Keresés

Menü

A Facebook a te neveddel, képeddel hirdet, tudsz róla?

Marketing Professzorok

A Facebook a te neveddel, képeddel hirdet, tudsz róla?

2013.09.14.

Talán már te is észrevetted, hogy az elmúlt időben a Facebook felhasználja a felhasználók  neveit, képeit bizonyos reklámokban, így a tiedet is. Szeretnél ezért pénzt kapni? Esetleg egyáltalán nem szeretnéd, hogy hirdessenek a képeddel? Elmondjuk, mi is a
Talán már te is észrevetted, hogy az elmúlt időben a Facebook felhasználja a felhasználók  neveit, képeit bizonyos reklámokban, így a tiedet is. Szeretnél ezért pénzt kapni? Esetleg egyáltalán nem szeretnéd, hogy hirdessenek a képeddel? Elmondjuk, mi is a helyzet! 
 

 

A Facebook háza táján az elmúlt időben  legnagyobb ellenhangot kiváltó változás a felhasználók adatait érinti, beleértve profilképüket, nevüket és személyes adatait, amiket mostantól a Facebook reklámként is felhasználhat.

 
 
 

A szociális reklám

A ’szociális reklám’ névre keresztelt újdonság abból a célból jött létre, hogy a felhasználókat még relevánsabb reklámokkal tudja megcélozni. Például ha az Adidas likeoljója vagy, barátod reklámot láthat profilképeddel és azzal a szöveggel, hogy te szereted az Adidast. Ha te szeretsz valamit, valószínűleg barátaid is szeretni fogják – ebben a szellemben indult útnak az új reklám.
 
A Facebook felhasználási feltételei szerint engedélyt adsz nekik, hogy használják nevedet, profilképedet, tartalmaidat és információidat, amiket kapcsolatba hozhatnak reklámokkal, hirdetésekkel, vagy kapcsolód tartalmakkal. Ez azt jelenti, hogy egy Facebookon pénzért hirdető cég ellenszolgáltatásért cserébe hirdethet a te adataiddal. Amennyiben megadtál valamilyen közönséget adataidnak (kik lássák: barátok, csak te), azt a Facebook tiszteletben tartja.
 
Magyarul adataid szerepelhetnek reklámban, és te ezért nem kapsz pénzt.
 
A Facebook egyik szóvivője nyilatkozatában kijelentette, hogy lényegében semmi sem változott a felhasználási feltételeken, csupán egyszerűsítve magyarázzák el benne, hogyan működnek a reklámok.
 

Ha szeretnél többet megtudni a Facebook használatáról, gyere el Facebook alapok tanfolyamunkra és tanuld meg, mi vezet az eredményességhez! 1.2 millió rajongónk alapján Neked is sokat fogunk tudni segíteni... Részletekről tájékozódj itt:Facebook alapok  tanfolyam! 

 

Mire kell számítani és mit tehetsz Te?

Profilképed és információd megjelenhetnek barátaid előtt a Facebookon, és cégek, oldalak reklámjánál feltűnhet a neved és fotód. Például, ha feltűnik előtted az Ikea reklámja, azt is láthatod mellette, hogy mely ismerőseid kedvelik oldalukat. De ha esetleg egy párt vagy egy szerelmi segédeszközöket forgalmazó cég oldalát követed, akkor arra is felhívják majd a reklámok ismerőseid figyelmét, hogy te kire szavazol és milyen a legbensőbb magánéleted….
Ha mindez nem tetszik neked tehetsz ellene anélkül, hogy törölnéd Facebook fiókodat. Keresd meg az adatvédelmi beállításokat, kattints a ’Hirdetések’-re, és azon belül állítsd be, hogy senki se láthassa reklámokban adataidat. Ez ilyen egyszerű, de amíg nem teszed meg, alapértelmezett módban reklámozó vagy! Vannak egyéb fontos beállítások is, amivel védheted személyes jogaidat, olvass hát tovább, mielőtt nekilátsz a változtatásoknak!
 
Facebook hirdetés letiltása
 

Szponzorált bejegyzések

Szerencsére adataid nem kerülnek bele olyan reklámokba, melyeket ismeretlenek láthatnak. A közösségi reklámok csak a saját hálózatodon, vagyis barátaid körében lesznek láthatók. Jól átgondoltad, kik a barátaid, és miket tudhatnak meg ezáltal rólad? A Facebook figyelembe veszi azon beállításaidat, hogy egy-egy tartalmat kik számára teszel elérhetővé, és privát adatidat (Csak én, lakattal ellátott bejegyzések) nem teszi láthatóvá mások számára, ezért fontos, hogy nézd át ezeket is, mit láttál el „csak én” jelzéssel, hiszen az összes többi látható! 
 

Van remény arra, hogy pénzt kapj azért, hogy reklámozol valakit? 

Nincs. A Facebook használata ingyenes, az adatvédelmet viszont elfogadtad, így jogosan használnak fel ezen a zárt körön belül. 
 
Nektek mi a véleményetek az ilyen közösségi reklámokról? Túlzásba viszi a Facebook, és túl személyes dolgokkal játszik? Írjátok le nekünk kérlek kommentben!  Szerintem ismerőseiteket s érdekelni fogja ez a cikk, megköszönik maj, ha megosztod velük! 
 
 
 

További cikkek a témában:  10 alapvető biztonsági tipp Facebook felhasználók számára

 
 

Szerző: Máté Balázs és Szóró Ákos, online marketing tanácsadó

címkék: Facebook
A Facebook haldoklik? Az adatvédelmi botrányok, az oldalak folyamatosan csökkenő elérése, mind a magán felhasználókat mind a cégeket elűzik a Facebookról. Ráébred-e Mark Zuckerberg, hogy rossz úton jár, és megtalálja-e azt az utat, amin a Google jár: Élni

Nagy a baj a Facebook háza táján....

2018-04-02

A Facebook haldoklik? Az adatvédelmi botrányok, az oldalak folyamatosan csökkenő elérése, mind a magán felhasználókat mind a cégeket elűzik a Facebookról....

Facebook adatvédelmi botrány, a GDPR és a Google

Facebook adatvédelmi botrány, a GDPR és a Google

2018-04-01

A 2018 márciusában kibontakozott Facebookos adatkezelési botrány, a közelgő Európiai Uniós adatvédelmi rendelet bevezetése közben a Google-nek is foglalkoznia kell az adatvédelemmel. A rendelet tartalmazza az...

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!