Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Sokan érzik úgy vége a Facebookon való ingyenes kommunikációnak. Te is úgy érzed, már szinte senki nem látja oldalad posztjait? Nem vagy egyedül! Elmondom miért van és mit tehetsz!

Marketing Professzorok

Közösségi média marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Új fejezet a közösségi média marketingben - hogyan maradj látható a Facebook hírfolyamban? Menekülés a drogdíler csapdájából....

2014.10.12.

Szerző: Máté Balázs, marketing tanácsadó

Sokan érzik úgy vége a Facebookon való ingyenes kommunikációnak. Te is úgy érzed, már szinte senki nem látja oldalad posztjait? Nem vagy egyedül! Elmondom miért van és mit tehetsz!
A Facebook az utóbbi hónapokban átírta a játékszabályokat - talán már te is megérezted. Engem legalábbis rengetegen keresnek meg azzal hogy „meghalt a Facebook” nem érdemes már többet „üzletileg” vele foglalkozni, mivel drasztikusan estek az elérések. Az biztos, hogy egy korszaknak vége. A régi rendszerrel együtt az organikus elérések ideje is leáldozóban van. De ha résen vagy, megtanulhatod, hogyan alkalmazkodj és maradj a csúcson az új viszonyok között is. Segítünk!

 

 

Mi történt? Facebook 2014 - dióhéjban

Eddig, amikor egy oldal a Facebookon posztolt, az megjelent sok követője hírfolyamában. Ha az emberek lájkolták, megosztották, vagy kommentálták a bejegyzést, azt ezáltal még sokkal többen látták...Ami persze olcsó reklám volt az oldalaknak. Gyönyörű alapot adott a tartalommarketing szerelmeseinek, az online újságoknak sőt egy új oldaltípust a „lájkoldalt” is létrehozta. 
 
De! Amint egyre sokasodtak az oldalak a Facebookon, a felhasználók hírfolyama is ezzel arányban vált egyre zsúfoltabbá. Ezért döntött úgy a portál, na meg anyagi érdekekből is, hogy drasztikusan leszűkíti egyes oldalak jelenlétét a hírfolyamban. Ha ezután az oldalak továbbra is el akarták érni követőiket, fizetniük kellett. 
 

 

Komplex online marketing szakértői kezekben: 15 év tapasztalat, szakképzett apparátus, 1,3 millió Facebook rajongó, keresőoptimalizálási kutatás egyetemi szinten. Elemeztesd céged marketingjét velünk, kérd ajánlatunkat ide kattintva!

 
A Facebook azóta is fokozatosan csökkenti az organikus eléréseket. Mi folyamatosan vizsgáltuk a változtatások eredményeit, kísérleteinkből az is kiderült, hogy a kommentek, lájkok közel sem dobnak annyit egy poszt láthatóságán, mint azelőtt.
 

Mi a helyzet most a közösségi média marketingben?

 
Először is, az olyan oldalak, melyek eddig csak az ingyenes elérésekre építettek, zuhanórepülésben vannak. Sok új, és/vagy egyébként is alacsonyabb látogatottságú oldal egyszerűen eltűnik a hírfolyamból.  Még a jól bejáratott, sok hű követővel rendelkező oldalak is korábbi közönségük töredékéhez jutnak csak el. Tapasztalataink szerint fokozottan sújtja ez azokat az oldalakat, akik rajongóik nagy részét alkalmazásokkal szedték össze. Találhatsz olyan, sok százezer rajongóval rendelkező magyar oldalakat is, akik elérése minimálisra csökkent rajongószámukhoz képest. Pedig mennyit költöttek ezek a cégek a közösségi média marketingre….
 

Ha újra látható akarsz lenni, fizetned kell?

Ez előre látható volt: hány ezer oldalt kell egy Facebookozónak lájkolnia, mielőtt lehetetlenné válik mindet követni? Sovány vigasz, de talán jó tudni, hogy a Facebook nem direkt veled szúr ki - mint minden vállalkozás, Zuckerbergék is a minőségi szolgáltatás és az egészséges profit közötti egyensúlyt keresik. A saját profitjuk érdekében átgázolnak rajtad,ha nem vigyázol… Ha egyszer elkezdesz fizetni, annak lehet soha nem lesz vége. Persze jó néha egy kicsit „rátolni” mind az elérésekre mind a rajongók számára, de ha egyszer elkezded és a régi számokat várod vissza, könnyen úgy járhatsz a Facebookkal, mint a drogosok a dílerükkel: mindig csak többet és többet akarsz majd a beetetés után…
 

Mi a teendő?

A könnyű organikus elérések korszaka után most átfogó változtatásokra van szükséged. A Facebook követőid még mindig értékesek, de a modellnek meg kell újulni. Így:
 
  • Az olyan tartalmak, amik nem sarkallják a felhasználókat a megosztásra, nem érnek sokat. A lájkok és kommentek már szinte alig számítanak. Csak a megosztásokon keresztül érhetsz el új embereket ingyen.
  • A kevesebb itt több. Változtass a kontent stratégiádon és a posztok sűrűségén, hogy azok mindig az újdonság erejével hassanak.  Hogyan érheted ezt el? Ha a lenti kérdésekből legalább egyre nem tudsz igennel válaszolni, inkább ne posztolj.
 
1. Elég jó vagy fontos ez a poszt ahhoz, hogy akár költsek is rá?
2. Van-e olyan jó, hogy az olvasók nem fogják tudni megállni, hogy meg ne osszák a barátaikkal?
3. Várják, vagy keresik-e már ezt a posztot?
 
  • Kell, hogy legyen költségvetésed. A fent leírt drogos példa ellenére szokd meg, hogy minden fontos Facebook posztra költened kell. Nem feltétlenül sokat, de ha el akarod érni a közönségedet (legalábbis amíg sok-sok igennel nem tudsz válszolni a 3. pontban leírt kédésre), ez kikerülhetetlen lesz. De inkább válaszolj 3 igennel…
  • Vizsgáld meg követőid seregét. Fontos, hogy az idődet és erőforrásaidat csak alapos, átgondolt elemzés után fektesd be. Kérdezd meg magadtól:
 
• Miért fontos, hogy épp ezek az emberek lájkolják az oldalamat?
• Vannak-e olyan fontosak, hogy akár fizetnék is azért, hogy elérjem őket?
• Segít ez a poszt a jó kapcsolatok megteremtésében, amik később gyümölcsözők lehetnek?
• Hogyan fog ez megtérülni rövid, közép és hosszú távon?
• Megéri-e a rá áldozott forrásokat?
 
Új játék, új szabályok, új terep. De ami megmaradt: a Facebookon még mindig elérheted és megtarthatod azokat, akiknek az üzeneted szól, ha megdolgozol értük. Viszonozni fogják. Ha nem megy, keress minket, mi segítünk!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Facebook, SMM
Az esszenciális üzleti Instagram útmutató

Az esszenciális üzleti Instagram útmutató

2018-11-15

Útmutatónk az indulástól, az alapokon át a professzionális Instagram marketing tippekig tartalmaz mindent, amire egy céges Instagram fiók üzemeltetéséhez szükséged lehet  

Milyen közösségi platformokon éri meg „marketingezni” 2019-ben?

Milyen közösségi platformokon éri meg „marketingezni” 2019-ben?

2018-11-14

Meghalt a Facebook? Az Instagram az új sztár? Érdemes-e jelen lenni a LinkedInen? Van értelme Magyarországon a Twitternek? Mi az a Foursquare? A Google Cégem tényleg mindent visz 2019-be? Muttajuk!  

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!