média marketing tanfolyam.

 

A Facebookon történő zaklatás azonban néha kellemetlenebb is lehet, mint a személyesen történő szóbeli fenyegetés, ugyanis nem csupán egy alkalomról van szó: a Facebookon keresztül a zaklatás bejut otthonunkba is, ahol ez által csökken a biztonságérzetünk, ráadásul sokkal elnyújtottabb is lehet ez a tevékenység.

 

Ha valaha zaklatás vagy fenyegetés elszenvedője voltál a Facebookon, vagy szemtanúja voltál külső szemlélőként, akkor a következőket teheted:

 

Védd meg Facebook-profilodat

Győződj meg róla, hogy profilbeállításaid csupán ismerőseid számára teszik lehetővé, hogy felvegyék veled a kapcsolatot. Ha valami történik a Facebookon kívül, az könnyedén megjelenhet a közösségi oldalon is.

Ha például egy személyes ismerősünk küld nekünk ismerős-felkérést a Facebookon, de nem akarjuk elfogadni azt, akkor magyarázzuk meg, hogy miért nem. Mondjuk azt, hogy nincs időnk a Facebookon több mint X számú ismerőssel foglalkozni, amibe csak a közeli barátok és családtagok tartoznak bele.

•    A Facebook beállításai között megadhatjuk, hogy kik léphetnek kapcsolatba velünk. Ezt a Beállítások menü Adatvédelem részén tehetjük meg, vagy használhatjuk akár ezt a közvetlen hivatkozást is, IDE kattintva!

 

Ismerd fel a zaklatók módszereit

A Facebookon nehezebb lehet kiszűrni, hogy kinek vannak ellenséges, rosszindulatú szándékai, mint személyesen. Az alábbi szempontok segíthetnek felismerni, hogy ki próbálkozik zaklatással.

  • A legegyértelműbb, ha egy Facebook-bejegyzés meg sem próbálja elrejteni rossz szándékát, és nyíltan negatív, támadó tartalma van feléd vagy valamelyik ismerősöd felé.
  • Árulkodó jel lehet, ha rendszeresen ír valaki ilyen bejegyzéseket, vagy hozzászólásokat.
  • A mondatvégi írásjelek túlzott használata, illetve a NAGYBETŰS szavak és mondatok mind hatásfokozó célúak. A nagybetűs írásmód például gyakran tekinthető a kiabálás írásbeli megjelenésének.
  • Fényképeket vagy videókat oszt meg valaki rólad, amelyek téged kellemetlen, szándékosan megalázó helyzetekben ábrázolnak, vagy olyan képeken jelölnek meg, amik fenyegetők lehetnek.
  • A Facebook chat sem kivétel ez alól, ha valaki ott használ támadó megjegyzéseket, az szintén egyértelműen a zaklatás jele.
  • Ritka esetekben az ilyen rosszindulatú emberek egységesített erővel lépnek fel valaki ellen, például egy külön személy ellen szóló Facebook-csoport létrehozásával.

 

Rendszeres a zaklatás?

Gyakran megeshet, hogy a rosszindulatú hozzászólást író személynek valójában nem célja a zaklatás, csupán egyszeri alkalomból tett gúnyos vagy negatív megjegyzést. Amennyiben egy adott személy rendszeresen így jár el, úgy már sokkal valószínűbb, hogy szándékosan célzott meg a zaklatással. Érdemes továbbá megfigyelni, hogy ez a valaki személyesen hogy viselkedik veled.

•    Fontos azonban észben tartani, hogy akár egyszeri alkalom is elég lehet, hogy egyértelműen lássuk a zaklató szándékát.

 

Kérjük meg, hogy fejezze be

Néha elég lehet személyesen (akár a chaten keresztül) megkérni az adott személyt, hogy fejezze be, amit csinál. Ha még ez után sem hajlandók abbahagyni, egy nyilvános felkéréssel is megpróbálkozhatunk – ha a zaklató fél látja, hogy mások is értesültek ellenséges viselkedéséről, akkor talán visszafogja magát.

 

Ne csatlakozz a játékukhoz

Tévedés azt hinni, hogy számítógépünk mellől, otthonunkból jó ötlet válaszolni ezekre a megjegyzésekre, ez azonban csak olaj lehet a tűzre, és további zaklatást, vagy akár személyes konfliktust is előidézhet. A legegyszerűbb szimplán letiltani az adott személyt Facebookon, aki ez után nem fog tudni kapcsolatba lépni veled az oldalon.

 

Jelentsd a felhasználót

Ha a fenti megoldások közül egy sem bizonyul hatékonynak, akkor érdemes lehet jelenteni a felhasználót a Facebook üzemeltetőinek. Fogalmazzuk meg a jelentés okait és kérjük meg az illetékeseket, hogy tegyenek lépések a probléma megoldása érdekében.
Amennyiben a Facebook csapata nem képes segíteni, vagy nem találja elég súlyosnak a problémát, úgy elképzelhető, hogy hatósági beavatkozásra van szükség. Ez esetben érdemes értesíteni a rendőrséget is.

 

Légy türelmes

Amennyiben a Facebook úgy dönt, hogy cselekszik egy jelentést követően, sajnos nagyon sok időbe telik majd, hogy ezek az intézkedések életbe is lépjenek.

 

Töröld a Facebook-profilodat

Ha a jelentések és letiltások sem oldják meg a problémát, végső esetben törölheted a Facebook-profilodat is. Ilyenkor azonban minden korábbi bejegyzésünk, felöltött képünk, és beszélgetési előzményeink is elvesznek.

 

Ne vegyél részt mások zaklatásában

A Facebookon történő zaklatást csak az emberek akadályozhatják meg, és te is kiveheted ebből a részedet azzal, hogy nem támogatod az ilyen tevékenységeket. Egyáltalán semmilyen negatív érzést keltő kommentelésbe, trollkodásba, mások alap nélküli pellengérezésében nem szabad részt venned. Ne tégy olyat, ami bárkinek is rosszul eshet, akkor sem, ha az illetőt nem ismered, vagy esetleg rosszat gondolsz róla. Sok állhír, megalapozatlan negatív híresztelés is terjed a közösségi médiákban. Ezek terjesztésében sem szabad részt venned, ha nem akarod,hogy egyszer ez rád is visszaüssön… Én a magam részéről a politikai csatározásokat is kerülöm…

címkék: Facebook
A közösségi média marketing nagyágyúja még mindig a Facebook, és még mindig lehet organikus elérésekkel milliós nagyságrendű embert elérni.

Hatékony Facebook marketing 2018. Komplett útmutató.

2017-10-25

A közösségi média marketing nagyágyúja még mindig a Facebook, és még mindig lehet organikus elérésekkel milliós nagyságrendű embert elérni.

Tavasszal a Facebook belekezdett az álhírek elleni harcba. Tudnod kell, mit NEM tehetsz, ha nem szeretnéd, hogy cikked álhírnek minősüljön. Az online marketing tanácsadó válaszol.

Nézheti a Facebook álhírnek a posztjaidat?

2017-09-24

Tavasszal a Facebook belekezdett az álhírek elleni harcba. Tudnod kell, mit NEM tehetsz, ha nem szeretnéd, hogy cikked álhírnek minősüljön. Az online marketing tanácsadó...

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!