Ne maradj le versenytársaidtól, kerülj az élmezőnybe!

Elvégezzük céged teljeskörű online marketing auditálását és kialakítjuk komplex online marketing stratégiádat!

Keresőoptimalizálás, közösségi média marketing, CPC hirdetések, PR megjelenések - kéz a kézben.

Veled együtt találjuk meg a kiaknázatlan lehetőségeket, hogy ne kelljen többé vaktában lövöldöznöd!

Kérd ajánlatunkat!

Keresés

Menü

Ezért érdemes 360-as videókat és képeket is használnod marketingstratégiádban

Marketing Professzorok

Online Marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezért érdemes 360-as videókat és képeket is használnod marketingstratégiádban

2018.07.12.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Ahhoz, hogy észrevegyenek, kitűnj a nagy tömegből, mindig kicsit a konkurenciád előtt kell járnod. Igaz ez a SEO technikákra, a közösségi média posztokra, de a képi világra is. A 360-as videó, de még a fotó is, újdonságnak számít. Mutatjuk, miért és hogyan érdemes alkalmazod. 


A 360-as videók jelentősége a marketing kommunikációban

A kor előrehaladtával gyökeresen megváltoztak médiafogyasztási szokásaink. Míg valaha nehéz volt olyan háztartást találni, ahol esténként az ablakokon nem szűrődött ki a TV fénye, ma már lehetetlen úgy végigmenni az utcán, hogy ne pillants meg valaki (vagy mindenki) kezében egy okostelefont.

 

A médiafogyasztási igények új platformokat követeltek meg, ezek az új platformok pedig újszerű médiatípusok elterjedését tették lehetővé. Ezek közül most az egyik legfelkapottabbal foglalkozunk – a 360 fokos képes, illetve videós tartalmakkal.

 

Facebook hírfolyamod böngészése közben (akár okostelefonodon, akár a webes platformon) bizonyára te is találkoztál már azokkal a különös képekkel, amiket ujjaddal vagy az egérmutatóval tetszés szerint forgathatsz minden irányba – ez az új őrület, és marketingesként jobban teszed, ha nem veszed félvállról!

 

Ha nekünk nem hiszel, akkor beszéljenek a statisztikák. A Statista.com kutatásai szerint az aktív virtuális valóságot alkalmazó felhasználók száma a következőképpen alakult az elmúlt években:

 

A 360-as fotók jelentősége a mrketingben

Gyakorlatilag a technológia forradalmát nézhettük végig 2015 óta, és a számadatok alapján úgy tűnik, hogy még mindig nincs vége a műsornak. A 360-as, vagy VR (virtual reality, azaz virtuális valóság) videók készen állnak, hogy meghódítsák a mainstream fogyasztói piacot, néhányra pedig (például játékok) már be is törtek.

 

Tény persze, hogy telefonon nézegetni ezeket a videókat önmagában nem túl nagy élmény, de a technológia egyre fokozódó népszerűségét elnézve kétségtelen, hogy idővel az olcsóbb fogyasztói VR headsetek is megjelennek majd.

 

De mit jelent mindez egy marketinges számára? Ha az elmúlt évek során követted a legfelkapottabb digitális trendek alakulását, akkor egy valami biztosan egyértelművé vált számodra: a videók a digitális tartalmak új királyai, a trónt pedig eddig „senkinek” sem sikerült megszereznie tőlük. Akár a VR tartalmak (képek és videók) lesznek az új trónfosztók, akár nem, íme néhány stabil érv, hogy miért érdemes alkalmaznod őket digitális marketingstratégiád részeként!

 

1. Egy új, modern marketingforma

A marketing folyamatosan változó jellegének köszönhetően csak úgy maradhat versenyben az ember, ha rendszeresen igyekszik lépést tartani a trendek alakulásával, illetve az új platformokkal is. Választott marketingplatformjaid létfontosságú részeit képezik digitális marketingednek.

 

Ha például elsődlegesen a Facebookot használnod erre a célra, akkor ahogy a platform bővül, úgy válnak számodra is elérhetővé az új funkciók és lehetőségek. Ennek a bővülésnek volt a része az utóbbi időben a 360-as tartalmak egyre jobb támogatása is.

 

10-ből 7 marketinges állította, hogy a 360-as videók növelték közönségük aktivitását márkájuk irányába. A 360-as tartalmakkal egy teljesen új közönség radarjára is felkerülhetsz. Minél több erre alkalmas platformon teszed azt, annál több kíváncsi szempár elé jutnak majd el tartalmaid (és marketingüzeneted).

 

2. Újszerű élmények a nézők számára

A 360-as videókat valójában könnyű elképzelni, de amikor először látja őket az ember egy valódi VR headseten keresztül, azt az élményt egyszerűen nem lehet szavakba önteni. A kétdimenziós videók persze még mindig a csúcson járnak, de képtelenek annyi mindent egy időben átadni a nézőknek, amennyit egy-egy esemény, vagy helyszín egyszerre kínál – és ez egy nagyon fontos szempont.

 

Hogy miért? Mert minél közelebb érzik magukat a nézők az eseményekhez, annál könnyebben tudnak azonosulni azokkal és annál hatékonyabb építhető bennük a fogyasztói tudatosság.

 

Gondolj csak bele – szívesebben néznél meg egy koncertfelvételt a közönség szemszögéből, vagy inkább egy olyan videón, amin egyszerre láthatod a fellépők előadását és a tömeg reakcióját is?

 

A 360-as videók alkalmazási területei egyre bővülnek – a koncertek, meccsek, előadások mind élvezetesebbek lehetnek, ha az ember úgy érezheti, ő is a nézők között (vagy egy sokkal jobb pozícióban) van, de a technológia fontos szerepet tölthet majd be a biztonsági megfigyelésben és más területeken is.

 

3. Fogyasztói hűség

A mai marketing- és médiazajtól zsongó világban igazi kihívást jelent kiemelkedni a tömegből, és elnyerni a közönség figyelmét. Amikor azonban egy vállalat, például a te vállaltod őszintén igyekszik új tartalmakkal megnyerni közönségét, akkor azzal stabilan megalapozza sikereit.

 

Hogy miért? Mert ezzel azt mutatod az embereknek, hogy igenis törekszel arra, hogy haladj a korral és a trendekkel, vagy hogy akár teljesen újakat is megteremts. Ez pedig tudatosítja közönségedben, hogy eszed ágában sincs eltűnni a közeljövőben – itt leszel, és számíthatnak rád.

 

A 360-as média is ebbe az innovatív kategóriába tartozik. A kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy a VR videókba való befektetéssel 2-3 év alatt növelhető az értékesítések száma.

 

A Greenlight VR 1300 felnőttet vizsgált meg kutatásában, akiknek 71%-a azt állította, hogy a VR-t használó márkák „előrelátóknak és moderneknek” tűnnek a szemükben. 53%-uk szívesebben vásárolna egy olyan márkától, ami VR-t alkalmaz, mint egy olyantól, mint amelyik nem.

 

 

4. Megéri-e befektetni a VR-ba? Abszolút.

Ez a kérdés egyszerűen nem is kéne, hogy bárkiben megfogalmazódjon. A magyarázat egyszerű: a rádió és a televízió már évek óta egyre ritkábban jelenik meg az emberek hétköznapjaiban, hiszen a számítógépek és az okostelefonok kezdik átvenni ezek szerepét.

 

Az alábbi grafikon a VR ipar globális bevételének becsült alakulását mutatja 2017 és 2021 között. A számítások szerint a 2017-es 7 milliárd dolláros bevételösszeg mindössze 4 év alatt megtízszereződhet majd.

 

A 360-as videó jelentősége az online marketing kommunikációban

 

5. Hirdetés 360-ban

A Google nemrégiben lefuttatott egy tesztkampányt, amiben egy 360-as VR videót és egy hagyományos videót hasonlított össze, hogy kiderítse, melyikük hogyan teljesít a nézőknél. Mint kiderült, a 360-as videók több felhasználót ösztönöztek a megtekintésre és az interakciókra.

 

A Google egy új mutatót is létrehozott, ami az interakciós arány nevet kapta, és azt méri, hogy a felhasználók hányszor mozgatják jobbra-balra, vagy le-föl a 360-as videót ahhoz képest, hogy mennyit néznek meg időben a videóból. Az eredmények szerint a 360-as videók interaktívabbak voltak, még akkor is, ha az emberek csak 30 másodpercet néztek meg a teljes 60 másodpercből.

 

A 360-as hirdetés 41%-kal több aktivitást váltott ki a nézőkből, mint a hagyományos videó, és 46%-kal több megtekintést is kapott annál.

Mindez arra enged következtetni, hogy sokkal jobban megéri egy rövidebb 360-as hirdetést készíteni, mint egy hosszabb, hagyományos videót. A Google itt számolt be részletesebben a teszt eredményeiről.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Online marketing
A közösségi média veszélyei – Mit tehetnek a szülők gyermekeik védelme érdekében

A közösségi média veszélyei – Mit tehetnek a szülők gyermekeik védelme érdekében

2018-11-12

A közösségi média jó dolog. Sok előnye van gyermekeinkre nézve is. Azonban rengeteg hátránya és veszélye is, melytől neked kell megóvnod őket. Mutatjuk, mit tegyél azért, hogy gyermeked biztonságban legyen az interneten is.

Karácsonyi marketing az utolsó pillanatban? Nem lehetetlen, hogy még csodát teszel? De vajon mit tudsz még tenni, most, amikor már mindenki az áruházakat böngészi? Mutatjuk!

Mentsd meg karácsonyi marketingedet ezekkel az utolsó pillanatban bevethető trükkökkel!

2018-11-03

Karácsonyi marketing az utolsó pillanatban? Nem lehetetlen már csodát tenni? Vajon mit tudsz még tenni, most, amikor már mindenki az áruházakat böngészi? Mutatjuk!   

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!