Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Hogyan ismerd fel a kamu Facebook profilt, az avatart, hogyan védekezz ellene, és hogyan használd az online marketing során. Máté Balázs online marketing tanácsadó szakcikke.

Marketing Professzorok

Facebook


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

A Facebook AVATAR azaz a kamu vagy fake profil

2013.01.06.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Hogyan ismerd fel a kamu Facebook profilt, az avatart, hogyan védekezz ellene, és hogyan használd az online marketing során. Máté Balázs online marketing tanácsadó szakcikke.

Hogyan ismerd fel a kamu avagy a "fake" Facebook profilt, az avatart? Hogyan védekezz ellene, és hogyan használd az online marketing során? Máté Balázs online marketing tanácsadó szakcikke.


 

Mi az a Facebook Avatar?

 
Az Avatar eredetileg a Hindu vallásból származó kifejezés. A hinduizmusban az avatár egy Halhatatlan Lény inkarnációja (megtestesülése), vagy magáé a Legfelsőbb Lényé. A szanszkrit Avatāra szóból ered, amelynek jelentése „földre szállás”, mint ahogy rendszerint a halandó világba való leereszkedést is jelent valamilyen különleges céllal. Ma azonban már mindenkinek az AVATAR című film jut eszébe, ha meghalja a szót. Hogy jön ehhez a közösségi média marketing? Bizony, a Facebookon is vannak AVATAROK, melyek nem valós emberek, csupán egy elképzelt személy megtestesülése, marketing vagy egyéb céllal.
 
 Az Avatarok létrejöhetnek magán célra vagy marekting célra is. 
 
 

A közösségi média marketing AVATAR

A közösségi média marketing Avatarjai azzal a céllal jönnek létre, hogy népszerűsítsenek bizonyos tartalmakat. Nekem, mint valós embernek, nem lenne célszerű több ezer ismerősre szert tennem, hiszen miért mutogatnám az adatlapomat idegeneknek. Én, mint Máté Balázs nem biztos, hogy létre hoznék olyan csoportokat, oldalakat a Facebookon, amelyek esetlegesen negatívan is érinthetnék az imázsomat. Egy Avatar, egy kitalált személy, egy kitalált névvel, megteheti ezt. Nem veszélyezteti egy valós ember imázsát, ugyanakkor, ha bejön a csoport, sok rajongója lesz, nyugodtan adhat admin jogot az Avatar tulajdonosának, egy valós személynek. Az Avatarok létrehozása, esetlegesen sok ismerős gyűjtése nem egyszerű feladat. Munka és időigényes dolog, főleg, ha azt is szeretnénk, hogy az Avatarunknak reputációja is legyen a közösségi médiában. A sok ismerős ugyanis nem elegendő. A magánszemélyekre ugyan úgy vonatkozik a Facebook algoritmusa, mely alapján az adott illető posztja megjelenik vagy sem az ismerősei üzenő falán: ha nem aktív, nem lájkol, nem szól hozzá ismerősei tevékenységeihez, akkor semmit nem ér a sok ismerős.
 
 

Szeretnél jobban elboldogulni a Facebookon? Esetleg üzletileg is felhasználni?  Jelentkezz Facebook alapok tanfolyamunkra most itt!

 

A nyomozó Avatara a Facebookon

Persze nem csupán a közösségi média marketing miatt hoznak létre emberek Avatarokat. Láttam már példát arra is, hogy egy hölgy próbálta lemérni párja hűségét egy jól kitalált Facebook Avatar segítségével. Állítólag a nyomozati szervek (ha nem is Magyarországon) is használnak Facebook Avatarokat. Az Avataroknak nem csak a  létrehozás de a működtetése is nehézkes lehet, hiszen a Facebook törekszik az Avatarok kizárására, nagy a lebukás veszély. Egy sok ismerőssel, hosszú munka árán létrehozott Avatar-t elveszteni nagy anyagi veszteség. Egy nagy reputációval rendelkező, jól beépült Facebook Avatar viszont nagy értéket képvisel a hozzáértő social media marketing tanácsadó kezében…
 
 

Kamu profil, azaz Avatar a játékosok kezében – hogyan védekezz ellene?

Sok olyan játék létezik, ahol szavazatok száma alapján lehet továbbjutni vagy megnyerni egy játékot. A sokat játszók gyakran hoznak létre ilyen céllal Avatarokat. Ez ellen született meg a játékot kiírók új szabályzása, mely kicsit megnehezíti a csalók helyzetét. A játékszabályzat előírja, hogy legalább 100 ismerőssel kell rendelkeznie annak, aki szavazhat a játékban. Nyilván így kiesnek olyan valós személyek is, akiknek kevesebb, mint 100 ismerősük van, de ebből talán kevesebb van.  Javaslom a szavazatok száma mellett a zsűri beiktatását is. A csalók gyakran tesznek tönkre egy valós játékot is azzal, hogy mondjuk egy képversenyben kritikán aluli képekkel neveznek és vezetik a ranglistát, Avatarok felhasználásával. Ha a képek kiválasztásához a szavazatok száma mellett zsűrit is alkalmazol, kevesebb esélye lesz a csalóknak! 
 
 

Hogyan ismerhető fel a Facebook Avatar?

Nos, nem mindig könnyen. Minap egy marketing tanácsadó Facebook oldalán láttam megoldásként javasolni azt, hogy használjuk http://www.tineye.com/ oldalt az avatar felismerésére. A weboldal elég mesterkélt, végül is a Google képkeresőjéhez hasonló módon keres képeket a Weben, melyek hasonlítanak vagy megegyeznek az adott képpel. Ennyi erővel jobb, ha  a képet behúzom a képkeresőbe, sokkal több találatot láthatok egyszerre. De nem is ez az igazi hiba a javaslattal, sokkal inkább az, hogy egyszerű emberekről viszonylag kevés kép van fent a weben, a Facebook-on, Iwiw-en, Myspace-en ezek a módszerek nem találják meg a képeket. Ha tehát az avatart egy külföldi személy képeinek ellopásával készítették, és nem egy hírességet használtak hozzá, nem fog működni a keresés. 
Ami mégis nyomra vezethet, az az, ha:
  • az avatarnak nincs jól kivehető profilképe
  • az avatar túl jó nő vagy pasi (egy szupermodell nem fog jelölgetni téged ismeretlenül, sajnos)
  • ha van is profilkép, viszonylag kevés egyéb, leginkább életkép van fent az oldalon (bár ez lehet egy visszahúzódó ember profilja is, ezeket azért ne jelentsük)
 
 

Mit tehetünk a kamu Facebook profilok, az Avatarok ellen?

Van ugyan egy funkciója a Facebooknak, mely lehetővé teszi, hogy az adott személyt jelentsd, mint valótlan, fake profilt, de sajnos ez nagyon sok jelentés után hoz csak eredményt. Teszteltük 20 jelentés esetén sem törölték a biztosan kamu profilt sem. Nem tehetsz mást tehát, mint nem jelölöd vissza, kizárod a játékból, kitiltod az oldalból, és a biztonság kedvéért azért jelented…
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Facebook
A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád - A Facebook nem felejt!

2018-08-21

Bizonyára senkit nem lep meg a tény, hogy a Facebook rengeteget tud felhasználóiról. A közösségi hálózat már évek óta gyűjti az adatokat azokról, akik regisztrálnak rá és rendszeresen vagy csak ritkán használják akár asztali (böngészős) verzióját, akár a telefonos alkalmazást. A kérdés tehát...

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

Facebook Live utazási irodáknak, hoteleknek, éttermeknek – Mit, miért, hogyan

2018-08-09

Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy utazási irodád, éttermed vagy hoteled  Facebook oldalán élő videóközvetítéseket is indíthatsz. De talán soha nem mertél belefogni, pedig mára a Facebook kommunikáció egyetlen, értelmes, ingyenes eszköze maradt.   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!