Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Biztonságban a Facebookon, avagy milyen veszélyek leselkednek rád, és megmondjuk, hogyan kerüld el őket! Facebook biztonság.

Marketing Professzorok

Facebook


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Biztonságban a Facebookon, avagy milyen veszélyek leselkednek rád, és a megoldás, hogyan kerüld el őket!

2013.02.12.

Szerző: Máté Balázs és Szoro Ákos online marketing tanácsadó

Facebook biztonság

 

Ismét egy érdekes rendőrségi Facebookos példába ütköztem. Az ismerősöm mindig használta a Facebook helyek, bejelentkezős alkalmazást. Ahol volt, ott chek-in-elt. Méghozzá nyilvánosan. Aztán egy nap arra lett figyelmes, hogy nyitva találta az autóját. Gondolta, nem zárta be. Majd amikor egy hosszabb mulatozásra ment, és be is jelentkezett ott, az autója eltűnt. Szemtanúk látták, és nyilatkozták a rendőrségnek, hogy akik elvitték a BMW-t úgy szálltak be, mintha a sajátjuk lenne, egyszerűen távirányítóval kinyitották. A rendőrség szerint már régen figyelték az illetőt, lemásolták a távirányító által kibocsátott rádióadást, majd amikor tudták, hogy sokáig nem keresik az autót, szépen beültek a saját távirányítójukkal és elhajtottak. A közösségi oldalak szinte elengedhetetlen részét képzik életünknek. Rengeteg ilyen és ehhez hasonló példát hallok, úgyhogy azt gondolom, érdemes utána néznünk, mit és hogyan kell beállítanunk Facebook fiókunkban, hogy hasonló dolgok ne történjenek meg velünk. Nagyon sokan élnek gyakorlatilag a Facebookon: itt tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, informálódunk, és megosztunk. Azonban az, hogy mit osztunk meg, és az, hogy kivel, közel sem mindegy.

 

Facebook biztonság alapok

Legalapvetőbb biztonsági intézkedésünk a megfelelő jelszó választása. Az online biztonságról szóló cikkünkben már említettük, de itt is muszáj kitérni rá. Használjunk minél nehezebb, ám még megjegyezhető jelszót használni, melyek jó, ha tartalmaznak kis és nagybetűket, számokat vagy akár szimbólumokat. Alapvetően ezt senkivel se osszuk meg, ha véletlenül mégis megtudná valaki, egyszerűen változtassuk meg.
Profilunk beállításánál érdemes megnézni, mások hogyan látják azt. A legjobb beállítás az, ha csak barátaink látják teljesen profilunkat, így személyes adatainkat, bejegyzéseinket nem láthatja csak úgy akárki. 
Fényképeinknél is beállíthatjuk, ki láthatja azokat. Itt mappánként változtathatjuk, melyeket szeretnénk, ha csak barátaink látnák, esetleg csak mi magunk, és melyeket tesszük publikussá. Érdemes a profilképeket publikussá tenni, hogy ismerőseink könnyebben ránk találjanak.
 
Figyeljünk oda, milyen képeken jelölnek be minket, és ha kell, állítsuk be, hogy az ne jelenjen meg adatlapunkon. Ha szükséges, töröljük saját tag-ünket a képről.
 
 


Ha érdekelnek az internetes biztonság részletei, a Facebook titkai, ha saját oldalt szeretnél felfuttatni, gyere el valamelyik tanfolyamunkra! Jelentkezz itt! 

 

 
 

Facebook biztonság 2. : csak valódi ismerős legyen az ismerősünk!

Ügyeljünk rá, kit igazolunk vissza ismerősünknek. Ha valakit nem ismerünk, inkább ne igazoljuk vissza, esetleg írjunk neki üzenetet. Csak azért ne fogadjuk el azonnal az ilyen felkéréseket, hogy több barátunk legyen, mert ezzel lehet, hogy olyanokhoz jutnak el személyes dolgaink, akik ezzel visszaélhetnek.
Ne tegyük közzé személyes adatainkat. Gondolunk itt igazolványszámainkra, lakcímünkre, számlaszámunkra, de ebbe a kategóriába tartozik telefonszámunk és e-mail címünk is.
 
 

Facebook biztonság 3. : Figyeljünk rá, mit mutatunk meg magunkból

Vigyázzunk, milyen képeket töltünk fel saját magunkról! Sokszor ismerősünk Facebook-on főnökünk, tanárunk. Ha egy állásra pályázunk, önéletrajzunk után valószínűleg profilunkat is megnézik későbbi munkaadóink, azért sem mindegy, mit találnak profilunkon.
Ezért ne tegyünk fel olyan képeket, ahol alkohol, vagy más szer hatása alatt állunk. Ugyanez igaz bármilyen más illegális dologra, akár ha csak egy olyan képre gondolunk, ahol biztonsági öv nélkül vezetünk. Ezeket általában nem nézik jó szemmel sem a munkáltatók, tanárok, szülők, sem a rendőrség.
 
Ne tegyünk közzé olyan képet, amin látszik házunk, lakásunk bejárata, a házszám, vagy olyan részlet, amiből felismerhető. Ne töltsünk fel képet, amin látszanak műszaki cikkeink, értékeink.
 
Az előzőek főleg a check-innel együtt fontosak. Amikor megosztjuk hol vagyunk, egyúttal azt is jelezzük, hogy nem vagyunk otthon. Ha képeinken látszanak értékeink, házunk bejárata, a check-in már szinte meghívónak számít. Ha mindenképp meg szeretnénk osztani merre járunk, csak azután tegyük, hogy már hazaértünk. A helymegosztó közösségi oldalra sokkal jobb példa a Foursquare nevű közösségi oldal-alkalmazás, melyben valóban csak az ismerőseink láthatják, merre is járunk! 
 
Ezek a gondolatok egyeseknek egyértelműnek tűnhetnek, de akik még nem gondoltak bele postjaik súlyába ennyire, azoknak érdemes észben tartani ezeket a tanácsokat.
 
Ha nem csak a Facebookon, de általában az Interneten szeretnél biztonságban elnni, olvasd el ezt a cikket: Az Internet világa veszélyes! Védekezz! Alapvető biztonsági beállítások és tanácsok internetezőknek, Facebook felhasználóknak!
 
Mondd el a véleményed a cikkről, értékeld 1-5-ig!
Szavazatok száma: 0 https://www.matebalazs.hu/facebook-biztonsag.html

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Facebook
A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

2018-08-21

Bizonyára senkit nem lep meg a tény, hogy a Facebook rengeteget tud felhasználóiról. A közösségi hálózat már évek óta gyűjti az adatokat azokról, akik regisztrálnak rá és rendszeresen vagy csak ritkán használják akár asztali (böngészős) verzióját, akár a telefonos alkalmazást. A kérdés tehát...

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

2018-08-09

Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy utazási irodád, éttermed vagy hoteled  Facebook oldalán élő videóközvetítéseket is indíthatsz. De talán soha nem mertél belefogni, pedig mára a Facebook kommunikáció egyetlen, értelmes, ingyenes eszköze maradt.   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!