Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Az elmúlt időszak legfontosabb Facebook frissítései, amelyekről minden marketingesnek tudnia kell

Marketing Professzorok

Közösségi média marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Az elmúlt időszak legfontosabb Facebook frissítései, amelyekről minden marketingesnek tudnia kell

2018.06.23.

Az elmúlt időszak legfontosabb Facebook frissítései, amelyekről minden marketingesnek tudnia kell

A marketingesek számára, de minden Facebook oldalt üzemeltető, vagy az élő videó funkciót használó számára klassz új fejlesztéseket vezet be a közösségi oldal. Nagy változásokat tapasztalhatunk majd az az álhírek elleni harcban is. 
 


A Facebook idén is megtartotta az F8 néven futó fejlesztői konferenciáját, ahol többek között az elmúlt időszak legfontosabb frissítéseiről is beszámoltak.

 

Habár az újdonságok listája nem kifejezetten hosszú, tele van olyan frissítésekkel, amelyek különösen fontosak lehetnek a Facebookon is operáló digitális marketingesek számára.

 

Mivel az elmúlt egy évben rengeteg felhasználónak meggyűlt a baja a közösségi platformok királyával, így különösen azok számára fontos tudni ezekről az újdonságokról, akik sikeresen szeretnék folytatni hirdetési tevékenységeiket a platformon.

 

Minden további nélkül, jöjjenek is az érdekességek!

 

Élő videók: Átvétel

A Facebook élő videói már jó ideje nagyon népszerűek a felhasználók köreiben, amit természetesen a márkák sem hagytak figyelmen kívül, a Facebook pedig igyekszik mindenki számára egyszerűbbé tenni ezen közvetítések és felvételek kezelését (hiszen ez nekik is jobban megéri így).

 

Az Facebook élő videó funkció sokat fejlődött első megjelenése óta, de a közvetítések átosztása más kezelt oldalakra sosem volt egyszerű feladat – különösen ha az ember tucatnyi más oldalon is szeretné közzétenni az „élőzést”.

 

Itt lép a képbe az Átvétel. Bővvebben a Facebook oldalán erről itt. Az új funkció segítségével egy felhasználó egyszerre akár több kezelt oldalon is megoszthatja élő közvetítését, ráadásul minden oldalon különálló bejegyzésként. Ez sokkal több felhasználó elérését teszi lehetővé, lényegesen kevesebb befektetett munkával.

 

Kizárólag a Facebook Live API-val készített videók oszthatók át ilyen módon más oldalakra. Ez azt jelenti, hogy a mobilról közvetített adásoknál ez a funkció nem érhető el (reméljük, hogy már ezen is dolgoznak).

 

Mielőtt átvételt kezdeményeznél egy másik oldallal, átvételi kapcsolatot kell létesítened az adott oldallal, és mindkét oldalnak meg kell adnia bizonyos átvételi beállításokat. Az átvételi kapcsolat nem csak az élő, hanem a már elkészített felvételekre is vonatkozik. Beállítható kézi és automatikus átvétel is – az utóbbi opció lehetővé teszi, hogy az oldal összes élő közvetítése automatikusan megjelenjen a társoldalon is. Ha egy élő közvetítésnek két oldalon más célzást szeretnél beállítani, akkor a Facebook ilyen esetben a kézi átvételt ajánlja.

 

A lejárati idő nincs hatással az átvett videókra, de ha az eredeti közvetítést annak rögzítője törli, akkor minden más oldalról is törlődik, amelyek átvették azt. Ha azonban az élő videónak már a felvett változatát törli, az átvett verziók megmaradnak a többi oldalon, és továbbra is megtekinthetők lesznek.

 

Élő videók: Adatfolyamkulcsok és visszapörgetés

Az élő videókra vonatkozó másik nagy frissítés az adatfolyamkulcsokat (stream keys) érinti. Korábban minden élő közvetítéshez véletlenszerű adatfolyamkulcsot kellett megadni, valahányszor új élőzést akartál indítani. Az újítás az, hogy ezek a kulcsok már véglegesek, tehát előre el lehet küldeni őket az érdeklődőknek.

 

Ez különösen jó hír azoknak, akik rendszeresen közvetítenek élőben a Facebookon. Mivel minden oldal közvetítési adatfolyamkulcsa fix, így az bármikor kiküldhető az illetékes produkciós csapatoknak, felgyorsítva ezzel az összeszedett munkavégzést.

 

A másik frissítésnek első sorban a nézők örülhetnek, ugyanis a Facebook élő videók már az előtt visszapörgethetők (akár a közvetítés legelejére), mielőtt befejeződnének. Ez azt jelenti, hogy az érdeklődőknek nem kell megvárniuk, hogy a közvetítés véget érjen és a videó felkerüljön az oldalra, ha lemaradtak az előző részről.

 

A videók megtartási mutatói

A videókról köztudott, hogy a legnépszerűbb tartalomtípusok közé tartoznak, ezért egyre több hirdető használja őket kampányai részeként, hogy minél több felhasználó irányába kommunikálhassa üzenetét.

 

A Facebook természetesen tisztában van a videók szerepével a digitális marketingben, és igyekszik minél több információval ellátni a hirdetőket videóik teljesítményéről és a közönségre gyakorolt hatásáról.

 

A közösségi platform a konferencián bejelentette, hogy hamarosan új mutató érkezik a videók statisztikájába, ami a nézők megtartását mutatja majd ki, tehát hogy a felhasználók közül hányan mennyi ideig maradnak meg egy videón, mennyit néznek meg belőle.

 

Az oldalszerkesztők az oldalt követő és nem követő felhasználók megtartási arányát is láthatják majd, illetve megtekinthetik a nemi megoszlást, és egy nagy felbontású grafikonon is megtekinthetik az adatokat, ami a részletes vizsgálhatóság érdekében nagyítható is.

 

Bevált gyakorlatok videókészítőknek

A Facebook videók iránti elkötelezettségét mutatja az is, hogy a csapat egy meglehetősen tartalmas segédletet is készített azok számára, akik ilyen tartalmakkal szeretnék meghódítani közönségüket.

 

A „Bevált gyakorlatok a videózással kapcsolatban” segédlet magyar nyelven is elérhető, és tartalmaz néhány igen hasznos kérdést is, amiket tartalomkészítőként érdemes feltenned magaddal videós tartalmaiddal kapcsaolatban.

 

Politika és témákkal kapcsolatos hirdetések

A Facebook egyre több hirdetéstől követeli meg a fokozott átlátszóságot. A korábbi, politikai jellegű hirdetéseket érintő frissítés után (ami szintén az átlátszóságot érintette) további témakörök is felkerültek a listára, amelyekkel szemben a közösségi platform szigorúbb elvárásokat állított fel:

 

 • abortusz
 • költségvetés
 • polgári jogok
 • bűnözés
 • gazdaság
 • oktatás
 • energia
 • környezet
 • külpolitika
 • kormányreform
 • fegyverek
 • egészség
 • bevándorlás
 • infrastruktúra
 • katonaság
 • szegénység
 • társadalombiztosítás
 • adók
 • terrorizmus
 • értékek

 

Minden olyan cégnek, amely politikai vagy a fent említett kategóriákba tartozó hirdetéseket szeretne futtatni a Facebookon, igazolnia kell magát e-mailen keresztül, illetve nyilvánosan vállalnia kell, hogy ki fizetett a hirdetésért.

 

Egyre jobban oda kell tehát figyelni a hirdetésekre, beleértve persze azok szövegét és a hozzájuk tartozó képet is.

 

A Facebook nyilvánosságra hozta végrehajtott akcióik statisztikáit

A Cambridge Analytica botrányt követően a Facebook rengeteg médiasarat kapott, mivel többen úgy vélték, hogy Mark Zuckerberg és csapata képtelenek megakadályozni az álprofilok létrehozását és működtetését a platformon.

 

A médiaviharra való válaszként a közösségi hálózat nyilvánosságra hozta, hogy milyen lépéseket tettek a kérdéses problémák megoldása érdekében, és hogy ezen törekvéseik milyen eredményekkel jártak.

 

Az eredmények alapján (teljes jelentés itt)  úgy tűnik, hogy az álprofilok és a spam által okozott problémák javarészt megoldódtak, és a platform egyre hatékonyabban képes fellépni ezek ellen.

 

Azonban ez sajnos nem mondható el teljes mértékben a különböző kéretlen felhasználói viselkedésről, mint például a gyűlöletbeszédről, amelyet a rendszer még mindig nem képes kiszűrni.

 

A lemaradások ellenére elmondhatjuk, hogy a Facebook magabiztos léptekkel halad egy tisztább, biztonságosabb online környezet kialakítása felé – de mit jelent ez a hirdetők számára?

 

Azt, hogy a Facebook algoritmusai egyre fejlődnek, és csak idő kérdése, hogy ez a hirdetésekre is kihasson. A fentebb felsorolt kérdéseket és politikai témákat érintő hirdetések, az aktivitás-csalik („szavazz reakcióval” jellegű posztok, stb.) és sok más tartalmak is a platform célkeresztjében vannak, és senki sem tudja, hogy mikor csap le újból az a bizonyos „bankalapács”.

 

A biztonság érdekében mindenki figyelmébe ajánljuk a Facebook hirdetésekkel kapcsolatos szabályzatát ITT.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Facebook
Az esszenciális üzleti Instagram útmutató

Az esszenciális üzleti Instagram útmutató

2018-11-15

Útmutatónk az indulástól, az alapokon át a professzionális Instagram marketing tippekig tartalmaz mindent, amire egy céges Instagram fiók üzemeltetéséhez szükséged lehet  

Milyen közösségi platformokon éri meg „marketingezni” 2019-ben?

Milyen közösségi platformokon éri meg „marketingezni” 2019-ben?

2018-11-14

Meghalt a Facebook? Az Instagram az új sztár? Érdemes-e jelen lenni a LinkedInen? Van értelme Magyarországon a Twitternek? Mi az a Foursquare? A Google Cégem tényleg mindent visz 2019-be? Muttajuk!  

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!