Keresés

Menü

Ezért érdemes 360-as videókat és képeket is használnod marketingstratégiádban

Marketing Professzorok

Online Marketing


Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezért érdemes 360-as videókat és képeket is használnod marketingstratégiádban

2018.07.12.

Szerző: Máté Balázs, online marketing tanácsadó

Ahhoz, hogy észrevegyenek, kitűnj a nagy tömegből, mindig kicsit a konkurenciád előtt kell járnod. Igaz ez a SEO technikákra, a közösségi média posztokra, de a képi világra is. A 360-as videó, de még a fotó is, újdonságnak számít. Mutatjuk, miért és hogyan érdemes alkalmazod. 


A 360-as videók jelentősége a marketing kommunikációban

A kor előrehaladtával gyökeresen megváltoztak médiafogyasztási szokásaink. Míg valaha nehéz volt olyan háztartást találni, ahol esténként az ablakokon nem szűrődött ki a TV fénye, ma már lehetetlen úgy végigmenni az utcán, hogy ne pillants meg valaki (vagy mindenki) kezében egy okostelefont.

 

A médiafogyasztási igények új platformokat követeltek meg, ezek az új platformok pedig újszerű médiatípusok elterjedését tették lehetővé. Ezek közül most az egyik legfelkapottabbal foglalkozunk – a 360 fokos képes, illetve videós tartalmakkal.

 

Facebook hírfolyamod böngészése közben (akár okostelefonodon, akár a webes platformon) bizonyára te is találkoztál már azokkal a különös képekkel, amiket ujjaddal vagy az egérmutatóval tetszés szerint forgathatsz minden irányba – ez az új őrület, és marketingesként jobban teszed, ha nem veszed félvállról!

 

Ha nekünk nem hiszel, akkor beszéljenek a statisztikák. A Statista.com kutatásai szerint az aktív virtuális valóságot alkalmazó felhasználók száma a következőképpen alakult az elmúlt években:

 

A 360-as fotók jelentősége a mrketingben

Gyakorlatilag a technológia forradalmát nézhettük végig 2015 óta, és a számadatok alapján úgy tűnik, hogy még mindig nincs vége a műsornak. A 360-as, vagy VR (virtual reality, azaz virtuális valóság) videók készen állnak, hogy meghódítsák a mainstream fogyasztói piacot, néhányra pedig (például játékok) már be is törtek.

 

Tény persze, hogy telefonon nézegetni ezeket a videókat önmagában nem túl nagy élmény, de a technológia egyre fokozódó népszerűségét elnézve kétségtelen, hogy idővel az olcsóbb fogyasztói VR headsetek is megjelennek majd.

 

De mit jelent mindez egy marketinges számára? Ha az elmúlt évek során követted a legfelkapottabb digitális trendek alakulását, akkor egy valami biztosan egyértelművé vált számodra: a videók a digitális tartalmak új királyai, a trónt pedig eddig „senkinek” sem sikerült megszereznie tőlük. Akár a VR tartalmak (képek és videók) lesznek az új trónfosztók, akár nem, íme néhány stabil érv, hogy miért érdemes alkalmaznod őket digitális marketingstratégiád részeként!

 

1. Egy új, modern marketingforma

A marketing folyamatosan változó jellegének köszönhetően csak úgy maradhat versenyben az ember, ha rendszeresen igyekszik lépést tartani a trendek alakulásával, illetve az új platformokkal is. Választott marketingplatformjaid létfontosságú részeit képezik digitális marketingednek.

 

Ha például elsődlegesen a Facebookot használnod erre a célra, akkor ahogy a platform bővül, úgy válnak számodra is elérhetővé az új funkciók és lehetőségek. Ennek a bővülésnek volt a része az utóbbi időben a 360-as tartalmak egyre jobb támogatása is.

 

10-ből 7 marketinges állította, hogy a 360-as videók növelték közönségük aktivitását márkájuk irányába. A 360-as tartalmakkal egy teljesen új közönség radarjára is felkerülhetsz. Minél több erre alkalmas platformon teszed azt, annál több kíváncsi szempár elé jutnak majd el tartalmaid (és marketingüzeneted).

 

2. Újszerű élmények a nézők számára

A 360-as videókat valójában könnyű elképzelni, de amikor először látja őket az ember egy valódi VR headseten keresztül, azt az élményt egyszerűen nem lehet szavakba önteni. A kétdimenziós videók persze még mindig a csúcson járnak, de képtelenek annyi mindent egy időben átadni a nézőknek, amennyit egy-egy esemény, vagy helyszín egyszerre kínál – és ez egy nagyon fontos szempont.

 

Hogy miért? Mert minél közelebb érzik magukat a nézők az eseményekhez, annál könnyebben tudnak azonosulni azokkal és annál hatékonyabb építhető bennük a fogyasztói tudatosság.

 

Gondolj csak bele – szívesebben néznél meg egy koncertfelvételt a közönség szemszögéből, vagy inkább egy olyan videón, amin egyszerre láthatod a fellépők előadását és a tömeg reakcióját is?

 

A 360-as videók alkalmazási területei egyre bővülnek – a koncertek, meccsek, előadások mind élvezetesebbek lehetnek, ha az ember úgy érezheti, ő is a nézők között (vagy egy sokkal jobb pozícióban) van, de a technológia fontos szerepet tölthet majd be a biztonsági megfigyelésben és más területeken is.

 

3. Fogyasztói hűség

A mai marketing- és médiazajtól zsongó világban igazi kihívást jelent kiemelkedni a tömegből, és elnyerni a közönség figyelmét. Amikor azonban egy vállalat, például a te vállaltod őszintén igyekszik új tartalmakkal megnyerni közönségét, akkor azzal stabilan megalapozza sikereit.

 

Hogy miért? Mert ezzel azt mutatod az embereknek, hogy igenis törekszel arra, hogy haladj a korral és a trendekkel, vagy hogy akár teljesen újakat is megteremts. Ez pedig tudatosítja közönségedben, hogy eszed ágában sincs eltűnni a közeljövőben – itt leszel, és számíthatnak rád.

 

A 360-as média is ebbe az innovatív kategóriába tartozik. A kutatások eredményei arra engednek következtetni, hogy a VR videókba való befektetéssel 2-3 év alatt növelhető az értékesítések száma.

 

A Greenlight VR 1300 felnőttet vizsgált meg kutatásában, akiknek 71%-a azt állította, hogy a VR-t használó márkák „előrelátóknak és moderneknek” tűnnek a szemükben. 53%-uk szívesebben vásárolna egy olyan márkától, ami VR-t alkalmaz, mint egy olyantól, mint amelyik nem.

 

 

4. Megéri-e befektetni a VR-ba? Abszolút.

Ez a kérdés egyszerűen nem is kéne, hogy bárkiben megfogalmazódjon. A magyarázat egyszerű: a rádió és a televízió már évek óta egyre ritkábban jelenik meg az emberek hétköznapjaiban, hiszen a számítógépek és az okostelefonok kezdik átvenni ezek szerepét.

 

Az alábbi grafikon a VR ipar globális bevételének becsült alakulását mutatja 2017 és 2021 között. A számítások szerint a 2017-es 7 milliárd dolláros bevételösszeg mindössze 4 év alatt megtízszereződhet majd.

 

A 360-as videó jelentősége az online marketing kommunikációban

 

5. Hirdetés 360-ban

A Google nemrégiben lefuttatott egy tesztkampányt, amiben egy 360-as VR videót és egy hagyományos videót hasonlított össze, hogy kiderítse, melyikük hogyan teljesít a nézőknél. Mint kiderült, a 360-as videók több felhasználót ösztönöztek a megtekintésre és az interakciókra.

 

A Google egy új mutatót is létrehozott, ami az interakciós arány nevet kapta, és azt méri, hogy a felhasználók hányszor mozgatják jobbra-balra, vagy le-föl a 360-as videót ahhoz képest, hogy mennyit néznek meg időben a videóból. Az eredmények szerint a 360-as videók interaktívabbak voltak, még akkor is, ha az emberek csak 30 másodpercet néztek meg a teljes 60 másodpercből.

 

A 360-as hirdetés 41%-kal több aktivitást váltott ki a nézőkből, mint a hagyományos videó, és 46%-kal több megtekintést is kapott annál.

Mindez arra enged következtetni, hogy sokkal jobban megéri egy rövidebb 360-as hirdetést készíteni, mint egy hosszabb, hagyományos videót. A Google itt számolt be részletesebben a teszt eredményeiről.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
címkék: Online marketing
Amit egy marketingesnek a Google Cégem optimalizálásáról tudnia kell

Amit egy marketingesnek a Google Cégem optimalizálásáról tudnia kell

2018-09-09

A keresőoptimalizálásnak az on-site SEO-tól kezdve a linkmarketingig temérdek ága van, amelyek mind külön figyelmet igényelnek a siker eléréséhez. Sokaknak...

Digitális marketingtrendek, amiket minden fogorvosnak ismernie kell

Digitális marketingtrendek, amiket minden fogorvosnak ismernie kell

2018-08-13

Az elmúlt évek során a digitális marketingtrendek jöttek és mentek, néhányuk maradt, néhány pedig csak most van kialakulóban. Ha szeretnéd fogorvosi...

Hírlevél feliratkozás

Tudományos marketing tippek, gyakorlati tapasztalatokon próbálva. Iratkozz fel most!